Last news in Fakti

26 Ноември, 2018 22:12 19 981 27

Столичен блок се срива пред очите на живущите в него

  • блок-
  • сриване-
  • рушене-
  • ж.к. "илинден"

Идентичните 7 блока в района са строени с плитки основи

Жилищен блок в столичния ж.к. "Илинден" се руши пред очите и под краката на обитателите си. Кооперацията е построена през далечната 1947 година, а днес е на път да бъде принудително изпразнена от живеещите в нея.

Преди 8 години общината издава на собствениците на 12-те апартамента в блок 61 предписание да отводнят сградата, да си оправят покрива и улуците. Без резултат.

Идентичните 7 блока в района са строени с плитки основи. При намокряне се получават големи деформации и цялата вода слиза в основите. Фундаментите не издържат. Влагата и пукнатините се появяват, съобщава bgonair.bg.

Направена е техническа експертиза на блока. Сега собствениците имат пред себе си два варианта - да укрепят източната част на блока или да намерят инвеститор, който да го събори и изгради наново. Засега са намерили временно решение - укрепване, което няма да издържи през зимните месеци. Частна фирма ще направи план за ремонт на блока.

По предварителни разчети той ще струва 25 000 лева или по над 2000 лева на домакинство. Само при условие, че има консенсус сред собствениците на имоти. До седмица трябва да се вземе окончателно решение за съдбата на блока. Дотогава в него се живее на лична отговорност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    54 5 Отговор
    Нищо му нема на блока - супер е - 1500 евро квадратния метър ,последен апартамент остана- уруш .
  • 2 Идиоти

    76 1 Отговор
    Е, т'ва е да си пр....ст и т...п. Оправете покрива, улуците, отводнявайте. То майната му на общото, само моето ще си боядисвам и санирам. Сега ще плачете на държавата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Запознат

    37 18 Отговор
    Крадливото герберастко кметче Иван Божилов по прякор Печката защо не извади пари да оправи улицата пред блока?

    Коментиран от #5, #23

  • 5 Гост

    39 6 Отговор

    До коментар #4 от "Запознат":

    Кое е общото на улицата пред блока и улуците на блока, че нещо ми се губи връзката? Не защитавам ГРАБ-ливите, но май собствениците са си виновни за положението си.

    Коментиран от #6

  • 6 Запознат

    19 13 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Еми то е едно и също улицата на блока с улицата пред блока ама вместо да гледаш,, Биг Брадър" напъни си малкото сиво под косата преди да питаташ!! Старта улична канализация е запушена и пълни на човеците мазетата!!

    Коментиран от #8

  • 7 Eee

    8 5 Отговор
    Бутайте я
  • 8 гост

    21 3 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    Е как нема да е запушена като 50 години не е чистена.Нема ги ония с дългите лопати които чистеха канализацията всека седмица.

    Коментиран от #9

  • 9 Запознат

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Това да си кмет на Захарна фабрика и Илинден не е като да разнасяш бюлетини с кмета на Люлин в зала Уневерсиада!! Тези двамата бяха онези същите с бюлетините при ЦИК!! Малко
  • 10 Коза у мъгла

    7 5 Отговор
    Като си купуват въздух така е.Искат у градо е ето ви градо.
  • 11 бббббб

    17 1 Отговор
    Частна собственост!Грижата е за сметка на собствениците.
  • 12 Коце прай

    5 7 Отговор
    То не съм изненадан. Блоковете в бг сами си падат. От кой век са тези блокове бе. 18? Гътайте ги и дайте да инвестираме в блоковете да стават по нови. Да ги строим като японците. Вижте японците колко са издръжливи. Изпаряват се бавно като нация заради раждаемостта и ъм тцунами , заметресения и друг куп атомни Фукушима експлозии и те пак са живи пак се крепат. Да ти кажа честно няма по издръжлив народ от японския.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 584

    9 0 Отговор
    За съжаление масово собствениците на апартаменти в етажна собственост неглижират поддръжката на блока.
    Покривът е зле - тези от последния етаж трябва да убеждават останалите, че трябва да се направи ремонт.
    Фасада се руши, тези от последния етаж не искат да дават пари, защото и покривът се руши и така...
    Отделно се прави лошо планиране на ремонтите. Тези 2000 лева, ако ги бяха нацепили за 5 години по 400 лева, всеки от собствениците щеше да ги спести, за да не му падне жилището...
  • 15 гост

    4 0 Отговор
    Така като гледам доста време не е имало улук и е напълно нормална физика да се случи това. Всички блокове ли потъват или само този занемарения и оставен без действащи отводнителни системи? Това е безхаберие, а не проблем на сградата.
  • 16 Гост

    2 0 Отговор
    Така е, общото не е като личното! Всеки гледа да се оправи "на парче" а че общото, в което е и ТЯХНОТО, се руши, на никой не му дреме! А сега реват. Що не си взехте решение на общото събрание да го ремонтирате? Все някой друг ако може да се мине! Ама това не е държавна, а е частна етажна собственост, за която собствениците в нея си носят отговорност! Но както е казал народа: Общата кобила и вълците не я ядат!
  • 17 Тарикати

    1 2 Отговор
    Какво са го подпряли с тези дървени греди.Тъпа българска работа както винаги.Ако реши да пада ще ги начупе като клечки за зъби.То пиниза не е само да си купиш,ами и да стопанисваш.Аре багера да влиза и да заравнява,че и други хора могат да пострадат.
  • 18 Правешки лайнар

    5 6 Отговор
    Бай тошо каквото осере никой не може.
  • 19 Бай Благой

    3 0 Отговор
    25 000 лв за това укрепване далеч няма да стигнат - за съжаление.

    Коментиран от #20

  • 20 Калкулатор

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Благой":

    5000 лв = 500 кубика бетон, другите 5000 лв. са за желязото за този бетон, другите 1000 лв. за работа, и 5000 лв. за дренаж/изкоп и отводняване. Не знам защо като чуете 25 хил. лева ви се струва малко, може би защото получавате на месец по толкова. Аз пък бих го обърнал, ами ако живеят пенсионери с 200 лв. пенсии ... това са има няма 125 пенсии, т.е. 10 човека ще дават целите си пенсии следващите 10 години за този ремонт. Айде сега погледнато по този ъгъл кажи дали са много или не.

    Коментиран от #21, #24, #27

  • 21 Калкулатор

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Калкулатор":

    10000 e работата - колкото е материала, толкова излиза и работата, изпуснал съм една нула.

    Коментиран от #22

  • 22 Калкулатор

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Калкулатор":

    Намерих нулата ... не са 500 кубиците, а 50 )
  • 23 ЖПеец

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Запознат":

    По последни данни населението е спестило 50 млр.лева,така че имат ама не искат да дават.Или имат още жилища и им е все тая.
  • 24 Лимонад

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Калкулатор":

    Научи се да смяташ молим ти се!!!
    До 4ти клас изкарай поне .
    500 кубика бетон не са 5000лв. Нататък дори не ти четох сметките, щото ще са същите!
  • 25 Мира

    1 0 Отговор
    Останалите шест блока са също с пукнатини и там ли проблемът е улуци, покрив отводняване?
  • 26 гост

    0 0 Отговор
    блоковете имат 70 години живот.
    един по един ще започнат да падат.
    а ние притежаваме само въздух
  • 27 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Калкулатор":

    Добре си го сметнал, пенсионери и бедни хора викаш, ама като им се обади някой "следовател" и те изхвърлят 10бона през прозореца увити в калъфка, не се замислят. Трябва ли обаче да дават 20лв месечно за поддръжка на сградата все нямат. Хайде недей така. Моя позната, пенсионерка, все няма, аз даже доста пъти съм й давал или купувал неща, а тя, нови обувки си купила, якенце си купила, вода минерална й доставят всеки месец, до Гърция ходи, ама иначе пенсионерка, горката, няма пари. Нейният апартамент е най-добре ремонтиран от всички познати, ама все мрънка, че искали за 50г. й блок 100лв за ремонт на покрива, че мазилката на терасата й паднала и от общите пари трябвало да се плати, за да не дава тя. Хайде моля ви се с тези номера, да имаш милост, да помагаш и после да се окаже, че другия повече си позволява от теб самия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове