Last news in Fakti

22 Ноември, 2018 06:28 4 003 37

$50 млн. са вложили САЩ в българската бойна авиация за 3 години

  • ф-16-
  • f-16-
  • nato-
  • сащ-
  • нато-
  • ерик рубин

Американският посланик Ерик Рубин намекна за офсет, ако изберем американския изтребител

$50 млн. са вложили САЩ в българската бойна авиация за 3 години - 1
Снимка: БТА

$50 милиона възлизат инвестициите на САЩ в българските военно-въздушни сили (ВВС). Те са направени през последните 3 години. Това разкри американският посланик у нас Ерик Рубин по време на бизнес среща „САЩ и България: Укрепване на стратегическото партньорство“, организирана от Американската търговска камара.

Общо за последните 25 години американските инвестиции в сигурността в България са над $300 млн., уточни Ерик Рубин.

Той намекна, че САЩ са готови да предоставят опция за офсет, ако България избере американската оферта за закупуване на изтребител F-16. Става дума за ремонт за двигатели. При предишната поръчка за нови изтребители за авиацията ни САЩ залагаха изцяло на продажба без опция за изнасяне на технологии по поддръжката на самолетите.

По подобие на държавите от Северна Европа, тези от Централна Европа, където бе включена и България, могат да получат възможността да обслужват части от изтребителите, включително двигателите им и други.

Директорът на Американската търговска камара в България – Петър Иванов посочи, че изтребителят е най-използваният самолет в Алианса. Към момента той е на въоръжение в 15 държави в Европа, а други са в процес на придобиване. Сред тях са и нашите съседки Гърция, Румъния, както и Словакия и Словения. Турция от години залага на Lockheed Martin.

CAЩ oбeщaxa индycтpиaлнo cътpyдничecтвo и пoддpъжĸa на изтребителите дo 2045 г.

В момента в света летят 4600 F-16. А статистиката от въздушен бой сочи 75 победи и 0 загуби за изтребителя, посочи Джеймс Робинсън, директор Международно бизнес развитие на F-16, Lockheed Martin.

При втората процедура България получи четири оферти за нов тип боен самолет. Две от тях бяха от САЩ. Първата бе за нови F-18, втората за F-16. Впоследствие първата отпадна, а същевременно от Lockheed Martin дадоха да се разбере, че са готови да предоставят на страната ни машини от последното поколение на претърпелия множество модернизации F-16, носещо името Viper. Останалите оферти са за нови "Gripen" от Швеция и за втора ръка "Eurofighter" от Италия.

Проектът за модернизиране на ВВС включва първоначална покупка с разсрочено плащане на една ескадрила изтребители за около 1,8 милиарда лева.

F-16V е самолет от четвърто поколение, но използва системи от пето поколение, които са на оборудване във F-22 и F-35. F-16V може да лети до 2045 г. и има живот от 12 000 часа.

F-16 е най-разпространеният изтребител в света. Претърпял е множество модернизации и отговаря на всички критерии и стандарти на НАТО. Многоцелевият боен самолет е доказал многократно своите възможности във воденето на въздушен бой, нанасянето на удари по наземни цели и охрана на въздушно пространство на Алианса, известно в страните членки като Air policing.

В момента 300 самолета от модификацията на F-16 пазят небето на Алианса над Европа и са в постоянно бойно дежурство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ади ба

    40 8 Отговор
    Значи препоръчително а и задължително трябва да се купи ф16.Защото имаме демократичен съвет и даже намек че той е правилният самолет,защото са подели едни пари и е време за жътба а жътбата трябва да е от демократична фирма.
  • 2 съмняващ се

    53 8 Отговор
    Открит лобизъм, да не кажем и натиск! Колкото до инвестициите - те са за американските бази в страната. Нашата авиация не е получила нищо!
  • 3 СссереМ

    12 18 Отговор
    75 на 0, къде си бориславеее?

    Коментиран от #7, #27

  • 4 Хахаха

    38 4 Отговор
    Май досегашната им инвестиция е в купуването на продажни политици и в Атлантическия клуб в България. Наистина лоша инвестиция. Хахаха
  • 5 Бачо Киро

    34 4 Отговор
    В коя авиация били налели 50 милиона? Че ние имаме два самолета, обща екскурзия на ВВС през месец ли са организирали, до САЩ примерно, за да гледат самолети нашите летци? Хеле пък 300 милиона .. в базите им ...
  • 6 Savata

    14 1 Отговор
    Абе хора,за ремонта на единия ни самолет не се ли спрягаше по-голяма сума.И то в пъти.Това е егати и Ооогромната инвестиция.
  • 7 Бачо Киро

    19 8 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Ти пък к'во подскачаш като първокласник? Няма щети с Ф16? Няма друг път ...
    Къде е бил на война? Реална война няма с него, нито с руски. Наказателната акция срещу Сърбия? 300 самолета срещу 5 приземени? Удари в гърба между партньори като турско-руската история?
    Аре стига се правихте на специалисти от самолетостроенето, на бойни пилоти, на ракети строители и тн ...
    Последните десетилетия война никъде не е имало, че който и да е самолет да има бойна статистика. Аман от рекламни простотии и балъци дето да се хващат...

    Иначе лошо няма, последните Ф16 са си добри, Гърция също настройва. Ако има и инвестиции за ремонт тук и тн, не е лоша новина. Ама да купуват вече нещо, ако ще купуват, че с тези 8 самолета вече за резил ставаме, 100 години въртим тая сделка...

    Коментиран от #9

  • 8 mediator37

    18 5 Отговор
    При американските самолети е като при лазерните принтери. Купуваш за 240 лева, а после кертриджа му подменяш за 160. На втората смяна вече си се хванал за палците и си се опулил Ква я мислихме- ква стана!? Не намалят ли тази скъпа поддръжка америкаците …. Най-скъпа е тяхната поддръжка.
  • 9 Сссерем

    8 18 Отговор

    До коментар #7 от "Бачо Киро":

    Искаш да кажеш че от 4600 самолета ф-16 нито един не е влизал в битка,за другите 74 не съм сигурен ама 75-ия опече едно руско СУ не толкова отдавна,та след това вова пристана на мъжа си ердо.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 аката

    6 2 Отговор
    индиана джонс ни заставят
  • 11 некойси

    12 6 Отговор
    Винаги когато американците наливат пари у нас после ни излиза през гъ...а.
  • 12 Бачо Киро

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "Сссерем":

    Ето, видя ли, че дрънкаш като първолак? Къде е имало война? На теб примерът ти за добър самолет е враждебно действие в гръб между партньори без да е имало дори атака от сваления?
    Това ли ти е представата за въздушна битка? Руски самолет летящ в Сирия пресича през камънаците за броени минути турска територия и е свален в гръб от турски самолет, който случайно го е чакал в засада? Причина никога не е имало, турците ако беше така, трябваше да ги свалят през ден заради пресичането им на гръцките граници.
    Та това ти е викаш невероятната статистика? Свалил друг самолет, дето въобще не е извършвал действия срещу него и се е намирал де факто по време на удара в чужда територия?
    Айде вземете да порастнете малко, че сте заприличали точно на първолаци в междучасие с вашите дрънканици тук ...
    Никъде не е имало война последните десетилетия, дори обявена такава няма ... Има мащабни акции срещу слаби противници в стил "циганска тумба" в съотношение 1000:1.
    Та не споря за самолета, Ф16 последно поколение си е много добре. Но тези ваши измислици за военно надмощие и фиктивната статистика 75:0 са просто смешни ...
  • 13 Джудже

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Сссерем":

    Излиза, че F16 може да победи във въздуха само някой стар бомбардировач, койно не очаква да бъде нападнат!
  • 14 Гост

    6 12 Отговор
    Да се качиш на американски самолет е все едно да смениш москвича с мерцедес.
  • 15 българче

    5 12 Отговор
    Интересно е руската кочина колко пари са вложили у нас?

    Коментиран от #16, #17, #32

  • 16 Гост

    5 9 Отговор

    До коментар #15 от "българче":

    Онези боклуци от позитано и Воленчо да кажат руските им братя с колко са ги финансирали.
  • 17 Mr 80 процента

    14 6 Отговор

    До коментар #15 от "българче":

    , направи си справка за въоръжението на БА докато я имаше. А ако ти се занимава може да съпоставиш някогашните цени на военна техника + поддръжка спрямо сегашните, а може би и да отчетеш факта, че руска база на територията на България е нямало.

    Коментиран от #21

  • 18 fjj

    12 2 Отговор
    За всички удобно забравили, в Сърбия освен ф-117, свалиха и един ф-16. Беше пилотиран от командира на ескадрилата. Това е по въпроса със статистиката дето била на нула. Да не забравим израелския ф-16 от преди два месеца дето го думнаха.
  • 19 Владо

    7 1 Отговор
    И вчера го написах - тази модификация на F-16, ВСЕ ОЩЕ не се произвежда. Първо трябва да се подпишат договори с достатъчно клиенти, за много бройки. Едва СЛЕД ТОВА започва производството и доставката. С тези темпове го очаквам след десетина години(пред нас има и други мераклии за непроизведената до сега модификация).
  • 20 Гост

    5 12 Отговор
    Не били влизали в битка последните 30 години самолети, ами като живеете в ПРОРУСКА държава отвсякъде, и в енергодоставчици, и във въоръжение, и в пропаганда и реклама на Русия ,как да знаете , че поне 4 пъти са влизали в бой руски самолети със самолети на САЩ, с какви самолети беше Ирак(2 войни), Либия, Югославия и т. н., при въздушен бой който пръв застане зад гърба ти е победител, руснаците се опитаха да се оправдаят с арабските пилоти(което не е вярно, бяха руски) понеже в цял свят се знаеше освен в България изходът от тия схватки което с оглед на технологичното изоставане на Русия в електрониката беше съвсем нормално.
  • 21 гост

    8 9 Отговор

    До коментар #17 от "Mr 80 процента":

    Не не е имало руска база, цяла България беше руска база!
  • 22 fjj

    6 1 Отговор
    За тия дето цъкат минуси ще поясня, че под бойни загуби се приемат и свалените от ПВО, не само от други самолети. Та продължавайте с минусите.
  • 23 насам натам

    3 0 Отговор
    словения няма изтребители
  • 24 боцмана

    7 0 Отговор
    Има инвестиции , ако не вярвате питайте каките с най древна професия около базите им.
  • 25 бат мишо

    4 1 Отговор
    ако аз ви управлявах щях да купя най евтиното и най доброто-китайския 5 то поколение , Зъл дух май му викат, ама съм чувал че янките и руснаците бая се притесняват от него-отделно че и така и така като ще се гъзим поне да е на бъдещата супер сила да се подмажем , е го велик дувар сглобяват тука , може да направят завод и за фърчилата и чрез нас да се лашка в ЕС ....оделно че при съюз с китай няма да на ритат много нит рашките нит ламерите ако са заритат атовете....зася не се продава ама ако седна с жълтия се с нещо ще го примамя и даже ще си сложа само 5 % комисионна а не 30 като ГЕРБ
  • 26 бат мишо

    5 1 Отговор
    ПС
    1 - Гуан дгин - което аз си преведах като зъл дух НИКОЙ от комшитата ни няма представа как да засече КАМО ЛИ СВАЛИ и докато тва е така няма на барат
    2 - с жълтурите нямаме обременена история и си е старт от нулата
    3 - че Китай е супер сила няма нужда да ви убеждавам и дослук с него ще ни изнесе нагоре при опитите му да налазва ЕС пазара а такива ЩЕ ИМА и Велик Дувар го доказва
    4 прекалено са далеч зада ни напъплят физически , НО ако ще се внася паплач предпочитам да е жълта а не кафява-ич дан е религията им е толерантна с християнската
    5 никой няя на бара за секи случай да не се събуди дракона -кът има мед в магазина никой няя рискува го краде от кошера
    АКО СМЕ ДОСЛУК с Китай
    6 моментално се отърваме в неутралитет относно немалката очертаваща се патаклама между НАТО и Русия и вноските в НАТО
    7 пагакламите в които участват Русия и Сащ са световни войни обикновено а тая ще я спечели тоя на чиято страна влязат жълтите
    8 китаеца 5 то поколение е най евтиния самолет в света, мн части копират руските 1 към 1 съотв и те са евтенджос и инжинерите и поддръжката и пилотите ни са позапознати ЩОТ И НАЙ ДОБРИЯ ПИЛОТ на нов самолет труу УЧЕНЕ ЯКО , а тва са ени МИЛКИ за лет часове гориво боеприпаси ремонти
    Гласувайте за мене - Бат Мишо Циганина и ще спра мъките ви
    от тоя живот
  • 27 Borislav Popov

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Ай стига рева глупости ? Нямало свален ф 16 ?!! Даже в музея на авиацията в Сърбия има изложени части от свалени ф16 при войната там !!! Сирийците скоро също свалиха Израелски ф16 !!

    Коментиран от #28

  • 28 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #27 от "Borislav Popov":

    сърбите имат в музея си кви ли не щуротии.а в статията обясниха не че няма свален ф 16,а че няма загубен въздушен бои.надявам се да правиш разлика.

    Коментиран от #29

  • 29 Borislav Popov

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    И с кого е водил въздушен бой ф16 ? Къде е използван до сега ? Ливан, Косово и Афганистан !! Какво очакваш да се случи ?

    Коментиран от #30

  • 30 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #29 от "Borislav Popov":

    водил е основно с руски самолети.основно мигове.и ги е свалял.ето ти и съветско фиаско пред американски и френски изтребители пилотирани от евреи.и то в съотношение две към едно в съветска полза.намери ми подобна операция в обратен ред.
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%C2%AB%D0%A0%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD_20%C2%BB

    Коментиран от #31

  • 31 Borislav Popov

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Срещу колко руски самолета в Афганистан е водил бой ф16? А в Ливан ? А Сърбия воюва срещу цялото нато !!! Колко самолета воюваха срещу Сърбия?


    Югославски противовъздушен огън през нощта.
    Бомбардировките на Югославия от НАТО са военна операция, извършена от 11 държави-членки на НАТО срещу Съюзна република Югославия!!!! ........................През май 1999 г. самолет на НАТО, водещ кампанията, бомбардира пътнически влак, пътуващ от Белград за Атина на моста Гърделичка клисура!!!!.....................Това излиза от всякакви рамки, и не се побира в главата на нормален човек, но на много от натовските ракети и бомби е било изписано » Честит Великден!»

    Коментиран от #35

  • 32 Готин ама не съвсем

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "българче":

    Ами за 45 години вярна дружба със СССР, имахме над 800 реактивни самолета, защото преди това имахме и витлови такива!
    Та като компетентен и знаещ специалист, да ми кажеш, на първо четене, това колко милиарда прави в сегашни пари?? Щото аз го изкарвам над 200 милиарда, и то само за самолети! А другите инвестиции в танкове, ракети, кораби, локатори, заводи за военна техника и технологиите за тях и така до безкрай! Та дай да видим и твоята математика, след като си толкова ехиден и злобеещ!
    Та за 30 години вярна служба на ФАЩ получихме:------------пиши де!
  • 33 Метгонтан

    0 0 Отговор
    $50 млн. са вложили САЩ в българската бойна авиация за 3 години , за да бъде приземен последния очукан МИГ от който слезе льотчика и се намърда на удобното кресло на Плевненката , в което той си пръцкаше уютно
  • 34 Простак

    0 0 Отговор
    полека лека Америка ни вкарва , средния си пръст
  • 35 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Borislav Popov":

    ти можеш ли да четеш па руски другарю?пратих ти операцията на ссср в египет.24 съветски мига срещу 16 израелски самолета.съветските мигове са със съветски пилоти и потдръжка.резултата е 5 мига на земята и четири мъртви руски пилота.моля да ми посочиш подобна операция в обратен ред.дето са били 20 американски самолета срещу 10 мига и миговете са свалили поне пет от американските самолети.при воината в сърбия загиват общо от американските бомбандировки около 100 цивилни сърби.влака не е бомбандиран ,а е уцелен от ракета целеща моста над реката.при воина се случват такива неща за съжаление.воината в югославия обаче бе изключително прецизна от страна на нато с минимални жертви сред населението.както писах става въпрос за около 100 човека предимно при нещастни случаи.американците не губят нито един човек в нея.сърбите както обикновенно ,обаче се правят на велики .огромни жертви били дали били заразени с радиация от боеприпасите с обеднен уран,нищо че сърбия не е атакувана с подобни боеприпаси.ти обаче нали не ти пречи че се излгаш си като муха ,кацнеш тук поизлъжеш и като те хванат кацаш на друго място и с нови лъжи.
  • 36 мунчо

    1 1 Отговор
    писта в Безмер нещо в Балчик и около Пловдив пак по писти Правят ги за себе си а и за да ни опука Русия а те да се скатаят зад голямата локва и после да ни продават хляб и вода ако има оцелели които да ги купят разбира се
  • 37 Индианец

    1 0 Отговор
    Лелееее, да не знае човек кой падишах слушка.
    Германия слуша Америка, ние слушаме и Германия и Америка.
    На това му се вика васал на васала.
    Били сме Не/ама/зависими.
    Щом като се пее химна и се държат ,за там където няма нищо , за какво говорим?
    Този който е дал 50 иска да си върне 250 , а нашите бунаци политици им "дариха"бази .
    Както е тръгнало ще станем свободна транзинта територия , без народ, защото всичкото народ изтече през терминал 2. Янво и това е целта на пишман "даренията".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове