Last news in Fakti

30 Април, 2015 08:03 3 677 6

ТV7: Ужасният завършек на една ужасна история

  • tv7-
  • ужасен-
  • завършек-
  • ужасна-
  • история

От КТБ отлагат със седмица изпълнението в телевизията

ТV7: Ужасният завършек на една ужасна история - 1
Снимка: БТА

Това, което се случи вчера в ТV7, е ужасният завършек на една ужасна история. Грозен край, след като имахме и грозно начало, каза пред БНР журналистът Иван Бедров, член на журналистическата етична комисия.

Случаят не е еднозначен, смята Бедров и добави: Когато някой дължи пари, той трябва да се раздели с това, което е заложил. TV7 дължи пари на КТБ, КТБ вече е собственост на българските данъкоплатци и те имат право да получат това обезпечение. Второ – начинът, по който стана, е мутренски. Видяхме полицаи, които пречиха на излъчването и дори се опитаха да прекъснат излъчване – нещо, което е недопустимо. Да, всичко, което е заложено трябва да бъде прибрано, но има процедура, по която това да стане, а начинът, по който стана говори, че войната Пеевски – Василев очевидно все още е в разгара си и част от институциите са все още в услуга на единия от двамата. Целта е много бързо

Синдиците на КТБ са указали на частния съдебен изпълнител да отложи със седмица изпълнението, свързано с активи, заложени от TV7 в полза на банката.
С оглед на големия медиен отзвук и за да се избегнат всякакви спекулации, че това е целенасочен акт срещу медия, сме указали на частния съдебен изпълнител да отложи с една седмица изпълнението, свързано с активи, заложени в полза на КТБ АД - в несъстоятелност, се посочва в съобщение до медиите.

"Това едноседмично отлагане е по изключение. Надяваме се в този срок длъжникът на банката да предприеме необходимите действия, свързани с отдавна необслужвания от него кредит, и да уреди взаимоотношенията си с "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност", отбелязват синдиците.

Те добавят, че след изтичането на едноседмичния срок, ще продължат с всички позволени от закона действия да защитават имуществото и кредиторите на КТБ АД - в несъстоятелност, на които се дължат милиарди.

На първо място сред тях е Фондът за гарантиране на влоговете, т.е. българският данъкоплатец, пише в съобщението.

да бъде затворено това нещо TV7 просто, за да не се разследва, защото вътре има страшно много неща за разследване. Трето – ужасно грозен и начинът, по който случилото се в TV7 се опитва да се представи като атака срещу свободата на словото, защото всички знаем, че това беше най-добре отхранената медийна бухалка. Всички знаем, че тези стотици милиони, които бяха налети там не са, за да се прави качествена журналистика. Голямата част от хората, които активно участваха в размахването на тази медийна бухалка сега дори имаха наглостта да си присвоят част от протеста преди две години, който осмиваха и игнорираха.

По повод на подадените оставки на двама полицейски началници заради нахлуването на полицаи в сградата на телевизията, Бедров коментира: Това беше един от малкото случаи, при които имаме бързо подаване на оставка след очевиден гаф. Очевидно на толкова много полицаи не им беше там мястото. За мен това е една от малкото добри новини на фона на тази лоша история.

Асоциацията на европейските журналисти в България излязоха със своя позиция по казуса с TV7. В нея поставиха въпроса за собствеността на медията. Кристина Христова от Асоциацията коментира, че няма политическа воля за прозрачност на медиите: Надеждата остава да работим за развитието на гражданското общество.

Имам усещането, че някой иска да затвори тази телевизия, може би като акт на лично отмъщение, коментира по БНТ националният омбудсман Константин Пенчев.

Камери и сървъри няма как да покрият дължимия дълг, но ако се обяви несъстоятелност на телевизията е вариант, който да го покрие, това не е затваряне на телевизията. Така тя се продава като предприятие, което има цена и то не малка, добави Пнечев.

Омбудсманът призова за по-голяма прозрачност и предварително разяснение на решенията на синдиците, за да не остава впечатление за задкулисие.

„Милиционерщината преобърна нещата. Защото вместо да бъде една нормална процедура, която някой дължи пари, съответно е заложил някакво имущество, в един момент идват да му го вземат, както е по закон. Нещата се преобърнаха, защото нещата, които видяхме, не са ОК. Милиционери в телевизионно студио не е ОК. Това не се прави така”. Това зави по Нова телевизия журналистът Иван Бедров.

„Много са грозни опитите това да бъде преоблечено в борба за свобода на словото. Трябва да бъде „Sorrywithme”. Цяла България очакваме поне от един човек да чуем: „Извинявай!”, категоричен бе Иван Бедров.

„Вестник „Преса”, „Стандарт” и още няколко български вестника дължат милиони на КТБ през фирми. Това е била една от схемите да се дават заеми”, обяви журналистът и водещ Люба Кулезич.

Относно собствеността на телевизията, която в сряда бе обградена от полиция, Мария Стоянова от Съвета за електронни медии заяви:

„За съжаление в момента разполагаме със следната информация: „Краун медия” ЕАД е собственик на ТВ7, което препраща към „Краун медия Кипър”, откъдето пък сме препратени към „Алегро кепитъл” във Великобритания. От вчера се опитвам да се информирам по какъв начин реагира собственикът на случващото се в България. Но не стигам до никаква информация освен сайта на „Алегро кепитъл”, където последната информация е от 6 октомври 2014 г. Не може да се стигне до физическо лице”.

„Тези инвеститори не са идвали в СЕМ, за да покажат инвестиционен план за развитие”, добави още Мария Стоянова от СЕМ.

„Това не е просто медия. Не е просто бухалка. Това е една касичка. Дали всички тези милиони са отишли за развитие на телевизионен продукт. Дали през тази касичка не са финансирани политически партии. Цели се бетонирането на реактора, за да не останат следи, може би”, коментира журналистът Иван Бедров.

„Телевизията има два периода – до Бареков и след това”, заяви Люба Кулезич.

След като няколко месеца не се дава възможност да се изплати дълга към КТБ, явно се цели тези пари да не се изплатят, сделка да не може да се сключи. Целта е да има причина да не изплатим дълга си и да бъде спряна телевизията. КОЙ стои на първи ред в Народното събрание. Не ние трябва да изкупуваме греговете му. Това са Делян пеевски, Николай Бареков и всички други, които са правили залозите в КТБ. Ние не сме тези, които ще изкупуват греховете им. Аз не съм Николай Бареков”, заяви Лара Береану.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    1 0 Отговор
    костинбродски поръчкови -това е тази телевизия,продажни.
  • 2 НБ

    0 0 Отговор
    Според съжденията на г-н Пенчев, камери и сървъри не би следвало да се приемат за обезпечение по кредит. Ако пък все пак се приемат след това кредитора не би следвало да си ги търси. На много хора това им е бизнеса (не говоря за телевизия, а за целия интернет базиран бизнес + кабеларки и т.н.). Т.е. този бизнес няма право на достъп до кредитиране. Защо? Защото една медия имала широки пръсти?
  • 3 Едикой си

    1 0 Отговор
    Абсолютно продажна телевизия е ТВ7. "Гафовете" им бяха десетки по времето когато избухнаха най-яростните протести срещу измисленото правителство на Олигарски и онзи Пеевски.
    "Свобода на словото" - точно те ли ще ми говорят за тази свобода?
    Абсолютни смешници !!!
  • 4 сссс

    1 0 Отговор
    ТВ7 най-долната и гнусна телевизия, заедно със сайт хотарена и още куп други платени сайтчета. Погнусена съм от всичко,което правят тези "медии". Затваряйте ги завинаги!
  • 5 Бате Цецо

    0 0 Отговор
    Който е взел пари на заем трябва да мисли и за тяхното връщане, а не да се тръшка и да прави циркове, когато дойде съдя изпълнителя.
  • 6 ани

    0 0 Отговор
    Преди да се "косят" телевизионерите на ТВ7 да си пуснат малко стари техни кадри с коментариите . Най- безоговорната телевизия !! Чудя им се на арогантността и нахалството, с претенцията за нарушаване на демократичните ценности ! КЪДЕ БЯХТЕ ПРИ ЦИРКА В КОСТИНБРОД ????Бяхте първи ! Наистина !Не само първи , но и единствени с пяна по устата в деня на размисъл ! Имали сте избор ! Достойните хора си търсят работа на друго място ! Не хвърляйте цялата вина на Бареков ! Вие сте от същия дол дренки ! Човек може да направи компромис със съвеста си , но винаги трябва да постъпва ЧЕСТНО !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове