Last news in Fakti

1 Юли, 2024 20:37 1 027 2

Казахстан стратегически разглежда ядрената енергия като алтернатива на въглищата

  • ядрена енергия-
  • казахстан-
  • алтернатива-
  • въглища
Казахстан стратегически разглежда ядрената енергия като алтернатива на въглищата  - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Казахстан има големи планове за развитие на енергийната индустрия и вижда ядрената енергия като устойчива алтернатива на производството на въглища. Това заяви главният изпълнителен директор на Kazenergy, асоциация, обединяваща 64 компании от нефтената и газовата индустрия, електроенергетиката и ядрената индустрия, Алибек Куантиров.

„Нашето правителство стратегически разглежда ядрената енергия като устойчива алтернатива на производството на въглища. Плановете за изграждане на няколко ядрени блока с мощност от 1,2 или 2,4 GW до 2035 г. показват амбициозната енергийна визия на страната“, каза Куантиров на международния форум New Vision в Алмати. Според Куантиров положителните резултати от референдума за изграждането на атомни електроцентрали, насрочен за есента, „могат да се превърнат в катализатор за значителен пробив в ядрената индустрия на Казахстан, стимулирайки растежа в различни свързани сектори като наука, образование, индустрия, строителство, медицина и енергетика", каза Куантиров.

Генералният директор на асоциацията отбеляза, че до края на 2023 г. Казахстан е затвърдил позицията си на най-големия производител на уран в света, заемайки около 40% от световния пазар.

В момента приблизително 70% от електроенергията в Казахстан се произвежда от въглища.

По-рано президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви, че през есента на тази година ще се проведе референдум за изграждането на атомна електроцентрала в страната. Преди това Токаев изложи инициативата за такъв референдум в послание към народа на 1 септември 2023 г. Заместник-министърът на енергетиката на републиката Сунгат Йесимханов отбеляза, че според проучванията 55-57% от населението на страната подкрепя изграждането на атомни електроцентрали.

През 2023 г. Министерството на енергетиката съобщи, че въз основа на резултатите от изследванията територията на село Улкен, Жамбилски район, Алма-Атинска област, е избрана като най-предпочитан район за изграждане на станцията. Сега властите обмислят няколко потенциални доставчици на ядрени технологии - CNNC, KHNP, Rosatom и EDF. Цената на строителството може да бъде 10-12 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХА ХА ХА

    6 0 Отговор
    А ПЪК НАШИТЕ ЕВРОДЖЕНДЪРАТЛАНТИЦИ СТАТЕГИЧЕСКИ ЗАТВАРЯТ НАШИТЕ ВЪГЛИЩНИ ЕВТИНИ ЦЕНТРАЛИ И НИ УБЕЖДАВАТ КОЛКО Е ЕВТИНА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЕИТА - ТА ! ТО ЗАТУЙ СЕГА ТОКА ПОСКЪПВА ЗА НАЧАЛО НА ЕВТИНИЯТА ИМ .....ПОСЛЕ ЩЕ ПОСКЪПНЕ СЪС ПОВЕЧЕ ......СЕГА САМО ОПИПВАТ ПОЧВАТА КАК ЩЕ РЕАГИРА НАРОДА !
  • 2 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Казахстан не е България ! Там може.........мъдрите наши политици, колкото писане писаха, колкото думи издумаха,колкото енергия и пари профукаха.......... таман ДВЕ АЕЦ Белене да бяха направили !?
    И ТРИ АЕЦ да направят, за българина милост няма ! Ще ги дадат на концесия, някои ще прилапат комисионните и нашенеца отново " с пръст в устата" И сега Козлодуй за около 1 / ЕДНА/ стотинка продава киловата електрика......... а вижте си сметките !! Там само не събират пари за марково бельо на любовниците си !!"Енергетиците " ни получиха от грозния социализъм една от най-добрите в света енегопреносима система и....дерат до кокъл ! Сега още ще увеличават цените ! И синдикатите "плачат" за "либеризация" на електропазара !? Трай си , българино !! Ти консумираш НАЙ-ЙОФТЕНАТА електрика у Европа !!