Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 19:51 1 017 0

И студентите плашат с протест

  • протести-
  • студенти-
  • такса
И студентите плашат с протест - 1
Снимка: БГНЕС

Студентите обявиха, че ще излязат на протест, ако бюджетът за догодина бъде приет в сегашния си вариант, в който се предвиждат увеличение на таксите за обучение. Предупреждението дойде след днешна среща между представители на 8 студентски съвети и просветния министър Сергей Игнатов, но до решение не се стигна. У нас има около 260 000 учащи в университети, а представителите им са убедени, че бройката е достатъчна, за да се окаже обществен натиск.

Младите хора не са съгласни с последователното намаляване на издръжката им в държавната субсидия за висшите учебни заведения, вървяща успоредно с повишение на студентските такси.

По закон таксата за обучение държавна поръчка не трябва да надвишава половината от издръжката на един студент, която за тази година е 693 лв. Все пак, студентите са съгласни на минимално увеличие от 5%.

Според студентие се предвижда увеличението на таксите да е със 16%, с което на практика студентите ще приемат поемат по-голямата част от разходите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА