Last news in Fakti

14 Март, 2019 16:58 1 414 7

Официално вдигнаха заплатите на шофьорите в София

  • градски транспорт-
  • софия-
  • шофьори-
  • заплати

Въпреки това сумата не е исканата от тях

Столичният общински съвет прие единодушно предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова заплатите на шофьорите от градския транспорт да се увеличат с 10% от 1 април, съобщава "Фокус". Така възнагражденията в „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ първо се изравняват, а след това се увеличават. С промените основната заплата в бранша става 1150 лв., а средната брутна – 1800 лв. Има предвиден и бонус от 100 лв. за добре свършена работа. За увеличението на заплатите Столична община ще отдели 5,3 млн. Целта на новите мерки е да се облекчат условията за работа на шофьорите в градския транспорт и да се намали извънредният труд в
двете дружества, който в момента е над допустимите 15 часа. Припомняме, че шофьорите настояваха за заплата от 1250 лева.

До повишаването на заплатите се стигна след внесен извънреден доклад на 13 март от кмета на София Йорданка Фандъкова за решаване на проблемите на водачите в градския транспорт, след като те сигнализираха за тях. Шофьорите алармираха за тежките условия, в които работят, както и за извънредния труд, който им се налага да полагат, заради липсата на кадри. В доклада Фандъкова си постави две цели - задържане на работещите водачи и привличане на нови за справяне с недостига на кадри.

От доклада стана ясно, че незаетите места в системата на градския транспорт за водачи са 251, недостигът е 13%. 116 са липсващите ватмани и шофьори на тролеи, а 135 са свободните места за шофьори на автобуси. Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че увеличаването на възнагражденията на шофьорите е част от последователна политика за подобряване на условията на обществения транспорт. „Това е доклад, който внесох на базата на ясен анализ за недостига на водачи – на шофьори и ватмани, поради което се появява и необходимостта от много извънреден труд. А това не е в интерес както на самите водачи, така и на гражданите на София“, обясни тя и уточни, че целта на доклада е да задържи шофьорите, които работят в момента, и да привлече нови. Фандъкова съобщи, че продължава диалогът по предложението на синдикатите за тригодишна програма.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов припомни, че това е второто увеличение на заплатите в столичния автотранспорт за тази година, след като такова имаше и през февруари. Той посочи, че вследствие на това вече има няколко нови молби за постъпване на работа. „Така че се надявам повече хора да дойдат. Стремим се да правим условията на труд все по-добри, а заплащането да е достойно“, каза още зам.-кметът. По думите му увеличаването на възнагражденията няма да бъде за сметка на повишаване на цената на билета или за сметка на спиране на нощния транспорт.

От своя страна, лидерът на БСП – София Калоян Паргов определи взетото решение на Столичния общински съвет като успех за БСП. По думите му увеличаването на заплатите на шофьорите в градския транспорт е станало след натиск от страна на опозицията си над управляващите, за да си свършат работата. „Очевидно е обаче, че трябва да се промени подходът и чуваемостта, когато говорим с шофьорите. Те очакват втората крачка, но г-жа Фандъкова не я прие – да поеме ангажимента, че при актуализация на бюджета тази година, на първо място ще помислим за допълнителното увеличаване, както те искат“, каза още Паргов и подчерта, че БСП – София поема ангажимент, че когато дойде времето, ще поставят този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова

    4 5 Отговор
    Комунистите пак си приписват дела в които нямат никакво участие.Червени б.......

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Mango number five

    4 0 Отговор
    1800бруто демек 1390 чисти, при пълен месец с яко натоварване.
    Аааа каке мерси, таз я нещем.
    Само ако напрайш трамваите дизелови, дадеш безлихвен кредит за жилище и договор за 30години. Мога да зарежа офците у Тъпчилещово и да дойда да стана батман у софето, за тез къси кинти.:)))
  • 5 ТОЧКАТА

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шофер":

    Ти какво очаквашш...То и гръмкото УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ с 10% се оказа балон....НЯМА ,ОЩЕ НЯМА И СЛЕДА ОТ НЕГО.....
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вова":

    Малко са .Призовавам кметицата, ако иска да продължава да е такав да вдигне заплатите на шофьорите на 5000 , право на 4 жени , годишно поклонение в Ибиза и Малдивите.
  • 7 Миризлив пор

    2 0 Отговор
    Реалното състояние на нещата - има дефицит (изкуствен) на кадри има извънреден труд така че тези които са на работа вземат 1 заплата допълнително на 3 или 6 месеца от извънреден труд. Хората излъгани че вземат пари, шефа може да ги контролира че непослушковците нямат извънреден труд. Нещата се размирисаха, ще се назначат хора извънреден труд няма да има ще има 100 лева към заплатата - шоферите ще са недоволни че няма извънреден труд, шефовете че не могат да ги контролират т.е. всички ще вземат по равно... Не искам да съм пророк но след 6-9 месеца ще има масово напускане и то на кадърни кадри като ги няма тези допълнителните пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове