21 Ноември, 2018 09:00 22 554 30

Пеевски овладява Бюрото за контрол на СРС-та

  • срс-
  • делян пееевски-
  • бюрото за контрол на срс-
  • подслушване-
  • пламен иванов

БСП, Марешки, ГЕРБ и ДПС искат тотално подслушване на гражданите и бизнеса

Пеевски овладява Бюрото за контрол на СРС-та - 1

ДАНС действа против закона. Службата отказва да изпълнява Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) и да дава възможност на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) да извършва подробни проверки в агенцията. Това става ясно от последният годишен доклад за дейността на Бюрото за контрол на СРС-та, внесен в парламента от председателя му Бойко Рашков.

Дали на тази позорна практика ще бъде сложен край... Отговорът е – твърдо „не“....

През последните седмици се надига тих преврат в парламента срещу гарантираните от Конституцията права на гражданите. Основни заговорници са БСП, Веселин Марешки, ГЕРБ и ДПС. Те редят новия състав на Бюрото.

Социалистите като основна опозиция през последните седмици активно обикалят страната. В парламента те бойкотират заседанията. Ако преди лятната ваканция от ГЕРБ били склонни да издигнат отново Бойко Рашков за председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Така управляващите искали да трупат точки пред ЕС, че не се страхуват от разследвания и поверяват важен пост. От есента „Позитано 20“ втвърдил тона и депутати от БСП заявили, че няма да подкрепят Бойко Рашков за втори мандат. Това не било голяма изненада ГЕРБ. В началото на този парламент лидерът на БСП Корнелия Нинова отхвърли предложението за председател на Народното събрание. Опозицията дори мръснишки бламира най-силния си кандидат като издигна втора кандидатура – Илия Ангелов Ганев. Оставали му няколко години до пенсия и той настоявал да остане в Бюрото, а не на улицата.

Източници на ФАКТИ разкриха, че кариерата на

Илия Ангелов Ганев е тясно свързана с БКП преди 10 ноември

и с „Позитано 20“ след промените. От 1980 г. до 1986 г. той е студент във Висшия лесотехнически институт. Още незавършил Илия Ганев на 1 септември 1984 г. е назначен за главен лесничей в горско стопанство „Беглика“ в Батак.

Две години по-късно – 1986 г. той оглавява пожарната в Пещера. Интересен факт е, че седмици по-рано той започва едногодишен курс за преквалификация в тогавашната Академия на МВР. Подобно издигане тогава е невъзможно без протекциите на БКП. До 2003 г. той е шеф на пожарната в Пещера. Между 2004 г. и 2012 г. той е член Държавната комисия по сигурността на информацията от квотата на социалистите. След това отново използва протекциите на БСП, за да влезе в Бюрото за контрол на СРС-та. Илия Ганев е решен да продължи да използва социалистите, за да си гарантира прилична пенсия. Видно е, че БСП е готова да заложи на изпитан кадър и да жертва една от най-силните си кандидатури в лицето на Бойко Рашков.

Още по-скандална е номинацията на Веселин Марешки - Пламен Колев Иванов

за член на Бюрото за контрол на СРС. Интересното е, че той обаче е служител на ДАНС.

Формално той има необходимия стаж да влезе в Бюрото за контрол на СРС-та. Въпросът е, доколкото като служител на ДАНС, Пламен Иванов безпристрастно ще се грижи за правата на гражданите, а няма да изпълнява поръчки.

В последния доклад на Бюрото за контрол на СРС-та официално се признава, че през 2017 г. в структури на ДАНС са били осуетени три проверки. Още по-тревожно е, че това вече е официална позиция на ръководството на Агенцията.

В същото време Пламен Иванов гази процедурата по своята номинация. Кандидатът на Воля за Бюрото за контрол на СРС - та, първо трябва да подаде оставка от заеманата в момента длъжност в ДАНС и тогава да се кандидатира. Това е процедурата, която следва разпоредбите на чл. 45 и чл. 47 от Закона за ДАНС, както и чл. 130 от правилника за прилагане на закона за ДАНС.

Така той участва в състезанието за Бюрото за контрол на СРС-та, но не се отказва от заплатата си и „топлото си местенце“ в ДАНС.

Това е порочната схема „win – win”. И в двата случая Пламен Иванов печели. В този случай обаче губят гражданите и демокрацията.

Ако кандидатурата на Пламен Иванов е тревожен сигнал за стремежа на ДАНС и специалните служби да не бъдат контролирани,

то номинацията на ДПС е пример за политиката на обръчите от фирми.

Тази практика беше наложена лично от почетния председател на партия Ахмед Доган. Чрез нея се контролират печеливши бизнеси, а Движението на Сокола получава непрекъснат поток от финанси и контролиран вот.

Предложеният от ДПС за заместник – председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Димитров Желязков е действащ директор в Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. В същото време той е председател на съвета на директорите на ТЕЦ „Марица Изток 2“ АД, както е и член на Съвета на директорите на търговското дружество „Ай Си Джи Би“ АД.

Това е абсолютно нарушение на закона за държавния служител. Законът е категоричен, че държавни служители, нямат право да участват в никакви търговски дружества, както и в съвети на директори в такива търговски дружества, включително и като контролни органи.

От своя страна „Терминал 3“ припомня, че Илко Желязков достига до ниво началник на сектор в направление „А“ на НСС. През 2001 г. обаче е освободен от структурите на службата за сигурност като според публикации в медиите, отстраняването му е за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупционни действия.

На фона на затруднената комуникация между бюрото и ДАНС, агенцията всъщност произвежда най-неграмотните искания за СРС, става ясно от последния доклад на Бюрото за контрол на СРС-та. От една страна ДАНС е отправил най-малко такива до съда, а от друга е получил най-много откази, заради различни нарушения на изискванията.

С новите номинации обаче ДАНС и останалите специални служби не трябва да се тревожат. Те ще имат послушни пазители....

Бившият депутат и председател на „Да, България“ Христо Иванов смята, че управляващите не желаят да направят реформи, а вместо това продължават с "ескалацията на тоталитаризмите". Той даде пример с това, че ДПС лансира за председател на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства хора, обвързани с Пеевски. "Още една структура, която се обезличава и обезкостява, която трябва да гарантира гражданските свободи", предупреди Христо Иванов.

От своя страна не трябва да забравяме, че

БСП издигна Делян Пеевски за директор на ДАНС

по време на правителството на Пламен Орешарски. Това доведе до протести и падането на кабинета.

Днес сянката на депутата от ДПС надвисва над ключов орган, призван да защити личния живот и правата на гражданите. По ирония това отново става с помощта на БСП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кратун

    232 6 Отговор
    Сега стана ли ясно на всички,че няма разделение в партиите.Всички са заедно срещу народа.Време е да се изгонят.ОСТАВКА!!!!!

    Коментиран от #12, #26

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стрезов

    29 3 Отговор
    Е браво.
  • 4 кгб тъпанар

    47 43 Отговор
    Димек, чичко ви Путин ще знае всичко за всеки!
    Зад ДуПиСе и Пърдевски стои Русия!

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 патриот

    74 2 Отговор
    докато не се изчистят всички служби от пенсионери на заплата и пенсия ще е така.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Голям прос

    24 2 Отговор

    До коментар #6 от "патриот":

    Абе да бачкат, ама на заплата. Пенсията да я вземат като напуснат, след съответната корекция, разбира се
  • 9 Голям прос

    23 0 Отговор
    И проучване, както го правят за обикновените служители на разните държавни учреждения. Да не ми слагат крадци, некадърници и оакани бивши на важни за държавата места. Следващото е контрол на работата и квалификацията. А по-следващото са наказания че са оакали плаца
  • 10 Мислещ

    48 8 Отговор
    Така, така, я сега герберастите да ни обяснят как Пеевски си бил чисто бесепарско явление и герберастите нямали нищо общо.

    Коментиран от #25

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 трън

    48 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кратун":

    Това го пея от 89-та година, но няма кой да чуе. ДС са навсякъде, и това не трябваше да се допуска.
  • 13 кеф

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "кгб тъпанар":

    Демек ,всеки тъпанар гербер да внимава кви ги бръщолеви да не му спрат тролските
  • 14 гнида

    8 1 Отговор
    А кого издига герб ?
  • 15 Не знаен

    38 2 Отговор
    Всички партии са свързани една с друга. Борбата е коя ще управлява, за да краде повече от останалите. За толкова години разкриха няколко депутата участвали в най-различни схеми и НЯМА нито един осъден. Защо е така ? - Не случайно ги има тия поговорки в българския език - Гарван гарвану око не вади ! Рашков ми е преподавал в университета. Докато при другите преподаватели се минаваше с широко деколте и усмивки, при него не се получаваха така нещата. Въпреки че си взех изпита от втория път, не мога да кажа нищо лошо за него. Крайно обективен. Имаше случай дори, негов приятел го помолил да пусне студент (син на негов приятел) без да набляга на знанията му. И познай - скъса го, защото не беше подготвен. И тъй като явно си върши перфектно работата, откъдето ЕС ни хвали в това отношение, определени партии трупат дивиденти на негов гръб. Явно вече не им е удобен или са измислили нова схема и както всички, които го познават се сещат, че той няма да им играе по свирката. При интерес проверете работата му 20 г. назад и я сравнете с тази на другите "кандидати".
    П.С. Спасението е в намаляване броя на депутатите, премахване на партиите, мажоритарен вот или президентска република, нещо, което управляващите определено НЕ искат.
  • 16 Ма. Ми ца та им

    25 1 Отговор
    ВСИЧКИ СА ОТ ЕДНО КОТИЛО !
  • 17 Валери

    46 1 Отговор
    Колко е прост матриала не е истина. ДПС беше изкуствено създадена да консолидира вота на турското население, което и прави до ден днешен. Царя беше изкуствено доведен по план с цел да вземе един мандат, където да се случат определени събития. Боко беше издигнат по времето на царя, когато имаше коалициа с ДПС. После БСП и ДПС управляваха заедно. Появи се АТАКА, която е нужна на ДПС да консолидира турскяи вот още повече. Виждаде ли как всички тия са навързани, като свински черва и и играят от един отбор ама тоя отбор не играе за благото на народа. Така. Ако има някой, който си мисли, че гласува за ГЕРБ и се бори с комунисти то този някой е пълен и абсолютен олигофрен. Ако има някой, който гласува за ДПС и си мисли, че гласува за благото на турското население то тоя някой е пълен олигофрен. Ако някой гласува за АТАКА то той е пълен олигофрен. Ако някой гласува за "патриотите", които са създадени с цел да се подплашат турците и да гласуват повече за ДПС, както и да използват недоволната маса от българи виждащи закриването на държавата. ВСЯКА ЕДНА ПАРТИЯ в парламента е проект на една и съща груба хора и обслужва частни интереси. В най-добрия случай за нас това са 2 кръга от мафиоти, които се цакат взаимно ама не чак толкова, че да си развалят рахата! Справка- Пеевски(разбирай Доган) и Дришата виреят много добре при БСП и добре при ГЕРБ т.е. за тях разлика няма, кой е на власт. Прост народ- СЛАБА ДЪРЖАВА!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 1994

    17 3 Отговор
    Протести до дупка!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ХИТЛЕР

    9 1 Отговор
    На клада...да бъдат бити,е...и и опожарени
  • 22 Снайперист

    7 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 23 фактите

    8 1 Отговор
    малката индия на европа.Гнуста на европейска съюз наречен бг
  • 24 ПЗФ

    1 1 Отговор
    Стефанакиии, какво е това изречение бе момче?!?
    "Публикувано във факти.бг: Това не било голяма изненада ГЕРБ."
  • 25 stukar

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Мислещ":

    Иска се доста голяма простотия, тъпанарщина и недалновидност през годините да направиш тая свиня незаобиколим фактор, дори за министър председадтел! Но на вас, червендалестите, все някой друг ви е виновен!!! Дерзайте! Толкова се опръскахте през прехода, че през последните девет години една мутра ви бие като маче у дувар как си ще (с изключение на година и половеина, и то там пък как се окъкахте- по добре да не споменавам), и едва сега, след тонове мизерия и простотия, има евентуално шанс да го свалите, ама и то не е сигурно... И поне да си го гушнете момчето- чудо, а не му се налага да се разправя с премиер, който през шефа на партията!
  • 26 Никой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кратун":

    Мноо си умен
  • 27 флипп

    1 0 Отговор
    Факта е, че мърдане няма, България е преживяла толкова много, и беше унищожена от няколко продажни гъзолизци. Тъжно...
  • 28 haha

    1 0 Отговор
    още ли има фенове на различните партии? Това всички нормални хора го знаят отдавна, но след като вече и по вестниците се пише, а анрода го удря на партийни фенове, значи народа е за е....не
  • 29 Ядеитн

    0 2 Отговор
    Крайно време е народо, хеле разни палтени - недоплатени пишлегаре да си опичат добре акъля и да си турят мярка на приказките! Щото лобута е близо!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове