Избраха нов шеф на Бюрото за контрол на СРС

Председател става Пламен Иванов, Бойко Рашков - вън от структурата

Публикувана: 21 Декември, 2018 10:11 Обновена: 21 Декември, 2018 10:12
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2887
Избраха нов шеф на Бюрото за контрол на СРС
Пламен Иванов, снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ

Народното събрание избра ново ръководство на Националното бюро за контрол на Специалните разузнавателни средства.

Новият председател на Бюрото е Пламен Колев Иванов. 121 народни представители гласуваха за него, 59 - против, а други 5 се въздържаха. За заместник на Колев беше избран Илко Желязков.

Досегашният председател на Бюрото Бойко Рашков остана извън структурата. Рашков получи подкрепата на едва 65 депутати. За него гласуваха 63 души от "БСП за България" и двама от "Обединени патриоти".

За членове на Бюрото бяха избрани Огнян Атанасов (ГЕРБ), Илия Ганев (БСП) и Огнян Янакиев („Обединени патриоти“). Те положиха клетва пред Народното събрание.

Съгласно Закона за Специалните разузнавателни средства Националното бюро е колегиален орган и се състои от 5 членове, включително председател и заместник-председател. Те се избират от Народното събрание за срок 5 години. Членове на бюрото могат да бъдат само дееспособни български граждани, които имат не по-малко от 8 години юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред и са получили разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво на класификация "Строго секретно".

Пламен Колев Иванов е роден на 18 септември 1968 г. в Казанлък. Завършва средно образование в Математическа гимназия в родния си град. Завършва висше образование с образователна степен магистър в Технически университет – София. Професионалния му стаж в службите за сигурност започва през 1999 г. в Национална служба „Сигурност“ и продължава в Държавна агенция „Национална сигурност“. Към настоящия момент изпълнява длъжността началник на отдел по линия защита на класифицираната информация.

Илко Желязков е от системата на националната сигурност. Завършил е в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалният му опит датира от 1981 г., когато постъпва в МВР. Кариерата му продължава в сферата на енергетиката, като участва в управлението на БЕХ. Бил е председател на Съвета на директорите на ТЕЦ „Марица изток“ 2. Към настоящи момент е директор на дирекция „Сигурност и отбранителна мобилизационна подготовка на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

Илия Ганев е роден на 2 септември 1959 г. Завършва Висш лесотехнически институт – София, специалност „Механизация и автоматизация на горското стопанство и дърводобива“. От 1986 г. до 1987 г. преминава курс за преквалификация в Академия на МВР – факултет за пожарна безопасност. През 2005 г. преминава през курс по защита на класифицираната информация – Държавна комисия по сигурността на информацията. Бил е главен лесничей в горско стопанство „Беглика“, община Батак. От 1986 г. до 2003 г. е началник на пожарна аварийна безопасност – Пещера, Батак - РДВР – Пазарджик. От 2004 г. до 2007 г. е главен експерт в дирекция „Защита на класифицираната информация“ на Държавна комисия по сигурността на информацията. От 1 ноември 2007 до 16 ноември 2012 г. за член на Държавната комисия по сигурността на информацията.

Огнян Атанасов Атанасов e роден на 13 юни 1958 г. Завършва висше образование в Националната спортна академия, а след това в УНСС „Счетоводна отчетност“. От 1983 г. до 2000 г. е част от Бюрото – Дирекция за оперативно издирване. От 2000 г. е директор на Дирекция „Оперативно издирване“. От 2009 г. до 2010 г. е главен мениджър по сигурността в търговско дружество. От 1 март .2010 г. до от 1.август .201З г. – Парламентарна подкомисия за контрол на СРС, директор на Дирекция "Информация и анализ" към 41-то Народно събрание.

Огнян Стоичков Янакиев към настоящия момент изпълнява задълженията си като член на Бюрото. Той е роден на 1 април 1968 г. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“ специалност „Право“. От 1992 г. е стажант-юрист в Софийския градски съд. От 1994 г. до 2009 г. – адвокат към Софийската адвокатска колегия, а от месец юли 2009 до 2013 г. е народен представител в 41-то Народно събрание. Бил е председател на Комисията по образование, наука, въпросите на децата, младежта и спорта. Член е на Съвета на настоятелите на БАН.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.