11 Декември, 2016 06:30 1 396 0

Изписаха Стоянка Мутафова

  • стоянка мутафова

Преглед на печата

Изписаха Стоянка Мутафова от клиниката, където тя остана 12 дни, пише в. "24 часа". Както му е редът при напускане, тя беше на количка, но издокарана с палто от норки. До нея бяха дъщеря й Мария Грубешлиева-Муки, актрисата Ирен Кривошиева, а "шофьор" до дома й стана другият участник в култовата пиеса "Госпожа Стихийно бедствие" - актьорът Николай Атанасов-Шуши.

"Хайде, Стоянче", че тази вечер играем", пошегува се той, но медицинската сестра, която я придружаваше доста сериозно се сепна.

"Спокойно. Обещала съм на лекарите, които прекрасно се грижеха за мен, да си почивам, да го давам по-полека, но и без театъра не мога. чувствам се развълнувана, че се прибирам у дома, а най-важното - чувствам се добре. Трябва да се раздвижа, ще правя малки разходки около блока", каза Стоянка. А сестра Румяна Тарльова допълни, че актрисата е била идеалната пациентка, изпълнявала всички препоръки на лекарите и не проявявала никакви капризи. В този момент Муки погледна доста скептично.

„24 часа“: Работохолиците страдат от депресия по празниците

Според британски учени причина за чувството на потиснатост по време на празниците може да е забавянето на ритъма и липсата на обичайната натовареност, съобщава "24 часа". Това твърдение звучи странно, но психолозите са наблюдавали, че при някои хора именно липсата на ангажименти може да породи депресия.

Учените поясняват, че този феномен засяга предимно работохолиците, които са свикнали да нямат изцяло почивни дни, а работят и вечер, и вкъщи, и през уикенда. Именно те са най-податливи на чувство на апатия, когато са във ваканция.

Специалистите подчертават, че при тези хора по време на празниците се наблюдава интересен тип депресия. Тя не ги застига още с първите почивни дни. Напротив те дори може да са обзети от ентусиазъм да се справят с всички ангажименти по празниците – пазаруване на подаръци, приготвяне на вкусни ястия, украсяване на къщата, организиране на тържество.

Този тип хора, подчертават учените, са най-дейните в приготовленията за празниците. Но веднъж след като всичко е приключило, в който храната е изядена, красивата трапеза е разхвърляна и подаръците са отворени, идва вълната от потиснатост.

Оставането без задачи е истински шок за работохолиците. На лице е парадокс - хората, които са свикнали да имат по сто задачи и да не могат да се наспят, вечно се оплакват, че искат почивка, но когато имат време за такава – се депресират.

„Стандарт“: Ген. Радев реди служебен кабинет от Партийния дом

Новоизбраният президент Румен Радев пише списъка си с министри за служебен кабинет в бившия Партиен дом. Бъдещият държавен глава, който ще прекрачи прага на „Дондуков 2" на 22 януари, се е сдобил с кабинет в сградата на Народното събрание на 'Княз Александър I", потвърдиха за „Стандарт" от администрацията на парламента.

От два дни Радев има свое бюро в една от стаите в сградата, която преди това се е използвала от комисията по вътрешен ред и сигурност. На него Румен Радев подрежда служебния кабинет, който по всяка вероятност ще му се наложи да назначи в първите си дни като държавен глава. Радев получи покана от настоящия президент Росен Плевнелиев да подредят заедно първия служебен кабинет, която отказа с обяснението, че все още не е встъпил в длъжност.

„Стандарт“: Емигранти изпратиха 848 млн. евро в България

Българи, които живеят в чужбина, са изпратили на роднини и близки в страната 848 млн. евро през 2015 г., сочат данните на Евростат, цитирано от в. "Стандарт". Като 542 млн. евро от тях са получени от хора, които живеят в страните от ЕС, а 306 млн. евро са изпратени от жители на държави извън Общността.

Интересното е, че жители на България са изпратили в чужбина само 4 млн. евро за година, като това ни нарежда на последно място в ЕС. В класацията най-близо до нас е Естония, откъдето са изнесени над 7 пъти повече капитали - 29 млн. евро през 2015 г.

Като цяло личните трансфери, които са направили жителите на ЕС към страни извън Общността, са 31,339 млрд. евро. А изпратените пари към страните от ЕС са 10,952 млрд. евро. Това е довело до нетен износ от ЕС на 20,4 млрд. евро към останалата част на света. Нетно най-много капитали са изнесени от Франция - 9,519 млрд. евро.

На следващо място се нарежда Великобритания, откъдето нетно са изнесени над 5 млрд. евро. На следващите две места са Италия и Германия, откъдето нетно са изнесени 4,222 млрд. евро и 3,53 млрд. евро. Най-много капитали са изпратени към Полша (нетно 2,971 млрд. евро), Португалия (2,781 млрд. евро) и Румъния (1,747 млрд. евро). На следващото място сме ние с нетни постъпления от българи в чужбина в размер на 844 млн. евро.

„Стандарт“: Граждани спечелиха 600 млн. от лихви

Гражданите са спечелили 650 млн. лв. от лихви по банковите си депозитите през 2015 г. От тях обаче 52 млн. лв. са влезли в хазната като данък върху доходите от лихви, пише в. "Стандарт". Така реално банковите сметки на гражданите за година са нараснали с близо 600 млн. лв. само от лихви.

Въпреки, че спестяванията на домакинствата в банките нарастват всяка година, сумата която печелят от лихви намалява. Като това се дължи на падащите лихви по влоговете.

Данъкът върху доходите от лихви беше въведен от началото на 2013 г., когато министър на финансите беше Симеон Дянков. От тогава до края на октомври 2016 г. от налога в хазната са влезли 231,15 млн. лв., става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на Мартин Димитров от Реформаторския блок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове