Last news in Fakti

14 Април, 2018 16:59 9 024 44

Алекси Стратиев: Лек автомобил не може да изхвърли автобус от пътя

  • вакарел-
  • тракия-
  • алекси стратиев-
  • катастрофа-
  • кат

Инцидентът на магистрала "Тракия" е необясним и за председателя на Българския автомобилен съюз Борис Гаврилов

Кой е виновен и доколко за тежкото пътно произшествие на магистрала "Тракия" на 13 април - петък, при което загинаха шестима души, към момента никой не може да каже. Това коментира бившият началник на Пътна полиция Алекси Стратиев.

По думите му категорична версия за инцидента няма. Първопричината явно е този допир на лекия автомобил до автобуса, потвърди той пред Канал 3. Според първоначалната версия автомобил "Рено" с плевенска регистрация опитал да изпревари автобуса, но се ударил в него и го отклонил към канавката.

"По отношение на техническото състояние на автобуса няма какво да се каже - той е чисто нов. Пътят също е прекрасен с една доста сериозна забележка, защото там няма мантинела", заяви той.

Мантинелата има точно тази задача - автобусът да не излезе от пътното платно. "Мястото е равнинно, няма сериозна денивелация, но този факт показва, че би трябвало да има мантинела", поясни Стратиев.

"Това, което се е случило, е необяснимо - равен път, няма дупки, нов автобус, шофьори с достатъчно голям опит. Мантинелата е изключително важен фактор. Ако тя съществуваше, нямаше да се случи това", потвърди и председателят на Българския автомобилен съюз Борис Гаврилов.

Водачът е бил длъжен да накара пътниците да си сложат колани, коментира още Алекси Стратиев.

Той припомни, че шофьорът подлежи на административна санкция, ако пътуващите в автобуса не използват коланите. Отделно разпоредбите определят да бъдат глобени и пътниците.

Алекси Стратиев сподели и категоричното си мнение, че лек автомобил не може да изхвърли автобуса.

"Автобусът е над 20 тона, лекият автомобил е 1 тон", отбеляза той.

"Допускам, че след досега, водачът на автобуса е опитал да избегне този удар и е завъртял волана надясно, твърде много надясно, за да може след това да направи един обратен остър завой, който вече вдига автобуса на две колела и да влезе в канавката. Допускам, че времето на водача не е било достатъчно, за да вземе правилно решение", анализира инцидента бившият полицейски шеф.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Margareto Burgas

    18 44 Отговор
    1тон обръща 20 тона
    Все едно мравка да убие слон!

    Коментиран от #4, #12

  • 2 ACAB

    54 6 Отговор
    Брех какви гений има в полицията ! заслужава медал !
  • 3 Аз съм

    14 4 Отговор
    Аз тази мантинела я виждам на снимката.

    Коментиран от #21

  • 4 SS1

    31 3 Отговор

    До коментар #1 от "Margareto Burgas":

    може като се вреже тая кола в задната гума на автобуса и става като трамплин

    Коментиран от #7

  • 5 юрист

    16 17 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Алекси Стратиев сподели и категоричното си мнение, че лек автомобил не може да изхвърли автобуса....“ А, доброутро- аз съм ваш'та леля! “....Публикувано във факти.бг: "Допускам, че след досега, водачът на автобуса е опитал да избегне този удар и е завъртял волана надясно, твърде много надясно, за да може след това да направи един обратен остър завой, който вече вдига автобуса на две колела и да влезе в канавката. Допускам, че времето на водача не е било достатъчно, за да вземе правилно решение"...“ Според мен, това е доста правдоподобна хипотеза за това какво точно се е случило. Не е имало подпъхване на реното под автобуса и повдигане на автобуса от реното, не е имало тараниране от реното на левият борд на автобуса. Версията на шофьора априори е невярна, още повече, че той самият е в шок. Дори допускам, че веднага се е обадил на управителя на фирмата и са съгласували версиите си за пред мвр и разследващите органи. Което пък може да означава симулация на шок от страна на шофьора на автобуса... Той не е помогнал на пътниците, а първоначално е излязъл от автобуса, като ги е зарязал вътре в него. Чак след определено време- неустановено за сега- се връща до автобуса. Какво точно е правил през това време, също не е установено.

    Коментиран от #8, #30

  • 6 аман

    58 16 Отговор
    "допир на лекия автомобил до автобуса"
    Какъв "допир" ве "експерте" от ТВ кадрите и от километър се вижда, как мегана е смлян отдясно !!! Аз се питам от къде взеха да изскачат тези "експерти", които видимо искат да накиснат шофьора на автобуса при положение, че вече е повече от ясно, че по незнайно, каква причина жена с кола почва да ипреварва и торпилира буса в средата !!!! Не можело да го обърне, щот бил голям....явно малко физика са учили тези "експерти", ако изобщо са учили !
    Търсете и питайте, защо жената удря автобуса,ами не ръзсаждавайте, какво е можело да направи шофьора....той да не е каскадьор !
    Да ви го ту...я на"експертите" !!!!

    Коментиран от #29, #40

  • 7 юрист

    10 10 Отговор

    До коментар #4 от "SS1":

    “...Публикувано във факти.бг: като се вреже тая кола в задната гума на автобуса и става като трамплин...“ Тогава в този случай както става с останалата част от колата- дали тя ще е цяла или ще претърпи смачкване като хармоника? Какво щеше да се случи с шофьора- нямаше ли да има някакви травми по себе си от тази ситуация, било заради удара, било заради това, че е вътре в колата, но се блъска в различни части на купето?
  • 8 ТТТ

    19 7 Отговор

    До коментар #5 от "юрист":

    Недей разсъждава по темата, че хич не ти е силна страна и меко казано пишеш глупости!! Тоя път си трай и без това има достатъчно жертви и пострадали, то ясно че юристите морал и срама нямате, ама поне малко ако имаш изкопай ги и си трай !

    Коментиран от #10

  • 9 юрист

    22 11 Отговор
    Защо да си “трая“? Един ник с арабският ник „разсюллах“ твърди в този форум, че жената ставала само за бой и за размножаване и не трябвало да й се възлагат други функции. Да не си същия човек, но с друг ник? Щото ако е така- ела да се срещнем на татамито- имам над 15 години тренировки в различни бойни изкуства, въпреки, че съм хетеро семейна жена. Много англи станаха някои никове с арабски имена спрямо нас- жените с български имена и фамилии в България. Когато 1 такъв изяде един здрав пердах от 1 хетерожена на татамито, тогава посрамен ще си знае мястото и в обществото, и в джамията, и в дома си....
  • 10 юрист

    5 11 Отговор

    До коментар #8 от "ТТТ":

    “...Публикувано във факти.бг: , то ясно че юристите морал и срама нямате,...“ А твоят морал какъв е- шериатски, ислямски, или цигански? За теб какво точно е морално?
  • 11 Ядосан

    23 32 Отговор
    Оставете момичето на мира тя е невинна !!!!! Шибаняци какво искате от нея!! Какво е виновна миличката че зад волана на автобуса шофира някакъв некадърен примат който не може да овладее един 17 тонен автобус. ЗАТВОР ЗА ШОФЬОРА УБИЕЦ. СВОБОДА ЗА МОМИЧЕТО!!!
  • 12 Dobroman

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Margareto Burgas":

    Ето видео на подобна ситуация случила се в Китай и ще ти стане ясно как кола може да обърне Автобус на магистрала! https://www.youtube.com/watch?v=b7TWn11cJxU&feature=youtu.be

    Коментиран от #13

  • 13 Гад

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Dobroman":

    Много показателно видео. Особено това как помагат предпазните колани.
  • 14 Къртев

    16 2 Отговор
    Автомобил не може да обърне автобус, но при спряло положение. Двата автомобила са се движили с почти 100 км/ч. Напълно възможно е, като вземем в предвид и предприетата маневра.
  • 15 Трафик

    30 3 Отговор
    За 23 години като шофьор съм виждал кола да преобръща камион натоварен със жито,а за автобус не коментирам,че е три пъти по лек.Айде със здраве и безаварийни километри
  • 16 ССС

    18 4 Отговор
    Бившият катаджия да е чувал една поговорка "И малкото камъче преобръща колата"?Явно не.Да се качи на рейс да пробва тогава.Лично мое мнение че е възможно това.Шофьора може ли да гарантантира, че след като е проверил, че всички са закопчали коланите примерно, половината няма да ги свалят понеже на са им удобни?За мантинелата след дъжд качулка.
  • 17 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 12 Отговор
    Ка убаво е полегнал реиса на полянката хах
  • 18 Луд с кирка

    22 3 Отговор
    Алексито Стратиев и на 100 г да стане, ще си остане галфон, алчен и некомпетентен. Напълно е възможно, при удар в една от левите гуми на автобуса. Ако има автоексперти на място, ще го установят. Все пак и автобуса и реното са налице. Дано да имат съвест при толкова жертви да се произнесат коректно, щото и те са страшно корумпирани лешояди и за пари много невинни водачи са го отнасяли от експертизите им.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 юрист

    0 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Интересно видео,изпратено на мой близък. На него се вижда как е станала катастрофата и че реното не е попаднало под автобуса, не го е повдигнало и автобусът не е бил на 2 колела заради това, че реното е било под него!
    https://www.facebook.com/groups/ViralVideos999/permalink/190837665033825/
  • 21 Гостенин

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Аз съм":

    И аз.
  • 22 наместипаралиев

    5 0 Отговор
    Ще ти сложа колана и ща изплющя със сто км.отзаденака......па аз щесъм без колан да видиме кой кого ватенка проста видинска
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пурко

    13 3 Отговор
    Писна ми от експерти и разбирачи.
    Не можело лек автомобил да обърне автобус. Може и още как.Знаете ли къде се намира центъра на тежестта на автобуса. При скорост от 90км/ч какво друго може да се очаква.Г-н Алекси Стратиев е пенсиониран пътен полицай, но не и експерт. И още нещо да Ви светна: Ако водача е тръгнал да навива десен волан,автобуса щеше да е обърнат наляво, но ако се е стреснал и е опитал да избяга надясно, е стъпил на мекия банкет и е изгубил контрол над автобуса. Вината е изцяло на кифлата. А и ако имаше мантинела, това нямаше да се случи. Жалко за всички.
  • 25 юрист

    4 5 Отговор
    Ето ви състоянието на реното меган, след като уж се е подпъхнало под автобуса, вдигнало го е и автобусът е останал на “ 2 колела“- по думите на шофьора на автобуса - http://faragency.bg/bg/28-godishnata-tsveta-prichinila-smartonosnoto-mele-na-magistrala-trakiya-e-bila-hvashtana-piyana-zad-volana / Ето снимка на реното отзад, след катастрофата- http://www.segabg.com/pic/news/14/901396.jpg . В задачката се пита- ако 1 от гумите на автобуса е “натиснала“ 1 от гумите на реното, защо реното изглежда така, както се вижда от горните 2 снимки, а не изглежда по този начин - https://www.novini.bg/news/466314-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F.html или по този начин- https://www.24chasa.bg/region/article/5696806 , а? Как така тежестта на автобуса няма да направи на хармоника цялата дясна страна на реното, ако автобусът е минал над едната гума+ 1 дясно предно колело на реното? Хора, задавайте си логични въпроси и търсете логични отговори! Не се оставяйте да бъдете заблуждавани!

    Коментиран от #38

  • 26 Милиционер

    13 2 Отговор
    В тубата има много клипове от видео регистратори на катастрофи, погледайте ги внимателно и ще видите как не кола а мотор обръща камион въпреки още по-голямата разлика в теглото им. Автобуса не е 20 тона а е 9 до 12 макс и като добавим 50 човека по 80 кг. става макс 15 тона, д.ева и експерта му тъп. Ако караш с 96 км/ч и те лашне странично 1 тон заминаваш без да можеш да реагираш, егати и глупавите експерти.
  • 27 croydon

    10 0 Отговор
    Когато се изпреварва камион или автобус на магистрала се държи здраво волана защото се полуяава засмукване или предърпване в задната част на изпреварваното мпс. девойката се е уплашила и е станала белята.А жена и кола трагнат ли на където си иска спиране нямаааааааааа. Не с ударжат 20 тона лесно....................................................................
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Transoprter

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "аман":

    По същият начин ме удари кола между Прага и Бърно,едвам овладях автобуса. Карах Мерцедес 0350 а колата беше Пежо 407.
  • 30 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "юрист":

    Какво е правил ли ? Целувал земята, че е жив и се е молил на Аллах !
  • 31 Любител

    5 5 Отговор
    Професионалните шофьори, тираджии, камионджии и прочее утайки ги зарежете, техните мнения са НЕОБЕКТИВНИ и ТЕНДЕНЦИОЗНИ !

    Шофьора на автобура е "overreacting", т.е. прекалил е с реакцията, свил е прекалено рязко в дясно, автобуса (с този висок център на тежестта) се е люшнал, вдигнал се е на 2 гуми и е влязъл в канавката.

    Ако беше запазил хладнокръвие и просто беше хванал по-здраво волана, без да прави излишни маневри, това нямаше да се случи и хората щяха да са живи.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Турист в ЕС

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Камионджия":

    Камионджия, бегай да рупаш домашни сандвичи с лук и чесън по паркингите, да се въргаляш у камиона, смърдящ на пот и спарени мръсни крака (покрити с гнусни гъбички), и да си разчесваш хемороидите, получени от дългите часове на седалката... :-)

    И накрая да ти платят половината от заплатата..........
  • 34 пенсионирайте Стратиев

    2 0 Отговор
    Предната лява част на леката кола е смачкана и твърде възможно е колело на автобуса да е преминало през нея и това да е повдигнало автобуса или най-малкото да е променила посоката му на движение.

    Коментиран от #37

  • 35 Бат Мишо

    3 0 Отговор
    аз като професионалист от тея дето не искате да чуете ПРИЗОВАВАМ
    който от вас иска да се качи на автобус да ндигне 100 км
    И АЗ ЛИЧНО ще го прекатуря с кола като само малко ще си сгъна калника докато го излашкам с 2-3 почуквания да го разклатя
    с мотоциклет с риск да счупя я ръка я крак ,като му то навра под предната гума
    който му стиска да се метне в 11 тона автобус и да ми се закандилка със 100 км НАСРЕЩА СЪМ
  • 36 Кико

    4 0 Отговор
    Полицията явно в скара с физиката, по идиотско изкаване ня бях чел до сега. Явно този некадърник дето се е изказал не е взел под влияние скороста на превозните средства и други и други фактори
  • 37 Анализатор

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "пенсионирайте Стратиев":

    Ама разбира се, как не сме се сетили : шофьорката на лекия автомобил елегантно се е мушнала под автобуса, който има 20 см. просвет, качила го е на предния си капак, засилила се е здраво, и с брутална маневра е изхвърлила автобуса в канавката, както разярен бик хвърля заспал тореадор, с единствената цел да набеди шофьора на автобуса....няма как да е станало иначе.

    Напънете си празните глави - Двете ППС се движат в една посока, автобуса е бил с 95 км./ч., автомобила дори да е карал с 125 или 135 км./ч., пак относителната скорост е само 30-40 км.
    Какви поражения би могло да нанесе реното на автобуса, как ще го повдигне, как ще го отмести, как ще влезе под него ??
  • 38 НАТО ВЕЦ

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "юрист":

    На нито една от снимките не се вижда дясната предна част на колата, в зоната на колелото, а от снимките е видно, че там автомобилът изглежда по-нисък, въпреки че стои на равно. От всичко това следва, че окачването отпред и в дясно е повредено(премазано). Следователно автомобилът се е подпъхнал с тази зона под колелата на автобуса и го е подхвърлил като трамплин. При това положение шофьорът на автобуса, дори факир да е, няма шанс да го удържи.
    Ако пък в момента на съприкосновение, водачката на автомобила е завъртяла пълен ляв, за да избегне сблъсъка, съприкосновението на гумите е подействало като изстрелване от катапулт, въпреки неголемите щети по автомобила.
  • 39 наб

    2 4 Отговор
    Съдейки по удара на автобуса и автомобила за мен шофиора на автобуса е засякал лекия автомобил и от там изгубеа контрол на 20 тоновия автобус и пада в канавката.Невазможно е да преобърне лекия автомобил ....рейса.
  • 40 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "аман":

    И аз това си мислех.. Защо вменяват вина на шофьора, като че ли той е цирков артист, а не водач на автобус. Зощо всички очакват той да е обучен да кара автобус на две гуми, да жонглира с ябълки и да ходи по въже? Той кара автобус за Бога! Гледа си пътя и кара внимателно и се опитва да не обръща внимание на дразнещите го пътници-философи.
    Колко от плюещите по него философи и експерти са обучени в овладяване на пълен с хора автобус движещ се с 90 км/ч в който се блъскат разсеяни кифли?
    Изобщо за какво го обвинявате - че трябва от Бургас до София да е на тръни кой откъде ще го блъсне, че е гледал напред а не назад в момента преди сблъсъка, че се е уплашил като са го блъснали на прав път, че се е опитвал да направи нещо за което не е обучаван никой, че се е уплашил като е видял размазаните трупове???
    Ей, я по добре да се молим да не се повтарят такива трагедии и мъжете да си карат колите в семейството, а кифлите да не мажат във фейсбук докато шофират.
  • 41 Митьо

    4 2 Отговор
    А бе вие не видяхте ли че шофьора е циганин, сигурно с купена книжка от продажни българи...!!
  • 42 наб

    1 2 Отговор
    на 100% Митьо тази фирма ...: са все такива страшни некадърни шофиори и когато и да съм патувала с тях настръхвам от действията им на пътищата!!!
  • 43 Тъпа к..........

    1 1 Отговор
    И малко физика! Ускорение на колата 120км., при 1300 кг. Автобуса е 20000 кг.ипри 90 км.. Контакт при много осър ъгъл и цялата сумарна маса от тонове и скорост се поема от десните колела, горе-долу 85% предно дясно и 15% задно. Кой или какво може да удържи ? Когато караш не бъзикаш разни системи. Страшно ефективно действие на малоумник с поражения и жертви за единица време, равностойно на бомба. Неуписуемо празноглавие, тъпота, слабоумие и ..............! 40 години се занимавам с транспорт, ралита, крос, тунинг, офроуд. Почивайте в мир невинни жертви на безумието ! ТЕЗИ ПРАЗНИ ГЛАВИ. ТРЯБВА ДА БЪДАТ. СПРЕНИ, НАСИЛСТВЕНО С. ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЗАТВОР, ОГРОМНИ ГЛОБИ, КОНФИСКАЦИЯ НА КОЛИ. И. ИМУЩЕСТВО
  • 44 Пешо

    0 0 Отговор
    Прав си шефе!Тази фирма "Ивкони "досега е с много катастрофи,много смъртни случаи,двете момичета от Перник,Борисов щеше да й отнема лиценза.Сега кво правим?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове