Last news in Fakti

8 Декември, 2011 13:08 1 344 0

Приеха вдигането на пенсионната възраст

  • пенсии-
  • парламент-
  • пенсионна реформа

Обвинения в „партизанщина“,

Приеха вдигането на пенсионната възраст - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на второ четене Параграф 6 от Законопроект за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г., който засяга увеличаването на пенсионната възраст. Гласуваха общо 135 депутати, от които „за” бяха 82, „против” – 51, „въздържали се” – 2. „За” гласуваха 78 депутати от ГЕРБ и 4 независими народни представители. „Против” гласуваха парламентарните групи на Коалиция за България, Синята коалиция и ДПС. Един депутат от ПГ на „Атака” гласува „въздържал се”.

Преди това депутатите отхвърлиха предложението на народния представител от КБ Янаки Стоилов за поименно гласуване на Параграф 6. Председателят на парламента Цецка Цачева направи контра предложение.

„Този член от правилника на НС обхваща да бъде ясен на българските граждани начинът, по който всеки народен представител е гласувал. Тази точка не важи, тъй като в електронната система гласът на всеки народен представител е видим. Гласът на всеки народен представител няма да остане скрит и на тъмно, тъй като заседанието се излъчва онлайн на сайта на НС. Предлагам предложението за поименно гласуване да не бъде прието”, заяви Цачева.

Според приетото предложение от 1 януари 2012 година възрастта за пенсиониране се увеличава с 4 месеца за всички категории труд. След това предстои възрастта за пенсиониране да бъде увеличавана от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.

По-рано ГЕРБ обвини БСП, ДПС и „Атака“ в „партизанщина", защото снощи не са присъствали в пленарна зала при приемането на ускорената пенсионна реформа. „Не е допустимо, когато се обсъждат толкова важни неща като пенсионната реформа, председателят на парламентарната комисия по социална политика да отсъства и да си отиде от парламента (Драгомир Стойнев – б.р.)“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Според него, парламентарната практика е, когато се гледа бюджетът, да се гледа до изчерпване на дневния ред и това не е прецедент, а традиция в НС.

Заседанието на парламента беше прекъснато малко след полунощ заради липса на кворум. Така депутатите не можаха да обсъдят точката от законопроекта за бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2012 г., която предвижда повишаване на пенсионната възраст. Днес парламентът продължи дебатите по закона.   

Предлаганата пенсионна реформа е геноцид за обществото, коментира Драгомир Стойнев в началото на днешните дебати. Според колежката му Мая Манолова правителството е обявило „джихад” на българския пенсионер. Стойнев бе категоричен, че за един млад мъж е много трудно да работи толкова дълго, за да може да се пенсионира. Това демотивирало младите хора да внасят осигуровките си, стимулирало сивата икономика и подкопавало основите на солидарния модел.

Стойнев изчисли, че след като средно образование се завършва в България на 19 години, висше образование – на 25 години, 40 години ще трябват на един млад мъж да се пенсионира, тоест той ще стане минимум на 67 години. Депутатът обясни, че добавя в сметката две години, тъй като по думите му по време на криза в свят на модернизация и глобализация вероятността човек да остане без работа е голяма.

Увеличаването на пенсионната възраст с по четири месеца в следващите три години не е реформа на системата, коментира съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. По думите му пенсионната система дерайлира още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, а от тогава не е са направени успешни стъпки за стабилизирането й.

Хора, които прекратиха снощния дебат по пенсионната реформа, за да отидат да спят и днес дефинират друго самочувствие, възмути се Снежана Дукова от ГЕРБ на „политическата наглост“.  „Кой намали социалните осигуровки през 2009 г. с 4%? Кой от 2001 г. до момента увеличи с два и половина пъти социалните пенсии за заболяванията? Кой ги направи от 200 хиляди лв. на 500 хиляди лева? Кой натрупа дефицита от 200 до 2 млрд. лв. дефицит? Вие имате един-единствен шанс да се молите – дали в черква, да успее нашата реформа, защото, ако Европа плаче, ние няма да плачем...”, каза Дукова.

Не може да питате защо не беше направена една или друга стъпка при предното правителство, защото тогава бяха направени друг вид стъпки, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Йордан Цонев. Пенсионната реформа започна в края на миналия век и продължи по различен начин до сега. Искам да се обърна към колегите от ГЕРБ, че непрекъснато чуваме една и съща мантра – „вие защо не го направихте”. Добре е да питате икономистите, за да ви обяснят, че всяка реформа се прави адекватно на икономическия цикъл и, че реформата представлява адаптиране на социалната система към променящия се свят. Не може да питате - защо не е направена една или друга стъпка, при друг икономически цикъл.  Без да звучи като оправдание – бяха направени друг тип стъпки, които съответстваха на икономическия растеж, каза той.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА