Last news in Fakti

8 Декември, 2011 15:16 1 552 0

Синдикатите искат бързо вето за пенсиите

  • кнсб-
  • пенсии-
  • вето

И Консултативен съвет по сигурност за БДЖ

Синдикатите искат бързо вето за пенсиите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът едва ли ще има нужда от 2 седмици да наложи вето върху пенсионните промени. Ще искаме това да стане по-скоро. Това заяви за Факти.бг лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който вчера призова с писмо депутатите да не допускат вдигане на възрастта за пенсия през следващата година.

По-рано днес парламентът прие на второ четене поправките за плавно увеличение на пенсионната възраст. Така от 1 януари догодина тя ще се вдигне с 4 месеца за всички категории труд. След това предстои възрастта за пенсия да бъде увеличавана от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.

„Надявахме се, че законодателят ще чуе разумът. Тази мярка, наложена по този начин, нито е финансово съобразна, нито е социално приемлива, нито е политически аргументирана“, заяви Димитров.

Синдикатите ще настояват президентът Георги Първанов да наложи вето върху промените, приети днес от депутатите.  Профсъюзите ще изложат своите аргументи пред държавния глава и се надяват ветото да дойде по-бързо, предвид идващите празници.

Междувременно, депутати събират подписи за сезиране на Конституционния съд за начина, по който промените бяха приети.

От парламентарната трибуна против промените се изказаха депутатите от БСП, ДПС, Синята коалиция.

Държавният глава разполага със срок от две седмици да наложи вето.

Синдикатите ще организират конкретни действия срещу промените в различни градове на страната. Ще се обсъждат и други форми на протест, включително и гражданско неподчинение. Това е панирано в деня на новото разглеждане на промените, след налагането на президентското вето. Гледането пък трябва да стане в тридневен срок от ветото.

Вчера КНСБ и КТ „Подкрепа“ са имали общо заседание, на което са обсъдили и ситуацията в БДЖ. Те ще настояват президентът на свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. „Това, според нас, е национална сигурност. Би трябвало вече да има намеса. 15 дни не по наша вина не може да се намери решение“, коментира Димитров.

КТ „Подкрепа“ пък обяви вчера, че се готви за ефективни национални протестни действия, включително национална стачка във всичките й форми. 

До решението за плавно вдигане на пенсионната възраст се стигна след многолюден протест пред парламента и поредица от преговори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА