Last news in Fakti

16 Юни, 2024 03:12 2 466 33

16 юни 1913 г. Първа национална катастрофа: Цар Фердинанд разпалва Междусъюзническата война

  • фердинанд-
  • българия-
  • междусъюзническа война-
  • втора балканска война-
  • сърбия-
  • гърция-
  • румъния

Последствията за България са трагични. Румънската армия минава като на парад през Северна България

16 юни 1913 г. Първа национална катастрофа: Цар Фердинанд разпалва Междусъюзническата война - 1
Снимка: Архив

През нощта на 16 срещу 17 юни 1913 г. цар Фердинанд заповядва на помощник-главнокомандващия генерал-лейтенант Михаил Савов да започне настъпление на българските войски срещу сръбската и гръцката армия.

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.

Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.

Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.

Според някои историци заслепен от военните успехи

цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.

Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар.

На 17 юни 2-ра българска армия успява да отблъсне гръцките войски по долината на р. Струма и да превземе Гевгели, с което прекъсва връзката между гръцките и сръбските части. Въпреки успеха, на следващия ден българското командване получава заповед да спре настъплението и да премине в отбрана, поради опитите конфликтът да се реши по дипломатически път.

Това дава възможност на 19 юни гръцката войска да премине в контранастъпление, което принуждава българските части да изоставят Южна Македония и да се оттеглят на север към Кресненското дефиле. На 4 юли гръците подновява своето настъпление по долината на р. Струма и до 7 юли успяват да изтласкат българските войски и да се установят в района на Благоевград. В същото време Източната гръцка група настъпва по поречието на р. Места, завладява Гоце Делчев и на 9 юли прониква в Разложкото поле. Създадена е опастност гърците да се насочат към Долна баня, и през Самоковското поле към София. Това принуждава българското командване да засили отбраната в този район, с което успява да блокира противника.

На 16 юни 4-та българска армия получава заповед за настъпление,

след което преминава реките Брегалница и Злетовска и овладява подстъпите на вр. Султан тепе в Осоговската планина, подпомагайки прекъсването на връзките между сръбските и гръцките войски. И тук настъплението е прекратено, от което се възползва противника. В следващите дни сръбските части минават в контранастъпление и на 27 юни излизат пред Калиманската позиция, където са спрени от българските войски. Четвърта българска армия успява да задържи и две гръцки дивизии, които се опитват да осъществят пряк контакт със сръбите.

Същевременно останалите български войски в състав 1-ва, 3-та и 5-а армия настъпват по границата със Сърбия от Кюстендилско до Видин. Поради румънската заплаха от север и необходимостта от подкрепления срещу гърците в поречието на Струма, българското командване издава заповед за спиране на бойните действия и преминаване в отбрана. Обнадеждени от тези български действия, сръбските подразделения преминават в контранастъпление и успяват да овладеят Белоградчик, а на 1 юли е направен неуспешен опит за овладяване и на Видинската крепост, припомня Регионалният исторически музей София.

След отказа на българското правителство да се откаже от Южна Добруджа, на 28 юни във войната влиза и Румъния, чиито войски преминават границата в Добруджа и форсират река Дунав при Оряхово, Гиген и Никопол. Без да срещне сериозна съпротива от български подразделения, румънските части стигат до Пирдоп, Златица и Софийското поле, а в североизточна България са овладени Добрич, Балчик и Варна.

Османската армия също се възползва от създалата се ситуация и навлиза в югоизточните територии на България, като превзема без съпротива Люлебургас, Лозенград и Одрин. Тя достига до Свиленград, Любимец и Елхово, където е спряна от прехвърлените в района български подразделения.

При създалите се условия българското правителство започва да търси мирно решаване на конфликта, но получава отказ за преговори. Противниците са решени да продължат бойните действия и на 4 юли сръбски войски настъпват към Царево село, но са спрени при Калиманци и Голак планина. В последвалото на 11 юли Калиманско сражение те са разбити от българските войски.

Същевременно изтеглянето на 1-ва българска армия в началото на юли позволява на

сръбската Тимошка групировка да окупира заедно с румънците цяла Северозападна България без град Видин,

който е обсаден от 12 до 18 юли. От своя страна гръцките войски овладяват долината на река Места, Кресненския пролом и Предела. Въпреки поканата на румънското правителство за свикването на мирна конференция в Букурещ, на която българското правителство откликва, гръцкият крал Константин I не спира настъплението. На 13 и 14 юли са овладени Симитли и Дедеагач.

Предвид създалите се обстоятелства българското командване взима решение за решително контранастъпление към долината на р. Струма. В атакатата се включват вътрешните флангове на 2-ра и 4-та армия, както и Самоковският и Родопският отряд. Контранастъплението започва на 15 юли с овладяване на височината Биязтепе и успешна атака при Предела, при което гръцката армия е застрашена от обкръжение.

Въпреки съпротивата на противника българските подразделения успяват да прекъснат пътищата за оттегляне на гръцките войски през Пехчево-Струмица и Предела-Кресна-долината на р. Струма. При така стеклите се обстоятелства гръцкото прпавителство сключва примирие с България, което влиза в сила от 18 юли 1913 г.

Преговорите за мир между България, бившите ѝ съюзници и Румъния продължават 10 дни.

На 28 юли 1913 г. в румънската столица е сключен Букурещкият мирен договор,

по силата на който България отстъпва на Румъния Южна Добруджа, а границите със Сърбия и Гърция са променени в полза на българските съседи.

На 16 септември българското правителство подписва и Цариградския мирен договор с Османската империя, според който България си запазва Беломорска Тракия, но отстъпва Одрин, Лозенград, Бунархисар и Люлебургас на Османската империя.

Това е първата национална катастрофа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дико

    69 3 Отговор
    Именно за това не ни трябват тука кокалаците на тоя развратен нарцис, който докарва дуржавата до две национални катастрофи!
    Да си ги дадат на внуците му за спомен!
  • 2 Така Така

    64 4 Отговор
    С какъв акъл върнаха костите на този душманин в България

    Коментиран от #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ппппп

    44 12 Отговор
    Добре че киро ментата , Асен педала и Шрек паднаха от власт иначе щяха да ни спретнем още една нац.катастрофа

    Коментиран от #5

  • 5 Копейкин Костя

    18 64 Отговор

    До коментар #4 от "ппппп":

    Националната катастрофа я докара Жан Виденов, другарю!

    Коментиран от #15

  • 6 БЪЛГАРСКИ ЦАР

    32 6 Отговор
    Ф Е Р Д И Н А Н Д --СКОРО и ЦАР ХАСАН
  • 7 Иван

    25 12 Отговор
    После със Хитлер, това-онова - били сме най-вярното"куче", както и да е.
  • 8 Доротея

    9 49 Отговор
    Честит рожден ден на Великия български цар Симеон Втори! Вечна слава на цялато династия, освободила и построила България, която комунистите след това унищожихте! България се е проявила като агресор, нападнала и си е понесла последствията!

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Крумов

    41 1 Отговор
    Имали сме само един асфалтов път по негово време - много е направил - но е пълна "нула" като военен, не знам кой го е излъгал - че разбира кога да спре, кога да почне.

    Бедността по времето на монархията е пословична - хората - са гладували. Нищо не е могъл да направи повече. Взеха много имоти - кои - са законни - кои - незаконни, абе - живи и здрави, комичен свършек на една хубава династия по принцип.

    Така - да е за урок и на други рожденици през юни месец - имаме си доста.

    Но е тъпотия - да дадеш команда за атака - при положение, че сме имали Бяло море и сме свили "перките" на Турция.
  • 10 Факти

    42 8 Отговор
    16 юни 2024 г. Пак мирише на национална катастрофа: Евроатлантици разпалват ТСВ !

    Коментиран от #13

  • 11 ДОРОТЕЯ

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "Доротея":

    ИЛИ ГОНОРЕЯ
  • 12 Европеец

    16 6 Отговор

    До коментар #8 от "Доротея":

    Доротея, въпреки състоянието на бай Джо, мога да отбележа че е пъти по-добре ментално вероятно от теб....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А бе,

    19 10 Отговор

    До коментар #13 от "Ти Па":

    Украина е Русия.
  • 15 Гледаш

    24 6 Отговор

    До коментар #5 от "Копейкин Костя":

    но нищо не виждаш, не Жан Виденов е виновен за събитията през 97 г, сороските нпо та причината за всичко
  • 16 Артилерист

    23 9 Отговор
    Почетна и завидна е нашата роля,
    Да нашата роля,
    Да нашата роля,
    Да нашата роля.
    Костя не може да живее без охрана.
    Когато ходим, земята трепери наоколо.
    Винаги сме близо, до Костя.
    О, охраната става рано!
    Ако ФАЩ е близо,
    ние подготвяме оръдието.
    Ако има база, удари базата!
    Хванете я на прицела.
    Къде отива Kyпeйкин е голяма тайна.
    Голяма тайна.
    Голяма тайна.
    Голяма тайна.
    Голяма тайна.
    И винаги го следваме.
    Трябва да защитим Величеството
    от всякакви ненужни срещи.
    О, охраната става рано!
    Ако ФАЩ е близо,
    ние подготвяме оръдието.
    Ако има муха, удари мухата!
    Хванете я на прицела.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ний ша Ва упрайм

    14 4 Отговор
    къф цар мое да ни тоя като не е Българин?
  • 21 Пенчо

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Така Така":

    Че и гвардейски почести имаше!!! Каква република сме а......!?
  • 22 Факти

    14 0 Отговор
    Е, и на този господин, преди няколко дни с гвардейски почести, бе дадена възможност да почива на Българска земя! Трябва да помним историята и да се учим от нея, а не за няколко снимки пред обектива да плюем на всичко българско! Срам са тези политици дето преди няколко дни се снимаха в двореца "Врана"! Но, толко им е акъла!
  • 23 Пешо Кюстендилецо

    11 0 Отговор
    Тоя е бил голем боклук бе! Те зарад тоя цръвяк що хора са измрели и що територия сме изгубили, тоя тре жив да сме го изгорели бе. Абе тоя къв се пада на тоя мизерник долен къде ни оправи 800 дена бе? Лилииии те тоя па, те тоя за що е…
  • 24 Име

    10 0 Отговор
    Унищожител на Българите!
  • 25 АГАТа Кристи

    7 3 Отговор
    Това е Първата...
    А последната я "сътвори" "другарят" ГУМЕН ГЕЧЕВ !
  • 26 Питане

    10 1 Отговор
    На тоя ли медалите бяха проиграни от комарджията ?
  • 27 Унищожител на един прост народ!

    13 1 Отговор
    НЕМСКИЯ УНИЩОЖИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ! ВОЙНИТЕ МУ ТРАЯТ ДО 1918 ДО ВОЙНИШКИТЕ ВЪЗСТАНИЯ И ИДВАНЕТО НА ВЛАСТ НА АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ! ВОИНИТЕ СА ОТ ПРЕДИ 1913 И СМЯТАЙТЕ КОЛКО СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ СА БИЛИ УБИТИ НА БОЙНОТО ПОЛЕ ЗАРАДИ ТОЯ ИЗВЕРГ КОЙТО СИ Е ИГРАЕЛ С ВЪЖДЕЛЕНИЯТА НА ГЛУПАВИЯ НОВООСВОБОДЕН НАРОД!

    Коментиран от #31

  • 28 Кобургът

    13 1 Отговор
    Кобургът въпреки,че е военен от австро-унгарската армия е пълен военен невежа и по време на Балканската война въобще не е бил наясно и не е вярвал във възможностите на Българската армия. Затово до паденето на Одрин не е посмял да припари до фронта а се свира в главната квартира чак в Стара Загора. После рабатата много му пораства и почва да се прави на велик стратег , че може да победи и гърци,и сърби, а и въобще не предвижда, че лакомите влашори ще се намесят. А Турция само чакаше България да се оплете като пиле в конци и да вземе реванш. Кръгла нула и като политик и като стратег.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 уйко калеко

    10 3 Отговор

    До коментар #27 от "Унищожител на един прост народ!":

    В резултат на трите войни ,БАЛАКАНСКАТА ,МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА И ПСВ,БЪЛГАРИЯ ДАВА НАД 300 000 УБИТИ.Най голямата грешка на ФЕРДИНАНД е подпалването на МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА.В статията не се споменава,но на 5 юни 1913 г.румънският посланик в СОФИЯ връчва нота на българското правителатво,че ако нападнем гърците и сърбите ,то РУМЪНИЯ ЩЕ ОБЯВИ ВОЙНА НА БЪЛГАРИЯ.ПРИ ТАКА СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ Е БИЛО БЕЗУМИЕ ДА ЗАПОЧНЕШ ВОЙНА,СРЕЩУ 4 ДЪРЖАВИ.Не напразно 16 юни е наречен от сериозните български историци ,,ДЕНЯТ НА ПРЕСТЪПНОТО БЕЗУМИЕ,,.В резултат на тези грешни решения (МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА И ПСВ) ГУБИМ ОКОЛО 50 000 КВ.КМ ТЕРИТОРИЯ,ЗА ЖЕРТВИТЕ ПИСАХ ВЕЧЕ , ОКОЛО 1,5 МИН.БЪЛГАРИ ОСТАВАТ В ОТНЕТИТЕ ТЕРИТОРИИ И ТЕХНИЕ ПОТОМЦИ ДНЕС СА ГЪРЦИ СЪРБИ ИЛИ МАКЕДОНЦИ.Също така БЪЛГАРИЯ е била задължена да изплати много големи РЕПАРАЦИИ НА РУМЪНИЯ,СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ.ФАКТИЧЕСКИ ЗА 5-6 ГОДИНИ ТОЗИ НЕКАДЪРНИК(ФЕРДИНАНД) ПРИЧИНЯВА НА СТРАНАТА НИ ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ.
  • 32 Българите от Одринска Тракия

    8 4 Отговор
    Издевателства, убийства, заграбване на имоти, добитък и инвентар, прогонване от родните им места. Това, което ми е разказвала баба/на 8 години през 1913г./ и по-големите й сестри ми е достатъчно да заплюя тоя и всичките му издънки докато свят светува.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове