Last news in Fakti

13 Април, 2016 08:43 1 427 7

Румяна Бъчварова: Работата на доброволците е много важна за нас

  • румяна бъчварова-
  • мвр-
  • арест-
  • бежанци

Отговорност на Гранична полиция е обаче да осъществява защита и да се въведе ред на границата, каза тя в предаването „Тази сутрин“ по bTV

Румяна Бъчварова: Работата на доброволците е много важна за нас - 1
Снимка: bTV

Работата на доброволците е съществена за работата ни, но отговорност на Гранична полиция е да осъществява защита и да се въведе ред на границата. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Тя коментира т. нар. „граждански арести“.

От вчера живеещите в пограничните райони са получили инструкции как да реагират при среща с непознати хора и мигранти – те трябва да сигнализират компетентните органи – да се обадят на Гранична полиция или 112. Граничната полиция има всички правомощия да провери какви са тези хора, дали имат нужда от помощ, дали отговарят на условията за бежански статут и пр., каза Бъчварова.

На въпрос дали такива хора трябва да бъдат спирани по някакъв начин или молени да останат на място, вътрешният министър отговори, че трябва „да се опита да им се обясни да останат, да изчакат гранична полиция, която да поемат функциите си. Това е помощта, която могат да дадат гражданите“.

Министърът отговори, че задържане се допуска само когато става въпрос за установено престъпление. В нашумелия в последните дни случай, в който т. нар. „граждански отряд“ завърза мигранти със „свински опашки“ и се похвали за това в интернет, „няма доказателства, че тези мигранти са извършили престъпление, не знаем дали наистина имат нужда от защита или спекулират. Това може да установи Гранична полиция“, каза Бъчварова.

По думите ѝ прокуратурата ще реши дали извършвайки този „арест“ Петър Низамов – Перата е помагал на държавата.

Бъчварова подчерта, че МВР работи с доброволци – „те ни помагат много при пожари и пр. не можем да отхвърлим тази възможност, но тя трябва да е регламентирана“.

Тя също така каза, че думите на министър-председателя Бойко Борисов, който благодари на гражданските отряди и каза, че всяка помощ към държавата е добре дошла, е „твърдение по принцип, което е правилно, а помощта от гражданите е съществена за нашата работа, но тя трябва да е според закона“.

Помолена да коментира хората, които изявяват готовност да сформират граждански отряди, тя призова „всеки, който иска да подпомогне гранична полиция, се свърже с нас и да видим как ще стане“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vola

    2 0 Отговор
    Че сте странно явление в това правителство - странно и неуместно сте! Че у нас живота съвсем заприлича на екшън - заприлича, обаче отново се изказвате неподготвена, защото явно отново нямате представа какво трябва да се прави към днешна дата. Моите забележки са следните: 1. Вярно, че отговорността е на полицията, ама Вие като каква се явявате - като наблюдател от ООН ли? 2. Доброволците ще се обадят на 112, обаче само ако УСПЕЯТ ДА СЕ СВЪРЖАТ... 3. Като как си представяте ситуацията, гражданите да убедят мигрантите да стоят на място? То това дори и в детските приказки няма как да стане толкова лесно. 4. Разбира се, че "бежанците" са извършили престъпление, ЗАЩОТО СА ПРЕМИНАЛИ НЕЗАКОННО НАШАТА ГРАНИЦА. Вие ако не знаете, едно време това се наказваше със Калашник още на браздата. Е, тогава имахме държава, ама какво да се прави - "демокрация" ни е налазила отвсякъде... И ПОСЛЕДНО, НО НЕ ПО ЗНАЧЕНИЕ - докато, уважаема, "видите как ще стане", България няма да я има, т. че оставете хората, колкото могат да защитят домовете и семействата си. Стига сте слугували на западните ни "приятели", защото тази фалшива толерантност ще ни ликвидира като нация!

    Коментиран от #2

  • 2 Така е

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Vola":

    Защото преди да сме европейци, все пак трябва да сме българи! То някои хора съвсем забравиха за националната си идентичност, но те трябва да бъдат изчистени от върховете на българската политика.
  • 3 Гост

    2 0 Отговор
    „няма доказателства, че тези мигранти са извършили престъпление" - защото минаха през някой от ГКПП ли, незаконното преминаване на границата също е престъпление, и всяка от тези нежни души веднага щом премине границата ни безпрепятствено споделя в соц. къде е станало това и натам се засилват още като тях
  • 4 Николай

    2 0 Отговор
    ОО те насърчават имиграцията,по точно искат да постигнат положителен ръст на населението през 2016 година,нали намаляваме като нация. Ха ,било незаконно да ги спират доброволните отряди ! ааа пък е законно да минаваш границата през бръздата аа-без паспорт-може би . Тези в парламента трябва да ги хваним, после да ги пуснем да изминат 1000 км пеша с лишения от редовна храна и вода и после да ги наредим пред македонска или сръбската граница и без виза или документи да ги пуснем да отидат до Германия и ако не им хареса да се опита да се върнат в България и да попаднат на някой от тези отряди !
  • 5 Ник

    2 0 Отговор
    А бе тази защо говори в 3-то лице, Гранична полиция трябва, имала правомощия........
    Ще кажеш, че тя не началник на тази служба!
    Омръзна ми от хора, които вземат заплата без да изпълняват задълженията си. Ако няма да си върши работата да се маха!
    Гражданските арести възникнаха не заради друго, а най- вече заради нежеланието на управляващите да си свършат работата.
    Колкото повече не си вършат работата, толкова повече граждани ще правят хайки по границата
  • 6 Анатолий

    2 0 Отговор
    това че са нарушили организирано държавна граница ,малко престъпление ли е ма простачко ?
    И като е важна работата на доброволците защо сега ще ги тиквате в затвора ?
    Охх.. вашите партизани след 1944 ще ви се сторят ангелчета пред тези които идват . Вие само от дране разбирате , помислихте се за богопомазани и унищожихте България .
  • 7 гост

    1 0 Отговор
    Управляващите могат да спират талибаните ,но не го правят . Част са от заговора за унищожавана на европейските нации . Сами видяхте как постъпват с хора които им пречат . Използват българи да мачкат българи .
    За такива Левски е казал : Смърт, смърт, смърт.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове