Last news in Fakti

25 Май, 2024 13:21 1 132 4

Казахстан прие закон за създаването на опростен митнически коридор

  • казахстан-
  • парламент-
  • закон

Той касае Организацията на тюркските държави

Казахстан прие закон за създаването на опростен митнически коридор - 1
Снимка: Shutterstock

Депутатите от Мажилиса (долната камара) на парламента на Казахстан приеха закон за ратифициране на споразумение между правителствата на страните-членки на Организацията на тюркските държави (OTS) за създаване на опростен митнически коридор.

Споразумението между правителствата на държавите-членки на UTC беше подписано в Самарканд през ноември 2022 г. "Като част от споразумението концепциите за "опростен митнически коридор" и "търговски оператори". Опростеният митнически коридор е електронна система, насочена към предварителен обмен на информация за стоки, транспортирани в търговията между тези държави, отворена за използване на доброволна основа, която може да се използва за всички видове транспорт“, се казва в заключението на комисията по Финанси и бюджет на Мажилиса.

Търговски оператори са лица, които предоставят достоверна информация за стоки и превозни средства, участват в опростения коридор и извършват митнически процедури в съответствие с разпоредбите на споразумението. Търговските оператори в рамките на опростения митнически коридор ще имат предимства: приоритетно митническо оформяне на контролно-пропускателните пунктове; опростени митнически формалности, включително отделни ленти за намаляване на времето за освобождаване; липса на митническа проверка на контролно-пропускателните пунктове. След влизане в сила на споразумението митническите власти на страните ще организират и реализират пилотен проект с продължителност шест месеца.

След приемане от Мажилиса, законът за създаването на опростен митнически коридор за OTG ще бъде внесен за разглеждане в Сената (горната камара) на парламента.

Организацията на тюркските държави е създадена по инициатива на Казахстан през 2009 г. Секретариатът на OTG се намира в Истанбул. В момента организацията включва Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция и Узбекистан.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    3 2 Отговор
    Мнооооого лоша новина за ингилизите и Ес. Не ескто да налагаш мита и да си ограничаващ пазара а същевременно да искаш да си изнасяш свободно
  • 2 СТРАТЕГ

    5 2 Отговор
    Още един пирон в англосаксонския ковчег. Новите търговски пътища са извън краварския контрол.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Скоро и ние

    2 1 Отговор
    Ще искаме да влезем в османският съюз