Last news in Fakti

4 Май, 2017 18:21 4 219 27

Каракачанов работи за връщането на казармата

  • красимир каракачанов-
  • казарма-
  • борисов 3-
  • министър на отбраната-
  • военна служба-
  • армия

Новоизбраният министър на отбраната не се отказва от идеята си за наборна военна служба

Каракачанов работи за връщането на казармата - 1
Снимка: БТА

Новоизбраният вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов не изоставя идеята си за връщане на задължителната казарма, въпреки че предложението не беше прието в програмата за управление на кабинета "Борисов 3".

"Смятам, че след като в редица европейски страни започва отново да се говори за наборна военна служба, темата става все по-актуална. Аз не се отказвам лесно от идеите си. ГЕРБ са на по-различно мнение, но в програмата, която сме разписали, се говори за доброволна военна служба. Ще настоявам в програмата да се запише и проучването на опция за връщане на наборната военна служба. Казвам ясно, че съм привърженик на това и ще работя за това", обяви той пред журналисти в деня на полагане на клетва като министър.

"Когато говорим за сигурността на държавата и за българската армия съм ясен и категоричен, че ще се постарая да не допусна абсолютно никаква корупционна практика", каза още Каракачанов.

Идеята за връщане на казармата ВМРО предложи и по време на втория кабинет на ГЕРБ. От Патриотичния фронт изготвиха два законопректа в тази посока, но те бяха отхвърлени от парламента. Военното министерство тогава изготви анализ, според който връщането на задължителната казарма ще изисква значителни финансови и организационни ресурси. Наборната военна служба бе отменена през 2007 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    25 11 Отговор
    Мдааааааааааа луд умора няма Сидеров-2
  • 2 бай Иван

    28 2 Отговор
    Хубаво, ама те базите вече са на прах. Техника няма, накъде са тръгнали?
  • 3 jambazina

    26 5 Отговор
    Това е маневра за отклоняване на вниманието от 300 левовите пенсии.
  • 4 Ранко

    24 18 Отговор
    Трябва да я има казармата...-Там се става мъж.А не като сегашните к...лета,излиза от училище Наркоман и гей...

    Коментиран от #8

  • 5 Пешо

    17 6 Отговор
    А турчетата от Турция с BG паспорти заедно с ромейте - трудоваци!
  • 6 1237794

    14 5 Отговор
    Пари има и за войска и за казарма ако управляващите /независимо кои са/ крадат малък процент от парите на държавата.
  • 7 СНиколов

    13 12 Отговор
    Подкрепям да има наборна армия отново
    но не и във видът в който беше.
    Достатъчен е един месец за начално обучение.
    Човек да се научи на основните неща и да е подготвен
    поне минимално за извънредни ситуации.
    Тоест за този един месеч да се обучи
    да борави с огнестрелно оръжие, да може да оказва първа медицинска помощ, да знае как да действа при бедствия.
    И пак повтарям всеки средно интелигентен човек завършил средно образование му е достатъчен един месец
    за да се подготви, след което всяка година или през година
    сбор за не повече от 5 дни за поддържане на подготовката.
    Също не маловажно е че като е за един месец през годината обучението може да се извършва в подходящ годишен сезон а не насред зимата. И условията за живеене в този един месец да са малко по нормални е не 5 звезден хотел но не и на палатки.
    И всички да минават това обучение мъже жени всички.
    Гражданите който нямат средно образование
    да не ги назовавам по точно за тях нещо по дългосрочно,
    в стил трудови войски.

    Коментиран от #23

  • 8 Излязъл от училище

    19 20 Отговор

    До коментар #4 от "Ранко":

    Мда, най-добре да се ходи в Казарма, там се става мъж.. училище на кого му трябва - там се става "гей" и "наркоман"...

    Това е пълна глупост, ако някой си мисли, че казармата ще направи момчетата мъже и те ще могат да защитят страната по някакъв начин имам само две думи за него - спри алкохола!

    Ако искат да цоцат пари от Европа и да възстановяват базите, които бяха умишлено разрушени, това е съвсем друга работа :)

    Поздрави,
    Един излязъл от училище мъж, който с радост живее извън страна на абсурдите!
  • 9 Както се очакваше

    12 9 Отговор
    Както се очакваше - липса и на капка идеи и здрав разум. Бойко си ги е избрал, да си търпи. Да поеме "отговорността", ако това значи нещо :)
  • 10 Скорпион29

    22 4 Отговор
    Ще я върне ама няма кой да служи щото просто няма човеци неговия авер Борисов се грижи добре за по голям демографски срив мръсен популист е Каракачанов.
  • 11 Morgoth

    13 15 Отговор
    Мога само да му пожелая НЕуспех в тази му мисия.
  • 12 командир

    15 0 Отговор
    Ще бъде весело,на какво ще ги обучават "войните"@представям си поделение пълно с пе...и и наркомани...Малиииий
  • 13 ЗА наборна служба по този ред

    6 3 Отговор
    Трябва да има задължителна наборна служба или да имаш правото избереш университет, ако не искаш нито едно от двете да си платиш някаква сума примерно 500 лв. да не ходиш на нито едно от двете. За да се издържа наборната служба има вариант и като няма занятие да ходят тези военни по фирми или в земеделие. Хем ще трупат мускули хем след службата, ако работодателят ги е харесал да ги назначи на работа. Войника да не получава пари да получават военните тези пари да купуват военна техника оборудване и екипировка към български фирми. Единственото което трябва да получи донаборника е осигуровки за тази една година и 1 месец почивка на наши курорти лагери и станции. Малко соц на доста голяма икономика.

    Коментиран от #26

  • 14 Наско

    12 7 Отговор
    Добра идея за няколко месеца да се научат мамините дечица как да защитават родината.
  • 15 CL500

    8 6 Отговор
    Аз съм 'ЗА' връщането на казармата. Поне минимум 6 месеца трябва да има военно обучение, дори 1 година. Време, през което не само младежите да се научат на основни неща от военното дело, но и да им се създадат поне някакви навици, дисциплина, патриотизъм и НЕ-мързел! Да се върнат и трудовите войски, които дали пълни с м...ли или българи, биха могли да построят не едно и две неща. Да не говорим, че повечето младежи се забиват в измислени университети с измислени и ненужни специалности, а после вместо да ми лежат безработни при мама и тати или да се чудят каква нелегална далаверка да спретнат, биха могли да са полезни за държавата!!!
    Ние сме по-специално племе, всеки иска и се чувства като цар, няма задружност, нямаме идеал. Трябва ни нещо като възпитаване на его-то и изграждане на определен начин на мислене - като общност. Това би могло да е казармата, но и с правилните кадри и методики...
  • 16 Лупи

    8 6 Отговор
    Каракачанов е подлога, популист и мекере и никога няма да направи нещо срещу господарите си т.е. тия дето му дават парата.
    Военно обучение трябва да има, зачислени оръжия за всеки трябва да има(Швейцария, нашия любим пример), но всичко трябва да се измисли добре и направи както трябва, което у нас няма как да стане и ще бъде алелеле майко, дори със сигурност ще има и жертви ако масово се раздаде оръжие на всички келеши между 18 и 25 години. Държавата е пред разпад и за да се запази трябват мъже да организират парада, а не подлоги. Боко е бил подлога като млад на БКП и ДС, после е бил подлога на СИК сега е подлога на Доган и САЩ, а всички около него са подлоги на Боко т.е. тия мърши няма как да измислят реален план за спасение на държавата.
  • 17 стоян георгиев

    9 2 Отговор
    почнаха смешките.при задължителна казарма ,там ще има основно цигани.българите патриоти няма да пуснат децата си масово там въпреки изявите как били за казарма щото незнам кво си.бележки за болест,връзки или просто неустановен адрес ще извадят патриотичните български деца от тежкото бреме .

    Коментиран от #19

  • 18 ЧичиСкручи

    5 10 Отговор
    Препоръчвам на национал-фашиста да се върне в дупката от която се е пръкнал. Скоро ще яде камъне по тиквата!
  • 19 CL500

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Разбираш, че отделни случаи на скатаване от казарма имаше преди, ще има евентуално и сега, и после, ако се върне казармата. Но няма смисъл да говорим за единични случаи, които не влияят на цялостната картинка.
    А иначе аз пък си мисля, че не един и два бащи биха си пратили синовете там, за да се научат да се справят сами и да 'порастнат' психически. Уморил съм се на гледам младежи без никакво възпитание, уважение и усет за точното им място. В училище и в групата приятели повечето се чувстват като герои от някакви филми, чувстват се толкова значими, над всички и всичко, с някакво самочувствие и т.н.. И това няма как да го промениш вече, защото те вече са били 'изпуснати' и в семейството, и в училището, защото и там вече положението с дисциплината е трагедия. Остава казармата... Още в първите 40 дена до клетвата (всъщност ВСЕКИ трябва да се ЗАКЪЛНЕ във ВЯРНОСТ в РОДИНАТА!!!) да няма свиждане и отпуски. Да стават рано, да понабият крак на плаца, да изпълняват заповеди и прочие - нека да се пречупи огромното его и да няма тати и мама, да я няма групата от даскалото, в която са се чувствали недосегаеми.

    Коментиран от #21

  • 20 Мими

    3 4 Отговор
    Кой ще ги храни тия мъже бе ?От данъците ,стига си измислял пак на наш гръб хрантутняци . Ако някой иска да ни превземе без НАТО за 2 дни и с армия и без армия сме готови .
  • 21 Morgoth

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "CL500":

    Това изживял ли си го или само по форумите си го чел? Защото аз съм ходил казарма, при това изкарах цялата си служба в уставняшко поделение, където постоянно има офицери. Единственото нещо което съм научил там е да боравя с оръжие, а повечето от моите набори и това не научиха, защото за цяла служба изстреляха по пет патрона.
    6, 9 или 12 месеца прекарани в изключително ниско интелигентна среда и изпълняване на тотално безполезни дейности като маршируване, миене на коридори, търчане по двора и пазене на складове с бракувана стока. Всичко това само и само да се прави нещо, защото иначе бедна ти е фантазията какви извращения ще роди скуката.
    Да кажем и за прекрасното възпитание което дава казармата. Безприкословно подчинение, тъпчене на тези под теб и близане на задниците на тези които са над теб - мерси, но не на това искам да науча децата си. А за оръжията един курс за една седмица ще ти даде повече знания и умения от една година казарма.

    Коментиран от #22

  • 22 CL500

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Morgoth":

    Разбира се, че съм го изживял! Под пагон бях 3 години (командир на отделение бях), после се прие план 2000 за съкращенията и намалянето на армията и ни девоенизираха с чин мл. лейтенант.
    Това с метенето не е чак толкова лошо, колкото си мислиш. Дори и простото метене създава навици и възпитава, просто, защото има нещо да се свърши и ти трябва да го направиш. Не знам доколко е уместен примера, но и в Шао Лин (хахаха, не се смей) си метат и т.н. и следват един модел и дисциплина. Разбира се, по-конструктивно би било да се поработи нещо за Родината, както правеха строителни войски... А и сигурен съм сега не би имало такива 'извращения', както преди, времената са други, хората са други...
    Разбирам, че тук повечето форумци са младежи, които не щат и да чуят да ходят в казарма и ДА СЛЕДВАТ ЗАПОВЕДИ, да се отделят от мама, тати и приятелката си. Затова и очаквам масово неодобрение, но има факти, реалности и развалена ценностна система в младото общество - ФАКТ!
  • 23 sasa

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "СНиколов":

    Наред ли сте с главата ?
  • 24 сдсаас

    3 2 Отговор
    Хората космоса завладяха, ние казарми стягаме тепърва тцтцтцтццт
  • 25 вуйчо

    3 2 Отговор
    Тоя няма акъл за пет пари,те го избраха за министър.На отбраната при това! Наборна служба няма от 11 години,ако не греша.За това време се разрушиха казарми,цели полкове бяха затрити,демек преструктуриране. Е,от това преструктуриране се видя резултата.Парад с три вертолета и .........срам,позор и жалка картина! Къде беше тоя юнак-министър през тия 11-12 години когато се унищожаваше армията? То унищожението реално започна още от 90-те години.Унищожиха се ракети,кораби,танкове и пр. щото от 2005 НАТО щяло да ни пази.Ще пази.........ама се разбра че вече не иска да ни пази.Само че ние вече сме със събути гащи и разтворени бузки. За сметка на армията обаче се толерираше полицията. За да пази точно тия от снимките .Силна армия може да предизвика и преврат.Точно това стои в основата на унищожението и. Можеше друга да е ситуацията днес в БГ.......знае ли някой. Така или иначе армия НЯМААА. а ТИЯ КОИТО НЕ СА ХОДИЛИ ВОЙНИЦИ,НО ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА?!? с ТЯХ КАКВО ПРАВИМ? ЧЕТА РАЗНИ НАЛУДНИЧАВИ КОМЕНТАРИ ЗА ЕДНОМЕСЕЧНО ОБУЧЕНИЕ,ВСЯКА ГОДИНА НАСЕЛЕНИЕТО ПО 5 ДЕНА ДА СЕ ЯВЯВА НА ЗАПАСЕН СБОР.....ТАРАНКООЛУ,ОНИЯ ДВА МИЛИОНА НАРОД ПО СВЕТА? щЕ ИСКАШ ЕКСТРАДИЦИЯ ЛИ? ДА СИ ИДВАТ ЗА СБОРА.ХАМАВА РАБОТА. НАШИЯ НАРОД ИМА СТРАШНО МНОГО ПОГОВОРКИ ЗА КАКВО ЛИ НЕ,ИМА И ТОЧНО ЕДНА ЗА СЛУЧАЯ: СЕТИЛА СА МАРА ......ДА СА ПОБАРА!
  • 26 буташ масло

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ЗА наборна служба по този ред":

    Ти ли ще ми кажеш, какво ще избирам бе, смешник, че и 500 лева ще ме глобява. Избирам да ти избия зъбаците, това ми е избора.
  • 27 hasan

    2 1 Отговор
    Не случайно покойната баба Ванга беше казала, че ще дойде време, когато светът ще се управлява от луди...Моля, предупредете своя симпатизант и събрат по психични проблеми Каракачана, че ако не се откаже от шизофреничните си идеи за налудничави казарми, някои хора се организираме да го изпратим на лечение в Звезденбург
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове