Last news in Fakti

27 Януари, 2016 20:48 1 367 0

Румъния похвалена от ЕК

  • румъния-
  • похвалена-
  • ек-
  • доклад

Критикува обаче парламента

Новият доклад по Механизма за сътрудничество и проверка хвали развитието на борбата срещу корупцията в Румъния, но също като миналата година критикува парламента за поставянето на спирачки на пътя на правосъдието. 

В доклада се посочва, че е установен траен напредък в редица области, постигнат най-вече чрез действията, предприети от основните институции в съдебната система и в областта на прозрачността с цел борба срещу корупцията на високо ниво и засилване на професионализма на съдебната система: 

Равносметката от дейността на институциите, участващи в борбата срещу корупцията на високо ниво, продължава да е устойчива, като редовно включва повдигане на обвинения и решаване на дела, визиращи високопоставени политици и държавни служители. Националната дирекция за борба с корупцията е отчела увеличение на броя на подадените сигнали от страна на населението, което изглежда отразява нарастването на доверието на обществеността към институцията
 
Нещо повече, обществената подкрепа към антикорупционната борба е представлявала важен фактор по време на масовите протести през ноември 2015 г., предизвикани от трагедията в букурещкия нощен клуб "Колектив", където пожар отне живота на 63 души, а общественото недоволство доведе до оставката на тогавашния премиер Виктор Понта, се отбелязва в доклада.
 
От правителството в Букурещ коментираха, че третият поред положителен доклад доказва трайния и устойчив характер на реформата в съдебната система и борбата с корупцията, като показва в каква степен румънските власти са поели и са изпълнили ангажиментите по Механизма. Посочва се, че положителните заключения от доклада показват, че има предпоставки за финализиране на процеса на наблюдение чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

Много полезно е да видим румънския доклад по механизма за сътрудничество и проверка - там има едни суперлативи. Когато аз го прочетох, изпитах истински срам и завист, заяви пред bTV бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

Нашият доклад е безстрастен и любезен, румънският не е такъв. В доклада за Румъния има моменти, на които се чете искрен възторг, каза Иванов.

По думите му през цялото време, докато е бил министър, е имало пропагандна кампания, за да се подмени темата за съдебната реформа, както и внушение, че не са нужни промени във Висшия съдебен съвет.

Според Христо Иванов, докато не се пребори корупцията по високите етажи на властта, включително и в съдебната система, управляващите няма да отговорят на очакванията на обществото.

От ЕК с безпристрастен тон ни казват, че борба с корупцията в България няма, коментира бившият министър на правосъдието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: