Last news in Fakti

5 Октомври, 2014 19:00, обновена 6 Октомври, 2014 00:16 8 857 21

България избра шарен парламент

  • парламент-
  • народно събрание-
  • избори-
  • шарен

Партиите в новото Народно събрание са осем

Прогнозите на социолозите от последните дни преди изборите този път почти се сбъднаха, особено в частта за малките партии. След неуспешното четири партийно 42-оро Народно събрание, сега ни очаква 7 или 8 партиен парламент.

Освен абсолютно сигурните ГЕРБ, БСП Лява България и ДПС, депутати ще имат Реформаторският блок, Патриотичен фронт и България без цензура.  Атака и АБВ, по последни данни, също влизат в парламента.

Дилемата пред 43-ото Народно събрание ще бъде дали ще успее да се състави стабилен кабинет или след няколко месеца България ще трябва отново да избира депутати. В следващите дни ще има различни интерпретации на изборните резултати, вероятно мнозина ще са недоволни. Но, който гласувал, гласувал. Ред е на политиците, които трябва да вземат отговорни решения за бъдещето на страната. И да ни убедят в истинността на предизборните си обещания, в които се кълняха, че са национално отговорни политически сили.

Разпределение на новите 240 депутати в 43-ото Народно събрание:

Според Алфа рисърч:


 

Според "Галъп":

Според данните при 100 % паралелно преброяване на "Алфа рисърч":

За ГЕРБ са гласували 32,9%.
"БСП лява България" - 15,4%,
ДПС - 13,5%
Реформаторският блок - 9%
Патриотичния фронт - 7,5%
"България без цензура" - 6,1%
"Атака" – 4,4%
и АБВ – 4,3%
 

Данните на "Галъп", изчислени на базата на 100% от паралелното преброяване:

ГЕРБ - 33,5%
БСП - 15,1%
ДПС - 14,5%
РБ - 8,4%
ПФ - 7,2%
ББЦ - 5,6%
Атака - 4,7%
АБВ - 4,2%

Осем партии ще влязат в следващият парламент, сочат данните на агенция „Сова Харис“.

Според паралелното преброяване на "Сова Харис" при преброяване на 100% от извадката ГЕРБ получава 32,85% или 84 места в бъдещия парламент.
На второ място е коалицията БСП лява България с 15,5% или 40 депутатски мандата.
Трета политическа сила е ДПС с 13,87% или 36 депутата.
Реформаторският блок – 8,42% или 22 депутати,
Патриотичният фронт – 7,13% или 18 депутати,
България без цензура – 6,10% или 16 депутати,
Атака – 4,96% или 13 депутати.
На последно място се нарежда коалицията около АБВ с 4,49% или 11 депутати.
За останалите политически сили са гласували 6,68%.

Резултати на "Екзакта" при 100 % паралелно преброяване:
ГЕРБ – 34%
БСП – 16,2 %
ДПС – 14,2 %
РБ – 9,2%
ПФ – 7,9%
ББЦ – 5,7 %
АБВ – 4,4%
Атака – 4,7%


 

Данните на "Алфа рисърч" за гласуването в

големите градове

показват, че ГЕРБ води категорично във Варна (37%), Пловдив-град (37%) и 25 МИР-София (38%).

В 25 МИР-София, където имаше лидерска битка между партиите, втора политическа сила е Реформаторският блок с 14%.

Избирателната активност в Кърджали е по-ниска от очакваната. Там ДПС взима 70%, ГЕРБ - 12%, а БСП - 5%.

В София Реформаторският блок взима второ място и трето в областните градове. ГЕРБ печели навсякъде, освен в селата, където ДПС доминира.

 

Факти.бг припомня, че в началото на 42-рото Народно събрание (което просъществува малко повече от година – от 21 май 2013 – до 6 август 2014) ГЕРБ имаха 97 депутати, Коалиция за България (БСП) – 84, ДПС – 36, а Атака – 23-има.

В 41-вото Народно събрание (14.07.2009 – 15.03.2013), което също не успя да изкара пълен четиригодишен мандат и няколко месеца преди края си приключи съществуването си, ГЕРБ имаха 117 депутати, Коалиция за България – 40, ДПС – 37, а Атака - 21. Освен тях в парламента присъстваха Синята коалиция - СДС, ДСБ, Обединени земеделци, БСДП, РДП с 15 депутати и Ред, законност и справедливост (РЗС) с 10.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенчо

    3 2 Отговор
    Всичките амуджи са вътре..АСИ и държавата!

    Коментиран от #5

  • 2 Мони НСА

    4 2 Отговор
    дудука няма място там

    Коментиран от #6

  • 3 по темата

    0 1 Отговор
    Патриотичен Гей на Симо и Бинев е в Парламента, за да защитава правата на п....те, които за ЕС са на първо място в числото на хората.
  • 4 коце

    0 1 Отговор
    Икво стана, пак тия и ония!!!!
  • 5 vvv

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пенчо":

    nqmame darjava. ama sami sme si vinovni e.ati shareniq parlament
  • 6 Румен Янев

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мони НСА":

    А бе шемет вземи си изпий хапчето и марш в леглото ! Заради такива като теб тиквоча ще ми се блещи пак всяка вечер по телевизията а България скоро ще стане по 4 милиона като огромен процент от населението ще са ..... да не казвам !!!
  • 7 gospodinvie122013

    0 1 Отговор
    никой не каза кой е човека с парите зад партията му, какво ще му изпълнят и какво ще после ще направят за избирателите си.Никой не каза как ще се осигурят работни места поне за безработните освен,че Европа щяла да даде пари за програми,които пак щели да минат към бизнеса,но никой не заяви,че ще възстановят държавните фабрики,заводи и др.предприятия които навремето умишлено бяха доведени до фалит,за да ги вземе на безценица сегашния бизнес
  • 8 anonimniq

    0 1 Отговор
    dokato ni upravlqvat neshtastnici nqma nikoga bulgariq da se opravi samo za patroni e v sabranieto i izbivane nare na vsichki v parlamenta :)
  • 9 патриот

    0 1 Отговор
    трябва всички партии да се изметат от парламента било то и по радикалния начин-с кръв.Простакът по никакъв друг начин не разбира-само със сопата.Власт се взема с кръв и с кръв се предава.Всичките тези партии които ги търпим да ни тъпчат вече 25години са злокачествени метастази които трябва да ги изрежем от дъно.А не да се прекръстват на други партии след поредната измама и да лъжат наивните и дълготърпеливи хора с нови празни обещания. И това време ще дойде когато народа ще се вдигне и ще помете боклуците в Народното събрание със сила и кръв - не може тази безгранична депутатска наглост и алчност да нямат край....
  • 10 гост

    0 2 Отговор
    Абе Румене,абе Янев , що не отидеш да врътнеш една ...... на дудука,може и ти да се облажиш от паричките на Ковачки. Изнесохте 5 милиарда от КТБ и сега целия народ български трябва да ги връща. Такива платени драскачи много се навъдиха.Всички казвате шарен парламент-аз казвам ние нямаме парламент ,изборна активност под 35 процента.Какъв парламент тогава,за какво говорим.
  • 11 Мисли

    0 1 Отговор
    Чета ви коментарите и сте прави и не съвсем:
    - Първо: при сегашният "избор", който "имаме" е по-добре максимално повече партии да се вкарат, без значени какви - те всички са еднакви, но когато са много трудно биха правили задкулисните си игри и има по-голям шанс да не са толкова брутални далаверите, защото ще трябва да се плаща на повече хора и шанса някой да е ощетен и да се разпее е по-голям.
    - второ:целта за убиване на производството не беше да се купят на безценица предприятията - за какво са им - те са некадърни да ги ръководят. Просто им бе платено това да стане - убиване на конкуренцията. Явно на нашите политици им е по лесно да им се плаща за съсипване под масата - лесни пари, без рискове, отколкото да се захванат нещо да правят. Работните места никога не са били приоритет на "нашите" политици. Точно обратно. Откриване на работни места базирани на проекти от Евросъюза - Защо, при условие че може да се стимулира самият бизнес.

    Коментиран от #13

  • 12 Мисли

    1 1 Отговор
    ... за съжаление "Патриот"-а е прав. Хората които ни управляват са толкова затънали в мръсотия , че не можеш да ги измиеш. Няма как да станат чисти - нито те, нито партиите им, нито хората зад тях, нито потомството което водят след себе си и което ще ги наследи на масата.... не виждам това да стане от българите обаче....то за толкова време един политик не гръмнахме, ей така да им се "дръпне л*****о" на останалите, че да си кажат "Я да не сме толкова алчни, че помниш ли го оня, къде по уж много по силен от мен, а умириса канавката"... но виж, след 10-15 години ци****те могат да им объркат потърсят сметка, по начина по който ние явно не можем - със сопите :) .... стига съм писал.. няма вече България, отдавна я няма....ако сте от малкото останали умни хора на тази територия знаете какво трябва да направите, нали? УСПЕХ!
  • 13 Симеон Тасев

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мисли":

    евала поне ти си написал нещо смислено за съжаление действителността ни е такава
  • 14 баце

    1 1 Отговор
    Никакви шикалкавения повече!Народа ясно и просто показва ,че ще трябва да се управлява със широка коалиция с Министър Председател Лиляна Павлова!
    1. Вице Радан Кънев и министър на икономиката
    2. вице Мики Маус и министър на културата(театър,цирк)
    3. вице Мазньо и министър на културата
    4. мин. на МВР- Атанас Атанасов с главен секретар Бойко Борисов
    5.мин. на М.ВНР Ивайло Калфин и Меглена Кунева на ротационен принцип.Единия е до обяд другия след обяд .Ще бъдат на 4часов работен ден.Икономии от осигуровки!
    6.мин. на спорта Цветан Цветанов
    7 . мин. на здравеопазването естествено г-н Ненков
    8. мин на земеделието Симеонов,Каракачанов понеже има много за крадене а те отдавна не са били в цирка!
    9.мин на транспорта, Бареков.Да гледа да не го извозят!
    10.мин на отбраната Волен Сидеров-най-накрая България на 5морета !
    11.мин на администрацията Георги Първанов
    другите мин. не са интересни.

    Дупето да ни е яко ,че какво е..не ни чека не е истина!

  • 15 Десислава Димитрова

    2 2 Отговор
    и този парламент няма да кара много.управление на герб, рб и пф е най-реално ,но борисов едва ли е очарован от тази единствена за него възможност и не е ясно дали ще се съгласи да я използва щото нито реформаторите нито патриотите са хомогенни и предвидими съюзници,а е време на сериозни политически ходове ,които няма как да се вземат със слаби коалиционни партньори.
  • 16 Тома

    1 1 Отговор
    А,бе едно ТОТО се наглася,че Парламент!
  • 17 чекия

    0 1 Отговор
    ооо бойче бойчее имаш ли пари
    имаш ли купиш избори
  • 18 Монго

    0 0 Отговор
    България не избра парламент и явно не иска тези политици. "Партията" на негласувалите е повече от далите гласа си...
  • 19 Betono

    1 0 Отговор
    Идва времето когато ще ги избираме тия всичките ,ама с Калашник.
  • 20 super

    1 0 Отговор
    ИЗБОРИТЕ СА НЕЗАКОННИ ,ЗАщОТО В ТЯХ УчАСТВУВА НЕЗАКОННАТА,ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА ИСЛЯМИСТКА ТЕРОРИСТИчНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТЕРОРИСТА АХМЕД ДОГАН ПОД ИМЕТО ДПС

    ДПС е антибългарска, противоконституционна и незаконна партия и трябва веднага да бъде забранена и поставена извън закона, а лидерите и подведени под съдебна отговорност за антибългарска дейност и за държавна измяна! ЕТО ФАКТИТЕ:
    КОНСТИТУЦИЯ на Република България.
    Чл. 11. (1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.
    (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.
    ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЕЗИРАН ЕВРОПАРЛАМЕНТА И ДА БЪДЕ ПОВДИГНАТ ВЪПРОСА ЗА ПРЕМАХВАНЕТО НА ТАЗИ ПАРТИЯ,ЗАЩОТО Е ПРОТИВ ДЪРЖАВНАТА КОНСТИТУЦИЯ.

    Коментиран от #21

  • 21 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "super":

    Май много късно се развикахме по този повод...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове