6 Октомври, 2018 12:12 24 121 134

Експерт: Летците искат "Грипен", политиците Ф-16

  • "грипен"-
  • ф-16-
  • изтребител

Военните експерти са за изтребители „Грипен”, политиците за F-16. Това мнение изрази бившият военен летец и авиоинструктор, майор от резерва Станислав Пешев, цитиран от "Дарик".

Той обясни, че като ергономика „Грипен” са много удобни за пилотите. Освен това могат да се експлоатират от всички летища, включително да излитат и кацат на шосе, докато при F-16 има изключително високи изисквания към летищата, от които машините оперират. Към момента за този тип изтребители е подходящо само летището на Граф Игнатиево.

Полковникът от резерва Любен Лозанов, отговарял дълги години за безопасността на полетите в Щаба на ВВС посочи като предимства на „Грипен” евтината и лесна поддръжка. Сред предимствата на F-16 са бойният опит, който има и неговата съвместимост с бъдещия F-35, но е значително по-скъп, техническото му обслужване също, е мнението на експертите. Те не изключват възможността покупката на нов тип бойни самолети отново да бъде отложена и сделка да няма.

Станислав Пешев е летял на F-16 и го познава от въздуха. Впечатленията му за „Грипен“ са от полетен симулатор на изтребителя. Според него за българските условия и възможности „Грипен” е по-подходящ:

„Има по-добра ергономика. При една реална тактическа обстановка, бойна обстановка, пилотът много лесно ще може да си изпълнява задачите, тъй като не изисква кой знае какви усилия да си отвличаш вниманието да превключваш. От друга страна, този самолет позволява да се експлоатира от необорудвани летища, дори и от шосета може да излита и да каца на тях.

F16 има много високи изисквания към летището, от което оперира. Освен това са важни изискванията към чистотата на повърхността отдолу са много големи и не трябва да има никакви замърсявания, никакви камъчета. Всяко нещо, което се засмуче, може да увреди двигателя“, обясни специалистът.

Като основно предимство на шведските „Грипен”, полковникът от резерва Любен Лозанов посочи лесната му и евтина поддръжка: „На модулен принцип е, двигателят се сменя в полеви условия за 2 часа. В жизнения цикъл на един изтребител цената на закупуване е горе-долу около 1/3 от парите, които се харчат по време на целия му жизнен цикъл. И едно е да имаш 4700 долара на един час във въздуха и друго е да имаш 7000 долара на един час“, посочи той.

F-16 също имат предимства, обясни Любен Лозанов:

„В огромни серии е произвеждан, има боен опит навсякъде по света. Това, което ни се предлага, е последна дума на техниката, с цифров радар, напълно съвместим с бъдещия F-35. Това са големите плюсове. Най-големият проблем е техническото му обслужване, което е по-скъпо. Голям проблем има с полосите“.

Според Любен Лозанов на военната ни стратегия най-добре съответстват F-18, но няма да можем да си ги позволим, тъй като са ни твърде скъпи.

Според Станислав Пешев пък офертата за F-16 е подадена проформа, състои се само от няколко страници, което не позволява да се предоставят достатъчно данни за стратегическата техника, която се предлага.

И двамата споделят мнението, че е по-добре да се купят нови изтребители, а не втора ръка. И двамата обаче имат опасения, че покупката на нов тип бойни самолети може отново да бъде отложена и сделка на практика да няма.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    72 2 Отговор
    На нас всичко ни е скъпо. Бедняци сме. Върхушката може да ги купи !
  • 2 Бай Благой

    159 29 Отговор
    F-16 е морално остарял изтребител.
    Каквито и подобрения да му се правят това е техника/технологии от края на 60-те години...
    Стара кошница(ламарини) с ново оборудване...с големи изисквания от към поддръжка, писти и т.н.!!
    Хората са абсолютно прави да искат Грипена.

    Коментиран от #105

  • 3 Моамар

    35 109 Отговор
    Шведската техника не може да се сравнява с америкаснката или германската !! У нас са прехвалени шведските автомобили ! Освен шведската стомана другото е среден клас - И като инженерен дизайн и като ефктивност на техниката даже французи и италианци са по-добри, или се купува универсален самолет - Руски или Американски или нищо !

    Коментиран от #13, #32, #120, #128, #130

  • 4 Колкото

    112 10 Отговор
    по-скъпа поддръжка, толкова по-тлъсти комисионни. Изборът е ясен.

    Коментиран от #131

  • 5 ivan4o

    66 9 Отговор
    Зависи кви инструкции са получили у сащ!пхахахахщот целия свят требва да купува от сащ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Обикновен Бг

    32 2 Отговор
    😀 А най-добре МЕ-109 , науи 😀
  • 8 Компетентен

    87 12 Отговор
    Ами естествено , че политиците ще предпочитат ф-16 : по скъпи самолети , по високи комисионни !
  • 9 onq s konq

    29 97 Отговор
    На практика летците изповядват идеята че е по-хубаво да си купим "Лади-ниви" защото са най-подходящи за пътищата ни,отколкото "Поршета" изискващи прилична пътна настилка.А че една Турция се скъса да бленува Ф-35 и съответните летища СА Й НАЙ-МАЛКИЯ ПРОБЛЕМ...НЯМА ДА ВЗЕМАМЕ АКЪЛ ОТ ТУРЦИТЕ Я?!Редно е да се отбележи,че от всичките летци има ЕДИН/макар и бивш/,КОЙТО ДЪРЖИ НАЙ-МНОГО НА"ГРИПЕН" но...лошото е че НЕ Е БСП НА ВЛАСТ:)

    Коментиран от #17, #28, #127, #132

  • 10 Чукундур

    53 15 Отговор
    Няма летци,няма политици Ко то каже Дони и Сорос тва е нещо трета ръка нас никой не ни пита
  • 11 Чукундур

    23 9 Отговор
    Щот ние ще ги плащаме със съставните си гащи
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГосТ

    62 11 Отговор

    До коментар #3 от "Моамар":

    😂😂😂😂 защо не се върнеш оттам, откъдето си дошъл ? Искам да попитам, къде е онзи хубостник, който се пишеше НАТО и помпозно ръсеше някъв акъл все едно е въздушен АС ?така и не отговори на лаишките ми въпроси. С американските изтребители, освен че са морално остарели,се връзваме със скъп сервиз, който те с радост ще обслужват и скъпи летателни часове. Няма никаква логика-ама никаква,да се купува морално остаряла самолет със по скъпа подръжка и сходни характеристики с европейският му аналог. Нито експертна,нито политическа ! Все пак сме в ЕС. Ама то ако имаше някаква логика в бг,немаше да сме на това ниво.
  • 14 Инкогнито

    67 13 Отговор
    Не е важно летците какво искат а ГЕРБ на кого иска да се подмаже!

    Коментиран от #15

  • 15 ГосТ

    53 9 Отговор

    До коментар #14 от "Инкогнито":

    И по важното, да намаже ;)
  • 16 Шоо

    19 40 Отговор
    Кои летци, един-двама?
  • 17 ГосТ

    32 8 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    А на вас само като ви прочета сравненията и ми става ясно 😂😂😂 . Добре,ще префразирам Радев за изтребителите от един клас-по скоро е дали ще изкажа Ферари или Макларън. Ако може да ме разберете. И мнооого ясно че по добре да се вземат по евтините самолети и да се лети с тях,че и за ПВО да се помисли. Руско,френско или германско разбира се ! Другите две опции ги давам от политическа коректност

    Коментиран от #18

  • 18 п.п.

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "ГосТ":

    * искат Ферари или Макларън
  • 19 Еди Кой Си

    47 13 Отговор
    ГРИПЕН и нищо друго !!!
  • 20 ГГТ

    31 4 Отговор
    Да се сменят за един ден: политиците да литнат и да тестват самолетите, военните да проведат обществената поръчка. Който оцелее, да си даде мнението и да продължава. Омръзна ми години само с това ЩЕ. Направете нещо, па се похвалете после със стореното, не нял живот ЩЕ.
  • 21 239

    79 11 Отговор
    Тук онези, които обичат да целуват американски задни части както винаги се изказват негативно. - Вероятно защото зад гърба си нямат никакъв опит или пък защото имат някакъв друг интерес. Има нещо много просто! Ако купим американските самолети не само, ще ни излезе в пъти по- скъпо, но и се връщаме в старата позиция на стойка "Г". Каква ще е разликата с това от преди 89 година. - Пак няма да имаме право да купуваме нищо друго освен американска техника на безумни цени. Краварите ще ни държат на къс повод за всичко! За това трябва европейско оборудване! Грипените са съвместими със системите на НАТО, по- евтини са във всяко отношение и имат по- малко изисквания за всичко. Въоръжение са със системата метеор, която Ф35 сега ще въвеждат. Имат абсолютно всичко, което има и Ф16 и Шведите едва ли ще ни стискат за гушата ако решим да изразим собственото си мнение или пък да купим нещо от друга фирма. Освен това ще отворят работни места тук. Шибаните американци ще отворят ли? - Отговорът е не! Само, че онзи гъзоблизец Борисов и другият Цветанов ще държат на консервата пък дори и Блок 70. Абсолютно всичко е в полза на Грипен за нашите условия! - Функции, Пари , Обслужване, зависимост и преки ефекти за икономиката. - Това са фактите! Най - мие смешно разни пишлемета като катъра дето не са ходили и в казармата да дават сравнения пък, че и да се държат назидателно към онези, които не харесват мнението им

    Коментиран от #93, #133

  • 22 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    НАЧЕЛО С ТЕБ
  • 23 гост

    25 6 Отговор
    Бойко Борисов е най компетентен.Другите,вкл.военните специалисти не разбират от самолети.Каквото каже Б.Борисов,това ще стане.
  • 24 експрес

    16 57 Отговор
    Няма такива летци ,всички искат най доброто ,а то е Ф 16 - 2 пъти по голям обхват, 1 пъти по голяма товароподемност , 2 пъти по голяма мощност , 4 -5 пъти по добър радар и още много и много предимства

    Коментиран от #30

  • 25 Иван

    4 10 Отговор

    До коментар #12 от "До Иван":

    Така е за съжаление. Жалко за БГ само...Благодаря. Поздрави и на теб и хубав ден!
  • 26 239

    30 5 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Виждам, че нещо се възприемаш като интелект сред идиоти. - Одобрението от останалите, прочели мнението говори само по себе си как те възприемат хората... - Няма да те обиждам или заплашвам въпреки, че според мен зад думите ти прозират много недостатъци. Та съвсем любезно ще те помоля да обясниш опитът си като военен, ако си пилот и имаш опит ще е също, опитът ти като може би инженер, ремонтирал шведски самолети, които между другото се славят с много, много добро качество.- Аз не съм пилот, но пък имам информация от няколко бордни инженера работили със самолети на сааб, разбира се от гражданската авиация. Та не знам кое е москвича и БМВ-то, но ако си като ония с коня дето и в казарма не е ходил и прочел 2 брошури и изгледал някой клип ... - Вземи си затвори устата най- добре.
  • 27 ГосТ

    26 5 Отговор

    До коментар #12 от "До Иван":

    😁 и аз ще се причисля към т.нар. мурзилки,само като гледам колко ви е акъла. продажници, освен бакалските си сметчици една логическа мисъл не мое сътворите. Ще ми сравнява, бойни изтребители и москвичи 😂 И какво скимтите, за това че разумния човек иска европейски изтребител на по ниска цена със същите характеристики ?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ГосТ

    36 8 Отговор

    До коментар #24 от "експрес":

    Лъжа ! Мощността на Ф 16 се компенсира от по ниското тегло на Грипен. Като маневреност имат еднакви характеристики. Товароносимост - еднаква! За радара, не прочетох,но не знам как ти определяш Тея "пъти". Както е писал друг,Грипен е по нов самолет и има системи, които тепърва искат да слагат в Ф16

    Коментиран от #31, #33

  • 31 п.п.

    24 6 Отговор

    До коментар #30 от "ГосТ":

    Хах, пак загубих малко време и разбрах че Грипен има много по нови сензори и насочване, особено въздух-земя.
  • 32 M. A. G. A.

    24 3 Отговор

    До коментар #3 от "Моамар":

    Шведски е но в сътрудничество с Бойнг 33% и с британците. Всичко което го има като авионика и оръжие Еврофайтъра първо на Грипен е тествано.
  • 33 експрес

    7 33 Отговор

    До коментар #30 от "ГосТ":

    Кое е лъжа ? Я дай мощността на Грипен и тая на Ф 16 бл. 70 Което му дава много голямо предимство във вертикалната маневреност ,където е 2 пъти по добър
    Дай и товароподемността -3,5 т. Грипен ф 16 7,5т.

    Грипен по света има 250 бройки - в Швеция и освен това в ЮАР и Бразилия и това е. Ф 16 наближават 5000 .. Да говориш ,че блок 70 е стар -най добре да си премериш температурата

    Коментиран от #35

  • 34 Валентин

    9 12 Отговор
    И русия може да прихваща и сваля грипена и това е най важното

    Коментиран от #55

  • 35 ГосТ

    7 5 Отговор

    До коментар #33 от "експрес":

    Разликата мощност се компенсира от по голямото тегло, както ти казах. При положение че имаш ограничения във въоръжението, което е Абсолютно Еднакво разбира се, дори да имаш разлика в товароподемност можеш да я запълниш с картофи. Нямам време да губя повече за цифри с които не съм наясно,а сигурен съм ти също.

    Коментиран от #60

  • 36 Обикновен Бг

    25 6 Отговор
    Що се дръгнете постоянно . Ясно е ,че квото кажът господарите това ще вземем.Ясно е и ,че американските тролове защитават и техните интереси.Винаги е било така и така ще е , за пари българите правят всичко.Така е още от въстанието на Асен и Петър.Плащат им от Козяк и те плуят националните ни интереси.И стига сте спорили за глупости , Ф-16 НЕ ГО КОМАНДВА ПИЛОТА , А ОПЕРАТОРА МУ ОТ АУАКСА. За да избираме ние трябва да сме суверенна страна , а ние НЕ СМЕ. КАКВОТО КАЖАТ САЩ ТОВА Е. ХАЙДЕ НА БАС ,ЧЕ СКОРО ЩЕ ГИ ПРИВИКАТ НАДЗИРАТЕЛИТЕ В ГОСПОДАРСКАТА КЪЩА-САЩ.ЖАЛКО , ЧЕ СТАНАХМЕ ТАКИВА ........МЕКОТЕЛИ РОБИ.
  • 37 Batushka

    23 7 Отговор
    Абе ,Грипен ще е ....Баце вече го е страх от електората...
  • 38 Ефтини сензации

    9 25 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Точно кратко и ясно!
    Фъркатия фатмак и партийката му и те натискат за грипен.
    Всъшност без значение е какво ще се купи.
  • 39 Аз Само Да Попитам

    30 5 Отговор
    Какво да си купя , форд след основен ремонт с подобрения или чисто нов сааб.Само питам де.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 МиГ

    24 11 Отговор
    Ф16 е един от най-не маневрените самолети в този клас. За нас МиГ 29 ОВТ е най-добрия самолет няма грипен няма еврофайтър 200 км ширина за тези машини е недостатъчна за всякакъв вид симулации за бой и какво ли не. И 100 ПЪТИ СЪМ КАЗВАЛ НА МАЛКА ДЪРЖАВА ФЛОТ Е НАПЪЛНО БЕЗМИСЛЕН - КОЙ ЩЕ НАПАДАМЕ? ПВО Е НУЖНО ЗА ОТБРАНА НЕ 3 Ф-16 КОИТО ЩЕ КОСТВАТ ТОЛКО МНОГО...

    Коментиран от #45, #46

  • 42 Едо

    27 6 Отговор
    НЯМА ДА ВЗЕМАМ ОТНОШЕНИЕ ПО ВЪПРОС, КОЙТО РАЗБИРАМ ТОЛКОВА, КОЛКОТО МАГАРЕТО РАЗБИРА ОТ ВОЕННА МУЗИКА! НО, СМЯТАМ, ЧЕ Е РАЗУМНО, ДА СЕ ВЗЕМЕ ЕДИНСТВЕНО И САМО СТАНОВИЩЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕТЦИ, КОИТО ДИРЕКТНО ЩЕ ЛЕТЯТ НА ВЪПРОСНИТЕ САМОЛЕТИ, ЗАЩОТО ТЕЗИ ВОИНИ СА ТОЧНО СПЕЦИАЛИСТИТЕ, КОИТО ЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ! ПОЛИТИЧЕСКИТЕ БОРИЧКАНИЯ, КОЙ Е ПО-НАЙ-НАЙ, СА ОПАСНИ, ВРЕДНИ И ПАК ЩЕ ДОВЕДАТ БЪЛГАРИЯ ДО ПОРЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА! ВПРОЧЕМ, БЪЛГАРИЯ Е В НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА С ТОВА ПРЕЗРЯНО МАФИОТСКО УПРАВЛЕНИЕ! ПРЕЗИДЕНТЪТ Р.РАДЕВ НИ Е ЕДНИЧКАТА НАДЕЖДА! БОЖЕ, ПАЗИ ПРЕЗИДЕНТА НИ, КАКТО И ВСИЧКИ ЧЕСТНИ, И ДОБЛЕСТНИ БЪЛГАРИ!
  • 43 M. A. G. A.

    26 6 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Радара на F-16V е цифров с фазирана решетка и е по-нов от доплеровия на Грипен С. обаче Грипен има много по-малко радарно отражение и го компенсира. Двигателя на Ф е по-мощен но грипените са с по-малко челно съпротивление и са по-леки което ги прави по-бързи, а са и по-маневрени. Но най-лошото на Ф-16 е че може да оперира само от една писта в България. Което значи че трябва да се направят нови писти, ако го изберат, иначе ще е много уязвим. Бомбят Графа и всичко приключва. За Метеор и Ирист едва ли си чувал, така че има много да учиш, преди да ни обиждаш.
  • 44 Братя Райт

    11 28 Отговор
    Разна проруска пенсионирана паплач играе руски хибридни игрички и се опитва да дезинформира общественото мнение.
  • 45 ГосТ

    19 1 Отговор

    До коментар #41 от "МиГ":

    Армия без ВВС не е никаква армия, въпреки че ген.Фош (този който разгромява германците първата световна) казва че самолетите са интересни,но за съжаление нямат никаква военна стойност :)). Съгласен съм за ПВО,и точно затова е добре наистина да се вземе най икономичният вариант самолети и ПВО.

    Коментиран от #59

  • 46 M. A. G. A.

    5 12 Отговор

    До коментар #41 от "МиГ":

    От Миг-21 насам нищо читаво не е излязло от тях.
  • 47 Popi

    26 3 Отговор
    Горещо препоръчвам на тия дето лобират така усилено и ,,безкористно" за F-16 да се запишат доброволци и преди полети на пистата на ,,Граф Игнатиево" да се подреждат по широчина и да я минават по дължина с цинкова кофа в ръка. Мероприятието включва обиране на всички камъчета ,тръни, клонки, сухи треви, сраи болтчета, гайки, шплендове, и други атрибути, които ги има на всяко летище в изобилие. Мероприятието лично съм го наблюдавал да се изпълнява 2 пъти дневно на писта в нашата югоизточна съседка.изпълнява се от специално подразделение на летището аналогично на нашето бивше КЕЧ. Ама понеже вече нямаме КЕЧ, тия ,, специалисти " да ги мобилизират и да им възложат тази задачка. Защото ако не се птави това поради конструктивни особености на F-16 вражеско ПВО не му е нужно,ще се бракува сам.

    Коментиран от #53

  • 48 кяра

    14 2 Отговор
    ``Нашите олитици``искат на бързо ``сухото``!?.....Те няма да летят?!
  • 49 Ads

    17 3 Отговор
    Вижте какво става със Спартаните и Кугарите и тогава се препирайте Грипени ли, Ф16 ли. За пореден път ще хвърлим милиарди на боклука и туй то. На гол тумбак, чифте пищови е работата. Типично по български, живее у 50г. панелка у Люлин, ама паркирал пред нея лъскав автомобил и вечер се чуди какво да яде.
  • 50 Ганчо

    19 3 Отговор
    Да купят ф-16 и да ги бракуват след една година. Важно е да прилапат комисионните.

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ГосТ

    20 3 Отговор

    До коментар #50 от "Ганчо":

    Те ще са големи. И най същественото - сервиза ! Не подценявайте тази "малка"подробност! Безбожно скъп сервиз, извършван разбира се от братята хамериканци за самолети, които почти не летят, защото е супер скъпо да ги вдигнеш във въздуха!!! За какво говорим изобщо ! Думи нямам!
  • 53 падналия ангел

    10 1 Отговор

    До коментар #47 от "Popi":

    Точно за това зададох този въпрос:"Публикувано във факти.бг: Задачка-закачка, що бе профанчо на Ф16 му казват "прахосмукачката"?"
  • 54 От чужбина

    6 8 Отговор
    Аз съм радостен , че съм в чужбина и няма да изплащам тези скъпи та ра ляс ни ци

    Коментиран от #57

  • 55 M. A. G. A.

    14 2 Отговор

    До коментар #34 от "Валентин":

    Колко грипени е свалила Русия бе, лаик, нали точно срещу Русия е конструиран да действа. Защо според теб е направен да каца и излита от шосета, да се зарежда за 10 минути, да е по-малък от съперниците и защо Бойнг и BAE са помагали на Швеция която не е в НАТО да го направи.
  • 56 Бате бате

    14 7 Отговор
    И с кой ше се биеме като сме умрели от гъдел ??? По-добре с тези пари да се помогне на болните хора в тая скапана страна

    Коментиран от #61

  • 57 Само питам

    5 8 Отговор

    До коментар #54 от "От чужбина":

    В Русия ли си? Стой си там!
  • 58 Синан

    6 1 Отговор
    Турция да се откаже да купува 100 броя изтребители Ф-35 от Сащ, и да ги купи България?!
  • 59 Батенце

    10 0 Отговор

    До коментар #45 от "ГосТ":

    С кой ще се биеме като сами се избиваме бе бате,дори терористите нямат интерес от нас
  • 60 експрес

    8 12 Отговор

    До коментар #35 от "ГосТ":

    Самолет и на картинка не знам дали си виждал , но си хванал слушатели да се правиш на велик . Ми как ще извадиш цифри -нали ще си вкараш автогол веднага.
    Я като си толкоз голям експерт да ни обясниш какви са тия системи които ги има Грипен , а ги няма Ф 16 .
    Да ти кажа -е точно обратното. Ама точно. Например за наземни цели. Грипен е много слаб там ,ама много. Тоест той даже не изпълнява първото условие та търга -многоцелеви.

    Ама като не разбираш ,защо поне не си зададеш следния въпроз, Израел защо не си купят Грипен ? Те воюват всеки ден, трябва им наистина добър самолет ,защо не купуват Грипен ?

    Коментиран от #64

  • 61 ГосТ

    6 3 Отговор

    До коментар #56 от "Бате бате":

    Недейте така бе хора,не може да сме чисто голи в днешно време. По добре гледайте безочливите кражби и пръскането на пари за всевъзможен кич и снобарщина. И тогава мислете за болните хора.... които са много...най много от целия ЕС...😣
  • 62 Borislav Popov

    11 11 Отговор
    За България само Миг -29, всички останали са леш !

    Коментиран от #67, #68

  • 63 999

    4 2 Отговор
    За тези пари, който България отдели за самолети със 300 зора най-много една количка да и дадат от Практикер.
  • 64 ГосТ

    11 4 Отговор

    До коментар #60 от "експрес":

    Казах че си лаик и демагог. Ако можех да науча нещо от теб,щях да си загубя време да се обяснявам. Има специалисти !!! Това е сложна материя,не е като физкултура и пожарно дело ;) Каквото имаше да казвам,го казах-по голямата мощност на Ф е за сметка на по голямото тегло, което прави двата самолета абсолютно еднакви по маневреност. Ако има разлика в товароподемност (за което не съм сигурен) тя в никакъв случай не е за сметка на въоръжението. Грипен има системи по добри и нови системи за насочване въздух-земя. Това прочетох,за своя информация. Баста

    Коментиран от #78, #87

  • 65 Хохи

    1 1 Отговор
    А ГЛУПАЦИТЕ И ДВАТА
  • 66 Наблюдател

    8 10 Отговор
    Много миризливи ушанки се опитват да спънат процеса на закупуване на нови самолети, но няма да им стане играта.
  • 67 ГосТ

    1 6 Отговор

    До коментар #62 от "Borislav Popov":

    Еми да,те руснаците са измислили самолета все пак ;)

    Коментиран от #70

  • 68 Без аналог!!!

    7 6 Отговор

    До коментар #62 от "Borislav Popov":

    МиГ 29 е изключителен самолет за близък бой и за нищо друго . Нашият вариант е от първите и е доста недоносен , освен това според разчетите на ВВС експлоатацията му излиза почти 40 000 лв. на час , което си е няколко пъти над тази на Грипен , дори ако приемем че реалната стойност е двойно повече от заявените 4700$

    Коментиран от #73

  • 69 СссереМ

    6 20 Отговор

    До коментар #28 от "падналия ангел":

    Ти щото си голям професор ще ти обясня защо искат Грипени-1.Фърчатия ни президент(срам за нацията) още по времето на служебното правителство започна да лобира мъжката за грипените,впоследствие става ясно също и че Чехия успя да се оборудва с такива самолети в следствие на което там се заформи огромен корупционен скандал,сега бивш колега на фърчатия отново се опитва да лобира за Грипените,защо ли,някой да не е взел някакъв аванс предварително?Относно за ф16 и 18 на америте им е през дедовия дали ще си купим такъв,тяхната оферта е скалъпена набързо от някой счетоводител на долно ниво,защото за тях това е капка в морето,и никой няма да си мръдне пръста да сформира корупционни практики,сега ясно ли ти стана каскетче?
  • 70 Borislav Popov

    6 6 Отговор

    До коментар #67 от "ГосТ":

    Ами все пак първият боен самолет е руски,а по времето на ВСВ Русия има три пъти повече самолети от всички съюзници взети заедно.

    Коментиран от #74, #75

  • 71 Житан

    16 9 Отговор
    Вместо 50бр.МИГ-29, 7-8 Ф-16 за същата цена....Страхотни защитници на националния интерес населяват Народното събрание и разни министерства...Преди години нарязаха няколко стотин МИГ-ове за да угодят на САЩ, сега ще им купуват втора ръка самолети щото американците вече им не трябват...Малко е да им се изсере в устата целия български народ на политиците ни!
  • 72 Николай

    8 5 Отговор
    Най- ме е яд, че Турция поръча от САЩ 100 броя изтребители Ф-35, а България няма при за добър самолет като Ф-35 дори и няколко бройки да не са 100, а избираме между две кошници... и то кирливи 8 бройки...

    Коментиран от #79

  • 73 ГосТ

    18 6 Отговор

    До коментар #68 от "Без аналог!!!":

    Именно, пилотите искат Грипен, защото предполагам искат да летят !!! Освен всичко друго. Ако вземат Ф16 ще бъде поредната лобистка кражба.просто не знам до кога така
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 M. A. G. A.

    5 2 Отговор

    До коментар #70 от "Borislav Popov":

    Количество много, качество ZERO. Имали са но И-153 Чайка, биплан и И-16 Рата-плъх, тъпонос бавен от дърво и със само две картечници! За това немските и финландските пилоти, дето се вика, до обяд станаха асове!
  • 76 Пилотт

    4 0 Отговор
    По добре е на всичките пилоти по АН 2 от детмаг .
    Нека си тренират на сухо
  • 77 Обикновен Бг

    6 4 Отговор

    До коментар #74 от "ГосТ":

    За Ил-2 да си чувал 😀 за Як-7 😀.

    Коментиран от #80

  • 78 Без аналог!!!

    12 4 Отговор

    До коментар #64 от "ГосТ":

    Виждал съм Грипен и Ф16 блок 50 в полет на живо , Грипен определено е по маневреност самолет . Това разбира се не означава че е по добрият избор за България като член на НАТО в перспектива . Или по точно казано -вероятно за НАТО е по перспективно да притежава Ф 16 , заради съвместимостта им с Ф 35 и АУАКС

    Коментиран от #82

  • 79 M. A. G. A.

    8 4 Отговор

    До коментар #72 от "Николай":

    Точно Ф-35 са кошници, които САЩ се чудят на кой да пробутат. Канада, Австралия и Холандия се отказаха от тях, RAF искат повече Тайфуни за сметка на Ф-35. На Израел американската техника им излиза за без пари, за това я взема, но задължително си я усъвършенства после. А на Турция от сума време САЩ отказват да продават оръжие и ги мотаят и сега.
  • 80 M. A. G. A.

    0 1 Отговор

    До коментар #77 от "Обикновен Бг":

    Представи си, чували сме, а ти да си чувал коя година се появяват, защото въпроса беше за началото на ВСВ, а не за края.
  • 81 Обикновен Бг

    6 1 Отговор
    Ил-2 е проектиран от Сергей Илюшин през 1938 година. Самият Илюшин предлага на Сталин необичайната за онова време идея за "летящ танк", искайки позволение да го проектира и конструира. Идеята е одобрена.Въоръжен е с две 12,7-милиметрови картечници "Березин", две 7,62-милиметрови ШВАК, две 23-мм оръдия; може да пренася 600 кг бомби и ракети РС-132 и РС-83. Руските пилоти го наричат "летящия танк", а германците – Beton Flugzeug (бетонния самолет) и Shwarz Tod (черната смърт).

    Коментиран от #88

  • 82 ГосТ

    6 1 Отговор

    До коментар #78 от "Без аналог!!!":

    Може би, обаче е по перспективно за българските пилоти и армия, които първо ще могат да летят повече (много важно според мен) и второ със спестените пари наистина може да се помисли за ПВО. Смятам също,че европейската част на НАТО в най скоро време ще започнат да се въоръжават със собствени средства. Четох наскоро за проекта основно между Dassault и Airbus за европейски самолети 5то поколение. Швеция също ще участва

    Коментиран от #84, #90, #125

  • 83 без аналог

    8 2 Отговор
    Ф-35 тепърва предстои да се доказва , мисля че много скоро ще го видим в действие . Ако Ф-16 Блок 70 наистина се вписва в бюджета на МО , то сделката определено е изгодна . Притеснително за мен е че придобивайки подобен самолет , вероятно той ще бъде използван в бойни операции на алианса в бъдеще . Срещу кого и за чия сметка е друг въпрос , но не ми се искам да плащам за мятането на бомби на хиляда км. от България , а офертата на Локхийд-Мартин едва ли включва нещо повече от няколко Сайдуиндър ( едва ли "Х") и може би някоя свободно падащ бомба като въоръжение
  • 84 п.п.

    3 1 Отговор

    До коментар #82 от "ГосТ":

    Ако пак не се скарат 😂...и все пак Рафала е по добър от Еврофайтъра,по това което съм чел ;)
  • 85 Обикновен Бг

    6 6 Отговор
    Вместо да се дават луди пари за 6-7самолета при положение ,че Турция има над 600 ,и Гърция няколко стотин , щеше да е добре да купим хубаво пво , като руското в Сирия което така отрази атаката. Но както написах в моя 36 коментар ,нищо не зависи от раята.

    Коментиран от #97, #122

  • 86 Военен

    6 9 Отговор
    Излишни са всякакви изтребители ! Безмислено е да се дават толкова много пари при положение , че сме заобиколени от държави членки на НАТО !

    Коментиран от #96, #117

  • 87 експрес

    6 3 Отговор

    До коментар #64 от "ГосТ":

    Колкото повече лъжеш , толкова повече се оплиташ в собствените си лъжи -поне малко срам да имаше.

    Къде го чете това, след като самия производител на Грипен СААБ признава, че самолета не е особено убедителен с наземните цели, нито борави с достатъчно оръжия за това.

    То човек и за да лъже, някакво ниво на обща култура трябва да има, защото иначе става за смях. Нали ?

    Коментиран от #89, #91

  • 88 M. A. G. A.

    5 1 Отговор

    До коментар #81 от "Обикновен Бг":

    Така е, но към началото на войната са били произведени много малко Ил-2, разчитали са на Пе-2,за щурмовик. А забравих одеве за МиГ-3, който в повечето случаи е бил само с една 7.62мм картечница, поне така твърди Покришкин.
  • 89 Хитър Петър

    4 0 Отговор

    До коментар #87 от "експрес":

    Ама на нас не ни ли трябва ха за еърполисинг? Кой се готвиш да бонбардираш?
  • 90 без аналог

    12 1 Отговор

    До коментар #82 от "ГосТ":

    според мен е жизнено важно за Европа да започне да се въоръжава със собствено оръжие и да намали зависимостта си от САЩ в бъдеще , а Грипен е чудесен кандидат за европейски лек изтребител , предвид възможността му да бъде произвеждан и с EJ-220 , вместо F-414 . Въпросът е че перспективите за нещо подобно са твърде неясни , а и лично аз не виждам как ЕС в този формат може да извърви пътя от днешната анархия и тромава бюрокрация до нещо наподобяващо федерална държава с обща отбрана

    Коментиран от #95

  • 91 ГосТ

    11 3 Отговор

    До коментар #87 от "експрес":

    Кое не разбра бе бате ети след транслейт щот няма си губя време "Новата централна система PPLI (точното местоположение и идентификация на участниците) и свързва всички склонове на вътрешните и външните сензори (RAVEN, IRST, EW39, ​​ATFLIR pod) и след това предлага най-добрите отговори на заплахи. Това е най-доброто нещо в "Грипен", според мен, а след Ф 35 е единственият боец, който може да го направи." Поглеждам и затварям източниците, защото не ми е специалност това. Аман от нахалници. Заглавието е достатъчно красноречиво "ЛЕТЦИТЕ ИСКАТ ГРИПЕН" кое не разбра бе БАТЕ ?

    Коментиран от #92, #116

  • 92 ГосТ

    5 1 Отговор

    До коментар #91 от "ГосТ":

    За наземни цели бях чел пак по добри отзиви. Както казах,виж заглавието на статията и си затвори устата,ако имаш някво достойнство и срам. Това обаче е риторика. Ясно е че нямате. Аре,аривидерчи
  • 93 Петър

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "239":

    Абсолютно си прав за това което пишеш..и аз съм на същото мнение..! Големия проблем на България,са политиците ни които от вече почти 30г от началото на „демокрацията” ни ни ебав.т майката направо..! И от толкова крадене и грешни политически решения ние още сме в блатото,а всички останали бивши соц.страни като нашата дръпнаха доста напред. Една Румъния на която обичахме да се шегуваме с нея и тя ни задмина и по стандарт на живот и по пенсии за възрастните хора. Та и сега виждам как и накъде отиват нещата,Боко-тиквата още малко остана да разцелува „прическата” като бяха в ООН,и после ще ми говорят платените ни журналисти че ще сравняват безпристрастно офертите за самолетите ни. Я..моля... и децата вече се научиха как се управлява и кои дърпа конците в тая наша България.Жалко само че толкова много хора се принудиха да излязат навън да работят за да оцелеят и да имат що годе достоен живот,а не да стачкуват тук за елементарни неща..!

    Коментиран от #98

  • 94 Доктор Ох Боли

    5 4 Отговор
    ...тука без да ви чета глупостите.... отсега мога да ви кажа, че ше земеме Грипен.... Бойко каза нов, следователно Юрофайтър отпада... Чехия, Унгария и Швейцария в Европа оперират с Грипен..... следващите сме ние..... да знаити.... иии... може би тва е най-добрия избор.... и така....
  • 95 ГосТ

    1 2 Отговор

    До коментар #90 от "без аналог":

    Разбира се че и аз съм на същото мнение. За мен големият проблем е в егото на нациите, съвместните проекти за бойна техника е типичен пример (Еврофайтъра и Рафалите). Непрекъснато изказвания,и нищо на лице. Според мен, англичаните напускат също точно заради тази надпревара в съюза.не издържаха. Казвам надпревара в отрицателен смисъл, защото би могла да бъде и продуктивна
  • 96 ТО ЗА КВО ДА ГЛЕДАМЕ И ДОМАТИ

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "Военен":

    И КРАСТАВИЦИ НИЙ СМЕ ЗАОБИКОЛЕНИ С ТИКВЕНИЦИ ВОЕННИ...
  • 97 СссереМ

    2 4 Отговор

    До коментар #85 от "Обикновен Бг":

    Сирийското ПВО така отрази атаките че джихадистите с хвърчила им мятаха бомбите,а Израел го обърнаха на заден двор.
  • 98 239

    9 3 Отговор

    До коментар #93 от "Петър":

    За нещастие мисля, че селянина от Банкя подмени администрацията до такава степен, че вече е трудно изчистването и от "свои хора". Тоест дори и да го свалим от власт ще минат години до като изчистим всички "паразити" назначени от него. - Разбира се трудно но не невъзможно! Аз лично смятам, че вече трябва да играе дървото и даже сме закъснели! Така или иначе, за последните 130 години от както Софиа е столица ... - Избираме само идиоти за управляващи! - Не трябва да избираме онзи, който най- много крещи и се бие в гърдите. Историята показа, че това е грешният избор! - Да не говорим, че ГЕРБ напрактика е създадена и финансирана от чужда държава! Самият, нагъл пожарникар го признава не един път, че е финансиран от НПО-та

    Коментиран от #100

  • 99 M. A. G. A.

    3 2 Отговор
    Между другото ей сега се сетих че вожда ББ се беше обявил за обща европейска армия, щом е така трябва да избере европейски изтребители.
  • 100 Доктор Ох Боли

    1 4 Отговор

    До коментар #98 от "239":

    ... ха х аха.... Аз мисля, че ти пак не си си пила лекарствата..... ха ха хах....
  • 101 МИХАЙЛОВ

    6 4 Отговор
    ХА, ХА, ХА....ИЗБОР НА НОВ ИЗТРЕБИТЕЛ
    ЗА БЪЛГАРСКОТО ВВС...
    ...МА КОЙ ША Е ИЗБИРАТЕЛЯТ??? КОЙ ША ИЗБИРА???
    ...КОЛОНИАЛНАТА ГЕРБ - ЕРСКА СГАН,
    ПОСТАВЕНА И ДЪРЖАНА НА КАИШКА ОТ САЩ...
    ...ТЯ ЛИ ША ИЗБИРА И КАК ША ИЗБИРА
    И КО ДРУГО МОЕ ДА ИЗБЕРЕ...
    И КО ША ИЗБЕРЕ...
    ...ЪМ ЧИ ША ИЗБЕРЕ ТОЧНО И САМО ТУЙ
    ДЕТО И ЗАПОВЯДА ДА ИЗБЕРЕ ГОСПОДАРЯ И - САЩ...
    ...ТЪЙ ЧИ, КАКТО КУЛТУРНОМУ СА ИЗРАЗЯВА
    НАШИЙО ОНБАШИЯ, ПАДИШАХ, СУЛТАН,
    ГЕНЕРАЛ МАФИОТ И ГЕНЕРАЛ РЕКЕТЬОР
    И БАШ МИНИСТЪР - ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ -
    БАШ БАНДИТА - Б.Б.:
    - "АМА ВИЙ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ
    СТЕ МНОГО ПРОСТИ ХОРА БЕ,
    ....МА И АЗ СЪМ ОЩЕ ПО ПРОСТ
    И ЗА ТУЙ ПО ТОЯ ВЪПРОС ША ВИ КАЖА,
    ЧИ ША ИЗБЕРА ТОЯ ИЗТРЕБИТЕЛ,
    КОЙТО МИ ЗАПОВЯДА ДА ИЗБЕРА
    МОЯ НАЧАЛНИК - ГОСПОДАР - САЩ"...
    А СЕГА СЕРИОЗНО ПО ВЪПРОСА -
    - И ГРИПЕН И Ф - 16 ПО СЪЩЕСТВО
    СА ИЗТРЕБИТЕЛИ С УЧАСТИЕ НА САЩ
    И С РАЗЛИЧНА СТЕПЕН НА УЧАСТИЕ
    НА ДРУГИ СТРАНИ ОТ НАТО...
    ВЪПРОСЪТ Е, ДАЛИ САЩ ЩЕ СЕ ОПИТАТ
    ДА ПРОБУТАТ НА БЪЛГАРИЯ
    АБСОЛЮТНО НЕПОДХОДЯЩИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ Ф - 16

    Коментиран от #103

  • 102 Кръст

    8 1 Отговор
    Няма смисъл от нищо. Миговете да се модернизират и така минаваме по тънката лайсна. Никой няма да ни нападне, а ако това се случи, ние така или иначе ще сме безсилни. Опасни от та за тази страна е в демографията. Така ни превземат бавно отвътре. Там трябва да се хвърлят милионите, където е истинската опастност.

    Коментиран от #104

  • 103 Доктор Ох Боли

    0 5 Отговор

    До коментар #101 от "МИХАЙЛОВ":

    .... ха ха ха.... да не си у криза?.... ха х ахах.... Иле глътна червенуту хапчи а ?.... ха хаха....
  • 104 Доктор Ох Боли

    1 4 Отговор

    До коментар #102 от "Кръст":

    .... ха ха ха.... когато искаш да минеш по тънката лайсна ... обикновено седаш.... на дебелия....чеп.... ха х аха..... (на тебе тва мое ти харесва ама.... ха хаха)... и така...... ха х аах....

    Коментиран от #107

  • 105 Симо

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Благой":

    От американските най адекватен би бил Ф-15 обаче не ни го предлагат. Предлагат ни машини свалени от въоръжение. А в този случай си мисля че експортната версия на Су-57 или Су-35/37 биха били по подходящи. И престанете с тези пръдни за несъвместимост. В Германия и Полша продължават да експлоатират МиГ-29 , а държави като Гърция, Кипър ,Словения и дори Турция приемат на въоръжение руски системи и не им дреме за тъпотиите за не съвместимост. Просто това не е изгодно на САЩ, само че и ние не сме балъци да купуваме само за да натъпче задника на някой сенатор и да се снабдим със скъпи вторичен скраб, който след 5 години ще е музеен експонат.

    Коментиран от #106

  • 106 Доктор Ох Боли

    1 7 Отговор

    До коментар #105 от "Симо":

    ..... ха х аха.... Симеее.... Ф-15 не знам дали го има вече... ха ха ха..... Су-57, Су-35 ... това са тежки изтребители..... като излети не може да обърне у България..... ха ха ха.... За Су-57 ... те руснаците още немогат да го набавят за тях си та за нас..... абе..... ха ха ха..... В Германия МИГ-29 отдавна няма..... ха ха ха.... сичките са у Полша....що ли?....еми щото у Германия има Юрофайтъри... и ... така....

    Коментиран от #109

  • 107 Кръст

    5 0 Отговор

    До коментар #104 от "Доктор Ох Боли":

    Умре от Смех! Пуснах ти едно пюшче за веселбата ОК. Никакъв изтребител няма да реши най-страшния проблем: демографията и малцинствата.

    Коментиран от #108

  • 108 Доктор Ох Боли

    0 4 Отговор

    До коментар #107 от "Кръст":

    Ти приемай Христовата вяра.....

    Коментиран от #110

  • 109 падналия ангел

    7 1 Отговор

    До коментар #106 от "Доктор Ох Боли":

    Разбира се, че още го има 15. Страйк игъл е изключителен самолет и макар да се води чист изтребител за завоюване на въздушно превъзходство, това всъщност е една многофункционална машина. Доказа го в Ирак, а и в Югославия. Проблема е, че не се продава на всеки, само на най-доверените щатски съюзници-СА, Израел и Япония. Това, че Су 57 или 35 не можели да зависят над България, наистина е за ха ха ха. Бъркаш се с един руски прехващат но няма да те открехвам напълно.

    Коментиран от #115

  • 110 падналия ангел

    3 0 Отговор

    До коментар #108 от "Доктор Ох Боли":

    Зависят-завият, грешка.
  • 111 Борче

    3 2 Отговор
    Абе, бай Благой, само ти ли не разбра, че Локхийд ни предлагат най-новия Ф-16 Вайпър...блок 72????
  • 112 ДОКО

    3 1 Отговор
    ВАЖНОТО Е КОЙ ЩЕ ДАДЕ ХОНОРАР ПОД МАСАТА..ЛЕТЦИТЕ ИДСАТ ГРИПЕН,ПОЛИТИЦИТЕ Ф-16 АМА ЦЕЦКО УШКО ПОДСЛУШКО ИСКА АПАРТАМЕНТ..ПОСЛЕДНОТО Е НАЙ ВАЖНО..КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ЧУВА ЛЮБИМАТА ПЕСЕН..
  • 113 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 1 Отговор
    А народа не иска нито единото фърчило муахахахахах щото с него и без него сме обречени при една атака хахаха а само шепа полит крадци ше лапнат милиони

    Коментиран от #114

  • 114 Пешев,дай мнение!

    3 5 Отговор

    До коментар #113 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Защо израелските летци,които имат най-голям опит в реални военни действия предпочитат американските бойни самолети? Случаен ли е фактът че САЩ са единствената държава в света,произвеждаща изтребители 5-то поколение?
  • 115 Ало, "експерта",защо

    3 4 Отговор

    До коментар #109 от "падналия ангел":

    от всички натовски държави само две са закупили Грипен? А защо двигателите на шведските самолети са по американски лиценз. След като са такива авиационни специалисти,защо шведите не са конструирали свой двигател?
  • 116 НАПРАВЕТЕ АНОНИМНА АНКЕТА!

    6 0 Отговор

    До коментар #91 от "ГосТ":

    В която да участват всички военни летци на действителна служба.И изберете самолета,който предпочита мнозинството.
  • 117 Военен,не си точен!

    5 4 Отговор

    До коментар #86 от "Военен":

    По море граничим с агресивните ушанки,ударно заселващи се по българското Черноморие,готвещи се да го заграбят по кримско-донбаския сценарий.
  • 118 Голем смях

    2 7 Отговор
    Що за тъпи военни.Да ти предлагат самолет,който не е губил въздушен бой и е натръшкал стотици руски хвърчила,а ти да искаш нещо средно между селскостопански и военен самолет.Това е все едно дупетатите да искат Шкода фабия ,а не Мерцедес.
  • 119 Космонавтаа

    0 0 Отговор
    Ако разбере Икар за какво става въпрос ще се обърне в гроба
  • 120 Голям прос

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Моамар":

    Прехвалени автомобилите друг път! Волво е най-защитената кола, мисля че беше клас 5 на защита на пътниците. Това не се прави ей така, струва пари. Виж какви станции имат за ДВГ с водород. Напред са с материала шведите. Самоходното им оръдие Арчър за 20с се развръща и произвежда изстрел на 50км и преди да е паднал снаряда изчезва откъдето е стреляло.
  • 121 Зайко Байко многознайко

    6 0 Отговор
    Къде сме тръгнали самолети да купуваме, дядо ми Мъдрият Заек казваше:" Като се разболееш не отиваш при ветеринар, отиваш при ( човешки) хуманен лекар", така и тук големи специялисти сме по всичко, да се консултират с летцитв, те знаят най - добре.
  • 122 СТАРОТО

    2 5 Отговор

    До коментар #85 от "Обикновен Бг":

    и кое е "хубавото" руско ПВО което се ползваше в Сирия-нали не е онова пво,което допусна американските самолети да РАЗПЕРДУШИНЯТ "славната" путьова гвардия "вагнер" през февруари тази година. Тогава горкия Путьо изпадна в СТУПОР и цяла седмица "ни приемаше -ни предаваше"
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Шофьор

    4 0 Отговор
    Ейййй па много летци сте се събрали в тоя форум. Бреееех!
  • 125 Едо

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "ГосТ":

    КАКВО ДА ПРАВИМ? ДА ЧАКАМЕ ЛИ МЕСИЯТА-5-то ПОКОЛЕНИЕ МНОГОЦЕЛЕВИ ИЗТРЕБИТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ? САМО СИ ВИКАМ: ДАНО, ДАНО, ДАНООО И БЪЛГАРСКИЯТ ВОЕННО-ПРОМИШЛЕН КОМПЛЕКС ПОЛУЧИ ПОРЪЧКА ДА ПРАВИ (ПОНЕ) ДВИГАТЕЛИТЕ! ДАЙ, БОЖЕ!
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Голям прос

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Карай си каруцата, каубой, а ние ще се возим на "Грипен". Чакаме и БСП, че тия едно нещо не свършиха от предизборните си лъжи
  • 128 Делавал

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Моамар":

    Нямаш никаква идея какво говориш....
  • 129 Гост

    0 1 Отговор
    Ергономичността на кокпита е най-последното нещо което има значение. Грипен има само едно единствено предимство и то евтината потдръжка . Това предимство обаче е най-важното, ако ще седят на земята просто няма смисъл да ги купуваме. Не е зле също да се отбележи, че f 16 няма загубен въздушен бой, когато се говори за стари ламарини и морално остарял самолет
  • 130 Оракула от Делфи

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Моамар":

    Интересни ,заключения имаш, кажи ми, какво си завършил?
  • 131 Страничен

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Колкото":

    След като политиците искат американски изтребители да си ги закупят с откраднатите милиони и милиарди от народа да се качат на тях и да одлетят в небитието. Народа ще си отдъхн
  • 132 Ако баба ти беше мъжка

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Отровен си от БСП.И не мислиш друго.
  • 133 Гривна идва без оръжия

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "239":

    Грипена идва без оръжия...После трябва да се закупуват.
  • 134 BSI

    1 0 Отговор
    8 или 10 самолета изобщо не решават нуждите на ВВС! По добре въобще да не се купуват толкова скъпи "играчки"!Не им ли е неудобно на САЩ да издевателстват над бедната ни държава?
    То нашта е "Всичката Мара втасала, та ....."
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове