Last news in Fakti

28 Януари, 2016 09:41 791 1

Дончев: В доклада не пише нищо ново и неизвестно

  • томислав дончев-
  • доклада-
  • нищо ново-
  • неизвестно-
  • ек-
  • всс

По думите му проблемът с ВСС е морален, а не формален

Докладът от Европейската комисия (ЕК) е „такъв, какъвто е“. Изненадвам се как всички изведнъж проглеждаме, четем всяка буква, дори някои се учудват. В него не пише абсолютно нищо различно, от това, която знаем от 26-ти или дори от края на декември. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев в предаването „Тази сутрин“ по повод излезлия вчера доклад.

Докладът, освен да отразява състоянието такова, каквото е, предписва мерки, дава подкрепа или критикува. В конкретния доклад имаме от всичко.

Призовавам всички, преди да го коментират, да се опитат да го прочетат. Там всеки може да се разпознае изключително ясно като институция и планът за действие е ясен и конкретен.

По думите му властта не се опитва да неглижира доклада, критиките или препоръките, но подозренията, че която и да е власт – правителствената или съдебната, ще се опита да чете на текста през розови очила, са нормални.

Дори от моята уста в предишните месеци не сте чували нищо различно от констатациите в доклада. Въпросът е какво следва след него.

Разликата в този доклад е, че препоръките вече са в голяма конкретика. Нещата са стигнали крайна фаза. Ако след месеци и година този амбициозен план, който е предписан там, бъде изпълнен, ще дойде време механизмът за наблюдение на ЕК да бъде прекратен.

Запитан кой е виновен, че са констатирани проблемите, но не са направени мерки, Дончев каза: „Не говорим за проблеми, които могат да бъдат решени с една министерска заповед, с едно постановление на Министерския съвет, дори с един закон. Тук са необходими много стъпки, взаимодействие между институциите, всички да гледат в една посока, което, трябва да си признаем, невинаги се случва“. Според него голяма част от проблемите са ангажимент на институциите, друга част от тях са свързани и с обществена критичност и острота на обществените реакции.

По думите му проблемът с Висшия съдебен съвет (ВСС) не е формален, тъй като по формален ред не може да му бъде искана оставката, проблемът е морален. Той посочи, че скандалите, генерирани в самия съвет, се отразяват на репутацията на съдебната система и всеки осъден твърди, че е невинен, оправдавайки се с нереформираната система.

Помолен да коментира есемеса, изпратен до премиера Бойко Борисов от член на ВСС, Дончев каза, че „кореспонденцията, мнима или съществуваща, невинаги е опит за намеса на една власт в друга. Те, освен да са независими, трябва и да си общуват“. Той напомни и че заседанията не са секретни.

Струва ми се, че има опит реформите да бъдат заменени със скандали, което не е добре, каза той.

По въпроса с „Химко“ и твърденията за корупционни действия в процедурата по продажба на дружеството, Дончев посочи, че има два варианта. Или става въпрос за някакъв бизнес спор, свързан с покупката на активите на въпросното дружество, или, по-вероятно става въпрос за някакъв сценарий, в който се намеси името на премиера и правителството. Кой точно го прави, не ми е известно и не мога да кажа. А защо го прави е повече от ясно – имаме опит за генериране на поредния скандал.

Нещата са прости – ако някой е давал подкуп някому, трябва да се разследват и единия и другия. Ако не е имало такова нещо, пак трябва да си понесат отговорността, защото замесват имената и на институции, и на водещи политически фигури, посочи вицепремиерът.

Помолен да коментира думите на премиера, че мафията иска да няма правителството, за да няма стабилност и коя е мафията, Дончев каза: „Тя няма едно лице. Тя засяга не само част от институциите, но и голяма част от българските граждани“.

На въпрос кой все пак стои зад мафията, той отговори, че не е сигурен, че е един човек. В политически аспект има два сценария – някой иска да свали едно правителство с намерението да инсталира на негово място друг политически субект, или може да се цели създаване на хаос, защото хаосът е удобен за някои хора. Чисто икономически по време на хаос се правят добри пари, обикновено на гърба на хората.

За доклада на „Трансперънси интернешънъл“, според който България запазва мястото си в индекса на корупция, Дончев каза, че е притеснително, че няма промяна последните три години.

Във връзка с предстоящия днес протест пред Народното събрание с искане за свикване на Велико Народно събрание, вицепремиерът каза, че не знае кой седи зад него. Ако предположим, че стои някоя ясна организация, неведнъж съм казвал, че протестът е изконна форма за изразяване на гражданска позиция. Съвсем друго е, ако един протест има други цели и характер, примерно да създава хаос и провокации.

Той призна, че аналогията с протестите от февруари 2013 г. трудно може да се избегне. Това е гласът на хората, дори групата да е по-малка, всяко недоволство има своята причина и аз и моите колеги сме длъжни да им обърнем внимание, каза Дончев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едикой си

    0 0 Отговор
    Къде, ако не е тайна можем да се запознаем с този доклад?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове