Last news in Fakti

24 Януари, 2012 15:39 1 049 0

Присъединяваме се изцяло към Европейския фискален пакт

  • фискален пакт-
  • дянков
Присъединяваме се изцяло към Европейския фискален пакт - 1
Снимка: БГНЕС

България вероятно ще се присъедини изцяло към Европейския фискален пакт, а не към отделни текстове към него, съобщи финансовият министър Симеон Дянков след дискусиите в Съвета на министрите в Брюксел, предаде БНР

Остава да се реши дали България и другите страни извън Еврозоната ще имат статут на наблюдатели. Яснота за българската позиция ще има след парламентарния дебат в четвъртък и изготвянето на последния вариант на договора, който ще е факт ден по-късно, в петък, съобщи Дянков.

Министърът подчерта, че България не е поемала никакви ангажименти за данъчна хармонизация с пакта Евро плюс и неговата тежест вече намалява. „Не сме поемали никакви ангажименти за хармонизация на данъците или за каквото и да е в данъците“, заяви той.

„Пактът Евро плюс преди около 8-9 месеца изглеждаше като решението на гръцката дългова криза и може като цяло проблема в Европа. Според мен със скорошните, се надявам, решения по този договор, той всъщност става основата за бъдещото финансово развитие на Европа, което означава, че за мен поне пактът Евро плюс има третостепенно в най-добрия случай значение“, каза още Дянков.

Само преди няколко дни финансовият министър обяви, че България ще подкрепи Пакта за еврото “на парче”. Страната ни иска да отпадне глава 4 от проекта за европейски фискален пакт, залегнала в четвърта редакция на документа, и подкрепя предложенията в глава 3 на документа.

Министърът каза, че има доста големи промени в глава 3, която е за "златното правило" за фискалната дисциплина, и особено в глава 4, която е за по-голяма интеграция, кооперация в общата икономическа политика.

По отношение на глава 4 мнението на Министерството на финансите и на министъра е, че мястото й не е в този договор. Освен това има доста големи неясноти по какъв начин тази глава е свързана с предишната идея за пакта Евро плюс, каза Дянков. В писмото на министъра се посочва, че не трябва да има конкретна връзка с пакта Евро плюс, защото тепърва ще се работи по него.

По думите на Дянков, ако не се приеме българското предложение, България има много правни възможности по отношение на подписването на пакта. Страната има възможност да каже - подписваме за глава трета, но не и за четвърта, или друг вариант - подписваме глава трета, а четвърта ще я смятаме като влезем в Еврозоната след известно време, каза министърът.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА