Last news in Fakti

8 Август, 2019 10:41 6 454 33

Цацаров разпореди незабавна проверка на БАБХ

  • бабх-
  • разследване-
  • спецпрокуратура-
  • сотир цацаров-
  • животински отпадъци-
  • обезвреждане

Става дума за евентуални длъжностни престъпления

Цацаров разпореди незабавна проверка на БАБХ - 1
Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура незабавно извършване на проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съобщиха от прокуратурата.

В хода на проверката от ръководството на агенцията ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена през 2017 г.
Спецпрокурорите ще търсят информация за договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2018 г., както и всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент.

Предмет на проверката ще са всички документи за всички плащания, извършени от възложителя по договорите и анексите БАБХ, на изпълнителите, както и за осъществените от тях дейности, за които са направени плащанията, за установяване на реално преработени и заплатени количества животински отпадъци. Освен това ще бъдат инспектирани документи, удостоверяващи упражнения контрол от страна на БАБХ върху работата на изпълнителите и количествата унищожени животински отпадъци, подлежащи на заплащане, както и данни за капацитета на инсталациите.

Прокуратурата ще проверява мобилни инсинератори на всяка от фирмите изпълнители, както и данни за конкретните преработени количества от тях по време и място и ще търси информация за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната, както и за причините за неползването им за унищожаване на животински трупове, особено в настоящата усложнена обстановка.

Обвинителите ще анализират и всички заповеди и указания на БАБХ относно предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с болестта Африканска чума по свинете (АЧС), с цел установяване на причините, поради които тези трупове се загробват, а не се изгарят или обезвреждат по друг начин, както и с цел преценка на евентуалната опасност за здравето на населението от такива действия. Обект на проверката ще е и информация за ползването на мобилните инсинератори в настоящата усложнена епизоотична обстановка, за ползването им при предни такива епидемии /птичи грип, чума по дребните преживни животни/ и за извършените плащания от БАБХ.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олимпийска надежда

    54 2 Отговор
    Прокуратурата пере най-добре...
  • 2 9900

    63 1 Отговор
    С оглед на събрания материал от проверка се стигна до извода че няма данни за съществени нарушения в,, Агенцията за защита на храните"
  • 3 епизоотична обстановка

    56 3 Отговор
    Кога ще екарисажират 240 заразни животни, които се разхождат на воля в София? А има още няколко и в МС!
  • 4 Експерт

    24 1 Отговор
    Инсинератора е подвижен крематориум!
  • 5 гост

    24 1 Отговор
    Този от снимката достатъчно се наяде и е време да го сменят

    Коментиран от #22

  • 6 Олимпийска надежда

    33 3 Отговор
    Между другото, какво става с Патреотите?Имаше едни Джамбазки, Каракачанов... не се обаждат, живи ли са ?!

    Коментиран от #12

  • 7 без

    30 1 Отговор
    Много се краде в тази държава, крадат от Вашите деца и внуци, чак!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Тролл2

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "без":

    Тях ги няма, няма и да се върнат.

    Коментиран от #10

  • 9 град козлодуй

    18 0 Отговор
    у нас корупцията е голяма и посевместна
  • 10 без

    24 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тролл2":

    Преди време говорих с една позната на около 70 години, щом и тя се е замислила да заминава, най-вероятно завинаги, нещата са много зле тук...
  • 11 7777

    20 2 Отговор
    Браво на главния прокурор. Предлагам за назидание нарушителите да бъдат изгорени в подвижните пещи, с цел опазване на околната среда и прекратяване разпространението на корупционната чума..
  • 12 ddd

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Олимпийска надежда":

    те изборите минаха. тоя смешник жамбаски се ската пак. цъка заплатака 40 бона.
  • 13 ddd

    18 0 Отговор
    егати краденето- излиза 85 лева да унищожат едно прасе.
  • 14 Кой68

    15 1 Отговор
    Пълна некомпетентност и абсолютна неграмотност.

    Коментиран от #15

  • 15 Пич

    1 9 Отговор

    До коментар #14 от "Кой68":

    Светни ги, дай мнение от село
  • 16 Истината боли много...

    10 3 Отговор
    Ами така ще бъде в България и още по зле ще става!!В деветдесетте години на миналият век,след призива на един червеноармеец-танковете да идват,трябваше народа да си използва правото за бъдеще на децата си и да унищожи тази червена чума.Сега вече чумата е навсякъде и екарисажите са под нейното разпореждане.....
  • 17 Живко циганина

    13 0 Отговор
    нещо свястно има ли в тази държава , всичко е лъжа и измама
  • 18 Гост

    9 0 Отговор
    Заключението от проверката ще е същото като на Цвъки! 100%!
  • 19 Мирослав

    7 0 Отговор
    Точно когато съдът щеше да постанови, че БАБХ трябва да предоставят информация за тези договори (за която информация има питане по ЗДИ), прокуратурата удобно ще изземе всички документи за да направи "разследване". След което ще се установи, че няма никакви нарушения, единствените констатирани такива ще са извършени от чистачката и портиера.
  • 20 Чинга чук

    7 0 Отговор
    Винету: Я кажи мой кръвни братко Поразяваща ръка , останаха ли животни по ловните полета ? Поразяващата ръка : Останаха , мой червени братко, останаха но във вечните ловни полета! Винету : Е, догодина трябва да ги приклюм и там ? Така нареди великия бог МанитУ т.е *U!!
  • 21 бачо

    8 0 Отговор
    Той от седем години само проверки разпорежда,резултати нула
  • 22 Пръдльо

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    и какво , друг крадец , бандит ли на негово място
  • 23 2882

    7 0 Отговор
    Тоя дебил на снимката и порожанов трябва да бъдат обесени публично
  • 24 Van halen

    5 0 Отговор
    Обесени или гръмнати като чеушеско?
  • 25 Van halen

    5 1 Отговор
    дано всички избягат от тази държава та дори и ромите да избягат- тогва едни надруг дасе изядът?
  • 26 Van halen

    5 0 Отговор
    По добре анархия в тази държава от колкото с депутатите на власт- който и да доиде нищо няма дасепромени вече нямам вяра на никои и нанищо?
  • 27 Van halen

    5 0 Отговор
    Народа трябва да смаже всеки корумпиран инеработешт политик-стига смеги търпяли вече армията трябва да помага на народа да е с бедните български неоправдани хора?
  • 28 Van halen

    5 0 Отговор
    Журналистите трябва да показват колко беден е българския народ а не да е с депутатите покажете реалната истина колко по бедни сме станали всичко е скъпо и мизерно това е истината едно време беше евтино и качествено почти всичко но нямаше много демокрация за мен беше едно време пообре заради по евтиния живот?
  • 29 Гогов

    5 0 Отговор
    Този на снимката ще го пенсионират за втори път и ще се измъкне заедно с всичките милиони, които си раздели с мутрите. Ами Танева нали много го защитаваше- сега какво ще Прави? Ще го жертва и него , и зам.министъра Янко Иванов
  • 30 цвцв

    5 0 Отговор
    дамян илиев е за затвора
  • 31 АНЕНЕРБЕ

    3 0 Отговор
    НИТО ДУМА ЗА ПОВДИГАНЕ НА ОБВИНЕНИЕ КЪМ БАБХ ЗА ИЗНЕСЕНАТА НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ШАП ПРИ ЧИФТОКОПИТНИТЕ.

    В РЕЗУЛТАТ НА ПОДМЕНЕНИ МАНИПУЛИРАНИ ПРОБИ СА УНИЩОЖЕНИ БЕЗПРИЧИННО СТАДА ОТ КОЗИ И ОВЦЕ!!!

    РАЙОНА Е ОБЕЗЛЮДЕН , А РАЗЧИТАЩОТО НА ПРЕХРАНАТА ОТ ТЕЗИ ЖИВОТНИ НАСЕЛЕНИЕ Е НАПУСНАЛО СЕЛАТА.

    НЯМА ЖИВОТНИ НЯМА МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ НЯМА ПРОБЛЕМ.

    ТОВА ВЕЧЕ Е УДАР СРЕЩУ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ КОЙТО ГЕШЕВ ПОДМИНАВА В ПРОВЕРКАТА!!!

    КЪДЕ СА И КОЙ ИЗДАДЕ ФАЛШИВИТЕ ПРОБИ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ШАП ПРИ ЧИФТОКОПИТНИТЕ БЕ ГЕШЕВ ????????????!!!!!!!!

    ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И В БАБХ ТРЯБВА ДА ИМА ОБЕСЕНИ ЗА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ДЪРЖАВА!!!

    ЗАЩО ПОДМИНАВАШ ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО БЕ ГЕШЕВ?!!

    КАК ПРИКЛЮЧИ ДЕЛОТО С КТБ ПО КОЕТО ГЕШЕВ БЕШЕ НАБЛЮДАВАЩ ПРОКУРОР ???
    КЪДЕ СА МИЛИАРДИТЕ КОИТО ДЪРЖАВАТА РЕСПЕКТИВНО НИЕ ПЛАТИХМЕ ?!!
    Ами никак.

    Гешев съди само засегналите ФИРМЕНИТЕ интереси на гена му кметици на Младост , но не и престъпниците от КТБ или тези от БАБХ!!
  • 32 НАБЛЮДАТЕЛ

    0 0 Отговор
    И ТАЗИ ПРОВЕРКА,ЩЕ ЗАВЪРШИ КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДОСЕГА. ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е ПОТЪНАЛА В ДЪЛБОКА КОРУПЦИЯ И КРАЖБИ ПО ВСЯКАКВИ ВЪЗМОЖНИ СХЕМИ ЗА ЛИЧНО ЗАБОГАТЯВАНЕ НА ДАДЕНИ ЛИЧНОСТИ.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове