Last news in Fakti

25 Януари, 2012 19:28 869 0

НС гласува в петък участието ни във фискалния пакт

  • фискален пакт-
  • дянков

България иска санкции за страни с наднормен външен дълг

НС гласува в петък участието ни във фискалния пакт - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите от три парламентарни комисии - по външна политика, по европейските въпроси и бюджетната, на съвместно заседание подкрепиха предложението, с което Народното събрание дава съгласие за участието на правителството в преговорите по фискалния пакт на Европейския съюз на 30 януари в Брюксел. Парламентът ще гласува предложението в петък, три дни преди срещата на Европейския съвет.

В решението е записано, че България не трябва да поема финансови задължения за присъединяването към Пакта за финансова стабилност, както и че няма да съобразява икономическата си политика с тази на страните от Еврозоната.

Народното събрание подкрепя включването от България към Договора за финансова стабилност при следните условия: страната да прилага разпоредбите от дял 3 след ратифицирането от Народното събрание; участието в Договора да не води до финансови ангажименти за страната ни и няма да хармонизираме данъците си; България ще подкрепи пълния текст на Договора след влизането на страната ни в Еврозоната.

Министрите Николай Младенов и Симеон Дянков увериха депутатите, че бъдещото проекторешение ще бъде полезно за финансовата дисциплина в страната.

Финансовият министър беше категоричен пред депутатите от трите комисии, че “този проектодоговор засега не води до някакви данъчни промени, но не води и до някакви бюджетни тежести”.
Междувременно депутати от опозицията разкритикуваха днес правителството, че не е провело обсъждания за новия договор за стабилност на Еврозоната на дискусия за подготвяното споразумение.

Последният вариант на договора в момента се подготвя от Европейската комисия и ще бъде получен от правителството късно в четвъртък, съобщи Дянков, така че депутатите ще разполагат с документа при гласуването в петък. След решението на Европейския съвет, което трябва да бъде взето на 1 март, документът ще бъде предложен за ратификация на парламентите на държавите от ЕС, така че до средата на годината договорът да влезе в сила, каза министърът на външните работи Николай Младенов.

Георги Пирински и Румен Овчаров от БСП упрекнаха правителството, че не е запознало парламента с идеите на проектодоговора. Асен Агов от ДСБ нарече днешното гласуване "несериозно", тъй като народните представители обсъждаха преговорите за документ, който все още не е готов.

На въпрос защо кабинетът бърза с преговорите и подписването на новия европейски договор, Дянков отвърна, че целта е в максимално кратък срок да се даде "ясно послание към финансовите пазари", за да се овладее дълговата криза в Европейския съюз.

Предстои да бъде договорено как страните, които са ратифицирали споразумението, но все още не са част от Еврозоната, ще участват в преговорите на върха на държавите, въвели общата европейска валута. Държавата ще настоява да бъде "активен наблюдател" при всички дебати около бъдещи решения.

Все още няма и категорично решение как ще се санкционират страните, нарушаващи ограничението за бюджетния дефицит и лимита за външен дълг (предвижда се той да е до 60 % от БВП на всяка страна). Обсъжда се идея Еврокомисията автоматично да започва наказателни процедури срещу страните, превишили дефицита си и Европейският съд да налага санкции до 0.1 % от БВП на нарушителите. България и още няколко страни са настоявали аналогична санкция да се въведе и за наднормения външен дълг, но най-вероятно идеята няма да бъде приета, каза Дянков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА