Last news in Fakti

3 Юли, 2019 16:48 2 842 13

Цистерната "убиец" в Хитрино била за скрап

  • хитрино

Ако дебелината на стените на спуканата цистерна беше като на останалите в композицията, вероятно нямаше да има проблеми, обясни свидетелят инж. Евгени Димов в съда

Цистерната "убиец" в Хитрино била за скрап - 1
Снимка: БГНЕС

Цистерната, която предизвика експлозията в Хитрино през декември 2016 г., не е трябвало да бъде в експлоатация. Това обяви инж. Евгени Димов пред съда, цитиран от БНР. Той бе единственият изслушан свидетел по време на днешното заседание в шуменския съд.

„Ако дебелината на стените на спуканата цистерна бе като на другите в композицията, вероятно нямаше да има проблеми“, обясни в съдебната зала инж. Димов. Ултразвуково обследване, направено от вещото лице през 2017 г., показва, че дъното и стените на цистерната са с 6 милиметра по-тънки от изискваната на Международния правилник за превоз на опасни товари.

Цистерната, произведена през 1971 г., е трябвало да бъде бракувана или допълнително защитена. „Такива мерки обаче не са взети. Отговорност носи наемателят, който е необходимо да знае каква техника ползва, както и контролната фирма, която е позволила тази цистерна да бъде използвана“, добави инж. Димов.

„Търсим първопричината за катастрофата“, припомни на съда адвокат Николай Димитров, представляващ пострадалите в Хитрино. Превишената скорост, с която се е движила влаковата композиция, е причината за инцидента, каза прокурор Маргарита Георгиева. Тя се позова на наличните експертизи. „Исканията за назначаването на нови е опит за подмяна на това заключение“, уточни тя.

Следващото заседание по делото „Хитрино“ бе насрочено от съдия Румяна Райкова за 19 юли.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El traficante

    27 2 Отговор
    Всичко е за скрап - ОБЕЩАНО ОТ ГЕРБ! :(
  • 2 Васил Левски

    28 0 Отговор
    В България всичко е скрап!,, Бизнесмените" капиталусти още ползват цистерните на комунистите!!! Иначе пие Синьо Джони и се прави на баровец.
  • 3 Гост

    15 2 Отговор
    хм, как така отговорност носи наемателя?
    значи искам да возя опасни товари, искам да наема 20 вагона и аз съм виновен че някой ми дава брак?

    отговорниците за безотговорността е на много хора!

    Коментиран от #4

  • 4 Реалист

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Да защото преди да натовариш опасния товар не си им проверил сертификатите че са изправни/валидни.

    Коментиран от #6

  • 5 Пратете един катун

    7 0 Отговор
    Да го нарежат с флекса! Може пък да ги издуха всичките!
  • 6 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    а ако са имали такива хартиени сертификати? хартия, като хартия. Автобусите които горят също са минали ГТП и имат "сертификат". колко му е този който отдава цистерните да си е казал че ще спечели още един курс от тия стари морги.

    не казвам че не са виновни, а че и тези които са им ги дали също са виновни, също и държавата е виновна че не контролира нищо и още куп други институции.

    А колко пари се окрадоха след това от помощите за хитрино идея си нямат хората.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Бгг

    9 0 Отговор
    Големите катастрофи са винаги съвкупност от няколко нередности.
    За това всеки трябва да си върши съвестно работата.
  • 8 Бачо Киро

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    В крайна сметка ползващият нередовни квото и да е носи вината. Откъде ги в взел, какви сертификати и тн са негов проблем. От там нататък ако има фалшиви сертификати и тн, това е друга работа и трябва да се проверява впоследствие, но никой не може да докаже, че не е знаел и ги е ползвал въпреки това,нали? Какъвто най-вероятно е и случаят, както си познаваш страната....
  • 9 Реалист

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Колегата ти го е написал - превозвача ВИНАГИ носи отговорност за товара който превозва. Ако сертификата за транспортното средство е фалшив, отговорност солидарно носи и издалия го. 6мм разлика в дебелината на стената са огромна разлика когато говорим за опасни товари. Има методики за замерване с ултразвук и едва ли са били пропуснати такива фрапиращи разлики. По-скоро не са искали да бракуват цистерната и да я търкалят до.....като гръмне. ТЕЗИ ТРЯБВА ДА ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА. Ако съдията ги оправдае значи е подкупен!

    Коментиран от #10

  • 10 El Torro

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Това се нарича хидравличен тест и се прави на всеки пет години, /нещо като ГТП на колата/ не на всяко товарене и разтоварване на цистерната. Така, че ако наемателят я е наел с валидна дата на теста то той не би трябвало да носи отговорност след изясняване на случаят.
  • 11 гост

    1 0 Отговор
    За съжаление в България винаги е така,след всяка трагедия почват едни коментари,едни анализи,но...действия НИКАКВИ!Жалко за загубените животи,там загубих мои близки.Нека държавата да се АКТИВИРА и да не се допускат такива КАТАСТРОФИ,защото наистина в България се МРЕ като на война!
  • 12 Дом

    0 0 Отговор
    И държавата ни е за скраб, ама живеем в нея :(
  • 13 Шерлок Хомс

    0 0 Отговор
    А релсовият път как е бил?- скапан колкото си искаш-тънки стени висока скорост дрън ,дрън ярина търси се причини да се оправдаят жп инфраструктора и парите които някои ги е "запазил да ги върне на държавата"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове