Last news in Fakti

5 Май, 2019 17:34 2 375 37

Светият отец: Бог ни призовава, Бог ни обича

  • папата-
  • папа франциск

Когато го приемаме, ние се издигаме по-високо, приемаме най-красивото си бъдеще не като възможност, а като реалност, заяви папа Франциск в София

Светият отец: Бог ни призовава, Бог ни обича - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

„Бог ни призовава, Бог ни изненадва, Бог ни обича“. Така папа Франциск започна Светата литургия пред събралото се множество на площад "Ал. Батенберг" в София.

„Всичко се случва на бреговете на Галилейското езеро, където Иисус бе призовал Петър. Беше го призовал да си остави работата на рибар, за да стане рибар на човеци. След целия този път, след преживяването на смъртта на Учителя и въпреки известяване на Неговото възкресение, Петър се връща към предишния си живот. „Отивам да ловя риба“, казва той. И другите ученици са същите: „И ние ще дойдем с теб“. Сякаш правят стъпка назад. Петър отново взима мрежите, от които се беше отказал заради Иисус. Тежестта на страданието, разочарованието, дори предателството са се превърнали в тежък камък, който трудно би паднал от сърцата на учениците. Те все още са ранени от тежестта на болката и вината. Благата вест за Възкресението все още не се е вкоренила в сърцата им. Господ знае колко силно за нас е изкушението, да се върнем към нещата от миналото“, сподели папа Франциск.

Светият отец: Бог ни призовава, Бог ни обича

Според Светия отец мрежата на Петър е символ на изкушението и носталгията по миналото.

„Затова ще искаме да си върнем нещо от онова, което сме пожелали да оставим пред опита ни за провал над болката и дори на факта, че нещата не са така както сме се надявали винаги се появява едно много тънко и опасно изкушение, което ни кара да се обезкуражим и да махнем с ръка. Това е психологията на гроба, която оцветява всичко в примирение и ни кара да се привържем към сладникавата тъга, която като червей разяжда всяка надежда. По този начин се развива най-голямата заплаха, която може да се вкорени в една общност. Сивият прагматизъм на живота, което на пръв поглед изглежда всичко нормално, но където действителност вярата се изпарява и дегенерира в дребнавост. Точно там при провала на Петър идва Исус, започва отначало и търпеливо отива да го посрещне и му казва „Симоне, това е името, от първото му позоваване. Господ не очаква идеални ситуации и вътрешни разположения. Той ги създава. Не чака да се срещне с хора без проблеми, без разочарования, грехове. Самият той беше изправен пред греха и разочарованието. Братя, Господ не се уморява да ни призовава. Силата на любовта преобръща всяка прогноза и знае как да се започне отново“.

„Всяка сутрин ни търси там, където сме и ни призовава да станем и да възкръснем отново чрез Неговото слово, да погледнем нагоре и да повярваме, че сме създадени за небето, а не за земята, за висините на живота, а не за низостта. Призовава ни да не търсим живия сред мъртвите. Когато го приемаме, ние се издигаме по-високо, приемаме най-красивото си бъдеще не като възможност, а като реалност“, сподели още главата на римокатолическата църква.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хайл Папи

    6 2 Отговор
    Ееей днес не бях чел и чул нищо за тоя.Абе по никоя телевизия нищо не казаха за него.За малко да не разбера ,че е идвал.
  • 3 Петър

    12 2 Отговор
    Айде бе,надухте ни главите с тоя Папа.

    Коментиран от #5

  • 4 Папата е сатанист!

    15 7 Отговор
    Какъв свят човек е Папата бе, заблудени хора?! Дядо Добри бе пример за свят човек, а служителите в Римокатолическата църква са извратени хора (педофили) с черни души, принадлежащи и служещи на Луцифер!

    Коментиран от #19

  • 5 анал

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Папата е прав, Бог ни обича. Само дето ние не разбираме Божията любов. И как дая разбираме като есе сме прецакани и? Ето сменихме Хитлер райх с БКП, СДС, БСП, ДПС, ГЕРБ и все прецакани? Значи Бог иска да страдаме защото е садо-мазо и иначе скучае. А като ревем като койоти той се радва и му е гот. Папата е просветление и казва истината. Но ние пак я духане и не знаем ЗАЩО??!??
  • 6 Bingo

    7 3 Отговор
    Папата явно не знае в каква атеистична държава е дошъл. Всеки се прави на православен но стъпва в църква единствено по Коледа, Великден и по сватби и кръщенета. Не се чудете що Държавата ни е на това дередже.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Guðmundsson

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Кочината русия е на дъното !!!!":

    Добре казано, ама папата и той си е комунист. Расото е за прикритие само. Най голямата мафия са именно римо католическата секта.
  • 10 НОСТРОДАМУС

    3 3 Отговор
    папа ти сериозно ли ве
  • 11 Иван Х

    5 5 Отговор
    Бъдете добри и замълчете за малко. Смирете се.
  • 12 Чичо

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Кочината русия е на дъното !!!!":

    Сам не разбираш колко си прав. След 10 години управление на комунистите от герб България вече не е държава. В момента е колония на САЩ или територия на ЕС, а може и двете.

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Просто статистика

    3 2 Отговор
    Бог не ни обича вече 10 години. Иначе щеше да си прибере цялата тиквена пасмина, та да живнем малко!

    Коментиран от #21

  • 15 Киро

    7 2 Отговор
    Вълкът във овча кожа обикаля неспирно стадото,баламосва божиите овчици със сладки приказки,мие им краченцата дори,а пастта му зейнала широко та омаяните овчици сами да падат в нея.
  • 16 Guðmundsson

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "България е във НАТО и ЕС":

    Не сме много свободни, защото комунисти управляват.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Русонефил

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Папата е сатанист!":

    Ти да не бъркаш Папата с руския полковник
    милионер Гундяев
  • 20 Русонефил

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Чичо":

    Даже да е истина акво лошо да си колония на богата и просперираща държава? Всички римски колонии се гордеят с това и до днес. И музеи правят. Лошо е да си колония на бедна и изостанала държава като Русия
  • 21 Питащ

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Просто статистика":

    С кои ще живнеш? С решетниковата пасмина? Подозирам, че няма да стане, освен ако под ние разбираш само себе си
  • 22 Бля бля

    2 2 Отговор
    Не вярвам на човек, който е галил Борисов по главата!!!
  • 23 Нео

    3 2 Отговор
    Ето едно богохулство изречено от Кардинал Белармин :Всички имена,които в Писанието се прилагат за Христос,в резултат на което е твърдо установено,че той е над църквата,се прилагат и за папата.
  • 24 Папата много обича децата

    5 3 Отговор
    Гледах го по ТВ-то педофилът мръсен как прегърна момчето, а представяте ли си на четири очи как щеше да го прегръща?!?!?!?!?! Ако тва беше моят син, никога нямаше да допусна да се доближи до тоя извратеняк!

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Нео

    2 1 Отговор
    Папа Бонифаций осми се осмелява да каже:"Римския папа съди всички хора,но него никой не съди.Това което е казано за Христос,може да се каже и за мен(...)аз имам силата на царя на царете.Аз съм всичко и над всичко,така че самият Бог и аз,Божият наместник,сме съвсем съвместими и аз мога да направя всичко каквото може Той.Тогава за какъв ще ме сметнете, освен за Бог.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Нео

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Bahti":

    Ще напиша за друго твърдение на папа Лъв тринадесети:"На тази земя ние заемаме мястото на всемогъщия Бог". Всички тези богохулни изказвания са истински,произнесени от реално съществували личности,вие преценете сами!
  • 32 от провнцията

    2 1 Отговор
    Говори си човека....даже хубаво говори. Но само думи са това! Целта е просто ВЛАСТ! БОГ няма нужда ни от папа, ни от поп! Човек няма нужда от посредници за връзка със СВЕТЛИНАТА!
  • 33 Plovdiv

    1 0 Отговор
    И за педофилите ви ли се отнася???
  • 34 Бог обича едните повече

    0 0 Отговор
    Другите по малко
  • 35 Kupo

    0 0 Отговор
    Ама за хубаво им затрихме едно време латинската разбойническа империя на католиците,а сега и йезуито-масонската им кочина отвъд океана се разпада.Исляма е последната им надежда явно,но и там спасение за тях няма.Ще се влачат по корем и ще лижат крака до края на Вечността.С такива отрепки работа нямаме никаква.
  • 36 Хаджи хаджи Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Bahti":

    А кога ще разкаже и за Богомилите? Затова е дошъл в България! За да се извини за преследването на Богомилите!
  • 37 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    АЗ СЪМ МАТЕРИАЛИСТ И ЗНАМ ,ЧЕ МАТЕРИЯТА Е ПЪРВА -А ПОСЛЕ ЕВОЛЮЦИЯ ;ГОВОР И ПИСМЕННОСТ И НАЙ-УМНИ /НО МНОГО УБИВАНИТЕ/ ЕВРЕИТЕ СА СЕ ЗАЩИТИЛИ С "НАЧУКВАНЕТО НА РЕЛИГИЯ " В НУЖДАЕЩИТЕ СЕ МОЗЪЧЕТА !!! " ДАЙ СИ БУЗИТЕ" -РИМ Е СИЛЕН ; "С ОГЪН И ЯТАГАН "-РИМ Е СЛАБ !!! НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ПЪРВАТА И ПОСЛЕДНА БОЖИ ЗАПОВЕДИ !!! ПЪРВАТА Е ДИКТАТ ,А ПОСЛЕДНАТА" ПРИЕМА" РОБСТВОТО /"НЕ ПОЖЕЛАВАЙ И... РОБИНЯТА МУ" /-В ОРГИНАЛ !!! ТРАЛАЛАХ-ТРАЛАЛАХ !!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове