Last news in Fakti

10 Януари, 2020 13:22 5 044 12

Обрат в експертизата за взрива в Хитрино

  • хитрино

От Специализираната научно-техническа лаборатория "Фрактодиагностика и съдебна техника“ към ТУ във Варнa са установили, че печката не е причинила експлозията

Обрат в експертизата за взрива в Хитрино - 1
Снимка: МВР

Нова съдебна експертиза доказа, че печката не е причинила взрива в Хитрино. Днес, 10.01.2020 г. /петък/, в Окръжен съд Шумен се провежда заседание по наказателното дело относно инцидента в село Хитрино на 10.12.2016 г. Делото се води от съдия Румяна Райкова, която разпореди изготвянето на четири експертизи, необходими за разследването.

Комплексната съдебно пожаро-техническа експертиза е изготвена от Специализирана научно-техническа лаборатория "Фрактодиагностика и съдебна техника“ към ТУ във Варнa. Изследвани са моментите и причините за възникването на повреди на печка на твърдо гориво и на готварски уред в едната от разрушените къщи в село Хитрино.

Според писмените заключения на експертите, върху отоплителната печка са на лице деформационни и разрушителни повреди на различни части. Но те са възникнали преди взрива. Тези нарушения са темпорални с експлоатационна генеза, като причините са свързани с топлинни натоварвания преди датата на взрива. Техническото състояние на пантите на горивната камера не е в подкрепа на предишното предположение за динамично-взривно натоварване в обема на горивната камера, т.е. няма взрив отвътре навън.

По безапелационен начин експертите описват в своята експертиза и състоянието на готварската печка. При нея огнищата на разрушаване са разположени в зоната на външните краеви ръбове – в ляво и дясно. Налице е и остатъчна деформация на метала в посока навътре. Микроскопско изследване показва, че няма микропукнатини по дебелината на стъклото отвътре, а повредите по него са изцяло от външната му страна. Любопитен факт е, че стъклото е запазено цяло, като специалистите са категорични, че това е така, тъй като върху него не е имало статично или динамично напрежение, превишаващо якостта на конкретния материал. Изводът е, че и при фурната няма повреди, причинени от динамично натоварване в обема на процесната печка, т.е. няма взрив вътре в нея. Наличните деформации са по-скоро в следствие на ударната вълна след взрива.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Костов

    4 4 Отговор
    Путин е виновен!
  • 2 русенец

    24 2 Отговор
    Че то избухливият газ е бил ОТВЪН, а не в ПЕЧКАТА! :)))) Аман от специалисти и експерти в тази държава!

    Коментиран от #5

  • 3 ми то се знаеше

    6 0 Отговор
    Сега се изнася като координирана американска атака срещу България.
  • 4 Обикновен Бг

    23 3 Отговор
    !!!!!! Какъв взрив от печка с твърдо гориво бе !!!!!!
    Ейййй кви глупости ще измислят само и само да не съдят шефовете !!!!!!
  • 5 Истината

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Като се знам какъв съм инжинер ме е страх да отида на доктор.

    Коментиран от #6

  • 6 русенец

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Бе аз не съм лош инженер, ама добър лекар не познавам.:(
  • 7 Гост6

    12 0 Отговор
    Жалко за загиналите, иначе ШЕФОВЕТЕ ще останат не наказани! Което не се купува с пари се купува с МНОООГО ПАРИ, та тва е истината! Експертите са си прибрали едни ТЛЪСТИ ПАЧКИ, дано им приседнат!
  • 8 Един

    7 0 Отговор
    Иде ми да ги събера всички тези "умници" и "суфльори", да ги подредя до стената ... с изути гащи и наведени , че като взема един кол ( не с 'другото' - щото на някои ще им хареса) , че бой, бой,бой,бой ... та и в Брюксел да спрат да се оправдават и да не си помислят за далавери!
  • 9 ???

    6 0 Отговор
    Вчера писаха, че връщат на Варненския съд делото за потъналия на 4. 02.2004г. кораб "Хера". Те докато излязат присъдите може и да няма живи за съдене.
  • 10 мали мали

    1 0 Отговор
    Добре че използвазме тоалетни хартии и че мнооо се харчат,икономиката расте и напредваме колко милиарда не се знае а дълг има,а да вие честито на гласуващите
  • 11 1122

    6 0 Отговор
    Тия цистерни като се обърнат и започват да се трият по релсите нали започват да излизат искри?Каква печка ви е влязла в главите,то ако е от печката стените на къщата ще се съборят НАВЪН!Пък и как ще се запали от печката,като тя е вътре а вагона се тътри навън по релсите и прави искри,а при концентрация от 20% газта се запалва и от една искра само.Това са глупости ,че се е запалила от печка,смешно е искрите са навън,къщата още е здрава и в един момент избухва всичко и къщата пада ....но накъде,навън или на вътре се събаря?

    Коментиран от #12

  • 12 Гербераси долни

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "1122":

    Така е но тези глупости са изгодни на някой хора в съда,то е ясно че машинистите ще понесат вината ,но някой хора правят всичко възможно истината да остане до там ,не е тайна как в частните компании се префишава работно време и се пише на бутафорен пътен лист и как им се казва да "побързат" че товара трябва да върви ,в България няма наказани началници и хора по високите етажи ,уви има само показни акции и до там нещата затихват.Лека им пръст на загиналите ........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове