Last news in Fakti

16 Декември, 2011 16:05 1 468 4

Студентски град се вдигна на протест

  • студенти-
  • протест-
  • такси-
  • образование

С живи вериги на пешеходните пътеки

Студентски град се вдигна на протест - 1
Снимка: БГНЕС

Студентите отново се вдигнаха на протест с искане за по-качествено образование и спешни реформи в сектора. Този път младите хора, представящи 14 университета, проведоха акцията си в Студентски град – т.нар. „Мека на забавленията“, където отдавна подобна картина не е виждана.

Причина за недоволството е вдигането на тавана на таксите за обучение, които студентите плащат. Това бе одобрено от депутатите с приемането на Бюджет 2012 навръх студентския празник - 8 декември.

Преди промяната паричното изражение на таксите не можеше да е повече от 50% от определената годишна издръжка на един студент. Депутатите решиха летвата да се вдигне до 2/3, които студентът сам ще осигурява за обучението си държавна поръчка. А това, според сметките на младите хора, ще ги задължи да плащат до 16% повече, за да учат висше образование.

Днес протестиращите се събраха на няколко точки в Студентски град, за да преминат едновременно през няколко пешеходни пътеки, препречвайки движението. „Елате при нас, протестът е за вас“, скандираха те срещу клаксоните на възмутените шофьори. Движението пред Зимния дворец бе прекъснато за малко повече от 30 минути.

Младите хора са категорични, че не може таксите постоянно да се увеличават, а качеството на образованието – да намалява. Някои се оплакват, че не могат да си позволят да плащат повече пари за образованието си.

Появи се и подписка с 10 искания, първото от които е да не се допуска увеличаване на таксите за обучение. Университетите сами ще определят да вдигат ли таксите или не, което ще е ясно към март. До момента 15-тина ВУЗ-а са обявили, че няма да се възползват от възможността за увеличение на таксите. Преди време просветният министър Сергей Игнатов пък лансира идеята да се въведат диференцирани такси – отличниците да плащат по-малко, а тези, които едва едва ходят на лекции – повече.

Младите хора настояват още за нови закони за младежта, за висшето образование, смяна на модела на финансирането на университетите, както и за подобряване на битовите условия в Студентски град.

„Най-лошото е, че нямаме яснота какво е се случи. Нещата постоянно се променят“, оплаква се студентка- филолог. 

Ето защо е нужда цялостна стратегия за образованието, категорични са младите хора.

Отдавна представители на студентски сдружения предупредиха, че ще отвърнат на промяната с демонстрации и стачки. Подобна проява се проведе в двора на СУ „Св. Климент Охридски“ в средата на ноември.

Идеята за диференцирани такси отново бе изтъкната от Сергей Игнатов на днешна среща с Националното представителство на студентските съвети. „Искаме тази по-малка част, но изключително активна, от българските студенти да бъде стимулирана чрез финансов механизъм, така че най-активните, отличните студенти, да плащат минимални или никакви такси”, обясни  Игнатов, цитиран от Дарик Радио. Министърът сподели и вижданията си за българските университети като конкурентни на тези в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лили

    0 0 Отговор
    именно за това има различни университети с различни такси. Кой където има възможност там да ходи. Не може да ходиш с всички микирета заедно и да искаш да научиш нещо от тях.
  • 2 БруталАсолт

    0 0 Отговор
    Като избора на работно място впоследствие - при липса на реално договорени условия фирмата се сменя. Нима се сетиха сега, че качеството на образованието е никакво в повечето университети?! А таксите съвсем не са толкова високи, номера е в мързела и незаинтересоваността. Нивото на неграмотност в университетите е стряскащо - какви са тези специалисти, които името си не могат да напишат?! Да поработят малко навън и ще учат в сериозни учебни заведения, защо мрънкат?
  • 3 Popo

    0 0 Отговор
    А добре де що не се дигнаха на протест за бардаците около студентските общежития, а сега скачат като попарени.
  • 4 :-)

    0 0 Отговор
    БруталАсолт, а какво за тези студенти, които са мотивирани?

    В нашите университети най-добре се преподава курса по корупция. Образованието е под всякаква критика. Изобщо не е насочено към практиката. От там и ниската производителност на труда в последствие.