Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

16 юни 1913 г. Междусъюзническата война

Последствията са плачевни за България

Публикувана: 16 Юни, 2019 07:31
65 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2940
16 юни 1913 г. Междусъюзническата война
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.

Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.

Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.

Според някои историци заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.

Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.

На 28 юли бил подписан Букурещкият мирен договор 1913, според който България не само била лишена в значителна степен от освободените от нея по време на Балканската война 1912-1913 земи, но понесла и тежки финансови и други загуби.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Госあ
(гост)

Неутрално
1 Отговор
И после некви ше ми разпраат колко велик политик е бил сатрапа крил се като мишка по време на освобождението и докарания от него измислен цар. Тези хора нанасят много по големи поражения на родината дори от фесовете.

Коментиран от #54, #59


Оценка:
-7 +52

Jeik
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Таи фамилия Сакскобурготски ни вкарва в 2ве нац. катастрофи само за 6 г. и във ВСВ отниво на губещата страна струва на България : Западни Покрайнини, Беломорска Тракия, Северна Добруджа. Това е наследството на бг. Куборгите и бг. русофобите и един Военен преврат 1923г.!!!

Коментиран от #6


Оценка:
-7 +57

СоцБоц
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Алчните и некадърни царски политици, докараха най-големите беди на Българския народ!Борис трети е като сегашните Десни- предател и безродник мислещ само за собственото си благополучие.Затова всички Соросоидни гюбрета да си затварят лъжливите усти и да искат прошка от хората.

Оценка:
-9 +45

Комуниста
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Типична българска черта е предателството, още от турското робство са се предавали всички нац. герои са убити от българи като се почне от Левски и Ботев! Има една приказка от турско врене,, Чорбаджия изедник" а не турчин! Обърнаха се срещу съюзниците 1913г.също както се обърнаха срещу руснаците веднага след освобождението. Върнаха се като интелигенция чорбаджийските деца от Запад в България след 1776г.и почнаха с русофобията си да тровят родината!

Коментиран от #12, #19


Оценка:
-16 +28

българин
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Милиони българи са останали извън България и безчовечно асимилирани от сърби, гърци, турци и румънци. България отвсякъде граничи със себе си.

Оценка:
-4 +49

СссереМ
(гост)

Неутрално
6 Отговор

До коментар #2 от "Jeik":


За всичко е виновна просия,руснаците не са съгласни с голяма и мощна българия която не им играе по свирката и подпомагат румънците да нахлуят и завземат територии,винаги руснаците са били против нас,долно и нечовечно племе.

Коментиран от #13, #14


Оценка:
-30 +26

365
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Аз нещо смътно си спомням, че повода за войната е проблем в македонска област.

Оценка:
-2 +16

Жоро
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Никой не се интересува от толкова далечно минало.Важно е настоящето.

Коментиран от #11


Оценка:
-21 +3

Истината
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Българския войник - герой !
Българския политик- продажни !

Оценка:
-5 +40

Хисторик
(гост)

Неутрално
10 Отговор
1913г.България губи Северна Добруджа и Беломорска Тракия 1919г.България губи Западните Покрайнини по силата, на Ньойския Мирен договор осъденисме и да платим 1919г.2,5 милиарда Зкатни Франка + 10 000 едър рогад добитък и 20 000 дребен рогат добитък. С част от репарациите които Гърция изплаща на макетдоските българи след 1919г.след гонението им от,, Егейска Македония" българското правителство се разплаща със длъжниците си от ПСВ!

Оценка:
-1 +20

Госあ
(гост)

Неутрално
11 Отговор

До коментар #8 от "Жоро":


Ами настоящето се определя от миналото и до голяма степен е описано от коментар #4 Като резултат, настоящето е трагично -справка положението на България в ЕС, Европа и света. А бъдещето следствие на настоящето не е никак розово

Оценка:
-1 +25

Руски националист
(гост)

Неутрално
12 Отговор

До коментар #4 от "Комуниста":


Стига с тия коментари в полза на Русия. Ако тази велика страна се надяваше на помощ от всякакви пумияри, досега да е свършила. Русия на бялата раса.Какво е това бяла раса?? Освен чистите руснаци, това са хора с бяла кожа, розови бузки, светли очи и светли коси, знаещи перфектен руски с минимум 2000 думи. Всички останали вън от Руската федерация, защото не искам Русия да заприлича на САЩ, с всякаква бълвоч, поназнайваща руски и излагащи нас руснаците по света. Вие българите не ставате, защото сте тъмнокожи балкански субекти и дори с перфектен руски, приличате на африканци с перфектен английски, представящи се за ''граждани'' на САЩ

Коментиран от #15, #23


Оценка:
-19 +11

Бесен Язовец
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #6 от "СссереМ":


Каква Русия бе? Русия колко пъти ще ни спасява г.....? Русия да не ни е освободила да нападаме съседите си от запад и юг? Весеки да си носи кръста сам. Глупоста се плаща винаги скъпо когато става въпрос за лошо държавно управление, и сега и тогава не е изключение!

Оценка:
-6 +29

Бесен Язовец
(гост)

Неутрално
14 Отговор

До коментар #6 от "СссереМ":


Къде я видя мощната България? Мошните чака ха 5 века да дойде някой да ги освободи за да почнат с австрийския си Цар да се правят на потомци на Чингис Хан!

Оценка:
-7 +22

Госあ
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #12 от "Руски националист":


😂 или си тролче, или много добре си научил оригиналната писменост на Русия. Аз като българин не бих се радвал да бъда определян като славянски селянин. А пък руснаците са сложни за определяне.

Оценка:
-5 +17

Радо
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Тази национална катастрофа, която ни предстои сега, коя е по ред, че вече спрях да ги броя?

Коментиран от #17


Оценка:
-4 +18

младо
(гост)

Неутрално
17 Отговор

До коментар #16 от "Радо":


Сегашното е не е просто "катастрофа", а унищожение. При катастрофа, отиваш изчукваш калника, сменяш стъклото, радиатора... и продължаваш напред. Сега, обаче, се очертава циганите да продължат "напред" към други страни и народи.

Оценка:
-2 +24

Истината
(гост)

Неутрално
18 Отговор
През 1913 г. Русия грубо и безцеремонно нарушава и не изпълнява подписаната от нея военна конвенция с България от 1902 г. за защита срещу Австро-Унгария и Румъния, подтиква и подпомага Румъния да удари в гръб България, протака провеждането на арбитража, заложен в сръбско-българския съюзен договор от 1912 г, подпомага с разузнавателни действия сръбско-гръцкия съюз, дезорганизира действията на българското правителство и българската армия чрез своя посланик в София Неклюдов и руските подлоги - цар Фердинанд, Иван Гешов, Стоян Данев и генерал Радко Димитриев (Наполеончето).

Освен това чрез извънредния си и пълномощен посланик в Цариград Михаил Гирс подтиква Турция да се намеси в Междусъюзническата война. Посланик  Гирс уверява турските държавници, че турската армия може да навлезе до Марица!

В резултат на всичко това от българското землище са заграбени както следва:
1. От Сърбия- цялата Вардарска Македония в размер на 27 500 км2.
2. От Гърция- цялата Егейска Македония в размер на 21 300 км2.
3. От Турция – цялата Източна Тракия в размер на 14 500 км2.
4. От Румъния – Южна Добруджа в размер на 8000 км2., която по-късно през 1940 г. съгласно Крайовската спогодба е върната на България.

Оценка:
-15 +19

Българин
(гост)

Неутрално
19 Отговор

До коментар #4 от "Комуниста":


Русофилите сте най-големите българофоби и национални предатели. А русофоби няма.

Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

Коментиран от #22


Оценка:
-16 +13

Прост народ слаба държава
(гост)

Неутрално
20 Отговор
Колко добре стои България на картата преди Фердинант да извърши тези безумия. Но за да вземе тези грешни решения не е виновен само той, тези около него също са били национални предатели. Дори през средновековието когато са се планирали войни се е отчитал факторът международна подкрепа, нашия цар тръгнал сам да превзема света и никой от министрит и съветниците не се е противопоставил.

Коментиран от #21


Оценка:
-3 +21

Госあ
(гост)

Неутрално
21 Отговор

До коментар #20 от "Прост народ слаба държава":


Напротив, противопоставили са се. Всъщност този акт на национално предателство е извършен с изричното несъгласие на българското правителство. Доколкото знам, е направено дори без знанието на правителството.

Оценка:
-1 +12

Комуниста
(гост)

Неутрално
22 Отговор

До коментар #19 от "Българин":


ТРИ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ НА СМЕТКАТА НА РУСОФОБИТЕ ЛИЗАЧИТЕ НА ЗАПАДНИТЕ СИ ГОСПОДАРИ! Дори и фашисти докарахте в България, да събират евреи и пратихте в Аушвиц 15 000 от егейска македония български евреи.

Коментиран от #24, #27


Оценка:
-13 +10

Само питам
(гост)

Неутрално
23 Отговор

До коментар #12 от "Руски националист":


Ти да не си чист руснак като Лавров и Шойгу или си обикновен руски мелез?

Коментиран от #25


Оценка:
-5 +11

Българин
(гост)

Неутрално
24 Отговор

До коментар #22 от "Комуниста":


Единствено за руската измет съществуват русофоби.

Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

Коментиран от #26


Оценка:
-9 +8

Бесен Язовец
(гост)

Неутрално
25 Отговор

До коментар #23 от "Само питам":


А ти да не си чиста американец като Барак Обама - тракиеца?

Коментиран от #29


Оценка:
-3 +13

Комуниста
(гост)

Неутрално
26 Отговор

До коментар #24 от "Българин":


А вие наричате всички патриоти на България Русофили!!!!

Коментиран от #28, #30


Оценка:
-4 +9

Истината
(гост)

Неутрално
27 Отговор

До коментар #22 от "Комуниста":


Типично за продажниците българофоби е да се цонят да руски тролове и да плюят срещу България и българите. Основните им опорни точки са тези за "трите национални катастрофи дело на русофобите", за фашизма и за избиването на евреите в Македония. По "първата национална катастрофа" съм ти отговорил по-долу, че е дело на Русия руските подлоги като Радко Димитриев. Втората и третата са руско-червени измислици.

Коментиран от #33


Оценка:
-9 +8

Българин
(гост)

Неутрално
28 Отговор

До коментар #26 от "Комуниста":


Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи, още по-малко български патриоти. Вие сте руски патриоти защото единствено руския интерес сте защитавали винаги.

Оценка:
-6 +9

Само питам
(гост)

Неутрално
29 Отговор

До коментар #25 от "Бесен Язовец":


И ти ли си руски мелез? В неделя май всички се събирате.

Оценка:
-5 +6

Истината
(гост)

Неутрално
30 Отговор

До коментар #26 от "Комуниста":


Русофили=национален предател =българофоб!

Оценка:
-5 +6

Истината
(гост)

Неутрално
31 Отговор
Българското землище в началото на 19 век е възлизало на 215 000 км2, от които в рамките на нашата Родина са останали малко повече от половината - 111 000 км2.

Но малко българи знаят печалният факт, че отнемането на преобладаващата част от загубените територии българска земя, възлизащи на 93400 км2, е резултат от последователната, многовековна,

антибългарска политика на руските държавници

Ето и хронологията на хищническото ограбване на българския народ:

Оценка:
-5 +10

Истината
(гост)

Неутрално
32 Отговор
1. В резултат на Одринския мир между Русия и Турция от 1829 г. и в резултат на помощта на Русия за Турция през 1833 г. българските земи по поречието на река Тимок са дадени на Сърбия. По късно след Сан-Стефанския договор Русия отнема от Турция населения предимно с българи район на Нишко, Лесковатско, Пиротско и Вранско и го подарява пак на Сърбия!

Общо са отнети 14 600 км2 български земи заедно с българите там и са подарени на Сърбия, която веднага започва сърбизирането на българите от тези територии!

Коментиран от #38


Оценка:
-7 +13

Комуниста
(гост)

Неутрално
33 Отговор

До коментар #27 от "Истината":


Браво на българите и бългаския Цар с фамили Сакскобургодски 3 национални катастрофи и то само за 30г.какъв просперите и рекорд!!

Оценка:
-4 +14

34
Този коментар е премахнат от модератор
Истината
(гост)

Неутрално
35 Отговор
2. Съгласно Сан Стефанския договор от 1878 г., Русия отнема от Турция Северна Добруджа, територия от 15 500 км2 и я подарява на Румъния заедно с българите там. Този грабеж, заедно с грабежа на Нишкия санджак са потвърдени по късно с Берлинския договор.

Коментиран от #40


Оценка:
-5 +12

Истината
(гост)

Неутрално
36 Отговор
3. През 1913 г. Русия грубо и безцеремонно нарушава и не изпълнява подписаната от нея военна конвенция с България от 1902 г. за защита срещу Австро-Унгария и Румъния, подтиква и подпомага Румъния да удари в гръб България, протака провеждането на арбитража, заложен в сръбско-българския съюзен договор от 1912 г, подпомага с разузнавателни действия сръбско-гръцкия съюз, дезорганизира действията на българското правителство и българската армия чрез своя посланик в София Неклюдов и руските подлоги - цар Фердинанд, Иван Гешов, Стоян Данев и генерал Радко Димитриев (Наполеончето).

Освен това чрез извънредния си и пълномощен посланик в Цариград Михаил Гирс подтиква Турция да се намеси в Междусъюзническата война. Посланик  Гирс уверява турските държавници, че турската армия може да навлезе до Марица!

В резултат на всичко това от българското землище са заграбени както следва:
1. От Сърбия- цялата Вардарска Македония в размер на 27 500 км2.
2. От Гърция- цялата Егейска Македония в размер на 21 300 км2.
3. От Турция – цялата Източна Тракия в размер на 14 500 км2.
4. От Румъния – Южна Добруджа в размер на 8000 км2., която по-късно през 1940 г. съгласно Крайовската спогодба е върната на България.

Оценка:
-7 +9

Брееейййй
(гост)

Неутрално
37 Отговор
Всички крали от България, а тя горката чиста и невинна като кладенчова вода.....

Оценка:
-7 +6

Хисторик
(гост)

Неутрално
38 Отговор

До коментар #32 от "Истината":


РУСКОТУРСКИ ВОЙНИ:1568,1572,1672г.Бахчийски мире договор, 1686г.Константинополски м. д, 1710г.Одрински м.д,1735г.Белградски м. д, 1787г.Яшки м. д, 1806г.Букорешки м. д, 1828г.Одрински м. д, 1853г.Парижки м. д, 1977г.Санстефански м. д! Кога 1828г.Русия дава територия българска на Турция като 1919г.България още е била под робство?

Коментиран от #39


Оценка:
-6 +2

Истината
(гост)

Неутрално
39 Отговор

До коментар #38 от "Хисторик":


Това са земи населени с българи, бе русоид нещастен.

Коментиран от #44


Оценка:
-5 +6

Хисторик
(гост)

Неутрално
40 Отговор

До коментар #35 от "Истината":


Тези земи не са български от 500 години за да ги отнема със Санстефанския договир Русия. По тази логика Византия-Гърция може да претендира за земи от времето на 681г.Със Санстефанския мирен договор нищо не се отнема а се пиставят новите граници на новата държава Княжество България. 500 години не е имало държава България ако сте забравили случайно!!!

Коментиран от #43


Оценка:
-5 +8

Психиатър
(гост)

Неутрално
41 Отговор
Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.

Коментиран от #46


Оценка:
-4 +7

PAX OTTOMANICA
(гост)

Неутрално
42 Отговор
Как става така, че за 500 години под робство няма войни и българите живеят в една държава и нарастват десетократно, а после само за по-малко от век и половина са разпокъсани и пред изчезване?

Оценка:
-3 +4

Истината
(гост)

Неутрално
43 Отговор

До коментар #40 от "Хисторик":


Няма по продажна измет от руските роби!

Коментиран от #50


Оценка:
-4 +4

Хисторик
(гост)

Неутрално
44 Отговор

До коментар #39 от "Истината":


Смешник то българи има и Татарскан и Бесарабия и тех да вкарат в Санстефанския ако искаш! Защо приятелите от Западна Европа помагаха 1853 и 1877 на Голямата порта срещу Русия!

Оценка:
-4 +5

Хисторик
(гост)

Неутрално
45 Отговор
Някой се объркал жестоко като е решил че руснаците са дошли на Балканите да възраждат границите на,, Аспарухова България "след 5 века робоство!

Оценка:
-3 +9

Напротив, русофилията се лекува
(гост)

Неутрално
46 Отговор

До коментар #41 от "Психиатър":


Успешно само с кратък шестмесечен курс на лечение в самата Русия.

Оценка:
-6 +3

Радо
(гост)

Неутрално
47 Отговор
Показаната най-горе карта е на завзетите територии от съюзническите войски от Империята, и няма общо с Лондонския мирен договор, при който официално получаваме земите западно от линията Мидия Енос и т.н.

Оценка:
-1 +5

purko
(гост)

Неутрално
48 Отговор
Руснаците ако искаха да има България щяха да ни ,,освободят,, 55 години по рано когато възстановяват Сърбия и Гърция. Но Русия не иска да има България ,най-малко заради това че използват българки език и азбука. След Априлското въстание нямат избор и ни освобождават за да не загубят влиянието си на Балканите

Коментиран от #60


Оценка:
-6 +7

Истината
(гост)

Неутрално
49 Отговор
Истината е че след освобождението западните лакеи докраха австриец за цар и русофобите лоялисти към Високата порта-Турция разпарчетосаха България само за 6 години отново!

Коментиран от #53


Оценка:
-4 +8

Лъжльо
(гост)

Неутрално
50 Отговор

До коментар #43 от "Истината":


Братле не си ли заработи парата че ми писна да те чета през ред? Спокойно на Сорос доносниците четат всичко и ще има парички за теб, Аре затвори си човката

Коментиран от #52


Оценка:
-2 +9

Панов
(гост)

Неутрално
51 Отговор
България по това време е била като младеж в разцвета на силите си.младежът се е бил най много и е очаквал да получи най много.всъщност,той щял да получи най много,но е пожелал още по много.разумът ,акълът и постъпките също били колкото на на младеж.последствията са известни.

Оценка:
-0 +6

Истината
(гост)

Неутрално
52 Отговор

До коментар #50 от "Лъжльо":


Е че неграмотните руски тролове като теб никакви смислени аргументи не могат да дадат а само хейтят и сеят дезинформация. И братле ще казваш на руските се братушки.

Оценка:
-6 +2

Истината
(гост)

Неутрално
53 Отговор

До коментар #49 от "Истината":


Е, че Фердинанд възстанови отношенията с мръсната руска кочина. Ако беше русофоб нямаше да го направи.

Коментиран от #63, #64, #65


Оценка:
-5 +2

Хисторик
(гост)

Неутрално
54 Отговор

До коментар #1 от "Госあ":


Ти да си благодарен на Великата Османска Инперия че съществуващ като българин ,ако не бяха тези хора твоя Чорбаджи (българи) щяха да ви продадат целия ви народ ! А сега няма ше да има некаква държава по име “ България”!!!

Оценка:
-5 +0

Хасан
(гост)

Неутрално
55 Отговор
С една дума малките народи с измислената си ”велика ” история са се хванали гуша за гуша ...а са живели цели 500г мирно и тихо

Оценка:
-6 +2

Main Fürher
(гост)

Неутрално
56 Отговор
Всички руснаците на сапун!Волжка България е част от Дунавска България,а царство България на великата династия Сакскобургготски е велико!

Оценка:
-2 +2

Красавицата и Звяра (анимация)
(гост)

Неутрално
57 Отговор
Приказка една, чак от вечността...

Оценка:
-0 +0

Иван
(гост)

Неутрално
58 Отговор
Северна Македония нямаше да съществува днес, ако едни други не бяха тръгнали срещу нас...

Оценка:
-0 +3

Айхман
(гост)

Неутрално
59 Отговор

До коментар #1 от "Госあ":


Прав си.Тоя сатрап си заслужи края на дните.След 100г.,тия некви имаха наглостта да му сложат сурата на 20 левовата банкнота.

Оценка:
-0 +0

Разбра ли рязани троле
(гост)

Неутрално
60 Отговор

До коментар #48 от "purko":


Ако не бяха скочили на руснаците , като глутница помияри на мечка - всички срещу Русия - Турската Империя , Британската Империя , Френската Империя , Италия идр. срещу сама Русия в Кримската Война , тогава наистина щяха да ни освободят 55 години по -рано , и нямаше да се налага Русия да се раздели с Аляска.

Коментиран от #62


Оценка:
-0 +2

Факт!!!
(гост)

Неутрално
61 Отговор
България от всякъде граничи със себе си!!!

Оценка:
-0 +1

пурко
(гост)

Неутрално
62 Отговор

До коментар #60 от "Разбра ли рязани троле":


Нима. А да си чул нещо за ,,Гръцкия проект,, Там България на картата няма

Оценка:
-0 +1

Истината
(гост)

Неутрално
63 Отговор

До коментар #53 от "Истината":


е че България сама си направи харакири

Оценка:
-1 +0

Истината
(гост)

Неутрално
64 Отговор

До коментар #53 от "Истината":


е че когато тръгнеш да се насираш, и Господ не може да те спре.

Оценка:
-1 +0

Истината
(гост)

Неутрално
65 Отговор

До коментар #53 от "Истината":


е че никой никога не иска да е в България. НИКОЙ. Самите българи избагаха от тоя кенеф. Разходи се до Солун и Истанбул и ще разбереш защо.

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Шофьор на Porsche
Шофьор на Porsche обяснява пред Нова телевизия защо се разхожда из Южния парк с автомобила си
"Бях там по работа. Превозвах материали за строеж на детска площадка""

Още бисери