Last news in Fakti

29 Април, 2015 14:19, обновена 29 Април, 2015 18:07 3 012 7

Публичният линч на TV7

  • tv7-
  • публичния линч
Публичният линч на TV7 - 1
Снимка: БТА

Събитията около полицейската обсада и опита да се спре TV7 предизвикаха лавина от коментари. За пореден път в България публично се прави нещо по неправилния начин.

Това е повече от безобразие, още повече, ако е вярно това, че няма такъв съдебен изпълнител, коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Нямам представа какво е предизвикало това, но не това е начинът. Тези които се опитват да го направят, вече го направиха един път – с КТБ и последствията бяха разрушителни. Това подчерта депутатът от БСП Антон Кутев.

Идея нямам какво го налага, но не е ясно, защо цялата държавна машина е впрегната.  Това заяви за Факти.бг президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, който не бе запознат пряко със случая по влизане на синдиците, охранявани с голямо полицейско присъствие в TV7, тъй като в момента е в Народното събрание.  „Все пак става дума за телевизия, а не за бакалница или производител на капачки, който е фалирал. Не ми харесва това, не го приемам.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов заяви, че счита нахлуването на частни съдебни изпълнители и полиция в медията за скандално. Според него това може да бъде определено като посегателство над обществените функции на една медия. "Медията не е предприятие. Тя е свързана с предаване на информация. Това е скандално и не знам да има подобни случаи в световен мащаб. Говорим за търговски отношения, но една медия има и обществени функции, като това е посегателство над тези функции, посочи Лозанов.“

„Това е безпрецедентен акт, каквато и да е мотивацията и правното решение, това не е добър знак за държавата ни като цяло“, заяви Румен Петков от АБВ.

„Аз нямам представа за мащаба на привлечените полицейски сили. Щом Бъчварова е преценила така, значи има такова желание от съдебния изпълнител“, каза Петков във връзка с числеността на полицаите придружаващи съдебните изпълнители.

„Като цяло това е лош знак и няма да остане без външен коментар“, смята той и заяви, че това ще даде отзвук и за свободата на словото.

„Това е прецедент, който ще има широк европейски отзвук за страната ни. Това ни отдалечава от европейските ценности и ни отдалечава от европейската общност“, заяви още Румен Петков.

„Ако това е проблема, който МВР трябва да реши, то значи са много далеч от реалността. Би било абсурдно МВР да се ангажира с нерегистриран частен съдебен изпълнител“, каза още той.

Във връзка с частния съдебен изпълнител Кристина Димитрова (за която по-късно от Камарата на частните съдебни изпълнители заявиха, че не е техен член), която заяви, че действа по инструкции, а не по ред, тоест тя започва от сървърите, с което се цели спирането на телевизията Петков обясни, че тя трябва да каже, кой й е наредил и трябва да бъде сезирана прокуратурата.

„Това са неща които не могат да се възприемат от нормалния разсъдък“, заяви още той.

Мисля, че става въпрос за брутални действия, които нямат нищо общо със закона, коментира бившия вътрешен министър Емануил Йорданов. „Не може да се явяват съдебни изпълнители без връчване на предварителна призовка. Не виждам смисъл съдия изпълнителя да води със себе си полиция. Това, което научих е потресаващо, защото самата регламентация за дейността на частните съдебни изпълнители не е добре оформена. Не е ясно защо това е организирано. Мисля, че полицаите имат достатъчно работа, за да се налага да се включват в неправомерната дейност на един частен съдебен изпълнител. Добре е министърът на правосъдието да вземе отношение.”

Аз намирам това за инвазия. Намеса в частна територия и вие може да използвате оръжие. Явно с камери и микрофони това няма да стане. Това е като нахлуване на друга държава на територията в България, коментира председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. „Това е грозно и явно става въпрос за много пари. Вие като журналисти трябва да разберете кой иска да открадне много пари. Прокуратурата може да спи. Явно са им казали да не пипат там. Мисля, че на агресията трябва да се отвърне с агресия.”

"Никакво TV7 не ме интересува, в момента съм в чужбина", заяви пред Факти.бг бившия депутат от БСП Мартин Захариев.

"По време на изслушването ми в Народното събрание в комисията по контрол на европейските средства научих за събитията в TV7. Намирам за крайно неприемливо подобно отношение към медията и работата на журналистите. Свободата на словото и върховенството на закона са над всичко в България. Безнаказани не трябва да има и законът трябва да важи за всички. Проверката, за която съобщи колегата ми вицепремиерът Бъчварова, се надявам бързо да изясни има ли злоупотреби", написа в профила си във Фейсбук Меглена Кунева.

Втрещени сме от начина, по който се тълкуват и прилагат законите, и от действията на длъжностните лица по случая с TV7, се казва в позицията на БДЦ.

Недопустимо е спрямо български граждани и национална медия да се действа по подобен начин, независимо от ситуацията и заинтересованите страни. Крайно време е служители на реда и длъжностни лица да престанат да се отнасят с бизнеса и с гражданите на България, с презумпция за виновност.

Призоваваме министърът на вътрешните работи да предостави пълна информация по въпроса, включително за хората, наредили действията на служителите от МВР.

Оставаме с надеждата, че случаят ще бъде разрешен цивилизовано и правдата ще възтържествува, казват от БДЦ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красо Зелето

    1 0 Отговор
    Пак са нарушили нечии интереси...
  • 2 onq s konq

    1 2 Отговор
    Да оставим това,че тая ТВ-7 покрай Бареков ми е по неприятна дори от "Алфа"/не ги гледам и двете истествено/-в случая въпросът е принципен-имаш да даваш пари,пък не ги даваш-идва съдия-иэпълнител.Пък дали е "медия" или иэвънэемно-няма эначение!А опасенията на "некои хора" от световен отэвук" по случая са повече от смехотворни,эащото точно Европа ни критикува эа липса на спаэване на эаконите и "эамаэване" на нещата срещу эаплащане.Каэва се "корупция":)
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Ей...!Вместо да ми драскате минусчета се учете на беэплатен акъл който ви предоставям!Эащото эа "платен" никога няма да имате паричните энаци:)
  • 4 аз

    0 0 Отговор
    както аз като не си платя кредита идват и ми взимат имуществото - така и на дебелия турски ще му конфискуват имуществото, закона трябва да е един за всички
  • 5 пича

    0 0 Отговор
    еи добре ви беше години наред ви дават по купища пари - сега за тези пари ревете - платете си задълженията и непречете на полицията
  • 6 мръсни хора са тези

    0 0 Отговор
    Тоя Емануил Йорданов - първия мистър Бийн, защо не гледа законите, а това което му оттърва. Значи учим публично хората как да заобикалят законите. Правиш си дългове към тоя и оня и продължавай да правиш каквото си искаш. И после държавата била такава, полицията била такава, тия които искат да въведат ред били такива и онакива. Само те, тези които са крали, че се о.рали и в тях са сега парите, те са най-добрите и най-достойните.
  • 7 смях

    0 0 Отговор
    смях в залата айдуците крещят дръжте айдуците
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове