19 Юли, 2019 16:24 4 361 48

Марешки до Тръмп: Загробвате България с вашите Ф-16

  • f-16-
  • ф-16-
  • марешки

Лидерът на ВОЛЯ покани американския президент да посети България и да чуе мнението на българския народ

Покупката на американски изтребители ще доведе до сериозно сътресение на финансовото състояние на най-бедната държава в ЕС. Това се казва в отворено писмо до американския президент Доналд Тръмп от лидера на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки. Днес той изпрати писмото до САЩ, след като мнозинството в Народното събрание ратифицира договора за покупка на самолети на стойност над 2 милиарда лева. В него той изрично подчертава, че проблемът не е в това дали се купуват американски, шведски или други самолети. А в огромния разход, непосилен за българската държава в момента.

Марешки цитира факти за ниските заплати и пенсии у нас. „Ще се съгласите с мен, че ако една сделка е коректна, то би следвало и двете страни да печелят. В случая, за жалост, не е така. Моята страна губи и то много! Вероятно не са Ви казали, но в момента в България минималната месечна работна заплата е 320 долара, средната – около 600 долара. Средната пенсия е 224 долара. Повече от два милиона пенсионери живеят на границата на бедността и са обречени на мизерия и смърт, ако нямат близки да им помагат. Всеки ден родители на болни деца излизат с призиви за дарения, защото не могат да си позволят лечение. Същото правят болници, старчески домове и други социални заведения. Над 100 души опитен медицински персонал в една болница подаде оставка, заради срамно ниското заплащане и лошите условия на труд. И това е пореден такъв случай. Раждаемостта драстично спадна- младите семейства не могат нормално да отглеждат децата си, заради финансови затруднения. Според прогнозите, до 2050г. България ще бъде демографска пустиня, ако не се вземат спешни мерки. Картелите допълнително бъркат дълбоко в джобовете на хората. На всички тези и на много други подобни проблеми институциите отговарят – държавата няма пари, за да се справи. България е най-бедната страна в Европейския съюз, а българите- най-ниско платените с най-нисък жизнен стандарт. Предполагам не сте чували фразата „работещи бедни”. Това е определението, което се използва тук за хората в трудоспособна възраст – имат работа, но не могат да покриват дори елементарни битови разходи. Народът на България оцелява, не просперира”, пише в писмото на Марешки до Белия дом.

Българският политик цитира проучване на общественото мнение, според което повече от 90% от българите искат милиардите за самолети да бъдат дадени за подобряване на здравеопазването, образователната система, за политики за майките и децата, за пенсионерите, за икономическо развитие и справяне с ширещата се навсякъде битова престъпност. Веселин Марешки цитира един голям държавник и бивш президент на Финландия по времето на Втората световна война – генерал Карл Густав Манерхайм, който е казал: „Преди да похарчите огромни средства за отбрана, трябва да създадете такова ниво на живот на хората, че да са готови да го защитават..“

Марешки припомня, че България и САЩ имат дългогодишни дипломатически отношения, че стотици българи са избрали да напуснат родината си и да търсят реализация в САЩ, където учат, работят, плащат данъци. Той изтъква, че страната е била винаги лоялен партньор в НАТО и че е предоставила безплатно своя територия за американски военни бази. Припомня също, че неведнъж България е подкрепяла външната политика на САЩ, дори с риск да се превърне в мишена на зложелатели.

В писмото си до президента Тръмп Веселин Марешки задава няколко въпроса- защо една толкова силна и просперираща държава като САЩ притиска българските политици да похарчат такава огромна сума за въоръжаване, вместо да я инвестират в повишаване на жизнения стандарт на народа си. Той пита също защо САЩ не направят жест към България като лоялен партньор в НАТО и не предоставите безвъзмездно такава техника, щом за САЩ е толкова важно България да я притежава? И защо не предислоцират своя ескадрила в базите си у нас?

Веселин Марешки изтъква, че 30 години няколко поколения българи се надяваха най-после да заживеят нормално. Но това все не се случва. По думите му, с тази сделка САЩ обричат на бедност още едно поколение. „Тя ще доведе до сериозно сътресение в бюджета на държавата за десетилетия напред. Месеци наред нашата партия се опитва да вразуми привържениците на тази покупка в правителството. И държа да подчертая, че не става дума за това дали да се вземат самолети от САЩ, от Русия, от Швеция или откъдето и да било другаде. Става дума за това, че в момента финансовото състояние на българския народ не позволява такъв безразсъден разход! Това противоречи на всички принципи на доброто държавно управление”, пише Марешки до Тръмп. Той призовава американския президент да спре тази грабителска сделка. „ Не притискайте България да се хвърли във финансова пропаст. Не обричайте на мизерия един достоен европейски народ с хилядолетна история и култура! Ще допуснете ли това да тежи и на Вашата съвест?”, се казва в писмото до Белия дом.

Накрая Веселин Марешки кани Доналд Тръмп да посети България, да разговаря с българите и да чуе тяхното мнение за сделката.” Убеден съм, че тогава ще мислите по съвсем друг начин”, завършва писмото на българския политик до американския президент.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Господин Никой

    81 3 Отговор
    Не Тръмп, а продажните ни политици загробват България, г-н пишман политик
  • 2 Гаргамел

    31 31 Отговор
    Палячо си магарешки
  • 3 Комуниста

    30 2 Отговор
    Загробват България обаче гласува да се купят кратер фейс варненски!
  • 4 весел

    23 3 Отговор
    ами даваи заплати г-н Марешки защо в Блг един оператор взема 455лв беше ми надеждата в теб
    ама и ти си депутат и ти е на дедовиа за хората
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Марешки ако е толкова загрижен

    16 14 Отговор
    За народа да извади и да плати той самолетите или да почне да продава лекарства и бензин без печалба
  • 7 Чочо

    43 4 Отговор
    И каква е вината на Тръмп тука управлява една шайка безмозъчни същества които харчат парите на хората по най идиотски начини
  • 8 Рубладжийче

    10 28 Отговор
    Продажният рубладжия търси оправдание от господарите си, пишейки сърцераздирателни писма да бай Дончо. Познайте от три пъти за какво ще употреби бай Дончо магарешкото епистоларно творение?
  • 9 Тръмпчо

    35 2 Отговор
    Ами, бъркаш се, това не е сделка, а индулгенция за Винету и неговият резервт да съществува. ХАУ!
  • 10 Тръмп

    9 4 Отговор
    Туит туит трът трът
  • 11 pun4o

    45 7 Отговор
    Да ви са честити братя българи F16. Сега на всеки работещ в производството човек (примерно около 2 милиона) освен издръжката на по 1 циганин, 1 пенсионер и 1 чиновник ще виснат и допълнителни по 1200 лв. дълг. Още веднаж Честито.

    Коментиран от #12

  • 12 Само питам

    17 39 Отговор

    До коментар #11 от "pun4o":

    Защо не викаше Честито когата наливахме стотици милиони на руската кочина за ремонт на старите таралясници?

    Коментиран от #13, #25

  • 13 pun4o

    25 3 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Що ми се струва, че въпросните милиони министър Ненчев насочи към Полша, после тръгнаха към Беларус и накрая потънаха незнайно къде като вода в пясък без да се свърши никаква работа.

    Коментиран от #18

  • 14 В името на справедливостта

    28 13 Отговор
    Браво, Весак! МАРЕШКИ- ПРЕМИЕР! ДОЛУ КРАТУНАТА!
  • 15 браво Марешки

    42 9 Отговор
    един политик който има гръбнак да се изправи пред проблема, останалите притичват по ъглите като мошоци и се правят че нищо не се е случило.
  • 16 В името на справедливостта

    20 11 Отговор
    Браво, Весак! МАРЕШКИ- ПРЕМИЕР! ДОЛУ КРАТУНАТА!
  • 17 Марешки

    19 4 Отговор
    Вдигаме пушилка, та отмяната на машинното гласуване да остане на заден план. Вие, роби, да не можете да избирате кой да ви управлява.Ще ви управлява този, който ние решим!
  • 18 Само питам

    6 27 Отговор

    До коментар #13 от "pun4o":

    Ами направи си справка бе путлераст колко милиона изсипва само Каракачанов на руската кочина.
  • 19 Behemoth

    33 4 Отговор
    Браво тука го подкрепям друг е въпроса дали писмото ще стигне до Тръмп....но останалите и това не направиха....
  • 20 1+2

    24 2 Отговор
    Боли го шпека Тръмп. Много е чувал за България!
  • 21 16-та република

    8 28 Отговор
    Ние наследихме 12 милияда дълг от бах тошо, а сега барем ще имаме нещо

    Коментиран от #26

  • 22 Да се помолим

    16 3 Отговор
    Дано Тръмп прочете писмото. Да се помолим. Отче наш който си на небесата да се свети името ти да дойде царството ти да бъде волята ти както на небето така и на земята дай ни днес насъщният ни хляб и прости ни дълговете както и ние прощаваме на нашите длъжници и не ни въвеждай в изкушение но ни избави от злото Амин

    Коментиран от #47

  • 23 Еl comandante

    9 9 Отговор
    Сега ли се сети ма магарицо ебана.ХАХАХА???
  • 24 Гербер

    7 26 Отговор
    Кво реве тоя, тия пари за самолетите ще дойдат само от бюджетния излишък. Няма да ги усетим.

    Коментиран от #31, #45

  • 25 Иван

    20 4 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Май пак не си в час! Милионите ги отмъкна бившия министър Ненчев, а корумпирания съд го оправда. Цацаратурата пък прецака следствието.

    Коментиран от #44

  • 26 Иван Гешев

    22 7 Отговор

    До коментар #21 от "16-та република":

    Е, не само ние ще имаме нещо, че и децата и внуците ни ще имат дългове. А относно бай Тошо - той остави имане за десетки милиарди, което тъпите лъже български политици съсипаха по заповед отвън.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Патриот

    16 3 Отговор
    Не съм му привърженик на г-н Марешки, но мога да кажа, че някой негови служители взимат много прилични заплати и то не на ръководен пост - четирима реда сума, която не започва с 1 и то за 2седмици труд за това не го обвинявайте за това.
    За самолетите също е много, много прав. Имено директивата тръгва от Тръмп, посланник на сащ и нашите политици. Това е пътят на командата. Нашите просто изпълняват неговите заръки.
  • 29 Другия с коня

    12 3 Отговор
    Г-н Марешки,на Червените българи от БКП/БСП не им трепна сърцето след Приватизацията да оставят Три милиона Безработни на Тротоара....Ти искаш Американец да се разчувства,че държавата е разграбена и Трите Милиона работят извън Родината си...Трите Партии финансирани от Руски Банки гласуват Против еф16 напълно разбираемо,но къде е Контраразузнаването да проследи пътя на ПАРИТЕ.....Кой им ги е дал и ЗАЩО.....
  • 30 Тодор Живков

    14 4 Отговор
    Много скоро НАТО и САЩ демократите-терористи ще са история, както СССР. Народе не позволявай да крадат парите ти с тази пирамида Ф16 на терористите евреи САЩ.
    Народе мисли къде ще е България след създаването на новият Социалистически блок - Русия, Беларус, Бразилия, Казакстан, Китай, Турция, Индия, Куба, Венецуела и много други.
    Тогава отново ще настъпи Социализъм - МИР. Това е истинското значение на Социализъм.
  • 31 Просто така

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "Гербер":

    Браво дано свърши някаква работа това писмо наистина браво вече съм с друго мнение за вас
  • 32 наблюдател

    6 3 Отговор
    Браво на този, който му го е написал писмото.! А бай Дончо така ще се трогне, че даже няма и да дочака да му дочетат края на писмото! -ха ха...

    Коментиран от #33

  • 33 Просто така

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "наблюдател":

    Може и да си прав
  • 34 Васил Левски

    16 4 Отговор
    НАТО и САЩ са на колене, печатат пари без покритие, вече нямат и силни съюзници. Търсят слабите, като България да им вземат парите без да им доставят Ф16.
    България не е била 16 република СССР, няма да е и 51 щат на САЩ.
    Мястото на България е в новият Социалистически блок - Русия, Беларус, Бразилия, Казакстан, Иран, Северна Корея, Китай, Турция, Индия, Куба, Венецуела и много други.
    Българските политици винаги са вземали грешни решения за България след Освобождението.
    Османската империя и Великобритания е научила БГ чорбаджиите да вземат трохите, да се поклонят и да се признаят за роби, но народа няма да го позволи.
    Дълбок поклон пред Васил Левски, Христо Ботев, Тодор Живков.
  • 35 Христо Ботев

    11 2 Отговор
    Не съм почитател на Марешки, но.
    Смисълът на това писмо уж до Тръмп, е това, че политиците против тази пагубна сделка за Ф16 не могат да се преборят с Бойковите чорбаджии сами и търсят помощ от народа, чрез обществено неодобрение да бъде спряна тази омраза сделка за Ф16.
  • 36 Христо Ботев

    4 3 Отговор
    Не съм почитател на Марешки, но. Смисълът на това писмо уж до Тръмп, е това, че политиците против тази пагубна сделка за Ф16 не могат да се преборят с Бойковите чорбаджии сами и търсят помощ от народа, чрез обществено неодобрение да бъде спряна тази омразна сделка за Ф16.
  • 37 Пръдльо

    4 2 Отговор
    Лъжец и ти си заедно със загробващите
  • 38 Зиези

    7 4 Отговор
    След днешният ден в парламента за Ф16, народът трябва да изрази масово неодобрение за Ф16. Няма парламентарна възможност да бъде спряна тази сделка без народа.
    Да бъде България.
  • 39 Иван

    8 1 Отговор
    Дабяхте помоюили русия дани даде самолети по евтино и по нови и по модерни руснаците също имат модерна техника?

    Коментиран от #40

  • 40 Тодор Живков

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "Иван":

    И самолети ще ни дадат и икономически (индустриално ще ни помагат с развитие на предприятия, които ще са български с гарантиран износ за Русия, с който износ ще можем да си плащаме).
    Това беше през Социализма и Мирът, индустрията, хляба и всичко беше гарантирано. Но Запада-САЩ подкупиха Горбачов да разруши СИВ и Варшавският договор, за да се унищожи икономиката на Изтока и същият да няма икономика, за да внася щастливи пилета от ЕС, но ЕС нашите пилета не ги изкупува, защото не били щастливи.
    Социализмът не се разпадна, той беше разтрогнат от Горбачов, подкупен от Запада. Социализмът е най-добрата система, в Западна Германия се опитват да правят Социализъм, но САЩ не им разрешават. Но скоро САЩ ще са история, както СССР и тогава ще се подредят нещата в света. САЩ са агресивни империалисти, капиталисти, феодали и терористи, плашещи другите които не им се подчиняват с заличаване. Това е истината.
  • 41 Преминаващ

    4 6 Отговор
    Марешки, Марешки ! Колко ниско си паднал да събираш предизборни точки с изказвания отдавна известни и на чобаните ( моите уважения към трудът им ) ! С писмото си само отдаваш рапорт на Тръмп, че целите на Америка се изпълняват на 100% ... ! Като си такъв ербап и баровец, що не се откажеш от заплатата си за благото на народа ? Поне да има някакъв смисъл като заемаш стола в парламента и медийното пространство !
  • 42 КЕФ16

    6 2 Отговор
    Ибрикчийте изреваха на умряло
  • 43 Коко

    0 0 Отговор
    Дреме му за българите на Марешки
  • 44 До глупака

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Иван":

    Министър Ненчев не пипнал и една стотинка просто не изпрати двигателите на ремонт в Русия прокуратурата е ваша цацаров ти си го назначи за сделката отговаряше прекия ваш началник Ахмед Доган при него ходеше американския посланик разбра ли глупако САЩ се стремят го постигат прилапват и най върлите ченгета русофили сега има контра фалц бил си на руска служба оневинен си и прай пачки
  • 45 Д-р Ломброзо

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гербер":

    А откъде се получава този бюджетен излишък бе, цървул? Или твоите данъци Кратуната ги редуцира до 1 лв.? Разкарай се!
  • 46 Спас безделника

    2 0 Отговор
    Добре, Весак! Само, че ти не пишеш на бизнесмена Тръмп, а на политика Тръмп, от което следва, че отправната точка трябва да е друга. Без да съм конгресмен, ще ти подскажа как се прави политически ход. Първо: Писмото се адресира и до държавните органи, в които превес имат политическите противници на Тръмп ( ан блок). Второ: Ще се загрижиш за последователната стабилност на външната политика на US под
    негово ръководство. Трето: Посочи разликите между управленията на ммм ...да кажем на хулигана Н.Мадуро и богобоязливия Б.Борисов ( квалификациите можеш да прецизираш). И на четвърто, но не и последно място убеди Тръмп, че примера с тази сделка в България ще разруши баланса на Балканите в ущърб на US- подсети го, че може да предложи нещо друго на приемлива цена. Ще се радвам, ако съм ти от полза.
  • 47 Саваот

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Да се помолим":

    Молбата ти се удовлетвори! Тръмп прочете писмото и го хвърля в кошчето за боклук.
  • 48 т. торбъ 2

    0 0 Отговор
    Народ който не храни армията си скоро ще храни чужда. - Н. Бонапарт
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове