Last news in Fakti

12 Април, 2016 19:00 1 080 0

Контрабандата на мигранти е добре организирана провокация

  • румяна бъчварова-
  • мехмет акарджа-
  • контрабандата-
  • мигранти-
  • организирана-
  • провокация

Тя е насочена срещу правовия ред на нашите държави, заяви Бъчварова

Контрабандата на мигранти е добре организирана провокация - 1
Снимки: МВР

"Контрабандата на мигранти е добре организирана провокация срещу правовия ред на нашите държави, затова трябва по-активно сътрудничество и обмен на информация за ефективното санкциониране на организаторите на трафикантските мрежи“, това подчерта вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на срещата си с главния прокурор при Върховния съд на Република Турция Мехмет Акарджа.

Срещата е част от двудневното посещение на турския главен прокурор в България по покана на главния прокурор Сотир Цацаров. По време на разговорите, вътрешният министър Бъчварова и главният прокурор Мехмет Акарджа обсъдиха миграционните процеси, борбата с тероризма и организираната престъпност.

Двете страни оцениха високо двустранното сътрудничество в областта на миграцията. Вътрешният министър Бъчварова и главният прокурор Акарджа подчертаха важността на по-бързия и редовен обмен на оперативна информация между органите на реда на двете страни.

„Трябва сътрудничество по обмена по цялата верига на трафикантските мрежи“, каза още министър Бъчварова и поясни, че това е ключово за регулирането както на мигрантските потоци и противодействието на каналджийството, така и при противодействието на тероризма. 

Тя открои Протокола за реадмисия, който предстои да бъде подписан между България и Турция, като друга важна стъпка за ефективното регулиране на миграционните процеси. Двамата обсъдиха и Тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Турция и Гърция като важен формат на взаимодействие между службите на трите държави. Този формат бе посочен и от ЕС като модел за добро регионално сътрудничество в областта на сигурността и правоохраната в декларацията от конференцията на високо равнище за Източносредиземноморския/Западнобалканския маршрут от края на миналата година.

Бъчварова изрази съболезнования за жертвите на неотдавнашните терористични актове в Турция.

„Турската държава води много решителна борба с терористите, които извършват престъпления срещу човечеството“, подчерта Мехмет Акарджа и добави, че Турция има нужда от сътрудничеството на България и всички държави. Той открои като важна част от тази борба ефективното противодействие на мрежите за контрабанда на хора, акцизни стоки, както и трафика на наркотици и оръжия.

В срещата участваха и главният прокурор Сотир Цацаров, заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев и главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Тероризмът няма граници, нито религия. Няма как една държава сама да се справи със заплахите от тероризма, които са пред нас. Трябва да се обединим срещу това голямо зло. Винаги съм била на мнение, че терористите и хората, които им помагат с финансирането, трябва да бъдат наказвани с най-голямата строгост на закона, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на срещата си днес с главния прокурор при Върховния съд на Република Турция Мехмет Акарджа.

„Република Турция води борба срещу тероризма от 40 години, което е свързано с много човешки жертви, каза от своя страна Мехмет Акарджа и допълни, че се надява посещението му у нас да допринесе за още по-тясно сътрудничество както между прокуратурите на двете държави, така и между правосъдните министерства на България и Турция.

„Необходимо е да обединим сили за противодействието на тероризма, като обърнем внимание на трафика на контрабандни стоки, наркотици, културни ценности, както и трафика на хора, чрез които най-често се финансират терористичните организации“, каза министър Захариева. Тя подчерта, че България има осезаеми резултати по отношение на контрабандата в последната година, благодарение на доброто сътрудничество между прокуратурата и изпълнителната власт.

Правосъдният министър коментира, че на 11 март т.г. Съветът по правосъдие и вътрешен ред в Брюксел е одобрил проектът на директивата за противодействие на тероризма. „Смятам, че трябва да се обърне особено внимание на проблемите с обучението и самообучението с цел тероризъм, както и пътуването в границите на Европейския съюз с цел тероризъм, а не само извън него. Атентатите в Париж и Брюксел т.г. са доказателство за това. В тази връзка българският Наказателен кодекс е по-амбициозен и рестриктивен от приетите в директивата мерки. В него се предвижда и пътуването с цел тероризъм в границите на ЕС също да бъде криминализирано“, каза Захариева.

Българският правосъден министър и главният прокурор при Върховния съд на Република Турция се обединиха около извода, че е постигнат изключително добър резултат между двете страни във връзка с координацията по охраняването на границата. Двамата бяха категорични, че духът на добросъседски отношения и сътрудничество във всички области ще се запази и ще продължи да се развива занапред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове