Last news in Fakti

27 Януари, 2016 16:34 931 1

ВСС няма да подава оставка

  • всс-
  • оставка-
  • искане-
  • съд-
  • реформа

На редовното си заседание висшите магистрати категорично възразиха срещу поредния опит за манипулативна атака

ВСС няма да подава оставка - 1

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да се саморазпусне.
С 19 гласа "за", един "против" и един "въздържал се" ВСС прие позиция, с която отказва да се саморазпусне.
Калин Калпакчиев беше против, а Камен Иванов се въздържа.
От заседанието отсъстваха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и министърът на правосъдието Екатерина Захариева, която по принцип няма право на глас.
Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховният административен съд Георги Колев подкрепиха общата позиция. В гласуването не участва Соня Найденова. Тя бе против то да се извършва с вдигане на ръка.
Във вторник следобед с отделни декларации ГЕРБ и Реформаторският блок призоваха ВСС да се саморазпусне.
На редовното си заседание висшите магистрати категорично възразиха срещу поредния опит за манипулативна атака. Според тях мониторинговият доклад на Брюксел трябва да се разглежда в неговата цялост, а отговорност за правосъдието и борбата с престъпността искат всички институции.
Според ВСС, ако той се разпусне сега, има риск от задълбочаване на проблемите, а не тяхното разрешаване. Съветът призова за конструктивен диалог с всички власти, за да се приведат правилата за работа на съвета в съответствие с последните промени в конституцията.
Мотивът на управляващите за исканото от ВСС саморазпускане е излизането на мониторинговия доклад на ЕК. Това заяви пред журналисти председателят на ВАС Георги Колев преди влизане в сградата на ВСС.
"Така се подменя предметът на разговора - трябва да говорим за недостатъците, посочени в доклада на ЕК, в който се казва, че доверието във ВСС е изчерпано. Трябва да се търсят бързи решения, какъв е полезният изход, как да продължат ключови разследвания, които неоснователно са били прекратени – например "Яневагейт", случаите, отнасящи се до начина, по който се е управлявал СГС и създадените там корупционни практики и много други. Трябва да се намери решение", коментира Калин Калпакчиев.

Ето и позицията на ВСС:

Висшият съдебен съвет категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна система.
Настоящият състав на ВСС е обект на манипулативни внушения и целенасочени атаки още от формирането му през 2012 г., въпреки които е постигнат напредък в подобряване на дейността на съдебната власт.
Като припознаваме своята отговорност, считаме, че констатациите и препоръките в публикувания днес Доклад на ЕК следва да се разглеждат единствено в тяхната цялост. Само чрез споделянето на отговорността между институциите от всички власти, имащи отношение по тях, може да се осъществи реален напредък за установяване върховенство на закона и повишаване доверието към всички органи на държавна власт.
Не приемаме за сериозни декларираните мотиви, че с "междуличностните си конфликти" членовете на ВСС нямат възможност да изпълняват функциите, поверени им от Конституцията и законите на страната. ВСС е колективен орган и е напълно естествено в духа на демократичните традиции членовете му да изразяват и отстояват различни позиции по въпроси, свързани с работата на съдебната власт.
Предсрочно прекратяване на мандата на ВСС в настоящия момент и в контекста на предстоящите промени в Закона за съдебната власт не само няма да доведе до подобряване на работата на органите на съдебната власт, но крие рискове от задълбочаване на проблемите и внасяне на допълнително напрежение в системата, което не е в интерес на нито една институция или парламентарно представена политическа партия.
Настояваме за конструктивен диалог и съвместни усилия за привеждане на работата на ВСС в синхрон с приетите промени в Конституцията  и с предстоящите промени в Закона за съдебната власт."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИЗБИРАТЕЛ 2

    0 0 Отговор
    ПРАВИ СА ЧЕ НЕ ПОДАВАТ ОСТАВКА.И ПРИ УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ ИМА РАЗДОРИ И РАЗПРАВИИ.И НАЙ -РАЗЛИЧНИ ЗАПИСАНИ РАЗГОВОРИ ОТ ДОСТА ВРЕМЕ.ПЪК ОЩЕ НЕ СА ПОДАЛИ ОСТАВКА.НАРОДЕ--УПРАВЛЯВА НИ МАФИЯ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове