Last news in Fakti

13 Март, 2019 15:00 4 940 23

Шофьорите в София ще взимат близо 2 бона

  • шофьори-
  • градски транспорт-
  • заплати

От началото на април ще бъдат изравнени и доходите на шофьорите и ватманите

Денят на лъжата 1 април ще стане ден на истината за шофьорите в София. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви днес солидно увеличение на парите за водачите в двете общински дружества „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“, където от известно време има напрежение заради извънредния труд и лоши условия на работа, съобщи trafficnews.bg.

"От 1 април заплатата на водачите в столичния градски транспорт ще стане 1150 лева. Финансовата оценка на тази мярка е 5,3 млн. лева допълнително от бюджета на Столична община“, обяви Фандъкова. Тя изчисли, че предлаганото увеличение ще доведе до основна заплата за водачите от 1150 лева, а средната брутна заплата, без извънреден труд, ще е над 1800 лева. По предложение на кмета за добра работа ще се дават и бонуси от 100 лева, което означава, че при минимален допълнителен труд водачите ще получават над два бона. Водачите вече получиха увеличение от 1 феруари, когато възнагражденията им станаха 1045 лева.

От началото на април ще бъдат изравнени и доходите на шофьорите и ватманите, добави Фандъкова. Тя припомни, че вече е поела ангажимент за изграждане на още тоалетни, както и да вземат мерки за допълнителна сигурност на водачите.

„Исканията на водачите се използват политически и се злоупотребява с тях. Това е безотговорно към водачите и към гражданите на София. Надявам се да спре безотговорното отношение на колегите от БСП, които продължават да подстрекават работещите в дружествата. Това го зная от самите шофьори“, коментира столичният кмет.

„Популизмът е вреден. Той не цели да подобри условията на труд, а политически дивиденти“, каза още Фандъкова.

Тя обяви, че утре внася предложения в СОС заради проблема с недостига на водачи в градския транспорт.

„Предлагам извънреден доклад с две цели – да задържим водачите, които в момента работят, както и да се опитаме да привлечем нови шофьори“, обяви тя.

„Незаетите места в системата на градския транспорт за водачи в момента са 251, от около 2000 водачи общо. Този недостиг е 13%. 116 са липсващите ватмани и шофьори на тролеи в „Столичния електротранспорт“, 135 са свободните места за шофьори на автобуси“, обясни кметът.

„Привличането на нови шофьори е единственият начин да намалим часовете за извънреден труд“, изтъкна Фандъкова.

„Положеният извънреден труд в „Столичен електротранспорт“ през януари е бил средно 28,7 часа, а пред февруари е паднал на 23 часа. В „Столичен автотранспорт“ през януари положеният извънреден труд е бил средно 28,4 часа, през февруари пада на 25,6 часа“, обясни още кметът. „Въпреки спада на часовете, тези числа са над месечните норми.

Директорите на двете дружества имат предписания и от Инспекцията по труда, и работят за намаляване на извънредния труд. Без нови шофьори няма да е възможно да приведем извънредният труд в границите на 15 часа на месец“, подчерта Фандъкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    4 5 Отговор
    Колкото военен летец - пилот за ВВС!

    Коментиран от #8

  • 2 бл.134 в Зап. парк

    4 10 Отговор
    Баш, баш ...вече може и да не спират на спирките , и без това вече повечето не го правят...карат , карат и пред гишето за заплатите , после билет за самолет кефти Дубай , кеф ти Египет...раятя нека да гние , тя и без това измря .Нищо ще си внесеме бесарабски българи .Те там са глупави
  • 3 Някой

    1 4 Отговор
    Тъпо а! Служим на Република България.
  • 4 Оня с коня

    5 1 Отговор
    Браво!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 El Torro

    8 0 Отговор
    Много се радвам за колегите, браво. Но винаги може и още.
  • 7 Кур

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кур":

    за завистливите и злобни провинциалисти. За теб специално черен и дебел.
  • 8 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    И два пъти повече от Професор в природните науки. Евалата бе булгаристан !

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Доцент получава 650лв, лекар в спешно 700лв, младши лекар в профилирана болница 800лв, учител, полицай, държавен служител 900лв, но пък шофьор в столицата 1150лв. Ами направете го за всички или смятате, че да се кара автобус с 90км/ч е по-безопасно отколкото с 40км/ч? В провинцията колко ще визмат? 450лв? А в столицата 1150лв? Докога една чистачка, продавачка или шофьор ще са на заплати двойно по-високи от интелигентен персонал изискващ много учене и отдаване на науките? Моят съсед е тираджия и взима 4х.лв заплата месечно. В същото време преподавателят ми в университета е на 650лв заплата, а мой приятел лекар започна на 900лв и му я намалиха на 700лв понеже нямали пари, а е учил 5г и после още години специализация и лишения за 700лв? Ами хайде всички да станем общи работници, и те са на 900лв и то чисти.

    Коментиран от #10

  • 10 Миризлив пор

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Тук вече говорим за пазарна икономика за съжаление. Кога търсенето надвиши предлагането и цената се вдига. За съжаление хората с шофьорска книжка най-лесно си намират работа "на запад" както си казал - тираджия за 4000 лева, ако си за немска или английска фирма е дори и повече. В същото време преподавателя ти в университета малко трудно ще си намери работа със същите познания и умения за повече пари, така че ще си соти на работа за тези пари.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 тоя с магарето

    3 0 Отговор
    Днес в СО май са гласували основна заплата 1150 лева. Къде ги видяхте 2000. С извънредни, вредни, стаж и т.н ЕВЕНТУАЛНО и то не всички
  • 13 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Миризлив пор":

    Съгласен съм за пазарните методи, но в Германия един тираджия не взима повече от един професор, има си минимални заплати по професия, а максималните вече си зависят от конкуренцията между фирмите, институциите или университетите. У нас няма логика в заплащането: тук колкото повече си учил, толкова по-малко взимаш, което е в пълен разрез със световната практика и норми. Това демотивира всякакви форми на интелектуално и социално развитие. Нямам против шофьор да взима толкова, ако лекар, учител и полицай са на 2х.лв средна брутна заплата. Навремето баща ми беше ми казал: изкарай си категориите, защото колкото и да си прост, за шофьор все ще ставаш. Сега излиза, че въртящите геврека са по-важни и по-ценни от интелектуалните професии, което е фарс.

    Коментиран от #17, #20

  • 14 Баш майстора

    3 1 Отговор
    Айди заповядайте за шофьори в софия, обаче регламентът е много суров.
    Само да знаете за изискванията за шофьори, може по лесно пилот на самолет да ставаш , а за водач в гр. транспорт да не отговаряш.
    За това виждаме повече водачи пенсионери , които имат стаж в системата и могат без почивки до припадък.
    Най важното те познават и знаят маршрута на всичките линии в софия.
    А нека заповяда някой от провинцията и да работи по GPS , плюс минус една минута на всяка спирка.
    Очакваме новите кандидати от провинцията с всички необходими документи и досието от КАТ.
  • 15 възмутен

    3 1 Отговор
    ДА ВЗЕМАТ! НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ИМ СЕ ПОЛАГА ДА ЖИВЕЯТ НОРМАЛНО - РАБОТЕЩИ И ПЕНСИОНЕРИ!
  • 16 Един ....

    2 1 Отговор
    Шофьорите в тази кочина трябва да вземат 5-6 хиляди лева и да ги пенсионират на 40 години .
  • 17 миризлив пор

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Говорим за на запад дори и Полша - има търсене на шофьори с минимални езикови познания които да въртят геврека за тяхна заплата. Има и търсене на професори но там изискванията са други а бройките ограничени и местен професор трудно ще отиде там с почти никаква преквалификация. За това е този дебаланс - шоферите бачкат за западна заплата почти без преквалификация на хубави нови камиони а учените хора за нашенска. И така като няма кой да работи искат или не си посвиват печалбите и дават пари.
  • 18 незнайко

    2 0 Отговор
    КАКВА ЗНАЧИ ТОВА ??? ПРИ МИНИМАЛЕН ДОПЪЛНИТЕЛЕН ТРУД ??? Естествено, че ще се заплаща допълнително щом работиш повече !!! Защо 1150 а не 1200 ??? Кой определи тази заплата ??? ТОВА Е ПОДИГРАВКА ЗА ТРУДА ИМ, КАТО ОСНОВНА ЗАПЛАТА !!!

    Коментиран от #19

  • 19 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "незнайко":

    135 свободни работни места за шофьори !!! НЕ ИМ ЛИ СВЕТВА ПО ЯРКО ЛАМПАТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ???
  • 20 El Torro

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Пич, имай уважение към професиите и хората, като спрете да гледате "учените главици" постоянно в канчето на другия и да правите тези глупави сравнения, може и да ви се получат нещата. Казал баща ти,че шофьорите били прости, тъй като не ставаш за друго то шофьор ще стане. Пълни Идиоти. Хората които извозват живата "интелигентна" биологична маса си заслужават парите до стотинка,че даже и още. Напънете се и вие и си отстоявайте вашето.
  • 21 Mango number five

    1 0 Отговор
    1150лв основна заплата трябва да получават работещите в чистотата, де нямат никаква квалификация.
    Алоуу , не е скъп тока и горивото. Заплатите са ви малки.
  • 22 Газ спирачка на 100 про

    1 0 Отговор
    Сега остава и да започнат да карат рейсовете както трябва, че напоследък откакто им взеха нови рейсове е само газ спирачка до край и хвърчащи пътници в купето все едно картофи карат. един ми вика че не били свикнали още педалите на новите рйсове били по чувствителни ама мен кво ме грее като дори и седнал се мятам напред назад при всяка маневра тръгване спиране - кой знае колко хора са полетели на пода на рейса и са си счупили я ръка я крак заради некадърното шофиране на тези аланкоолу-вци.
  • 23 Таксиметров

    2 0 Отговор
    аз "взимам" средно по 100 оборот на ден. -10 лв метан, -10 лв за колата = 80лв. 80лв X 30 = 2400 лв. Декември средно по 170 лв оборот на ден - 15лв метан - 10 за колата = 145 x30 дни = 4350 лв - ако излезна на 31 срещу 1ви Януари + още 500лв. Средно 5000 лв Декември, Нямам шеф.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове