Last news in Fakti

24 Август, 2018 08:28 2 760 9

81 834-ма ужилени от „Олимпик“ все още без „Гражданска отговорност“

  • олимпик-
  • гражданска отговорност-
  • застраховка-
  • кат-
  • полиция

Грози ги отнемане на книжката и глоба, най-много са във Видин, Кърджали и Враца

81 834-ма ужилени от „Олимпик“ все още без „Гражданска отговорност“ - 1

81 834-ма шофьори са без валидна застраховка „Гражданска отговорност“ след фалита на дружеството на „Олимпик“. До вчера на обяд броят на превозните средства, които имат валидна задължителна полица, е 115 858, показва справка на Гаранционния фонд за „Монитор“.

В началото на месеца най-много незастраховани превозни средства спрямо регистрираните по области са Видин със 7 на сто, Кърджали с 6,32%, Враца – 5,26%, и Русе с 4,75 на сто.

Преди седмица действащите полици по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите са 197 551. От тях 96 658 полици, което е почти половината, са сключени на разсрочено плащане на 3-месечни вноски, а другите – на 6-месечни вноски, показват още разчетите на фонда. Това означава, че за шест дни едва около

една пета от вече нередовните шофьори са посетили друг застраховател,

за да сключат нова полица. Но това крие и своите рискове. Ако полицай ни хване с невалидна от „Олимпик“ застраховка „Гражданска отговорност“ ще ни вземе книжката и ще ни глоби с 250 лева, ако сме физическо лице. За юридически лица или еднолични търговци санкциите са 2000 лева. Лице, което не е собственик, но управлява моторно превозно средство без действаща „Гражданска отговорност“, се наказва с глоба от 400 лева, гласи законът. От вчера „Пътна полиция“ вече го прави, след като изтече гратисният петдневен период за налагане на глоби на водачи.

Няма как да обжалваме

тези мерки и да си търсим обезщетение, твърдят адвокати. Те напомнят още, че може да си върнем парите от полиците в застрахователното дружество. Пред „Монитор“ брокерите на дружеството обаче не бяха оптимистични. Към момента процедурата не е много ясна и за тях, тъй като в средата на септември се очаква местен съд да се произнесе дали започва процедура по несъстоятелност за компанията. Едва тогава ликвидаторът трябва да каже къде и по какъв ред да се приемат документите. Повечето брокери отказват да приемат формулярите за връщане на неосъществените полици, защото не знаят на кого и къде ще бъдат предадени те. Централата на

компанията у нас ще работи до 10 септември.

„Пазете си оригиналите на документите и изчакайте“, съветват брокерите и допълват, че при несъстоятелност и ликвидатор процедурата има срок от 35 дни, в които ще се събират от кредиторите искове за обезщетение. Застрахователи, които не са свързани с дружеството, пък вече събират от клиентите си банкови сметки, за да им възстановят парите, но без да дават срок, научи „Монитор“.

Очакват дупка до 1,3 млрд. лв.,

ако застраховката поскъпне.

Между 800 млн. лв. и 1,3 млрд. лв. ще е "дупката" между приходите и разходите на застрахователите, ако цената на застраховката "Гражданска отговорност" остане непроменена, докато съдът разшири кръга на подлежащите на обезщетение най-близки роднини на жертвите на катастрофи. Това прогнозира пред Нова тв главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.

Преди два месеца Върховният касационен съд с тълкувателно решение разшири кръга от лицата, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя.

"Досега се плащаше на най-близкия кръг роднини – съпруг, съпруга, деца, родители. Новото решение разшири кръга до – братя, сестри, роднини от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналото лице", поясни Колчакова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай

    26 0 Отговор
    Прави са хората да не са балъци да плащат повторно !!!!!
    Сега държавата и "управляващите" да го ДУХАТ !!!
  • 2 Шарлатанче

    11 1 Отговор
    Това са пълни глупости. Повечето от ужилените си корегират грешката. Солена е глобата без гражданска отговорност. А ако някой си мисли, или се надява, че държавата ще защити засегнатите, значи пребивава в грешната страна.
  • 3 ГНЕВЕН

    6 1 Отговор
    Кво ривети бе?? Това са шофери, които не шофират в момента!!
    Пак си се лапат пари, а???
  • 4 плевен

    19 0 Отговор
    Не ни наричайте "нередовни шофьори" ! Всеки ден съм в трафика-няма да платя. Не ми е виновна "Олимпик", а този който я допусна на пазара.
  • 5 гинко билоба

    7 0 Отговор
    Пробелмът е на контролните органи! Застрахователите, които са предимно мутри, се жалват, че плащат много, ами затегнете контрола бе, голбявайте нередовните шофьори, да имат страх и респект към закона и правилника и да спазват правилата за движение, така ще има по малко разходи за застрахователите, а то скапана държава, всеки кара, както му дойде, няма котрол, законите не се спазват, няма кой да следи, да контролира и после що имало толкова катастрофи.
    В страна, в която корупцията е на такова ниво, а правосъдието въобще липсва, или е запазено само за обикновените хора е ТАКА! Докато не си оправим държавата, докато не въведе ред и контрол по пътищата ще се избиваме, а застрахователите ще имат разходи, това е положението!
  • 6 Шаран БГ

    15 0 Отговор
    Чета всичко "олимпийско" и се питам: Каква е тази държава, която не може да си защити гражданите ? Защо ще ги принуждава, да плащат повторно? Къде е военният министър на тази Рекспублика? С какъв морал и какви очи утре , той и другите "тумбаклии" покрай него, ще ме накарат АЗ ДА Я ЗАЩИТАВАМ ТАЗИ ДЪРЖАВА? Ами стреляйте, бесете, избийте ни всичките редовни и почтени граждани ! Веднъж за винаги да рахатясате !! Защо е необходимо на всеки на врата да слагате финансова примка и всеки ден ,безжалостно и с наслаждение да я затягате ?? И последно се питам: Кой и как може да задържи в пределите на тази - тъй наречена - държава, мен, децата ми, внуците ми и това ли е целта на подобно вече 30 годишно управление на тази територия ?? Като във всяко едно деяние на властимеющите няма и грам мисъл за народа и липсва всякаква по род и вид държавност, ами "удряйте кепенците" и като абдикирате , я закривайте !! О, да бе...а от къде и как ще крадете после........ ? Сори, Еншулдиген зи, бите.............
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гробар Пожарникарчето

    0 0 Отговор
    Същите тези където сега управляват цяла държава в миналото налагаха глоби на тези които не си плащаха за охрана ...глобите , глобите там е цуцкането колкото повече глоби толкова по харно !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове