Last news in Fakti

27 Декември, 2015 14:04 4 046 10

Какво чака ДПС след руско-турската война в партията

  • дпс-
  • местан-
  • доган

Авторитетът на Лютви Местан не може да се мери с този на Ахмед Доган, а потенциал за протурска партия в момента няма

Какво чака ДПС след руско-турската война в партията - 1

След като стана ясно, че трима народни представители ще последват доскорошния лидер на ДПС Лютви Местан и ще напуснат парламентарната група на партията, назряват редица въпроси за бъдещето на третата политическа сила в Народното събрание и отражението на случващото се върху политическия живот у нас.

Разбира се първият отговор на този въпрос е очевиден. След напускането на Лютви Местан, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Шабанали Ахмед, депутатите на ДПС остават едва 32. Това посочва в коментар в. „Нов живот”.

В същото време отцепниците ще се присъединят към независимите депутати Гюнай Хюсмен и Муса Палев, които бяха отлъчени непосредствено след съставянето на 43-ото Народно събрание, защото не са спазили партийната директива и са агитирали за избирането си с преференция.

 Местан заяви, че

хората, с които е работил през годините, знаят,

 че той не може да бъде представен като национален предател на България – нещо, в което беше обвинен от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Местан намекна, че формирането на нова партия от отцепници е възможно, стига електоратът да пожелае това.

Подобна прогноза направи лидерът на НФСБ Валери Симеонов, според който Турция ще „продължи да опитва пряко да се бърка в работата на България“ чрез Лютви Местан, но под формата на друга политическа партия.

Симеонов заяви пред „Фокус“, че разцепление вече има и обясни, че явно ДПС се дели на кърджалийска и делиорманска група. Той добави, че не може да предвиди дали и други депутати ще напуснат парламентарната група на ДПС, но посочи, че това е напълно възможно.

По думите му в парламента ще има

група депутати, които ще са пряко зависими от Турция и ще се разграничат от ДПС,

 докато останалите ще останат верни на Ахмед Доган.

Политологът доц. Александър Маринов каза, че не очаква отцепването на депутати от ДПС да има отражение върху стабилността на партията, тъй като тя винаги се е държала дисциплинирано.

По думите му предишни напускания на водещи фигури в ДПС са водили единствено до втвърдяване и консолидация на електората на движението.

 

„Очевидно Местан ще прави някакви опити да се закрепи в политиката, въпреки че това няма да му се отдаде дори с подкрепата на Турция. Вече е ясно, че зад Местан стои турското правителство и участието на турския посланик в тези мероприятия с участието на Лютви Местан беше много ясен знак за това”, коментира политологът.

Според него

авторитетът на Лютви Местан не може да се мери с този на Ахмед Доган,

а потенциал за протурска партия в момента няма. В същото време българските политически сили трябва да заемат позиция по въпроса, тъй като той „не трябва да се отминава с мълчание, като една от поредните вътрешнопартийни интриги“.

До момента обаче премиерът Бойко Борисов отказва да се ангажира с позиция по въпроса. В разговора, който се е провел още на 23 декември, Борисов е обяснил, че няма да взима страни по конфликта и, че вътрешнопартийните отношения в движението не бива да са залог на отношенията между България и Турция, а българите не бива да страдат от проблемите между Анкара и Москва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 1 Отговор
    Х.......И
  • 2 reks1

    1 0 Отговор
    Марш в турция!!
  • 3 rexy

    1 0 Отговор
    Левски е рекъл . който ни освободи той ще ни зароби, неговият добър приятел Стефан Стамболов, нашият най-добър държавник и премиер е разбрал думите му и е водил само една единствена политика Европеиска България.
    Ние истинските българи и майка България просто нямаме друг шанс, освен като удавник за сламка да се държиме за обединена Европа, а и ние самите сме европеици, дружбата с алкашите от кремълската мафия последните 70 години ни излезе през носа - беднотия, корупция, мизерия и мръсотия навсякъде и в предостатъчно количество.
    Тази терористично-кремълско-кагебеична-антибългарска партия на доносник Сава трябва да бъде забранена, а той доживотно опандизен. Какво може да каже един алкохолизиран дръндарски циганин - четох и се смях и невярвам че е толкова прост простак, жалко трябва срочно между нашите българи да си намериме свясни ерудирани проевропеиски настроени млади надежни политици.

    Коментиран от #8

  • 4 555

    1 0 Отговор
    Не ни стигат имперските амбиции на Кремъл, ами сега - и на Анкара. И двете империи явно продължават да ни възприемат като своя губерния (свой вилает). Политиката на Турското правителство е също скандална !!! Първо, Конституцията на България не позволява да се регистрират у нас каквито и да са партии на етническа основа. Второ, от къде накъде Турция ще се меси във вътрешнопартийния живот на парламентарна партия в България? И трето, от къде накъде депутат от българския парламент ще иска убежище в Турското посолство ? Това не е ли показателно, че има нещо много гнило в досегашната дейност на Местан. Защо иначе ще се крие в Турското посолство ? Няма ли служба за национална сигурност в тая държава ? Или и тя е под контрола на Д(П)С ?
  • 5 вън от България

    0 0 Отговор
    може ли като се отвори първа страница за България да не се вижда ДПС турция и други физиономии турски .
  • 6 аман от простотиа

    0 0 Отговор
    остава да познете да пишете на турски
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    мазен ФЕС марш при резаците !!! Тук е България !!!!
  • 8 Чачук

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "rexy":

    Приемам за вярно само първото изречение, останалото е пълна лъжа.Ако Доган е прост простак,то ти си глупав глупак.Няма такова животно.
  • 9 вуяя

    0 0 Отговор
    с кеф бих го изкормил тоя турчин....и го давам на прасетата
  • 10 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Те са умрели в кожата си!....е сега БОЙКО да изпълни онази негова закана........ДУГАН да ми е на една ръка разтояние!........и всички 100% ще повярваме на ГЕРБ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове