Last news in Fakti

29 Май, 2024 19:11 1 926 4

Чешки милиардер купува компанията майка на британската Royal Mail

  • чехия-
  • royal mail-
  • великобритания-
  • милиардер-
  • сделка

Цената на сделката е 6,6 милиарда долара

Чешки милиардер купува компанията майка на британската Royal Mail  - 1
Снимка: Shutterstock

Чешкият милиардер Даниел Кжетински се съгласи да придобие International Distribution Services (IDS), която притежава Royal Mail, за £5,2 милиарда (6,6 млрд. USD), съобщи вестник Financial Times (FT).

EP Group, която е собственост на Кржетински, се е съгласила да купи IDS на цена от 370 пенса (3,2 USD) на акция. Така сделката ще струва на купувача 5,2 млрд. паунда, включително дълга на IDS. В същото време чешкият милиардер вече е един от най-големите акционери на IDS, като притежава 27,5% от акциите на компанията.

IDS се оказа в трудна ситуация поради стачките на работниците и необходимостта да предоставя услуги за доставка на писма на фиксирана цена. Съгласно условията на сделката EP Group обеща да запази нивата на обслужване на Royal Mail и да не променя местоположението на централата си в Обединеното кралство.

Както пише изданието, освен Royal Mail, IDS притежава и бързо развиващата се холандска логистична компания GLS. Именно този бизнес помогна на IDS да реализира печалба през последната си финансова година (приключила през март). Въпреки това председателят на борда на IDS Кийт Уилямс каза, че ръководството на компанията смята получената оферта от EP Group за "справедлива и разумна".

През ноември 2023 г. британският регулатор на пощенския сектор Ofcom съобщи,че Royal Mail е глобен с £5,6 милиона ($6,4 милиона) за късна доставка на поща. По нейни данни през изминалата финансова година компанията е доставила навреме 73,7% от първокласната поща и 90,7% от второкласната поща. От Royal Mail се изисква да достави най-малко 93% от първокласните пратки в рамките на един работен ден и поне 98,5% от второкласните пратки в рамките на три работни дни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената шапчица

    3 1 Отговор
    Миленче, павилно е Даниел Кржетински, (ř) е (рж)
  • 2 Кумчо Вълчо

    0 1 Отговор
    Гжегош Бженчишчикевич му е ортак.
  • 3 Перо

    2 1 Отговор
    Не гражданството, а етноса показва, от къде идват милиардите в Чехия!
  • 4 ИКОНОМИСТ

    2 1 Отговор
    Трябва да си луд да купиш англосаксонски боклук. Индийците са го отказали даже.