Last news in Fakti

27 Януари, 2012 10:15 727 0

Депутатите обсъждат фискалния пакт

  • фискален пакт-
  • дебати
Депутатите обсъждат фискалния пакт - 1
Снимка: БГНЕС

Народното събрание обсъжда проекта за решение относно участието на Република България в Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз. Вносители на проекта са депутатите от ГЕРБ и председатели на комисии Моника Панайотова, Менда Стоянова и Доброслав Димитров.

В пленарна зала са премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на културата Вежди Рашидов.

„Настоящата криза доказа необходимостта от спазването на по-строги фискални мерки за дисциплина“, заяви в доклада на бюджетната комисия нейният председател Менда Стоянова. „Страната ни провежда разумна фискална политика и България трябва да потвърди и да отстоява позицията си, че координацията на икономическата политика трябва да бъде насочена към насърчаване на конкурентно - способността и икономическия растеж на отделните страни в ЕС, потвърди тя. Ще обсъдим и разгледаме този договор и ще дадем позицията си на правителството, за да преговаря по него“, подчерта тя.

„На 30 декември 2011 г. българското правителство пое ангажимент, както и останалите правителства, да се консултира с националния парламент, преди да вземе решение по договора“, посочи в изказването си външният министър Николай Младенов. „България подкрепя основните елементи на новите мерки и правила, залегнали в договора“, каза той.

Румен Овчаров:  Балканските тарикатлъци, с които се опитваме да играем тези игри, са доста опасни

„Много ми се иска, преди да гласуваме, да сме на ясно за какво гласуваме. Трябва добре да знаем какво не е този договор. Този договор не решава дълговата криза в Европа“, заяви депутатът от КБ Румен Овчаров.

„Кризата не може да бъде решена с едно еднократно действие. Този договор не предлага мерки за икономическия растеж, не предлага мерки срещу безработицата“, каза още Овчаров. Не става ясно в договора страните, които са виновни за кризата, ще поемат ли своята отговорност. Той е създаден под диктовката на някои държави, които съвсем не бяха отличници и които защитават собствените си интереси и собствените си банки.

Според Овчаров България не отговаря на критериите на Договора за стабилност. „Лошата новина е, че и през 2012 и 2013 г. България няма да изпълни тези критерии, т.е. ние се присъединяваме към нещо, което не изпълняваме по критерии“, подчерта той.

„Ние за повече Европа ли сме или за Европа с балкански уклон. Балканските тарикатлъци, с които се опитваме да играем тези игри, са доста опасни“, продължи с критиките си Овчаров. „Почти бременни няма, или сме в ЕС и или сме част от договора, или не. Няма как да участваме в нещо, но да участваме не съвсем, каза той относно предложението да подпишем договора с някои условия“, допълни той.

Иван Костов:  Трябва да поиска да се опрости механизма за влизане в Еврозоната

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов поиска да отпадне изискването за големи реформаторски действия на правителството и след влизането на страната в Еврозоната. „Основната политика на България през следващите години трябва да е да постигне средно европейско ниво и страната ни да стане активен наблюдател при договарянията на държавите от Еврозоната“, посочи той.

Българското правителство трябва да поиска да се опрости механизма за влизане на дадена страна в Еврозоната, ние имаме финансова стабилност и дисциплина и можем да влезем в нея, убеден е той.

Имамов: България трябва да защитава всяко правило, което се изработва на европейско равнище

България няма как да не се присъедини към договора за финансова стабилност на ЕС. Тя трябва да участва ефективно в изготвянето на политиките на европейско равнище от гледна точка на българските интереси, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Алиосман Имамов.

„Договорът за финансова стабилност на ЕС има някои явни и видими предимства в сравнение с всички останали договори на европейско равнище. Този договор, който днес обсъждаме, коригира някои от недостатъците на Договора от Маастрихт. Коригира тенденциите за запазване на високи дефицити и за увеличаване на дефицита. ЕК определя средносрочните цели, към които всяка държава трябва да се стреми за в бъдеще”, каза Имамов.

Депутатът от ДПС посочи, че 2-ра точка е в противоречие с текстове от решението, което е предложено за обсъждане. „2-ра точка представлява предварителна ратификация на договора. Там е казано – „подкрепя включването на България в договора за стабилност”. Това е предварителна ратификация, ратификация за участие в подготовката на договора и намерения за подписване. Предлагам точка 2-ра да отпадне”, заяви Имамов.

„Отказът от прилагане на разпоредбите от дял 4-ти също не е най-удачно решение. България е бедна страна и е на последно място по отношение на почти всички социални показатели. Основната цел на България, включително и в този договор, трябва да бъде конвергенцията. България трябва да защитава всяко правило, което се изработва на европейско равнище, именно от гледна точка на това дали това правило доближава България до средното равнище в Европа”, подчерта той.

Според Имамов много държави в Европа няма да се съгласят на тенденцията за хармонизация на данъците. „Ползата на България от този договор не е в поддържането на нисък дефицит и нисък дълг. В това отношение сме много по-напред. Независимо от това дали сме опозиция, или управляващи – България няма проблем на този етап, съизмерим с проблема на другите държави. Основната полза за Република България е да направим така, че да участваме в икономически политики, които да подобрят конвергенцията. Преговарящите трябва да имат свободата да участват в изготвянето на текстове в полза на България и от 4-та глава на този договор”, смята депутатът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА