Last news in Fakti

1 Април, 2012 14:59 1 365 5

София в омагьосан кръг за уличните кучета

  • улични кучета-
  • софия-
  • права на животните-
  • фондации-
  • кучета

София е отново в омагьосания кръг на временно намаляване на броя на бездомните кучета, последвано от възстановяването им, пак намаляване и пак възстановяване ... за сметка на милионите левове на данъкоплатци и дарители за справяне с проблема. Това заявиха представители на неправителствените организиации Федерация "Грижа за бездомните кучета", Фондация "АФА- България", Фондация "За правата на животните в България" и НКМ "Справедливост за животните", предаде репортер на БГНЕС.

Защото за 6 г. едно женско куче със своето поколение създава 67 000 животни. В рамките на 10 дни обществеността стана свидетел на ужасяващата новина за две одрани кучета, захвърлени в тревните площи на квартал "Малинова долина" – едното от тях е мъртво, животът на другото е все още в опасност, заяви Аксиния Боснева от Федерация "Грижа за бездомните животни". Дни след тези потресаващи случаи бе нахапан човек, но от какви кучета никой не казва. Защо не допуснем варианта, че това е станало в близост до Околовръстно шосе, където се провежда нерегламентиран бой на животни, посочи тя.

След трагедиите, разиграли се в този столичен квартал, се предлага спешно приемане на мерки от Столична община за преустановяване на незаконните действия, в резултат на които популацията на бездомните кучета расте, а ужасните инциденти с хора и животни зачестяват, настояват от неправителствените организации.

Вместо това, ловните екипи на общинското предприятие хукват да прибират всички кучета наред, а невежеството на столичната управа стигна дотам, че бе обявено намерението да се забранят мерките по надзора върху кастрираните кучета от Закона за защита на животните, отбеляза Аксиния Боснева. Скандалното демонстриране на непознаване на законите от местната власт прераства в гаф в национален и международен мащаб, смятат от 4-те неправителствени организации. Българските граждански сдружения, обединени в национална координационна мрежа "Справедливост към животните" реагираха своевременно и протестираха срещу недосегаемата общинска администрация, на която се позволява безнаказано да престъпва българските закони, подчерта Аксиния Боснева. В същото време тече усвояване за милиони левове на обществени средства при пълна непрозрачност и бойкотиране на обществения контрол, добави тя. От гражданските организации напомнят, че от 1 г. настояват за оставката на зам.-кмета на Столична община Мария Бояджийска, която е успяла да унищожи положителните резултати, постигнати в София до 2009 г.

Според тях, това е резултат от системните нарушения на общинското предприятие "Екоравновесие". Защото, ако столицата можеше да се похвали с намаляване броя на бездомните кучета по времето на кметуването на Бойко Борисов, сега броят им стремглаво се увеличава, заяви Боснева и обясни, че в общинското предприятие се правят несъразмерно високи разходи. Примерно, 800 лв. за косене на декар трева. Залавят се неправомерно и вече обработени кучета, залавят се просто за отчет, възможно е да се отчита повторно и за кастрация, допусна тя. От НПО са информирали за тези проблеми кмета Йорданка Фандъкова, но не виждат резултат. Чакат среща от доста време и с премиера Бойко Борисов, недоволни са от медиите, които пишат единствено за нахапани от кучета хора, но не и за ответната страна. Те предупреждават, че ако не се вземат мерки ще се обърнат за съдействие и към ОЛАФ.

Има все пак идея да се плаща по 80 лв. на частни кабинети за кастриране на куче. Ние предлагаме на СОС, за да са спокойни с какво се хранят животните, лицата по надзора по закон да си влязат в правомощията, казват активистите от НПО. Според Боснева от СОС смятали, че са над законите, а гражданите са застрашени от нехайството по проблема. Много ме е срам да го кажа, но отказвам да живея в този град - джунгла, където мога да бъда нападната от животно, обезумяло от глад поради неспазване на правилата за действия към бездомните кучета, категорична е Боснева.

БГНЕС припомня, че между 20-30% е засегнато тялото на преподавателя от Американския колеж, който на 28 март бе нахапан от глутница бездомни кучета в столичния квартал "Малинова долина". Състоянието му продължава да е критично, като на места има разкъсвания и отнемания на тъкани до нивото на коста, каза на следващия ден доц. Николай Младенов, заместник-началник на Клиниката по реанимация, анестезиология и интензивно лечение /КАРИЛ/ на ВМА. Доц. Младенов съобщи още, че възрастният мъж, който е на възраст над 80 години. Инцидентът станал, докато мъжът се разхождал близо до общежитията на преподавателите на Американския колеж.

Около 7 часа е продължила оперативна намеса, която е имала за цел всичко онова, нанесено от животните, да бъде коригирано. Основните травми са на меките тъкани и кости на долните крайници, като от краката липсват цели мускулни групи. На места костите са почти без мускулна маса. Това е за долните крайници. Аналогични са травмите и на горните крайници, но в по-малка степен. Има и разкъсно-контузни наранявания на лицето, на ушите, т.е. има лицева травма. Мъжът трябва да претърпи още серия операции, животът му продължава да е в опасност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нямате право !

    1 0 Отговор
    спрете насилието над животните

    евро-робите са под животните и нямат право да убиват по-висши същества като кучета или хлебарки !

    имате право само да лижете западни вериги !
  • 2 джуджето

    0 0 Отговор
    Много се страхуват управляващите от европейските си донори /разбирай европейски съюз/ за да не им спрат паричните потоци, и да не могат да си крадат на воля, за това не желаят да избият всичките тези бездомни гадни кучета, носещи зарази и нападащи беззащитни хора ,а и деца.АПЕЛИРАМ –към управляващите:избйите гадните псета,защото вече ни дойде до гуша от вашите безобразия,или ние ще почнем да ги избиваме,въпреки законовата забрана.
  • 3 кик

    0 0 Отговор
    ама настанете ги в приют бе и там да си изживеят дните....да събират храни от столова или казарми и така да се приклю4и сагата с ку4етата завинаги.....намерете 1 поле в провинцията и там ги закарайте турете ограда и да си изживеят дните и така....и за тва ли трябват колосални средства?нали европа ги дава?ама така не е угодно защото далаверите ше спрат..тук в м...листан за никои не е угодно тоталното справяне с проблема веднъж за винаги защото спира кран4ето...и за инцидента с нахапания не винете ку4етата а хората позволили да стане това ежедневие..
  • 4 Име Фамилия

    0 0 Отговор
    УБИЙ КУЧЕ - СПАСИ ЧОВЕК!
  • 5 999

    0 0 Отговор
    да приемели"че било близо до околовръсното" абе екозащитниците много нагли сте станали вече-трябва при всеки случай на нападение от кучета да се съди някой "активист" па да видим тогава какво ще пеете-смърт за помиярите или да се дават на лъвовете в зоопарка....