10 Август, 2024 03:24 3 148 33

10 август 1913 г. В Букурещ България е принудена да се откаже от свои земи на Балканите

  • букурещ-
  • мир-
  • втора балканска война-
  • междусъюзническа война-
  • територии

Губим Кавала след заплаха от Румъния да окупира София

На 10 август 1913 г. е сключен Букурещкият мирен договор между Румъния, Сърбия, Черна гора и Гърция, от една страна, и България, от друга. С документа се слага край на Втората балканска или Междусъюзническа война.

Под натиска на румънските войски, достигнали околностите на София, България е принудена да отстъпи Южна Добруджа на Румъния и да се откаже от претенциите си за Македония. Съгласно договора Сърбия получава Вардарския, а Гърция – Егейския дял на областта. За България остават Пиринският край и Западна Тракия. Тя отказва да приеме тези условия за окончателни и по време на Първата световна война се присъединява към Централните сили, за да потърси реванш от Сърбия.

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.

Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.

Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.

Според някои историци, заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.

Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.

На 5 юли правителството на Васил Радославов обявява, че е съгласно да отстъпи на Румъния Южна Добруджа, и иска примирие. В отговор румънският премиер Титу Майореску отправя покана към воюващите страни за мирни преговори в Букурещ. България откликва първа и изпраща свои представители в румънската столица на 13 юли. Три дни по-късно в Букурещ пристигат и делегациите на бившите български съюзници – Гърция, Сърбия и Черна гора.

Букурещката конференция започва на 17 юли. В това време военните действия продължават, защото Сърбия и Гърция настояват за уговаряне на мирните условия преди огънят да бъде прекратен. Успешният отпор на българите край Кресненския пролом обаче склонява Гърция на примирие (18 юли). На 21 юли е постигнато споразумение за новата граница между България и Румъния, но усилията на българските дипломати да спечелят румънска подкрепа срещу сърби и гърци остават безуспешни.

Българо-сръбските и българо-гръцките гранични въпроси са уредени до 24 юли. Първоначално Пашич предлага за граница река Струма. Това предложение не е прието, но българите са принудени да се откажат от Щип, Радовиш и Кочани, които владеят до войната. Венизелос поисква цялото егейско крайбрежие до село Макри (няколко километра западно от Дедеагач), но под натиска на останалите участници в конференцията намалява претенциите си. Русия и Австро-Унгария се намесват в полза на България в преговорите за Кавала, но Венизелос си издейства подкрепа от други две велики европейски сили – Франция и Германия. В крайна сметка българските делегати отстъпват Кавала под заплахата на Титу Майореску, че той като премиер ще заповяда на румънските войски да окупират София.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 среднощен

    55 6 Отговор
    "...Цар Фердинанд е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите..."

    Наскоро бяха пренесени тленните му останки и бяха погребани на родна земя с държавни почести... Интересен "феномен е българската история"... Съвременните продажни политици удобно забравят националните катастрофи причинени от други родоотстъпници"...
  • 3 Гост

    32 6 Отговор
    Всички загуби са благодарение на Фердинанд Сакскобургготски, които е бил алчен, а българските войници не са имали мотивация, да се бият за още земя.

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Който
  • 5 СЕЛЯНИН

    34 14 Отговор
    И какво им дреме не обикновените хора, на колко морета ще е България, като нищо не се променя за тях ? Украйна правеше транзит на газ, развита индустрия завещана от СССР, няколко атомни централи, язовири , инфраструктура, житницата на света, полезни изкопаеми....а хората доведени до просешка тояга. Стига с тези подхвърлени трохи за народа , изразяващи се в родолюбие и жертвоготовност. Ако беше много хубаво тук, нямаше върхушката от незапомнени времена, да си праща децата в "лошата" чужбина. Патриотизъм - не благодаря !
  • 6 Сандо

    35 3 Отговор
    И за благодарност погребахме кокалите на този престъпник,причинил толкова беди и страдания на българския народ и държава,с почести!
  • 7 Ний ша Ва упрайм

    20 4 Отговор
    престъпника е ясен! Скапан западен "благородник".
  • 8 Начо

    5 4 Отговор
    Поуката е .,лаком г. кръв с.,,
  • 9 Панов

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Фердинанд е бил заплашен от ВМРО с убийство ако се споразумее със съюзниците. Македонското лоби в София хвърля България в пропастта.
  • 10 Българин

    25 3 Отговор
    В статията "удобно" се пропуска, че България изнася най-тежката част от войната срещу турците и заслужава най-голямо териториално разширение, а съглашенците- Гърция и Сърбия имат споразумение още преди това, да не дават Македония на България, а са искали да имат обща граница, сещате се защо. Когато сръбската армия окупира Македония и започва репресии срещу Българското население докато все още сме съюзници, а византийците скалъпват "инцидент" на границата с България какво се очакваше, че трябва да направи България. Присъединяването ни към Германия приз Втората световна не е от любов към Хитлер, а от опит за справедливост. Сърби и гърци и до днес са си дружки.

    Коментиран от #13

  • 11 Анри Пози

    17 1 Отговор
    Разкрива за зверствата на византийците и сърбоманите върху България и Българите. Още сос сключването на споразуменията за съюз със съглашенците Гърция и Сърбия са имали споразумение между тях срещу нас.
  • 12 Боб марли

    11 3 Отговор
    Както днес, така и тогава е имало предатели. Кучето Фердинанд е едно такова предателско пce.
  • 13 уйко калеко

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    България влиза в Балканската война с площ от 90 000 кв.км.,а след завършването й придобива 160 000 кв.км. Лакомията и безрадсъдството на Фердинанд подпалват Междусъюзническата война и губим всичко .На 5 юни 1913 г. (11 дена преди подпалването на МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА)румънския посланик в София връчва нота на БЪЛГАРИЯ ,ЧЕ АКО НАПАДНЕМ СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ ,то РУМЪНИЯ ЩЕ ОБЯВИ ВОЙНА НА СТРАНАТА НИ.Въпреки това ФЕРДИНАНД прави тази грешка ,не изчаква арбитража на руския император и губим МНОГО и се сдобиваме с ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.Денят 16 юни 1913 г. (започването от наша страна на МЕЖДЪСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА) Е НАРИЧАН ОТ СЕРИОЗНИТЕ НИ ИСТОРИЦИ ,,ДЕНЯТ НА ПРЕСТЪПНОТО БЕЗУМИЕ,,.

    Коментиран от #19, #23

  • 14 Факт

    8 2 Отговор
    Най-големият враг на България е Гърция.
  • 15 Факт

    7 3 Отговор
    Винаги сме ги били и пак ще ги бием тези мръсни кучета. Ако художникът не е нападнал Русия, сега Балканите да говорят Български.
  • 16 Не губи свои земи

    3 1 Отговор
    А заграбени по-рано от ОИ
  • 17 А онзи ден,

    6 2 Отговор
    Този, който причини това със суетата си и манията си за величие, беше докаран обратно и погребан с почести! Може ли да има толкова нисши хора?!?
  • 18 Лазо

    7 1 Отговор
    Да добавя две-три неща, които може би умишлено се премълчават, през 1990-92 г. излязоха нови източници и книги, между които и на Г. Марков "Българската история вкратце", и една издание от 1940 г., които дават допълнителна информация по темата, а не я разглеждат едностначиво. И разбира се книгата на С. Радев, който е участвал в конференцията.
    1. Сърбия и Гърция са сключили още през март-април 1912 г съюзен договор и военна конвенция срещу България. 2. Бълг. армия спечелила решителна победа срещу гръцката в Кресн. дефиле, но ген. Фичев, участник в делегацията, прибрал в джоба си телеграмата с това известие, без да я прочете, без уведоми останалите членове за нея. Иначе е можело да се постигнат по-добри условия за примирието с Гърция иСърбия.
    3. Във военните части войниците се вълнували и искали по-бързо да се приберат за жътвата или да знаят колко още ще ги задържат в армията. И поставили ултиматуми на офицерите до 15 юни да им кажат дали ще воюват със сърби и гърци или не.
    4. Русия постоянно отлагала арбитража, за да изнервя допълнително бълг. правителство, т.е. подкрепяла сръбските претенции.
    5. Тогавашното обществено мнение и медиите били кройно непримирими срещу отстъпки за Сърбия в Македония.
    Така че възможностите за избор са били хем максимално орязани, хем свързани със срок във времето.
  • 19 Иво

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "уйко калеко":

    Колкото виновен е Фердинанд, толкова виновно е и правителството, което след 1-2 дни успешни боеве срещу сърбите е заповядало да се спрат военните действия. Тогава българската армия губи инициативата. Разстреляни от сърбите са български офицери - парламентьори с бели флагове. А в джобовете на пленени сръбски офицери са намарени напечетени листовки за обявяване на война на България с празна дата, оставена за попълване ръкописно. Просто военните действия е трябвало да започнат по-решително, с по-добро планиране и 3-а и 5-а армия също е трябвало да влязат в Сърбия, а те са бездействали 2 седмици. Щеше ли Румъния да посмее да нападне, ако бълг.- армия беше на половината път между Ниш и Белград? Силно ме съмнява. Щеше ли руския п...ст да шикалкави и да не приема българския посланик, който искал среща с него. Съмнявам се. Въобще развитието на военните действия показва, че войната срещу Сърбия и Гърция е била правилна. №10 е №18 най-добре са го обяснили. Победа срещу цялата гръцка армия, макар че срещу нея е била най-слабата в оняи момент 2-а бълг. армия, с най-малко оръдия и 10 снаряда боезапас на цев.

    Коментиран от #24, #27

  • 20 Цар Господар

    2 2 Отговор
    За 800 дни ще въ опрая.
  • 21 Цар Господар

    2 2 Отговор
    Оправих съ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "уйко калеко":

    Написаното от теб по никакъв начин не променя фактите, че Гърция и Сърбия много преди това са били готови да действат заедно срещу България. Ако срещу теб излязат двама въоръжени души с намерението да те убият и знаеш, че ако не се биеш ще го направят, какво би направил? Редица чужденци(журналисти, писатели и политици) които нямат никаква връзка с България са го казали и написали още тогава, че след като силна България победи турците, вероломните съседи на България като хиени се съюзиха срещу нея. А единствения грях на България и Фердинанд е че искаха всички територии в които живеят Българи и се говори на Български език да са в пределите на България. Нищо чуждо не сме искали, искахме нашата земя. Господ гледа и един ден отново ще бъде наша!
  • 24 уйко калеко

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Иво":

    Това което си написал е вярно,Просто тогава е трябвало да си налягаме парцалите и да чакаме евентуално сърби или гърци първи да нападнат,но за съжаление ние сме първи и затова не сме получили подкрепа от никой.Освен това САМО БЕЗУМЕЦ КАТО ФЕРДИНАНД СИ Е ПОВЯРВАЛ ,ЧЕ ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ НА 4 ДЪРЖАВИ.Грешката в този момент е ,че не сме изчакали арбитража на руския император.Наистина е имало провокации от гръцка и сръбска страна, но те именно това са целели ние да нападнем първи ,а те да се представят за жертви.

    Коментиран от #29

  • 25 Най-правилният ход е бил

    1 0 Отговор
    Да се търси съюз с ОИ срещу Гърция и Сърбия. Така щяхме да си вземем цялата Македония като отстъпим източна и част от Западна Македония (които така или иначе изгубихме)с гарантиран излаз на Средиземно море.

    Коментиран от #26

  • 26 Поправка

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Най-правилният ход е бил":

    Част от Западна тракия
  • 27 уйко калеко

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Иво":

    Разсъждаваш както навремето и ФЕРДИНАНД.ТУРЦИЯ,ГЪРЦИЯ,СЪРБИЯ и РУМЪНИЯ СА РАЗПОЛАГАЛИ ЗАЕДНО С АРМИЯ 4 ПЪТИ ПО ГОЛЯМА ОТ НАШАТА ПО ЧИСЛЕНОСТ И ОСОБЕНО В АРТИЛЕРИЯ.Само безумец може да реши ,че ще победи във война с такова съотношение на армиите.

    Коментиран от #28

  • 28 Иво

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "уйко калеко":

    Не, колега, не е така - прочети снигите - тази на Симеон Радев, прочети тогавашните вестници какво е било общественото мнение, а именно радикално, никакви отстъпки. Прочети "Междусъюзническата война" на Георги Марков - най-сериозната и задълбочена монография по темата, заедно с "История на Българската армия до 1918 г.". Там са обяснени фактите. Първо, с Османската империя се е сключил Лондонския мирен договор. Според него тя тя трябва да демобилизира армията си. Но поощрена от поведението на Сърбия и Гърция, а и на Русия, не изнпълява тази клауза. Въобще България става пушечното месо на Русия, Сърбиа и Гърция, като хвърля всичките си сили срещу османската империя. После трите приемат принципа "Изтъках си платното-ритнах ти кросното". Пълен провал на русофилските правителства, които сляпо вярват в добронамереността на Русия. В т.ч. и на договора за взаимна защита срещу Румъния. В такъв случай, най-добър би бил следния нетрадиционен вариант: България се отказва от териториални придобивки от страна на Турция и настоява Гърция и Сърбия съще да не получават такива. Срещу дребна отстъпка - автономно управление на Тракия и Македония, доминирано от българи, на първо време в състава на Османската империя. Шах и мат с пешката. Гърци и сърби остават с онова в устата. Ако се наложи - нова война в съюс с Турция срещу Гърция, сърбия и румъния.
  • 29 Иво

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "уйко калеко":

    И не на последно място, но е важно - не е можело да се чака никакъв руски арбитраж. Те нарочно са го бавели, защото са знанели народопсихологията на българина - армия 95% от селяни, които се интересуват до 15 юни да се върнат да си ожънат нивите. Не можеш да го разбереш, защото ти липсва по-широк светоглед. Това е манталитета на селянина - той си иска нивата и житото. И са били готови и на бунт войниците, поставили са ултиматуми на офицерите - или до 15 юни или почваме да воюваме, да свършим работата и да се приберем навреме за жътвата, или ще си тръгнем и без това. Няма нищо по лошо за войника да стои и да чака нещо неизвестно кога и неизвестно какво.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 копи пейст

    4 0 Отговор
    След като на 16 юли гръцкият делегат Венизелос продължава да отказва всяко примирие без прелиминарен мир, намира същия ден следобед, връщайки се в хотела си, следната телеграма от гръцкият крал Константин:
    "Главнокомандващ. До г. министър-председателя Венизелос, Букурещ,
    Вследствие на необяснимото бездействие на сръбската войска с нашето настъпление привлякохме по-голямата част от българската войска срещу нас...
    Нашата войска стигна до физическите и морални граници на издръжливостта.
    При тези условия не мога да отказвам примирието. Постарайте се да намерите начин за спиране на военните действия".
    Константин, цар (22)

    Коментиран от #33

  • 33 копи пейст

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "копи пейст":

    ....всичко започва с "Букурещкия договор" от 1913 г. Толкова години са минали, а още се крие, КОЙ от българската делегация, скрива в джоба си телеграмата от България с известието, че обкръжената в Кресненското дефиле гръцка армия е пред ПЪЛЕН РАЗГРОМ????, но гърците са добре информирани и бързешком налагат на нашата делегация да приеме капитулантски «мирен» договор... В разгара на преговорите, скриват телеграмата от фронта до българската делегация, че гръцката армия е в чувал край Кресна... интересно е, че и гърците получават телеграма....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове