29 Януари, 2019 08:11 1 404 9

Депутатите да оправят бакиите с националните паркове

  • парк-
  • банско-
  • витоша-
  • ски-
  • туризъм

Факт е, че законите не са променяни отдавна и са стари. Това се прави за всички в България

Депутатите да оправят бакиите с националните паркове - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди две седмици Върховният административен съд (ВАС) се произнесе на последна инстанция, че строителството в национални паркове е забранено. Депутати от Обединени патриоти (ОП) са готови да внесат изменения в Закона за защитените територии и в Закона за горите, с които да дадат възможност на всички концесионери на ски зони, както и на стопани на съоръжения в планините да реализират инвестиционните си намерения.

Това пише в анализ Валентин Методиев.

Това се прави за всички в България, за да се изчистят законовите пречки и да се даде възможност за развитие на туризма, съобразен с екологичните правила и норми.

Факт е, че законите не са променяни отдавна и са стари. Оказва се, че се тълкуват по различен начин. Затова е наложително да се променят. Именно сега е моментът, когато депутатите трябва да внесат изменения.

Подобни искания вече отправиха кметовете на планинските общини, които са от различни политически сили. Такива дойдоха от Самоков, Дупница, Банско, Разлог, Сапарева баня, Габрово и други.

С последното тълкуване на законите от съда, реално планинските градчета и села са обречени на глад и мизерия. Естествено това ще доведе до емиграция на младите хора навън. За бизнеса означава несигурност и липса на инвестиции в тези общини. Катастрофата ще бъде голяма в икономически и социален аспект с фатални последствия.

Решението на Върховния административен съд, с което се забранява строежът на втори лифт в Банско е решение, с което се забранява като цяло развитието на зимна ски инфраструктура по всички планини, където има природни паркове, което е абсурд. По цял свят има природни паркове, където има условия и за зимен туризъм, включително и в зони на ЮНЕСКО.

И докато всички европейски ски курорти се развиват ежегодно и по решение на местното управление се влагат нови и нови средства за модернизация на инфраструктура, издигат се лифтове, разширяват се писти, градят се водни резервоари за изкуствен сняг, пътища, предлагат се нови услуги, у нас голямата цел е Банско да престане да съществува. Темата за нов лифт на Банско отдавна не е екологична и това признават и самите зелени. Те просто не искат нищо повече в този регион да се развива. С протестите си те пречат на икономическото развитие на България.

Кръгът на клакьорските медии на зелените сега ще почнат да пишат и да обвиняват управляващите, че това се прави само за Банско и Витоша и едва ли не да се внуши, че законовите промени са само за концесионера на ски зоната в Банско и стопанина на съоръженията на Витоша, за да реализират инвестиционните си намерения в двете планини. Това е абсолютно НЕ вярно!

Промените трябва да се направят, за да се изчистят неточностите в Законите и да има ясно тълкуване, а не всеки да си ги чете както може.

ВАС отмени правителственото решение, взето на последното за годината заседание на Министерския съвет през 2017-а. С него се променяше плана за управление на Национален парк "Пирин", като се разрешаваше строителство. За магистратите обаче строителството в национални паркове е забранено. Те се позоваха на Закона за защитените територии (ЗЗТ), където отдавна се спори за една запетая в чл. 21.

Текстът гласи буквално: "В националните паркове се забраняват: 1. строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения."

Казусът се крие в последната запетая. За нея се спори още със създаването на този текст, като през 2000 г., вместо съюзът "и" бе решено да се постави запетая. Така природозащитниците, а и авторите на запетаята, правят тълкуването, че строителни дейности в парковете може да има само когато се касае за ремонт на настоящите съоръжения, а други смятат, че новото строителство е изключение от забраната.

През годините запетаята е била тълкувана по двата начина и от съдилищата.

Именно върху този член ще "разсъждават" сега депутатите на Обединените патриоти. Целта е да има точно и ясно становище може или не може да се строи.

Сега т.нар. еколози, ще искат Закона да остане такъв, какъвто е, за да може да се тълкува по различен начин, а не ясно да се конкретизира. Това ще им даде възможности за нови спекулации по темата и техни си импровизации.

Освен Закона за защитените територии, депутатите смятат да ревизират и Закона за горите.

И там има противоречие между Закона за горите, Закона за устройство на територията (ЗУТ) и плана за управление на природния парк, което спъва ремонтиране на съоръженията на Витоша. Според промените от 2012 г. в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове започва с промяна на статута на територията под самите тях, която в момента се води горска. Същевременно планът за управление на парк "Витоша" забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк. Планът допуска подмяната на съществуващите лифтове, но, за да се подмени един стар лифт по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете. Тази подмяна, по смисъла на ЗУТ, е строителство, а ново строителство, съгласно действащия план за управление, е забранено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Седящият бик

    5 1 Отговор
    Обичай земята. Тя не ти е наследство от твоите родители, тя е твоят дълг към твоите деца. Когато бъде отсечено последното дърво, когато бъде отровена последната река, когато бъде уловена последната птица – едва тогава вие ще разберете, че парите не стават за ядене.

    Дано на кухите кратуни поне малко да им стане нещо ясно от тези думи, казани са от американец, при това от истински такъв, а не нагъл навлек.
  • 2 никой

    4 3 Отговор
    и за кои всички НАС Българи се прави.като си построят олигарсите и бизнеса хотелчета и прилапат повече чужденци и си вдигнат звездите кащк по точно аз обикновенния Българин ще мога да си позволя примерно уикенд на тез същите хотелчета.ще си плащам наравно с тях.затова планините и природните паркове трябва да си останат девствени.
  • 3 Мирослав

    4 3 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати." - глупости на търкалета. Това е очевидно поръчкова статия, обслужваща строителната мафия. Толкова тенденциозна, че в нея няма и бегла връзка с журналистиката. Поръчкова, продажна, манипулационна статия, типична медийна проституция. Колкото и да се опитавате да ги замазвате, фактите станаха известни на всички. Съдът зашлеви шамар на мафията, която се опитва да застрои планините така, както застрои морския бряг. Нито живеещите покрай морето станаха по-богати от това строителство, нито такива ще станат живеещите в крайпланинските градчета и села. По-богати станаха само мутрите и местните кметове и велможи, които позволиха да се застрои всичко и разпродадоха общинските земи за без пари. Последните такива се виждат сега на Алепу, Градина и Арапя. И понеже там лапачката свършва, наред е същото да се случи и в последните кътчета девствена природа. Затова драпат като побеснели мутрите и плащат за такива статии.

    Коментиран от #9

  • 4 ванката

    2 1 Отговор
    тия пък моля ти се ...депутати щели да оправят те немогат да се оправят с националните проблеми камоли с националните паркове вие май не си познавате депутатчетата
  • 5 2019

    1 0 Отговор
    Абе кой им дава дипломи на теа съдии. Образование никакво, оттам простотията се шири на длъж и шир. Сами си създаваме проблеми за да има с нещо да ни е забавен живота. То хубаво, ама с простотии без чет няма как да ни е хубаво и комфортно. Няма кой да дойде да ни оправя, от другата страна са добре ... те се развиват, имат прогрес и ни гледат сеира.
  • 6 ГосТ

    0 2 Отговор
    Тва да отива директно в европейските институции и съд ! А това жирардели да ходи да строи във френските, швейцарските или италиански национални паркове и защитени територии. Как можахте да ги вкарате в парламента каракачанката и далавери питам ? Как?
  • 7 п.п.

    0 1 Отговор
    Само те липсваха да подгласят на тиквун,цецко и сие. Тея простотии даже не би трябвало да подлежат на обсъждане
  • 8 Миризлив пор

    3 0 Отговор
    Сегашния закон, който позволява определени тълкувания в двете посоки обслужва единствено и само "псевдозелените". Кога не са добре стимулирани реват и правят протести, кога имат стимул само стоят отстрани.
  • 9 Готин ама не съвсем

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мирослав":

    Ма така, признайте си го! Няма само мутри да се облажват. ТребЕ и на Вас да ви се снесе нещичко, та да мирувате. Понеже сте с ръце заврени в гъзовете и некадърни за някакъв бизнес, е най-лесно, да се пишете зелени и защитници на природата и да рекетирате можещите и знаещите стремящи се да създадат нещо и правят бизнес! Що не идете да протестирате за природата вШвейцария, Австрия, Италия, Германия, да им обясните, че не могат да имат по няколко стотин лифта по няколко хиляди километра писти и да имат Хотели и станции, както и нормални пътища до там. Вървете протестирайте там и им обяснете, че са бетонирали всичко. Да го съборят и да засеят гори. Хайде опитайте и тогава се изсирайте по въпроса!