Last news in Fakti

8 Август, 2019 10:13 36 411 54

Разследването на Генка Шикерова за БАБХ спряно от Нова телевизия

  • нова телевизия-
  • разследване-
  • генка шикерова-
  • бабх-
  • инсинератори-
  • животински трупове

Впоследствие журналистката бе освободена

Разследването на Генка Шикерова за БАБХ спряно от Нова телевизия - 1
Снимка: БГНЕС

Разследването на Генка Шикерова и "Антикорупционен фонд" за платените от БАБХ 30 милиона лева за обезвреждане на животински трупове, е трябвало да бъде излъчено по Нова телевизия, но е било спряно, съобщава "Свободна Европа". По-късно телевизията прекрати договора на Шикерова.

Екипът е разследвал обстоятелствата около обществените поръчки и е попаднал на редица факти, които са “притеснителни и изискващи проверка от страна на отговорните органи”.

В края на 2017 г. БАБХ обявява обществена поръчка за обезвреждане на животински отпадъци за три години на стойност 30 милиона лева. Поръчката е спряна след жалба на един от участниците. Тогава Агенцията преминава към т.нар. директно договоряне. От БАБХ канят само две от фирмите с мобилни инсталации (инсинератори, в които обезвреждането става чрез изгаряне при много висока температура), с които да се сключат договори за обезвреждане на трупове - “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП”. Собственици на “Син кръст 2016” са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал известен покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирма-концесионер. Съдружници в “Еко БГ СЖП” са Димитър Манджуков и Димитър Димитров.

Първите 12 млн. лв.
През март 2018 г. са сключени първите договори на стойност 12 милиона лева. Като основно предимство при обществената поръчка е посочена мобилността на инсталациите и възможността да реагират бързо и на място при необходимост.

Впечатление прави заниженото изискване за капацитет на фирмите, които ще изпълняват договора, в сравнение с предишни години. Не е ясно как БАБХ контролира изпълнението на дейността и количествата, за които държавата плаща, предвид липсата на изискване за кантар при мобилните инсинератори, съобщават от Антикорупционния фонд.

Към края на 2018 г. 12-те милиона, които агенцията е договорила за обезвреждане на трупове, са изразходвани и се прибягва до подписване на анекси. На 16 ноември 2018 г. е подписан първият анекс. Анексите продължават и в началото на тази година, когато на двете фирми са отпуснати още 12 милиона лева. Така фирмите получават чрез анекси още близо 17,5 милиона лева допълнително над основния договор от 12 милиона.

Преди чумата
Мотивите за възлагане на допълнителни дейности с анекси са свързани с извънредната и усложнена епизоотична обстановка в страната по отношение на болестта чума по дребните преживни животни, проникването на африканската чума по свинете и птичия грип.

Липсват и публични данни инсинераторите да са използвани при която и да е от посочените епидемии. Напротив, животинските отпадъци в резултат от епидемии се заравят в земята, съобщават от фонда.

По този начин се създават съществени рискове за замърсяване на околната среда и не се гарантира ограничаване на разпространението на заразата.

На база платените количества и цената, договорена на тон с инсинераторите, излиза, че за една година те са изгорили около 20 хиляди тона трупове и други животински отпадъци или близо три пъти повече от обезвредените от екарисажите в Шумен и Варна за 2017 г. Количество, което никога досега не е обезвреждано в България и което според експерти не е възможно да бъде обработено от инсталации с подобен капацитет.

От Агенцията са отказали да дадат информация какво е преработеното и платено количество животински отпадък от момента на сключването на договора и как се контролира то. Аргументът на БАБХ за отказ е „липсващ надделяващ обществен интерес от разкриването ѝ“.

През 2019 г. “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” подписват нови договори за още 30 милиона лева за обезвреждане на животински отпадъци с БАБХ до края на 2020 г. Там също са открити нарушения.

От "Антикорупционнен фонд" съобщиха, че ще сезират Агенцията за държавна финансова инспекция за всички нередности.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    72 3 Отговор
    "Свободна Европа" :)

    Коментиран от #47

  • 2 Краси

    152 3 Отговор
    Пак неудобно разследване за дадени пари на свои хора...
  • 3 Коментар📝

    165 2 Отговор
    По НОВИ ДАННИ БЪЛГАРИЯ Е НА 146 МЯСТО По СВОБОДА НА СЛОВОТО.НО ТОВА НЕ ГО ЗНАЕТЕ ЗАЩОТО СМЕ НА 146 МЯСТО ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО🤗
  • 4 ГоведоРоб

    89 16 Отговор
    Лижете краварски топки и бъдете щастливи, продажни българофоби от сороснята

    Коментиран от #10

  • 5 Аха

    124 8 Отговор
    Е наистина няма таква тъпа държава...

    Коментиран от #20

  • 6 цачо

    124 5 Отговор
    Мафията ни управлява и се разполежда!
  • 7 8482

    126 5 Отговор
    Връзките Домосчиеви - ГЕРБ са здрави, като въжета за мост. Домуса усвои милиони държавни пари през различни европрограми и особено тези за подкрепа на малкият и средният бизнес. Ще Ви дам един пример: Преди няколко години имаше една програма да назначиш работници, чиято заплата ще се плаща от държавата в продължение на 1 година. Всички служители на Домусчиев бяха прехвърлени по тази програма.

    Коментиран от #9

  • 8 Без име

    99 7 Отговор
    Ние сме държавата откраднала най-много пари от ЕС

    Коментиран от #12

  • 9 СоцБоц

    108 5 Отговор

    До коментар #7 от "8482":

    Не милиони, а милиарди окрадоха Домиса, Тиквуций и шайката
  • 10 Олимпийска надежда

    27 7 Отговор

    До коментар #4 от "ГоведоРоб":

    Соросоидите -вегани са виновни за чумата!
  • 11 Мигел

    7 126 Отговор
    Щом са го спрели-значи нещо не е така като звучи на пръв поглед,обикновенно "разследванията" на Шекерова звучат добре по време на рекламата,но като ги изгледаш се вижда ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!Обикнивенно говорят бивши служители които НИКОГА НИЩО НЕ СА ВИДЕЛИ,НО СА ЧУЛИ,ЧЕ:и започват свободни съчинения БЕЗ ГРАМ ДОКАЗАТЕЛСТВА!Явно новия собственик иска "разследванията" да бъдат подплатени с доказателства,а не като до сега,"журналистически"разследвания от типа:АЗ НЕ СЪМ ВИДЯМ ,НО ЕДИН ЧОВЕК ТАКА КАЗА!Като не е доволна Генка-да си потърси друга работа,не да мята фекали по ХОРАТА КОИТО Я ХРАНЯТ!

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Олимпийска надежда

    7 33 Отговор

    До коментар #8 от "Без име":

    Орбан не межем да го стигнем по кражби!
  • 13 Tttt

    64 4 Отговор

    До коментар #11 от "Мигел":

    Осъзна ли каква безсмислица написа?
  • 14 7777

    96 2 Отговор
    Държавата им дава 60млн. за изгаряне на заразените животни, а те ги заравят в земята и усвояват парите. Защо не са ги закопчали още, какво чакат. С толкова пари една пещ за изгаряне може да работи 30 г. без да спира.
  • 15 за Мигел

    57 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мигел":

    Ела в Бела вода и питай хората за горещото и миризливо лято на 2018г. и тогава ще си глътнеш плюнките.

    Коментиран от #30

  • 16 Вече не гледам НОВА ТВ!

    55 4 Отговор
    Не гледайте и вие!
  • 17 Вече не гледам НОВА ТВ!

    39 5 Отговор
    Не гледайте и вие!
  • 18 чичо

    8 33 Отговор
    Аз,отдавна се каня да споделя.Четем дадена статия и почваме-плюем Бойко,плюем Корнелия,плюем и себе си дори,че то иначе няма да сме ние, и това само от написаното в дадената статия.А, дали си даваме сметка,написаното-вярно ли е-едва ли.За това, аз в последно време започнах да призовавам хората/дано не ги обиждам-извинете/,да мислят със своите глави,иначе ще търсим и въпросителни/и АПОСТОЛА да ми прости/,ама, аз за разлика от други,от него се уча.

    Коментиран от #49

  • 19 БОКО

    47 5 Отговор
    ТУК НЕЩАТА МНОГО МИРИШАТ!КЪДЕ Е ПРОКУРАТУРАТА В ТОЗИ МОМЕНТ?

    Коментиран от #22

  • 20 Това е истината

    34 1 Отговор

    До коментар #5 от "Аха":

    И ние не сме рози за мирисане, един пример давам! В кватал Разсадника в София направиха еднопосочни улиците около болница Щерев, и някой примат паха постоянно знаците за забранено влизане в улуцата щото явно живее там и не му се заобикаля 50 метра , затва цялата Държава е такава щото и хората са идиоти и примати:-)

    Коментиран от #42

  • 21 ТИКВОТРЕПАЧ

    41 6 Отговор
    НАЛИ ЗАТОВА МАФИЯТА НА БОРИСОВ ЦАЦАРОВ И ПЕЕВСКИ УЗУРПИРА НТВ - с помощта на Мазния бизнесмен!!!
  • 22 -...-

    6 22 Отговор

    До коментар #19 от "БОКО":

    На митинг, в подкрепа на Гешев.
  • 23 ''Синя пъпка-2016""

    30 3 Отговор
    ''20 хиляди тона трупове ''....''което според експерти не е възможно '' ?! В бг-то, няма невъзможни неща. Преди години БАН, подскачаха, че не могат да паднат 300л/кв.м. дъжд/цар Калоян/. Но Е.Етем, каза ''може''. И .... Значи-може.
  • 24 Kuzmanovv

    12 2 Отговор
    Тая схема не се ли изтърка вече 🙄❓
  • 25 Нервен

    46 4 Отговор
    Докато някой от управляващите не заеме мястото на избитите прасета в екарисажа,така ще бъде
  • 26 Кой

    34 3 Отговор
    Домус ага
    И това с телевизията е само началото на смачкването и замитането........
  • 27 Крис

    18 4 Отговор
    Всички в схемата при прасетата ?!!
    ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ...
  • 28 Centurion

    23 5 Отговор
    Герб, ДПС и придворните им дами в лицето на разни назначени бизнесмени крадът от всичко!!!Обаче проблема не е във тези на снимката защото те са сламени човеци( чучула)проблема е в онези гнусни старчоци които се изживяват на Донове!!!Тези хора трябва да бъдат изметени с картечен огън и мозъците им да се разплискат по стените!!!
  • 29 Ташакири

    22 2 Отговор
    Преди години имаше един виц: Спорили американец и българин ,къде се живее по добре при ,,демокрацията" или,, комунизма" ? Американеца рекъл: У нас спокойно можеш да излезеш на улицата и да викаш,, Долу Роналд Рейгън" , а нашия отвърнал ,,И тука можеш спокойно да викаш,, Долу Роналд РЕЙГЪН, даже и похвала ще получиш" Та какво като плюете всеки ден власта, дреме им за вашите протести!
  • 30 До селяндура от МИГЕЛ

    2 31 Отговор

    До коментар #15 от "за Мигел":

    Нямам работа по някакви ЗАБРАВЕНИ ОТ БОГА МЕСТА,КАМОЛИ ДА РАЗГОВАРЯМ С НЯКАКВИ УБИТИ СЕЛЯНДУРИ!За разлика от теб,АЗ ИМАМ ВЪЗПИТАНИЕ!Плюмките ги плюя,не ги гълтам както явно вие правите на село коя вода беше;)

    Коментиран от #40, #46

  • 31 ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА

    23 5 Отговор
    Знаех си, че всичко това е нагласено или са нарочно заразени. Трябва да оправдаят тези 12мил. предварително усвоени пари. Лесно ще подкупят ветеринарни в градовете вместо ваксини да им бият вируса с чума. Сега ще им струва още 1,2 милиона за изгарянето + няколко хиляди за корумпираните ветеринарни и останалото се дели.
  • 32 Аз не гледам нова тв!

    23 1 Отговор
    А ти?
  • 33 Гифонъ

    19 8 Отговор
    Гласувайте пак за мутрата.

    Коментиран от #44

  • 34 Сваляме ви от власт вече

    25 6 Отговор
    Скоро и ние ще освободим от власт Бойко Борисов. Този съсипник и унищожител на България. Подкрепям напълно Генка Шикерова. Този българоубиец Бойко Борисов да го махнем вече всички заедно на 10.08.2019 г. от 17:00 ч. на протеста пред българския парламент.

    Коментиран от #43

  • 35 Сандокан

    9 3 Отговор
    ОК всички политици крадът, ама как един не направи схема та да ме направи щастлив как добре го е замислил ами всичките с едни тарикатлъци от битпазарът. Ей така като герой на Алеко Константинов.
  • 36 Българин

    9 4 Отговор
    АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО НЕ ГЛЕДАМЕ ВЕЧЕ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ.
  • 37 В тази държавичка

    8 3 Отговор
    В тази жалка държавичка едни крадливи гадини по цял ден седят и се чудят как да откраднат парите от данъците ни! Те си казват, е какво, нали крадем от държавата... те крадат ните данъци!!!! Докато не започнем да пазим парите, които плащаме ще ни обират подобни паразити! Държавата в пригнила до дъно! Трябва ресет! Но цру няма да даде докато нв измесат златото от Родопите!
  • 38 В тази държавичка

    3 3 Отговор
    В тази жалка държавичка едни крадливи гадини по цял ден седят и се чудят как да откраднат парите от данъците ни! Те си казват, е какво, нали крадем от държавата... те крадат ните данъци!!!! Докато не започнем да пазим парите, които плащаме ще ни обират подобни паразити! Държавата в пригнила до дъно! Трябва ресет! Но цру няма да даде докато нв измесат златото от Родопите!
  • 39 Лекaр

    1 2 Отговор
    Имa зaкони и сме слъжни дa ги спaзвaме всчки с пaспорт нa Бългaрин!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дългият

    7 3 Отговор
    Свобода на словото в БГ...какво се чудите...Домуса е наредил...
  • 42 Ник

    10 3 Отговор

    До коментар #20 от "Това е истината":

    Абе глупчо направиха ги еднопосочни за да намалее трафика пред къщата на Щерев, а не за доброто на живущите в квартала. Най тъпото решение е да направят улиците в Разсадника еднопосочни и хората да обикалят половината квартал за да се приберат. Ако някой наистина маха знаците добре прави.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 От народа

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Гифонъ":

    Естествено, че за кой друг.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Олеее

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "До селяндура от МИГЕЛ":

    Ти си бил голям Палячо бе!Отидете в София и вече сте голяма работа,ама недей забравя откъде си придошъл,че да викаш на другите селяндури!Сигурно и ти си на две туби бензин от столицата и за това не се дуй като пуяк,че да не се пръснеш ПАЛЯЧО смешен!
  • 47 соросоидни кърлежи

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Свобдна Европа...Това на снимката ли ЕБАБХ, е-бати държавата. Нали това беше целта на такива соросоидни радиа като Свободна Европа, да ни затрият, е браво, успяхте.
  • 48 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

    5 0 Отговор
    От както слугите на Тиквата поеха нова телевизия ,медията се е превърнала в пълна ТОАЛЕТНА
  • 49 чичо

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "чичо":

    Явно останах не разбран,но в случая, колкото повече минуси,толкова по добре.Мога само да поздравя г-жа Шикерова.Ами, спрете да гледате НОВА и нейните спортни и всякакви др. сателити.
  • 50 Бай Благой

    3 0 Отговор
    Майката си трака....в тая държава...
    Тоя тиквеник трябва час по скоро да хо ди да бъде съден.
  • 51 viva поръчковата журналистика

    1 0 Отговор
    Домусян махна 2 журналистки, които си вършеха работа, макар едната миролюба да не я долюбвах много, но си вършеше все пак работата и си взе един господин васко ли василев ли беше. Изключителен поръчков "журналист", който обича да слухти около поръчаните жертви. Да не казвам на кой кмет на сватбата е бил в Каварна и на коя кметица вади кирливите ризи. Сега верно има проблеми около нея, ама повечето са завещани от предшния метъл ли кметъл ли, ром някъв по биологичен произход. А сега ще служи верно Васката на Домусяна. Работата в да си е.е фара.
  • 52 Бъдеще

    0 0 Отговор
    Екзекуция! Биха казали в Китай.
  • 53 НАБЛЮДАТЕЛ

    1 0 Отговор
    ТИЯ ЗАЛИЗАНИТЕ ДОМУСИ,НАЛИ И ТЕ СА В СХЕМАТА ЗА РАЗГРАБВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА ПО ВСЯКАКВИ ВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ И СХЕМИ. НА КОЙ ДРУГ МОГАТ ДА МУ ОПРОСТЯТ 56 млн/лв. ЗАДЪЛЖЕНИЯ И НА ДРУГИЯТ ДЕН ДА СИ КУПИ ЯХТА ЗА 58 млн.лв. ПРИ ГЕРБ СЕ БИЯТ ВСИЧКИ РЕКОРДИ ПО ОГРАБВАНЕ НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА ЗА ТЯХНО ЛИЧНО ЗАБОГАТЯВАНЕ.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове