Last news in Fakti

5 Февруари, 2015 14:13 1 257 2

Патриотичен фронт искат отпадане на общите части от сметките за парно

  • патриотичен фронт-
  • общите части-
  • парно-
  • сметките

Парламентарната им група внесе проект за промени в Закона за енергетиката

Патриотичен фронт искат отпадане на общите части от сметките за парно - 1
Снимка: БТА


Важни промени в защита на хората в сега действащия Закон за енергетиката внесоха днес от парламентарната група на Патриотичен фронт (ПФ). Те са в синхрон с европейското законодателство. Според него никой няма право да предлага и изисква заплащане за услуга, която не е пожелана или заявена от потребителя.

По време на брифинг Валери Симеонов,  председател на парламентарната група, подчерта, че промените са основно в 2 групи и са заведени в два отделни документа в деловодството на парламента. Важна за потребителите е промяната, свързана с прекратяване на правото на топлофикациите да събират средства за енергия от преминаващи тръби или общи части. Това положение е от години и е резултат от лобистки поправки, които никой досега не е посмял да отмени, коментира народният представител от ПФ.

Красимир Каракачанов, зам.-председател на НС и съпредседател на ПФ, посочи конкретни случаи, които топлофикациите като монополист използват, за да начисляват и събират необосновано такси от потребителите. Той напомни, че проблемите са от години, но досега няколко парламента не са пожелали да предприемат действия и да ги решат справедливо и в полза на хората.

Предложението на ПФ за промяна в сега действащия закон е направено и заради открити недомислици в съществуващите текстове. Промените са изцяло в услуга на хората, те вече няма да бъдат закрепостени към монополист. Конкретизира се и понятието „общи части“в жилищните сгради - като такива ще се смятат местата, където има работещи отоплителни тела, а не както е досега – местата, в които по проект трябва да има такива, обясни Симеонов.

Патриотичен фронт е внесъл промени между 1 и 2 четене на Закона в пленарна зала, каза Искрен Веселинов. Той уточни, че след проблема с двойните сметки за електроенергия е ясно, че ДКЕВР трябва да има правомощия да засича, проверява и контролира коректното отчитане на електромерите.

В предложението е включено и изграждането на граждански контролен орган към ДКЕВР с участието на неправителствени, синдикални и други организации, имащи отношение към жизнения стандарт на хората.

Този орган трябва да има отношение към определянето на цените, категоричен бе Веселинов, който е и председател на Комисията за наблюдение на работата на регулатора.  

Народният представител Християн Митев припомни, че внесените промени в този закон са в синхрон с променените в още няколко закона: с промените от миналото лято в Закона за потребителите, с предложените от ПФ преди дни промени в ГПК, както и още няколко други закона, върху които работят патриотите.

Депутати от групата конкретизираха в кои членове и алинеи от Закона са предложили промени и как те ще защитят потребителите от своеволията на монополиста. Защото сега действащите текстове са твърде общи и оставят възможност той да рекетира потребителите, а те да нямат никакви възможности за реакция. Затова промени се предлагат в чл. 153, ал. 2, ал. 3, ал. В изричен текст е записано, че клиентите на топлофикация със заявление ще  могат да се откажат от услугата и топлофикация да изпълни желанието му не в неопределен срок, а не по-късно от 30 дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веско

    0 0 Отговор
    Да топлим и да им плащаме на клошарите :)
  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор
    Криминализиране на подмяната на вота и п....стичният фронт да се обяви извън закона.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове