Last news in Fakti

25 Август, 2018 06:27 16 153 32

Владислав Панев: Нужни са отговори за „Гражданска отговорност“

  • гражданска отговорност-
  • застраховка
Владислав Панев: Нужни са отговори за „Гражданска отговорност“ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко важни предизвикателства и въпроси пред застрахователния надзор след приетата оставка на Ралица Агайн. Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Владислав Панев.

1. Огромният проблем с Гражданска отговорност. Лицензът на „Олимпик“ може би беше отнет, само защото е поднадзорно лице в Кипър, а не у нас. Тук драмата с основни за пазара на задължителната застраховка компании е много по-голяма. И балансите им никак не са цветущи. Основната причина е ясна. Гражданска отговорност е губеща застраховка и много основни играчи бягат от нея. Затова пък се намират достатъчно гладни за кеш камикадзета.

2. Тези дни се занулява гаранцията по Зелена карта на един от водещите играчи в бранша. Ако не я поднови (става въпрос за милиони евро), може би ще има нов случай „Олимпик“. А може и да бъдем изключени от международното споразумение Зелена карта с всички последствия от това. За справка, броят на неплатените щети по тази застраховка на една българска компания е по-голям от броя на всички останали в рамките на цялото споразумение.

3. Има ли компании със собственици, познати на премиера, които не са плащали въобще вноските си към Гаранционния фонд от началото на годината?

4. Силно обезпокоителна е тенденцията свободните места в администрацията да се заемат от хора без абсолютно никакъв опит в бранша, но за сметка на това послушни. На практика компетентността в държавата намалява с всеки ден и това е меко казано плашещо. По какви критерии ще се избира наследник на Ралица Агайн, отново ли както бяха избрани ръководителите на Търговския регистър и какво ли не друго.

5. Хубаво е, че отново ще има стрес тестове в отрасъла, дано те да направят някои проблеми видими. Например в какви активи се инвестират резервите на част от компаниите.

6. Отделно от всичко това, има да се работи по въвеждането на бонус - малус и други важни за отрасъла теми.

И една прогноза от мен. Ако има допълнителни сътресения на застрахователния пазар през следващите месеци - всички те ще бъдат приписани на предишното ръководство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 па съм я бе

    165 2 Отговор
    имам 5 коли.плащам гражданска и за 5-те.Не съм ползвал никога откакто има такава застраховка.как ще ме компенсирате.Да ви го н.б.я в тарикатската система.кога ще въведете бонус-малус системата.тарикати.

    Коментиран от #2

  • 2 Boxer

    132 1 Отговор

    До коментар #1 от "па съм я бе":

    "Вълкът кожата си мени , но нравът не!" Рекетьорите, биячите и крадците на коли от началото на демокрацията , са легалните застрахователи, винаги подкрепяни от властта ! Имаме нужда от нов Капитан Петко Воевода и Васил Левски!
  • 3 qqqqqq

    83 6 Отговор
    Като се замисля, в България всяка седмица има 10+ убити на пътя, а някой път и на ден. Като се сложи обещетение около 50 000 лв на жертва, сумата е колосална, изключвам щетите. Нищо чудно че застрахователите фалират и реват за по високи застраховки. Трябва да се направи персонална застраховка на всеки шофьор според нарушенията и извършени от него ПТП. Примерно за изряден шофьор 100 лв, за нарушител 1000+. Предполагам че и по този начин ще намалеят и джигитите и ПТП на пътя.

    Коментиран от #7, #16, #26

  • 4 Azzz

    47 8 Отговор
    Винетууу, усещаш ли, че при следващ фалит ще се срещнеш със своя бог Магнити?!?
  • 5 Azzz

    27 6 Отговор
    Винетууу, усещаш ли, че при следващ фалит ще се срещнеш със своя бог Маниту?!?
  • 6 Патриот

    47 3 Отговор
    От както има гражданска отговорност съм я ползвал веднъж. Удариха ме. А аз никого?
    Какво печеля от това?
  • 7 КККК

    28 2 Отговор

    До коментар #3 от "qqqqqq":

    Да така е, ама има едно голямооооо АКО.Някъде да видя официална справка,колко изплатени такива суми има ?Не беше толкова отдавна когато писаха ,колко време едни хоре са съдили застраховател заради смешните пари ,които е изплатил.А колко неизплатени щети има по каско.Защо никой не говори за качеството на ремонтите или слагането на части втора употреба.
  • 8 Гого

    47 4 Отговор
    Всичко е картели и монополи благодарение на диктатора от Банкя внасяме едни пари и никой не знае къде отиват. И после викат много ви е евтина гражданската дайте да ви свалим по още две кожи че все едно сме най богатите в Европа и караме само нови коли.
  • 9 Аре

    36 2 Отговор
    Бе гъби отровни, кога ще има бонус-малус.Те вдигнаха цените заради некадърници.Ще стане фалус-малус.
  • 10 Боби

    62 2 Отговор
    Тази Пролет бях в Краков - Полша за 6 дена . Обясниха ми , че единствено трябва да платиш Гражданска отговорност - около 100 EUR за автомобил и подкарваш колата. Няма данък , няма винетка - има тол такси за ползване на магистали , но винаги се предлага и алтернативен маршрут. Пътищата им са без забележки - дори и междуселските. Проверете си в жабката колко документа за платени държавни налози ( наречени с най-различни имена ) имате и дали е така тук в Б-я.
  • 11 КОК

    33 2 Отговор
    Защо СЪДА дава права но всеки да иска пари при ПТП и заради това двигат цената на ГО , ами слага се таван 10бона на човек и който както иска да си го дели после, няма да плащаме на лели, чичовци, братовчеди, любовници, комшии и познати
  • 12 Тез пък

    31 2 Отговор
    Ами от застраховка за щети стана застраховка живот.Тези тъпаци не разграничават двете.
  • 13 Гого

    34 0 Отговор
    Като останат само ромите във България а това ще стане някой ден дали ще плащат гражданска тогава ми е интересно каква ще бъде картинката защото и сега не си плащат нито тока нито водата.
  • 14 патриотъ

    29 5 Отговор
    Е,България не е Атлантида,но потъва сигурно и безвъзвратно,благодарение на гробарското управление на ББ,ЦЦ и всички техни съмишленици!
  • 15 4ти пол

    5 10 Отговор
    Всеки може да си поства каквото иска във фейсбук. Това е направил и г-н Владислав Панов. За съжаление става ясно ,че е господинът е твърде далеч от амтомобилното заднраховане.
  • 16 kkk

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "qqqqqq":

    Как да се направи като в мемента се застрахова колата, а не собственика? За тези бонус-малус системи трябва лична гражданска. Тогава пък ще ревем защо за едно семейство има 3-4 застраховки. в нормалните държави се застрахова шофьор и конкретна кола,а не една кола и 100 ползващи. Там дори си пишеш кой също я кара и от това зависи цената, а не един приятел, един комшия и т.н.
  • 17 Гражданин Отговорен

    18 0 Отговор
    На запад застраовките стрували еди колко си.Па ние да не вземаме колкото тях заплати.че и да плащаме колкото тях.Има хиляди механизми за да плащаме коректно индивидуално иначе ще стане много лошо ама много!!!
  • 18 Токо

    10 29 Отговор
    Ама чакайте малко сега . На който му е скъпа Гражданската застраховка да пътува с метрото бе хора. Нещо не разбирам? Хем гладни, хем жадни а от автомобилите не слизат. Пафкат по 2 кутии цигари на ден Х 365 дена = 3700 лева на година. Е? Гражданската ли ви е скъпа ??? Май само мрънкане да има . Щом се събуди някой и тича до колата пали и отива да пие кафе и да си купи цигари. И като отиде пред магазина трябва ако може да вкара предната част на автомобила до касата. Според мен трябва много косвени рестриксии. Дебели данъци, дебели застраховки и още по дебели винетки. Трябва автомобила де е недостъпен до половината тъпири дето се убиват със разни Врачански и Пернишки номера в София.А и не само в София!

    Коментиран от #22

  • 19 гост

    8 2 Отговор
    Този фалит е плануван отдавна.Представяте ли си колко щяха да платят на семействата на загиналите и пострадалите от катастрофата с автобуса на магистралата,защото шофьорката,причинила птп-то е застрахована в олимпик
  • 20 Bobo

    30 1 Отговор
    Гражданска отговорност тук се сключва на автомобила , защо не се сключва на водача, автомобила сам не може да причини щети на трети лица било то имуществени или каквито да е, Защо ли ? Защото са алчно племе,все не им стига били на загуба, болклуци алчни. А какво ще ми отговорите къде са ми парите като не съм Ви ползвал шугавите услуги от как сте създадени. Няма преференций за водачи които нямат проишествия. Хора всичко си отива в хубавата България, не е това нашата страна. Тук миналата седмица ВКС въведе промени в клаузите на гражданска отговорност като въведе да имат право на обещетение не само близките на загинали лица, а и техните приятели,любовници,съседи и далечни познати които се чустват опечалени. ПЪЛЕН АБСУРД ИДИОТИ МРЪСНИ!!!! Само и само да вдигнат цените,Това е било в европа , и какво като е ,еми вдигнете тогава и заплатите и пенсийте като гледате европа гонете я по стандарт , а бе Вие с голо дупе таралежи ли ще мачкате както казва всевишния. Застраховката Г.О,била непечаливша, еми то и народа Вие непечаливш с тия доходи,колко фирми се изкарват от счетоводителите губещи,апък собсвениците се чудят къде да си починат и каква по луксозна кола да си купят. ЛОШОТО Е че УПРАВНИЦИТЕ НИ МИСЛЯТ ЗА ПРЕКАЛЕНО ЗАСПАЛИ ,НО АЗ ВИЖДАМ В НАРОДА ПРОБУЖДАНЕ И СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ ХВЪРЧАТ ГЛАВИ ОТ КЪМ ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА. ОСТАНЕТЕ С ЗДРАВЕ.
  • 21 Bobo

    13 1 Отговор
    Ди коментар 18 ТОКО. Евала Токо, с това мислене ше те удави СМОКО, А КАКВА МЕЛОДИЯ ЩЕ ИСКАРАШ АКО ТИ ВДИГНАТ БИЛЕТЧЕТО ЗА МЕТРОТО НА 30 ЛЕВА?
  • 22 Токара

    24 0 Отговор

    До коментар #18 от "Токо":

    Пич ти каква заплата получаваш.че си много краен?Не мисля.че си прав да плащаме до 800лв.за Г.О.Ние без това станахме данъчна държава но помни.че народа ще скочи и ще се лее кръв.
  • 23 Недоволен

    8 0 Отговор
    А аз какво да кажа като изкарвам колата 1 в седмицата и нямам едно ПТП,а разни идиоти като Bobo ,ще ми иска толкова увеличение на гражданска и данъци и прочие,не става така както каза един от колегите за всеки индивидуална застраховка,а такива като Bobo да не казвам какво.
  • 24 Недоволен

    2 0 Отговор
    Извинявам се много на колегата Bobo.имах предвид Токо,. Извинявам се за недоразумението.
  • 25 Uflaf

    9 1 Отговор
    Изгорелите в Олимпик отново ще плащат застраховка от която отново ще се отделя проценти за Държавния Гаранционен фонд . Той Ви гарантира ,че пак ще сте обрани и измамени. Дали до края на годината няма да платите и трети път щом номера минава и полицията ви дебне като престъпници . Все пак има още 4 месеца. Платете и ще видите какво ще стане след още два месеца. Пара трябва на управляващите и на олигарсите мутрозастрахователи . Крадат като за последно от всичко защото наистина им е за последно. Живота поскъпна двойно и ще видите каква инфлация ще изкарат стъкмистите на края на годината. Има -няма 2 % и "бум на икономиката в страната" . Така ли ще си събират масрафа за европредседателство и несправедливо управление.
  • 26 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "qqqqqq":

    Повече са водачите без нарушения,нямат файда за бонус малус.Така по малко ще лапат.
  • 27 Светлоносец

    1 2 Отговор
    Владислав Панев е финансист и всеки финансист знае, че "банка се убива с вестник". Тази мъдрост е валидна за всички публични дружества, включително застрахователните дружества (ЗД), но банките са най-чувствителни към тази поговорка. В този ред на мисли е силно пагобно да се уронва доверието на ЗД, с насаждане на психоза че застрахователния пазар е несигурен.
    В КЗ има ограничения за назначаване случаини хора в управителните съвети на ЗК, гледа се професионален опит и минават през одобрение на КФН. Разбирасе същото не се отнася за държавни назначения, същите назначения минават през политически централи, а там нивото на компетентност не е много високо.
    Прочетете тази десекция на обществото ни за последните 30 години, направена от Кевор Кеворкян - http://epicenter.bg/article/Kevork-Kevorkyan--Testat--Olimpik--Saedineni-v-apatiyata/162080/11/33
    В застрахователния пазар има един проблем и това е решението на ВКС за разширение кръга на лицата имащи право да получават обещетение при смърт на техен роднина при ПТП. Самото решение е правилно, но то след себеси води редица проблеми, а именно - някой трябва да плати, това са застрахователите, но същите е трябвало да заделят РЕЗЕРВ ЗА ВЪЗНИКНАЛИ НО НЕПРЯДЕВЕНИ ПРЕТЕНЦИИ (IBNR). Как да го заделят , като до сега не са имали това задължение и то говорим със стара дата - с две години на зад.
    Точно тук е ролята на КФН, която трябва да вземе решение ЗА ГРАНИЦА В РАЗМЕРА НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ НА РОДНИНИТЕ ЗА СМЪРТ ПРИ ПТП. Ко
  • 28 Не Ми Дреме

    3 1 Отговор
    Не разбирам какво толкова подскачате,че плащате гражданска,а насреща нищо...ГО се плаща за да може когато удариш ти някой,не да се бъркаш за ремонт и да се чудиш как да му оправиш на човека колата или ако пък недай боже има и пострадали хора да им плащаш лечението,а то да е плаща от съответният застраховател...Който не му се плаща гражданска има достатъчно фирми за бързи кредити-след злополука с радост ще ви помогнат...Но съм съгласен с някои от хората коментиращи преди мен за въвеждане на Бонус-Малус системата...Аз също съм изряден шофьор и ми е тъпо когато плащам повече заради разни безмозъчни индивиди...
  • 29 Кур1954

    5 1 Отговор
    Тези своеволия ги вършите тук, понеже българинът е с робска психика. Идете и се опитайте в Гърция да се гаврите - ще ви избият, гадове мръсни. Не съм вече българин, грък съм - НЕ ПЛАЩАМ№
  • 30 волен сидеров

    4 0 Отговор
    ДА СЕ МАХНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗЕЛЕНА КАРТА-така ще падне цената-има коли не излизат вън.Да се проследят всички нарушения поне 5 години минимум назад на колата+водача-ако няма-да падне цената още.Висока скорост и ПТП -най важните условия.Да се сложи средна скорост ЗА ПРЕМИНАВАНЕ ОТ София до Варна примерно-ВРЕМЕ да се зесече-и при по бързо пристигане от Точка А до Точка Б веднага -Санкция за Превишена скорост-значи е карал много бързо на места .Да се ГЛОБЯВАТ И СПИРАТ ОТ ДВИЖЕНИЕ-ТЕЗИ КОИТО КАРАТ БАВНО И ГОВОРЯТ ПО ТЕЛЕФОНА -много солено -примерно -разрешена скорост до 90 км ,а той блуждае и кара с 55км задължително минимум 500 лева глоба.....
    Приемете ги тези неща и ще има ред
    Бъргайте в джоба дълбоко на българина когато трябва ,а Който СПАЗВА И Е ТОЧЕН ГО ПООЩРЯВАЙТЕ И ТО ЯКОО за да имаме стимул всички с намаления на такси,граждански,прегледи,винетки.
  • 31 Аз същия

    3 1 Отговор
    И аз от 20години работя на загуба ама нямам право на несъстоянелност
  • 32 Хасанчо

    1 1 Отговор
    И аз искам полицията да защитава интересите на гражданите ,но тя си взема заплатите само за да пълни хазната. КАТ се превърна в НАП и следващия път ще им вдигат заплатите след контра протести и то под масата. Ако вече не са го направили и не им дават проценти от събраните пари. Увеличиха им парите с подкрепа на обществото и те сега го съдират отново.