Last news in Fakti

30 Август, 2014 15:26, обновена 30 Август, 2014 15:59 1 905 0

Кунева, Кънев и Лукарски оглавиха листи на реформаторите (обновена)

  • реформаторският блок-
  • радан кънев-
  • листи-
  • меглена кунева-
  • парашутисти

Няма нито един парашутист в нашите 31 листи, твърдят от формацията

Лидерите на „Реформаторския блок” представиха на пресконференция днес водачите на листите си за народни представители на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Божидар Лукарски от СДС представи листата, като обясни, че е най-добрата за България изобщо. Ето кои са начело в листите на реформаторите:

1.      Ген. Атанас Атанасов – Благоевград
2.      Костадин Марков – Бургас
3.      Радан Кънев – Варна
4.      Иван К. Иванов – Велико Търново
5.      Вили Лилков – Видин
6.      Филип Кирев – Враца
7.      Нели Недева – Габрово
8.      Билгин Якубов – Добрич
9.      Корман Исмаилов – Кърджали
10.     Ирина Абаджиева – Репуц – Кюстендил
11.     Николай Вълков – Ловеч
12.     Борислав Великов – Монтана
13.     Бойка Маринска – Пазарджик
14.     Д-р Валентин Павлов – Перник
15.     Найден Зеленогорски – Плевен
16.     Доц. д-р Димитър Шишков – Пловдив град
17.     Николай Ненчев – Пловдив област
18.     Мюйсеер Солак – Разград
19.     Румен Христов – Русе
20.     Касим Дал – Силистра
21.     Димитър Сяров – Сливен
22.     Ариф Агуш – Смолян
23.     Божидар Лукарски – София 23-ти МИР
24.     Петър Москов – София 24-ти МИР
25.     Меглена Кунева – София 25-и МИР
26.     Димитър Делчев – София област
27.     Димитър Танев – Стара Загора
28.     Орхан Исмаилов – Търговище
29.     Станислав Иванов – Хасково
30.     Доц. Добромир Добрев – Шумен
31.     Николай Честов – Ямбол

Реформаторският блок отива в парламента като гарант за нормално и стабилно управление, а не да стои на тъч линията. Няма нищо по-справедливо за гражданите от стабилна държава и от това хората да имат работа. Това е най-добрата социална политика. Няма нищо по-нормално от солидарността в едно общество за тези, които не могат да се справят сами. Реформаторският блок отива в парламента, за да действа в името на тези цели. Борете се за всеки глас. Това призова представителите на партиите от РБ и разширения Граждански съвет Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите“ на форума днес в София, който утвърди листата на РБ за предстоящите избори.

По думите на Кунева, друга важна цел на реформаторите в парламента ще е административната реформа и прозрачността на обществените поръчки, за да се осигури шанс на бизнеса при честни правила да създава работни места. По думите й голямата и европейската политика може да се преведе на ежедневен език чрез усилена работа в посока на прозрачността на обществени поръчки. Като пример Кунева посочи и идеята на ДБГ за мащабна програма за саниране на панелните сгради в България, през която РБ да реализира реформаторския си потенциал и в законодателната, и в изпълнителната власт. Санирането на панелните сгради е конкретно действия, в което РБ може да се съсредоточи, посочи още Меглена Кунева.

Превес в листите имат младите хора и се радвам, че поколенчески РБ се обновява. Така доказваме, че партиите не са крепости на апарата си, добави лидерът на ДБГ.

По думите й, през 2018 година България ще председателства Европейския съюз заедно с Великобритания и Естония. Да реформираме отношенията между политиците и партиите в парламента, за да постигнем национален консенсус по това приоритетите на България да станат приоритети на ЕС е цел, която си струва усилията и за която ви призовавам да действаме, каза още Кунева. Както обществото и партиите постигнаха пресечна точка по време на преговорите за влизане в ЕС и постигнахме националната си цел с членството, така трябва да го направим и сега, добави Кунева и обеща приоритет на РБ в парламента да  са следващите присъединявания на България и засилване на интеграцията и позициите й в ЕС.

Можете да разчитате на моето спокойствие, че няма да поставя себе си на първо място пред интересите на РБ, че няма да отстъпя в труден момент, че мога да удържа  единството, добави Кунева, която ще води листата на РБ в 25-и МИР в София.  Тя задоволство, че по примера на „Движение България на гражданите“ в листите превес се дава на местните водачи. Ние, в ДБГ, взехме това решение и не сбъркахме. Радвам се, че РБ поддържа този принцип, категорична бе още Меглена Кунева.  По думите й с това си решение РБ доказва, че вече прави стабилна крачка в реформирането на политическата среда у нас.

„Няма по-труден момент за всяка партия и коалиция от това да уточни кандидатите си за парламентарни избори. Задачата да се съставят кандидатски листи на политическа коалиция от седем партии със сериозна гражданска квота е математически невъзможно. Именно поради големия брой партии, равнопоставени помежду си, не веднъж беше пророкуван краят на РБ. Аз много добре си спомням очакванията, че изобщо няма да подпишем споразумение за коалиция през декември 2013 г., че е невъзможно да стигнем до листа за европейските избори, че ще се разпаднем след европейските избори и е непостижимо да подпишем коалиционно споразумение за избори за НС. Подписахме коалиционно споразумение, подписахме още две коалиционни споразумения с две формации“, заяви в изказването си лидерът на ДСБ Радан Кънев.

За първи път в най-новата българска история, многопартийна коалиция се регистрира повторно за нови избори в същия състав, коментира той. Това до момента не се е случвало. На прага сме на последното изпитание да приемем листите за 31 многомандатни избирателни райони на коалицията. Идеални листи няма, идеални кандидати няма и идеални хора няма. Но в момента аз се чувствам повече от удовлетворен от постигнатото, заяви Кънев.

По-нататък той призна: „Не съм участвал в толкова трудни, но и конструктивни преговори. Не съм се колебал, че ще изпълним обещанието си към десните избиратели в България отново да постигнем съгласие не в последния момент, както бяхме свикнали да ги изнервяме. И това, че го правим дни преди крайния срок е голям успех. Това, което председателството на РБ ще предложи на разширения ГС от една страна е плод на труден компромис, от друга страна е успех и е най-доброто, което в момента не само ние, но и българската политичка може да предложи на българските избиратели. Листите, които ще предложим съдържат ясен и справедлив баланс между партиите в коалицията“.

Листите, които ще предложим, имат най-голям процент местни водачи от всички сериозни конкуренти на предстоящите избори. Около 70 % от хората, които предлагаме за водачи, са изявени политици в съответния избирателен район, всички от останалите 30% са приети от местните организации на партиите и са желани, а не натрапени кандидатури. Нито един политически парашутист в 31 листи! Не сме виждали такова нещо и благодаря на всички, които участваха в преговорите, заяви още Радан Кънев на одобряването на кандидат-депутатските листи на РБ за предсрочните парламентарни избори.

На второ място броят нови политически лица, които предлагаме е също необичаен за българската политика, защото ние сме политически партии с биографии, не сме новодомци в българската политика. Ние показваме не неспособността да показваме непознати фигури, а способността да еволюираме, да се променяме, да се обновяваме по един постепенен и разумен начин. Начин, който трябва да бъде пример за цялата българска политика оттук нататък, допълни още синият лидер.

На трето място в листите ни са представени както опитни политици, така и млади хора, така и завиден брой жени, което също е рядкост и то без да търсим квоти, а единствено на база на съгласието за това кой е най-достоен в съответния избирателен район. Листите ни съдържат пълноценен етнически баланс. С представянето на листите си освен всичко друго, казваме етническият модел Ахмед Доган в българската политика свършва, идва европейският етнически модел в българската политика, подчерта Кънев.

Стар стремеж и стар провал на българската десница и една от основните причини за нейните системни неуспехи през последните 12 години е скъсването с пъпната връв на местната власт в България. Без местна власт, няма национална политика. Десницата се превърна в бутиков проект на жълтите павета. Докато не възстановим връзките с местната власт, това твърдение ще бъде вярно и ще бъдем определяни като хората с болонките, които се разхождат из центъра на София /без да имам нищо против болонките/. Хората с болонките не променят подобна свинщина, каквато е българската политика, разкритикува Радан Кънев старите грешки на десницата.

Листите, които представяме днес са сериозна стъпка към възстановяване на връзката между партиите от десницата и сериозните десни независими представители в българската местна власт. За първи път от много години ние намерихме диалог и разбирателство и голяма част от силните кметове и общински съветници, местни авторитети, които не се кланят нито на БСП, нито на ГЕРБ, ще бъдат част от нашите листи или ще подкрепят нашите листи. Това е сигурен залог за много по-голям успех в по-малките области на страната, много по-сериозен изборен резултат по места и много по-сериозна организационна работа след изборите.

С тези листи, ако ги осъзнаем като успех, какъвто са, ако приемем необходимия компромис, който е задължителна стъпка във всяка политическа дейност се изправяме на стартовата права на тази много трудна предизборна кампания, напълно способни да компенсираме това, което не искаме. Ние няма да злоупотребяваме нито с властта нито с парите, ще бъдем открити и  честни и за добро или лошо бедни в тази кампания. От тази позиция, вярвам че всеки един от тези 40 души, които сега ще бъдат представени пред вас, ще бъде достоен народен представител на 6-ти октомври, каза в заключение Кънев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове