Last news in Fakti

9 Декември, 2011 12:15 901 2

Първанов обеща вето на пенсионната реформа

  • първанов-
  • синдикати-
  • вето-
  • пенсии

Синдикатите обмислят гражданско неподчинение

Първанов обеща вето на пенсионната реформа - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов счете нашите мотиви за основателни и ще наложи вето върху текстовете от Закона за бюджета на ДОО за 2012, свързани с увеличаването на пенсионната възраст,. Това заяви президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев след продължилата повече от час среща между лидерите на двата синдиката и държавния глава. Профсъюзите очакват това да се случи още в късния следобед днес или най-късно в понеделник.

Въпреки протестите на синдикатите след ден и половина дебати пенсионната реформа бе приета вчера . От 135 гласували, „за“ се обявиха 82, 51 бяха „против“, 2 се въздържа. В подкрепа на промените гласуваха депутатите от ГЕРБ и 4-ма независими.

„Три дни след обнародване на ветото на президента Народното събрание трябва да обсъди отново закона и да прецени дали да се съобрази в мотивите на държавния глава. В тези дни ние ще подготвим нашите допълнителни стъпки. Имаме съвместно решение за организиране и провеждане на протестни действия. Доминиращата нагласа е за други форми на протестни действия, в това число и гражданско неподчинение“, обясни след срещата лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според синдикатите към момента няма основание те да се върнат в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Синдикатите и президента са обсъдили широк кръг от въпроси, като основният е бил пенсионна реформа и увеличаването на пенсионната възраст. Дискутирана е и ситуацията в БДЖ, както и несигурността в Европейския съюз и България и решенията, които се очакват от съвета на ЕС.

Синдикатите са предложили на държавния глава да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) за социално-икономическите предизвикателства и заплахи в страната. „Очакваме решението на президента по този въпрос", заяви Пламен Димитров като поясни, че държавният глава може би по-късно днес ще се произнесе за КСНС.

Димитров припомни, че реформите в пенсионната система у нас са започнали още през 2000 г. и от тогава досега пенсионната възраст се е увеличила с 5 г. за жените и 3 г. за мъжете, а стажът за пенсиониране - с 14 години за жените и 12 за мъжете. „Всичко това не трябва да се забравя", призова синдикалистът. Той каза, че в годините, с които България е правила реформи в пенсионната си система, нито Франция, Германия, Англия, Гърция, Италия не са правили реформи в пенсионните си системи.

„Не ние вземаме решенията, които генерират дефицити", каза още президентът на КНСБ. За пример той посочи, че увеличаването на пенсионната възраст с по 4 месеца на година до 2017 г. ще донесе икономии в размер на 300 млн. лв. За сметка на това увеличаването на вдовишката добавка до 2017 г. ще струва 700 млн. лв. 1,4 млрд. лв. е икономията от това, че вече няма да се ползва швейцарското правило за пенсиите.

Синдикатите очакват и реакция на опозицията, тъй като и според тях има основания вдигането на пенсионната възраст да отиде в конституционния съд. След лидерите на КНБС и КТ „Подкрепа“, на среща с президента влезе и председателят на социалната комисия в парламента и депутат от БСП Драгомир Стойнев.

Внимателно следях парламентарните дебати и обществените реакции, в това число и синдикалните, във връзка с промените в Закона за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Те вече са факт, макар че още не сме ги получили, заяви президентът  в началото на срещата.

„Идва времето, в което на базата на допълнителни консултации, аз ще определя своето становище във връзка с това дали да издам указ за обнародването, или да наложа вето върху някои от тези промени или върху закона като цяло“, каза още Първанов.

По думите на държавния глава е добро в рамките на срещата да бъдат обсъдени и други въпроси, свързани с общественото напрежение. Той заяви, че срещата е част от активния диалог между президентството и синдикатите през последните години, но изрази съжаление, че често това е било по поводи свързани със социалното напрежение, какъвто и е настоящият.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на слука

    0 0 Отговор
    С това си решение ГЕРБ се бори за място сред извън парламентарните партии на следващите избори.
  • 2 ПИНОКИО

    0 0 Отговор
    А бе ТРЕНЧЕВ.. а бе Чичо , как може с Първанов да се ................ срам.. с комунистите заедно.. срам..