Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 13:16 1 124 2

Какво трябва да знаем за Закона за цифровите услуги

  • цифрови услуги-
  • закон

Той вече е тук. Какво следва?

Какво трябва да знаем за Закона за цифровите услуги - 1
Снимка: Shutterstock

От края на август 2023 г. Законът за цифровите услуги (DSA) вече е приложим за доставчици на много големи онлайн платформи (VLOP) и много големи онлайн търсачки (VLOSE), а от 17 февруари 2024 г. и за други доставчици на междинни услуги.

От края на август 2023 г. Законът за цифровите услуги (DSA) вече е приложим за доставчици на много големи онлайн платформи (VLOP) и много големи онлайн търсачки (VLOSE), а от 17 февруари 2024 г. и за други доставчици на междинни услуги. Така DSA стана задължителен за всички доставчици, за които се прилага. Обсегът му обаче е по-широк, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Ето защо компаниите, ако още не са направили това, трябва да разгледат отново внимателно естеството на своите услуги и уебсайтове, за да избегнат пропуски и грешки.

Да повторим най-общо: кои услуги обхваща законът?

В допълнение към обикновените доставчици и платформите за кеширане, доставчиците на хостинг услуги, онлайн платформите и B2C онлайн пазарите са особено засегнати от DSA. Доставчик на услуги е в обхвата, ако (i) предава (като обикновен канал или с цел кеширане), (ii) съхранява (хостинг) или (iii) разпространява съдържание на трета страна до публиката (онлайн платформа). Това означава, че не само платформи за споделяне на съдържание, доставчици на облачно съхранение, магазини за приложения, платформи за онлайн продажби и платформи за икономическо сътрудничество ще бъдат засегнати от новите правила. Необходимо е уебсайтовете да се проверят дали имат общностно пространство или чат стая. Също дали включват съдържание на други субекти дори ако са партньорски или групови компании. Тъй като обхватът на закона е голям, всички субекти, предоставящи посреднически услуги, трябва внимателно да проучат дали и как те могат да бъдат регулирани.

DSA следва принципа, „което е незаконно офлайн, трябва да бъде незаконно и онлайн“ и защитава цифровото пространство срещу разпространението на реч на омразата, дезинформация, незаконно съдържание (което включва стоки и услуги) и други вредни форми на изразяване, като същевременно гарантира защитата на свободата на словото и на останалите основни права. За да постигне това, DSA използва набор от инструменти или различни задължения.

Тези нови задължения имат за цел да повишат прозрачността и правната защита на потребителите, например в зависимост от категорията на услугата чрез задължителна информация в Общите условия (ОУ) за модериране на съдържание и чрез задължителни вътрешни процедури за разглеждане на жалби, но също така и чрез повишена прозрачност на рекламите и системите за препоръки и предотвратяване на измамни и манипулативни дизайни на онлайн интерфейса. Освен това DSA съдържа задължения да се предоставя информация за това как се използва дадена услуга и да се изготвят и публикуват годишни доклади за прозрачност, да се уведомяват компетентните органи относно съмнения за определени престъпления онлайн, както и да се даде възможност на потребителите и на органите да използват единна точка за контакт, за да комуникират директно с доставчика.

Списъкът с приложими задължения е дълъг и доставчиците на услуги в зависимост от категорията, в която попадат, трябва да се уверят, че предоставят и актуализират необходимата информация, променят своите ОУ в съответствие с изискванията за прозрачност, настройват необходимите (външни и вътрешни) процеси като уведомителните процедури и процедурите за премахване на съдържание според нормите на закона, както и тези за обработка на жалби и за събиране и публикуване на информацията, която е необходимо да включат в докладите за прозрачност.

Досега регулативният и медийният фокус беше върху VLOPS и VLOSE с над 45 млн потребители, които трябваше да демонстрират съответствие от края на август 2023 г. За разлика от VLOPS и VLOSE надзорът и прилагането на правилата за други услуги ще се извършва директно в държавите членки. Изглежда обаче, че ще е нужно още известно време, докато всички те заработят според нормите на регламента, което от своя страна би могло да даде на компаниите кратка отсрочка преди реалното започване на процесите.

Международни специалисти предупреждават, че подробностите и липсата на насоки относно спецификата на различните задължения може да затруднят разработването на правилния подход за съответствие с DSA. Компаниите обаче трябва да положат усилия и да се уверят, че познават регламента, тъй като глобите за неспазване са високи и могат да достигнат до 6% от годишния световен оборот.

Източник: obache.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Говорим за нещо, а не знаем

    3 0 Отговор
    Чий е този закон?

    Коментиран от #2

  • 2 Не е закон просто.

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Говорим за нещо, а не знаем":

    Авторът просто не е наясно за какво пише. Става въпрос за законодателен акт за цифровите услуги. Ние дори още нямаме приети законодателни промени.