Last news in Fakti

9 Декември, 2011 08:25 942 0

След 11 часа дебати приеха бюджет 2012

  • парламент-
  • бюджет

Социалистите връчиха „златен скункс“ на Симеон Дянков

След 11 часа дебати приеха бюджет 2012 - 1
Снимка: БГНЕС

Два часа след полунощ парламентът прие на второ четене бюджета за 2012 година. Заседанието на Народното събрание продължи повече от 11 часа.

С овации от управляващите и много критики от опозицията малко преди 2 часа след полунощ бе поставен финалът на дебата по Закона за държавния бюджет за 2012 г. Споровете в пленарната зала бяха наблюдавани и от финансовия министър Симеон Дянков, който се въздържа от коментари и изказвания по параметрите на бюджета.

От левицата "наградиха" със "златен скункс" Дянков за "забележителния стоицизъм, който е  проявил". Това е освен за награда и за компания, обясни червената депутатка Мая Манолова и остави статуетката на мястото на Дянков. От Коалиция за  България връчиха и плакет със стилизирана риба на председателя  на ПГ на ГЕРБ, защото народните представители от управляващата  партия били прекарали 30 часа в мълчание.

Рамката на бюджета предвижда приходите да достигнат малко над 17 млрд. лева, а разходите да надвишат 18,5 млрд. лева. Догодина се очаква бюджетен дефицит от 1,3%. Максималният размер на държавния дълг, който може да бъде поет през следващата година, е 4,2 млрд. лв., решиха депутатите.

Като цяло парламентът намали с 60 млн. разходите в силовите министерства, за да ги пренасочи към здравеопазване, образование, култура и правосъдие. Заложените приходите от корпоративния данък се очаква да са над 1 млрд. и 470 млн. лв. БАН ще разполага с 5 млн. лв. повече, парламентът увеличи с 1 млн. парите за Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Въпреки съпротивата на опозицията мнозинството в парламента гласува университетите да могат да увеличават таксите си за обучение на студентите. Решението за това ще се взема от ректорите на висшите училища, таксите не може да скочат с повече от две трети. Друго решение бе размерът на еднократната помощ за бременност да е 150 лв.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА