20 Януари, 2019 20:52 2 828 36

Жирардели: Не бива хората в Банско да чакат по 2 часа, за да се качат в планината

  • банско-
  • марк жирардели

От много години се борим за по-добра инфраструктура – основно за втори кабинков лифт

Марк Жирардели даде специално интервю за предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Легендарният алпиец се чувства у дома си в България. Той е сребърен медалист в гигантския и супергигантския слалом на олимпийските игри в Албервил през 1992 г. и петкратен носител на Световната купа в ските. Въпреки че спря да се състезава през 1997-ма година, Жирардели все още стряска сънищата на някогашните си конкуренти в слалома. Дългогодишен консултант е на Българската федерация по ски и рекламно лице на курорта Банско, както и собственик на фирма „Юлен“.

- Здравейте, г-н Жирардели! Добре дошли отново в България. Благодаря, че се съгласихте да дадете интервю за предаването „Код Спорт“. Как сте?

- Много съм добре. Обичам да идвам в Банско. Хубаво е, че има сняг, и е прекрасно за каране на ски.

- Какво е значението на Банско за България?

- Банско за България е като Сент Мориц за Швейцария, Кицбюел за Австрия или пък Кортина Д'Ампецо за Италия. Тук е пикът на зимния туризъм и със своята стратегия и представяне Банско е един от най-популярните ски-курорти в България и Източна Европа.

- Нуждае ли се Банско от още нещо?

- Абсолютно. От много години се борим за по-добра инфраструктура – основно за втори кабинков лифт, което е задължително. Не бива хората да чакат по два часа – два часа и половина на начална станция, за да се качат в планината. Една кабинкова линия не е достатъчна за извозването на всички желаещи да практикуват зимни спортове. Когато съм споделял този проблем с хора в Австрия и Германия, те все ми се смеят, защото си мислят, че всичко в България е по-лесно за започване и реализиране на подобно начинание. Налага се да им обяснявам, че тук е много по-сложно в сравнение с Швейцария, Австрия и Германия.

- Какво е положението примерно в Австрия през този сезон? Имат ли нова инфраструктура?

- В Австрия само през този сезон откриха една голяма телекабина, 13 гондоли, 10-15 седалкови лифта и още няколко по-малки съоръжения. Това са сериозни подобрения в инфраструктурата, които са необходими. Тук в Банско ни спират от толкова много години да продължим да се развиваме и подобряваме нивото на туризма в България. Трудно ми е да обясня това на чуждестранни медии, защото те не могат да го разберат.

- Какво смятате за новата политика без пластмасови изделия в зоната?

- Това е най-доброто, което може да се направи. Един от най-добрите ми приятели е шефът на водещ спортен концерн. Името му е Каспър Рорстед. Вероятно сте го чували? Преди две години създаде нова линия за спортни обувки, произведени от пластмаса от океаните. Те направиха 2 милиона чифта маратонки с тези пластмасови отпадъци. Това решение имаше огромно положително отражение в медиите, което според мен ще се случи и в България. Много е важно да правим стъпки към опазване на природата и чистотата в страната. Това е една изключително важна крачка на Банско.

- От доста време сте свързан с нашата страна. Знаете ли думи или фрази на български?

- Говоря български не пред публика. Не бих искал да провокирам телевизионните зрители. Мога да говоря малко, но предпочитам да съм на 1-2 чаши хубаво българско червено вино. Тогава българският става наистина добър. Сега, когато говоря с вас ще се въздържа да използвам родния ви език.

- Кое е по-трудно за един човек – да е в политиката или да е професионален спортист?

- Аз не съм в политиката и не мога да направя сравнение. Мога да ви кажа, че да си спортист на нивото на което аз бях, е много, много трудно. Сега моята работа, която много обичам, е в сферата на икономиката. Аз съм публична личност не само в България, но в целя свят. Говоря 4-5 езика и за мен е удоволствие да се запознавам с различни култури – в България, Чехия, Америка, Африка и дори Азия. Затова когато имам избор, предпочитам нови за мен страни.

- Кое е най-голямото предизвикателство сега пред Вас?

- През последните 2-3 години имах няколко нови идеи в икономическо отношение. Издадох три книги, които до момента са само на немски, те са криминални новели свързани със ски бизнеса. Разказват историята на един човек, който кара на ниво Световна купа и е от Швейцария. Така че вече сме на пазара с първите три части, а следващата есен се очаква да излезе и четвъртата. Това е ново за мен. Имам линия за ски облекло, което се произвежда основно в България, притежавам туристическо списание, което е с тираж 250 000 копия. Участвам и в много конференции, даже наскоро бях лектор на форум в Икономическия университет в Цюрих. Това са някои от новите насоки, в които се пробвам и експериментирам. И да ви призная, ми харесва.

- Занимавате се с толкова много неща. Как ви стига времето?

- Денонощието е 24 часа за всички, спя 6 часа и имам 18 за работа. Обичам работата си и ако не правя нищо, ми е скучно и се изнервям. Затова се опитвам да запълня всичките 18 часа – уча нови езици, срещам се с хора, работя, чета книги и пътувам. Всичко това е много важно за мен.

- Доста време вече сте съветник на министъра на туризма у нас – кой е най-трудният съвет, който сте давали и какви са най-големите предизвикателства пред вас?

- Най-важното нещо за всяка страна са туристите, които идват от чужбина. Те трябва да се чувстват добре дошли. В Австрия и северна Италия са почти безгрешни в това отношение. Една от причините да обичам България е, че хората тук са много приятелски настроени и приветстват чужденците. Но това трябва да се случва на по-високо професионално ниво. Не е достатъчно да се усмихнем, нужно е и да предложим отлично обслужване на туристите. Примерно няма как да предложиш добра услуга, ако пътищата към курортите – и зимните, и на Черноморието, не са в добро състояние. Същото важи и за инфраструктурата в ски-курортите, която трябва да е съвременна – нови оръдия за правене на сняг, нови лифтове, паркинги близо до ски-съоръженията, ресторанти и хотели на високо ниво. Това са услугите, които трябва да предлагаме на туристите. Те изграждат отличен положителен имидж на страната. Това е бъдещето, ние строим бъдещето на нашите деца по този начин. Това са важни неща не само за България, а за целия модерен свят.

- Сутрин, като се будите, изпитвате ли някакви болки, напомнящи Ви състезателната кариера?

- Разбира се, че ме боли всеки ден, но предпочитам да ме боли, отколкото обратното, защото това ще означава, че съм умрял. Предпочитам да живея и да ме боли тук-там. Болежките ме карат да се чувствам жив. Претърпял съм много контузии и операции. Свикнал съм да изпитвам малко болка в тялото си, защото толкова много хора нямат късмета да продължават да карат ски, да играят голф, до ходят в планината и да карат велосипеди. Има хора, които са в инвалидни колички, или лежат в болници, защото не са здрави. Аз съм щастливец, защото може да имам някакви травми, но продължавам да правя каквото си искам. И пожелавам на всички хора, които имат някакви здравословни проблеми да ги преодолеят. Здравето е най-голямото богатство.

- В началото сте били не само скиор алпиец, но сте практикували и ски-скокове. Кога за последно скачахте?

- Когато бях момче на 11-12 години участвах в състезание по ски-скокове в родния ми град. Спечелих, след като сутринта бях участвал в състезание по алпийски дисциплини. Не беше дълъг опит – 30 м, но бях само 11-годишен. Беше хубаво преживяване, но не беше това, което исках. В алпийското спускане имаме достатъчно големи скокове, които могат да достигнат до 80 метра, което ме удовлетворяваше. Нямах нужда да правя скокове по 150 метра. И смятам, че не съм сбъркал!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NikNay

    38 4 Отговор
    Стоп - платена реклама. . . . . . Защо никой не говори за Боровец, Пампорово или поне за Витоша да се беше продумало? Какъв е тоя зор да се направи от Банско нещо което не?

    Коментиран от #25, #26

  • 2 Будалата

    16 20 Отговор
    Казали ви го чиляка. 2 часа да чакаш лифт да се качиш горе. Ама Белев и сие искат кинти. Уж ми пазели природата. Пълен маитап са тез зелени. По едно време имаше един кмет на София. Отвън зелен а от вътре червен.

    Коментиран от #7, #17

  • 3 Чичо Тони

    14 2 Отговор
    Следващия път ме поканете мене. Ще разправям каквото искате за половината хонорар на Марко пича.
  • 4 6678

    23 7 Отговор
    Като чист българин аз: Отде се пръкна па ти, м-р Марк, Стой си у вас си, у нас си си харесваме да сотим на опашка, я клюки ще чуем, я ще се запознаем с някой мома. Налкон не щем да ни даваш.

    Коментиран от #11

  • 5 Миризлив пор

    5 9 Отговор
    Да се направи на човек и плати проучване на точните зелени човечета, и пистите ще станат 2-ни и разрешение за още 3 лифта ще има. Ко се стиска този толкова години и търпи загуби?
  • 6 startstop

    11 7 Отговор
    Просто човека се бой за бизнеса си то май това там не е вече бугарско.
  • 7 дедо

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Будалата":

    Будала, нямам против втори лифт, но... ако качиш 5 пъти повече хора горе (17 км. писти) ще се стъпчат, като на манифестация. Колкото до Тома Белев... платена п....тутка, не му пука за природата. Проблемът е презастрояването на Банско. А... какво става с Витоша?! Защо само Банско?
  • 8 ФИНЦИ

    9 10 Отговор
    ЛИФТ АМА НЕ ДАВАШ ПАРИ НА ЗЕЛЕНИТЕ ГЛАВИ МАРК ТУКА Е БГ НЕ АВСТРИЯ САМО КОРУМПИРАНИ ТРАВЕРСИ ИМА В БГ БЯГАИ БРАТ НЯМАШ РАБОТА ТУК
  • 9 Ицо

    31 1 Отговор
    С новите цени за лифта от 65лв. могат да карат ски само чужденци, бизнесмени и гербердките пръдни. Убиха средният да не говорим за бедните българи.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гифон

    26 4 Отговор
    Дано никога не видите втори лифт. Алчни боклуци. Как едно четири членно семейство може да си позволи да кара ски, а да,. освен ако не си цветан цветанов(с малки букви) с парите на бедните пенсионери.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 7 Отговор
    Проблем не са лифтовете, а че ако се реализира проектът за втора кабинка, с предвиден капацитет 3 000 човека/час, в ски-зона Банско, природата в района ще се съсипе ОТ ЧОВЕШКИЯ ПОРОЙ. „Хората в Банско" искат да вкарат СЛОН В АПАРТАМЕНТ!!!
    Всичко може да си направим,-лифтове, хотели, магистрали, молове, небостъргачи, заводи, ....ПРИРОДА НЕ!
    Втори кабинков лифт не е потребен. Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н.
    Повече от половината пръстен отдавна е построен. Той е само малък участък от теснолинейката която минава през Родопите. Остават около 20 км. да се затвори пръстена. Площа на цялата Разлошка долина е приблизително колкото София. Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА. Тъй като Разложката долина е оградена и от още две велики БЪЛГАРСКИ планини: Рила, и Родопите, може да се изградят и нови ски зони в тях. Ако на кабинката има много хора, ще може да караш по съществуващите вече пистите на Добринище -Безбог, Беталовото, Семково и по други бъдещи нови писти.
    Сега, като се закотвиш в Банско,
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Радо

    4 9 Отговор
    Дядо ми казваше: От много глава не боли.

    Коментиран от #21, #22

  • 16 5555

    16 2 Отговор
    Ами вземете да съборите стария лифт и да направите нов с по-голям капацитет.И първо трябва да си плащате концесия за 170хектара които ползвате,а не само за 100 както ви е договора.
  • 17 бял

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Будалата":

    Чиляка нищо няма да реши с втори лифт,като двата лифта ги качат до Бъндерица с кво ще ги извозят нагоре,пак ще има опашки
  • 18 сем Белеви

    11 9 Отговор
    Поздравяваме всички зелени с ПОБЕДАТА! Борбата продължава! Премахваме всички незаконни хотели!
  • 19 ГостЪ

    3 2 Отговор
    Каточели за пръв път коментарите отразяват реалното положение .
    Значи има светлина . Сега остана да изпием идиотите .
  • 20 ГостЪ

    8 0 Отговор
    Този забравиха да го питат дали е свикнал да преглъща и гузната си съвест като болките от спорта .
    Предлагам му да обмисли и идеята за първите в света двуетажни лифтове .
    И имайки предвид капацитета на склоновете в банско задължително и двуетажни писти .
    И концесията да се намали на половина .
  • 21 NikNay

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Радо":

    А моя дядо казваше, на чужд гръб и сто тояги са малко. . . . .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 vasik atanasova

    5 0 Отговор
    и този ли стана собственик в българия
    от години се борим
    кои сте вие
    и за кво се борите
    да изсечете дърветата
    ами отивай в други курорти
    тези дето ги изброи и там сечи и строй лифтове
    гадна физиономия
  • 24 Сънчо

    6 1 Отговор
    Тоя като е голям разбирач и специалист що не си прави бизнес в Швейцария, Австрия, Италия а дошъл в България да сипе акъл, ние си имаме 240 депутати, хиляди чиновници по министерства....
  • 25 Стомаха

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "NikNay":

    ЗАЩОТО В БАНСКО ИМА ОПАШКИ, НА ВИТОША И БОРОВЕЦ НЯМА, АЗ ХАРЕСВАМ ПОВЕЧЕ БОРОВЕЦ НО ХОРАТА ОБИЧАТ БАНСКО, ЗАЩО ДА КАРАМ 1 МИЛИОН БЪЛГАРИ ДА ЧАКАТ 2 ЧАСА ?

    Коментиран от #27

  • 26 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "NikNay":

    Там са на Цветелина Бориславова хотелите, и борбата е жестока.
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Стомаха":

    Ще Ви обясня. Проблемът е в прекомерното застрояване на Банско със стотици хотели, хотелчета, хостеси и т.н., което води до огромното струпване на скиори в ски-зона Банско...Когато се реализира пръстенът и новите писти, то тази навалица пред кабинката ще се разсее. Имайки в предвид, че цялата Разложка долина е колкото София по площ, то придвижването на скиорите с влакчетата ще е кратко и бързо...
    Освен това, пистите, лифтовете и влековете на Добринище -Безбог, Беталовото, Семково ... вече съществуват...
  • 28 Гост 1

    5 1 Отговор
    1-петък,събота и неделя лифта работи на най-ниска скорост (те са 3)
    2-от заменките в Белоградчик-Банско много ''бизнесмени'' имат вече земи на банско ясно е ,че ще искат нови писти и влекове на техните земи
    3-има ли журналисти които да направят разследване - НЕ
  • 29 Виола

    3 0 Отговор
    Жирардели като успял човек и чужденец трудно ще си обясни разрушителните ни действия спрямо туризъм, икономика или каквото и да било
  • 30 Светлин

    0 2 Отговор
    Ако българин не може, дано поне име от ранга на Жирардели ги убеди нашите кухи кратуни, че има нужда от втори лифт в Банско. Макар че като имаме предвид последното решение на ВАС, даже и той изглежда безсилен, за съжаление.
  • 31 Дедо

    1 0 Отговор
    Какво ти трябваше на баир лозе бе Маркчо!Не разбрали вече!Компоти са,не компютри!
  • 32 Михаил

    0 2 Отговор
    Не е истина, световен шампион в ските да иска да инвестира в туризма в България и ние да му правим спънки. В някоя друга държава със сигурност ще бъде приет по съвсем различен начин
  • 33 Токин

    1 2 Отговор
    Решението на ВАС и липсата на втори лифт в Банско ни лепнаха такова петно, че никой читав инвеститор няма да дойде в България и да инвестира в туризъм!
  • 34 Стоян

    0 2 Отговор
    В цяла Европа хората правят лифтове, само тук не можем, защото на едни хора им плащат да пречат.
  • 35 Асен

    0 2 Отговор
    Съвсем вярно. Ненормално е да се губят по два час на спускане зарад опашките. Трябва втори лифт.
  • 36 Макето

    1 2 Отговор
    Тази простотия с опашките я няма никъде по света. Само в България 15 години неможе да бъде построен втори кабинков лифт. В Европа се строят по 150-200 лифта година, ама не и в България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове