Last news in Fakti

27 Януари, 2012 12:28 872 0

НС даде мандат на правителството да подпише фискалния пакт

  • фискален пакт-
  • дянков

Идеологически спор в парламента кой е докарал кризата в Европа – десни или леви

НС даде мандат на правителството да подпише фискалния пакт - 1
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие решение относно участието на Република България в Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз. От гласувалите 178, 129 депутати гласуваха „за“, „против“ беше само един депутат от Коалиция за България, а с „въздържал се“ гласуваха 48 народни представители.

С решението Народното събрание дава съгласие за участието на Република България в преговорите по договаряне на проект на Договор за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз. Подкрепя сключването от Република България на Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз при три условия.

Първо, България да приложи разпоредбите на Дял III от Договора след ратификация от Народното събрание. На второ място, участието в Договора да не води до финансови задължения за страната и ангажименти за хармонизиране на данъчната й политика с договарящите се държави. Трето, България ще прилага Договора в неговата цялост от датата на присъединяването й към Еврозоната и отпадането на дерогацията по чл. 5 от Акта относно условията за присъединяване на Република България и Румъния и промените в Учредителните договори.

„Настоящата криза доказа необходимостта от спазването на по-строги фискални мерки за дисциплина“, заяви в доклада на бюджетната комисия нейният председател Менда Стоянова, която е сред вносителите на проекторешението. „Страната ни провежда разумна фискална политика и България трябва да потвърди и да отстоява позицията си, че координацията на икономическата политика трябва да бъде насочена към насърчаване на конкурентно - способността и икономическия растеж на отделните страни в ЕС, потвърди тя. Ще обсъдим и разгледаме този договор и ще дадем позицията си на правителството, за да преговаря по него“, подчерта тя.

Изказване на БСП лидера Станишев нажежи страстите в парламента по време на дебатите и провокира идеологически спор „кой е докарал кризата в Европа - левите или десните“.

„Сътресение на въздуха.“ С тези думи лидерът на БСП определи Договора. „Всяко решение, което се взема в ЕС, се взема твърде късно“, изтъкна той и подчерта, че в момента общността е доминирана от десни правителства.

За 2 години и половина еврото е още по-нестабилно, дълговете се изплащат още по-трудно, в ЕС има нови 6 милиона безработни и не се вижда светлина в тунела, каза Станишев. Само фискалният пакт без икономически стимули ни вкарва в една затворена спирала, която върви надолу, смята той. Залага се бомба със закъснител за превръщането на Европа на няколко скорости, притеснен е Станишев, който обяви, че социалистите няма да подкрепят договора.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов нарече поведението на социалистите безотговорно и припомни, че Гърция - страната в най-голяма криза, е управлявана от социалистическо правителство.

В реплика и финансовият министър Дянков изчисли, че през 2009 година - когато е дошла кризата, 14 от страните в ЕС са управлявани от социалисти. „Социалистите докараха кризата в Европа“, заяви той, което накара Станишев да се хване за главата.

Соцлидерът репликира, че и Гърция, и Италия са натрупали проблемите си по време на управленията на Берлускони и Караманлис - десни политици, а това, към което се стреми дебатирания финансов пакт, правителството на Тройната коалиция го е изпълнявала четири години.

От страна на ГЕРБ и на външния министър Николай Младенов пък прозвуча упрек, че Станишев говори не като лидер на българска партия, а като председател на ПЕС и като политик, който се стреми към пост в Брюксел.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА