ФАКТИ.БГ

Екимджиев: Радев се сниши за Гешев

За съжаление, президентът Радев постъпи в съответствие с уроците на Тодор Живков, който преди 30 години ни учеше, че когато се задава буря, „трябва да се снишим и да се приземим“, коментира адвокатът

Публикувана: 1 Декември, 2019 18:20
23 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6212
Екимджиев: Радев се сниши за Гешев
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неадекватни и недостойни са тезите на държавния глава, че той ще инициира конституционен дебат за мястото и ролята на прокуратурата в българската Конституцията. Ако президентът не е забелязал, такъв дебат тече поне от 25 години. Достойната за държавен глава позиция беше да сезира Конституционния съд. Вместо това, Радев се сниши, както ни учеше Тодор Живков.

Това каза за Фрог Нюз адвокат Михаил Екимджиев по повод днешното обнародване на указа на президента Румен Радев за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор на България.

Не малко анализатори възлагаха надежди президентът да сезира Конституционния съд и да се противопостави на клептократското лоби, стоящо зад Сотир Цацаров и Гешев.

Реакцията на президента, който издаде указа, е разочароваща. За съжаление държавния глава избра смирението. Избра институционалния и, може би, личния си комфорт пред възможността да докаже, че се еманципирал и от политическите парти, които някои сочат като негови ментори, и от останалите институции.

За съжаление, президентът Радев постъпи в съответствие с уроците на Тодор Живков, който преди 30 години ни учеше, че когато се задава буря, „трябва да се снишим и да се приземим“. Много хора очакваха от него, като военен пилот, да се противопостави и извиси над шайката апаратчици, които открито го заплашваха, особено след второто гласуване на Гешев. Така Румен Радев пропусна шанса да бъде припознат като обединител на нацията от по-активните и осъзнати българските граждани. Това несъмнено е тежка репутационна щета за него и за президентската институция.

Преди 7 години президентът Плевнелиев, който не разчиташе толкова на мъжкарски имидж, осуети встъпването в длъжност на Венета Марковска като конституционен съдия в подобна ситуация. Генералът, военният пилот Румен Радев, от когото очаквахме принципност и противопоставяне на задкулисните сделки, в интерес на справедливостта, на законността, на правовата държава, за съжаление избра смирението.

Неадекватни са тезите на държавния глава, че той ще инициира конституционен дебат за мястото и ролята на прокуратурата за мястото и ролята на прокуратурата в българската Конституцията. Ако президентът не е забелязал, такъв дебат тече поне от 25 години, с различен интензитет. Ролята за иницииране на дебати повече подхожда на омбудсман, на представител на неправителствена организация или на медия, отколкото на държавния глава, разполагащ с конституционни инструменти за съпротива. Той можеше да сезира Конституционния съд и да има желязно основание да не издава указ до произнасянето на КС относно конституционосъобразността на чл.173 от Закона за съдебната власт, уреждащ процедурата за избор на главен прокурор, след връщането ѝ от президента.

Президентът може да направи и нещо много по-смислено. Преди 10 години, с решение от 5 ноември от 2009 г. на Европейският съд по правата на човека по делото „Колеви срещу България“, е установено, че статусът на главният прокурор в България противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, доколкото никой не може ефективно да го разследва, дори при сериозни данни за участие в убийство. Това е така, защото главният прокурор може да отменя актовете на всички прокурори и следователи надолу по пирамидалната йерархия на разследващите органи. Тъй като неговите указания са задължителни, никой от тях не би могъл, нито да го разследва, нито да го задържи. Този статус не е закрепен в Конституцията. В нея само е написано, че главният прокурор упражнява методическо ръководство на всички останали прокурори и прокуратури в България. Проблемът е в няколко текста от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), според които по-горестоящият прокурор може да отменя актовете на по-долустоящите, или да извършва вместо тях съответните действия. Това са 4-5 разпоредби, които могат да бъдат атакувани пред Конституционния съд и така да бъде нормализирана властта на главния прокурор. Просто трябва да бъдат ограничени неговите служебни, административни и наказателнопроцесуални правомощия, без да се свиква Велико народно събрание и без да се променя Конституцията.

Сегашният статут на главния прокурор е сравним със статута на монарсите от ранното средновековие, защото той е единствената институция, която de facto е над наказателния закон. Затова той противоречи, както на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, така и на принципите на правовата държава, закрепени в българската Конституция. В чл.5, ал.4 от Конституцията е записано, че международните договори, сред които и Конвенцията, се прилагат пряко и имат примат пред вътрешното законодателство. Ето защо нормите от ЗСВ и НПК, закрепващи богоподобния статус на главния прокурор, които, според ЕСПЧ, противоречат на Конвенцията, автоматично влизат в колизия и член 5, ал.4 от Конституцията ни, закрепващ приоритета на Конвенцията пред националното право. Поради това и президентът, и върховните съдилища имат надеждно юридическо основание да сезират Конституционния съд и да постигнат вразумяване на правомощията на главния прокурор.

Що се отнася до самия Иван Гешев, той просто има „опорки“, които механично повтаря и от които не може да излезе. Очевидно, той ще си определя мишените, той ще си определя кои са добрите и кои лошите. Точно в това е опасността от неограничената власт на прокуратурата. Ако главният прокурор реши да обвини мен или Вас в убийството на Кенеди, в досъдебното производство няма съд, пред който да докажете, че Кенеди е умрял преди да сте се родили. Виждате как Гешев изпари Делян Пеевски от Делото КТБ, въпреки неговата корпулентност. Това дело не се води, за да приключи, а за да бъдат заметени следите на истинските престъпници и да бъде доразграбено имуществото на КТБ.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 27 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
2
Този коментар е премахнат от модератор
Ал та фанах Атаопънах
3 Отговор
Президента няма право да спира каквото и да било решение което останалите направят. Той има право само да върне за преразглеждане някои решения. Това е всичко. Ако направи нещо повече, веднага ще го набедят и ще го изкарат по-голям диктатор от Ердоган.

Оценка:
-16 +48

Тръмп
4 Отговор
Радев го чакаше Импийчмънт,та за това се сниши!!!:):):)

Коментиран от #10


Оценка:
-27 +27

до Тръмп
5 Отговор
Ти не си Тръмп,ти си пълен паляк!

Оценка:
-13 +22

Адмирации
6 Отговор
г-н Екимджиев!Далеч съм от правната сфера и практика,но подсъзнателно чувствам,че имате сериозни доводи.Не само Вие,аз,а сигурно и много други българи са разочаровани.Мисля,че наистина това е сериозна репутационна щета!

Оценка:
-26 +34

Кой68
7 Отговор
Като адвокат/правист ми обясни какво пише във закона или конституцията за този казус?Защото адвокатите сте много интересни и се превръщате в айдукати.....

Оценка:
-9 +39

onq s konq
8 Отговор
Да каже точно и ясно Адвоката:След "Снишаването" на Радев по въпроса с назначаването на Гешев и "Разочароващата му реакция"/цитирам Екимджиев/,ТОЙ ЗА ИМПИЙЧМЪНТ ЛИ Е на Президента?Или само дърдори празни приказки и на практика ТОЙ СЕ "СНИШАВА"!И нека не цитира Законите от Държ. Вестник - тях всеки може да си ги прочете,а да се ИЗПРАВИ КАТО МЪЖ и да заяви ясно:ЗА ИМПИЙЧМЪНТ ЛИ СИ БЕ ЧЕШМЕДЖИЕВ,ИЛИ НЕ?

Оценка:
-15 +20

А бе Екимджиев
9 Отговор
Излагаш куп правилни аргументи, всички знаем че има много дефекти с прокуратурата и главния прокурор, но те по никакъв начин нито зависят от, нито влияят на назначаването на този паляк Гешев. Вместо да отстраним фундаменталните проблеми с неограничената власт на прокурора, ти наивно предлагаш да отхвърлим Гешев и да търсим друг кандидат който някак си, хипотетично, може би няма да се възползва от предоставената му неограничена власт и няма да я превърне в бухалка, въпреки че може да го направи абсолютно безнаказано. Ех мечти, мечти...

Коментиран от #16


Оценка:
-9 +24

10
Този коментар е премахнат от модератор
Сатъра
11 Отговор
В тая наша дърава всички чакат друг да им свърши работата и някой друг да им реши проблемите. Президента им виновен за всички незгоди.

Оценка:
-2 +23

Ели
12 Отговор
Вие искате Президентът да наруши Конституцията на РБ?

Ашколсун, Евала, горките ви клиенти!

Оценка:
-6 +28

Бубу
13 Отговор
Жалко, уважавах го този мастит адвокат, но съм разочарована откъде накъде както той пише тези които са срещу гешев са „по активните и осъзнати български граждани„, а всички останали са „шайка„. Всички прокурори и съдии които са работили с гешев и го подрепиха са „шайка„ а отбрания „елит„ от грантаджии и протестъри са осъзнати граждани, не господин адвокате, не сме съгласни с вас, ние плебса не сме толкова глупави колкото ви се иска. Адвокатствайте си, вземайте си тлъстите хонорари, но не може да обиждате всички останали

Оценка:
-8 +24

Информиран
14 Отговор
Крайно време е да разберете, че неслучайно избрания за президент не без помощта на ГЕРБ и ДПС е част от статуквото. Неговата задача е да играе контрапункт на сегашната власт за да я продължи безпроблемно впоследствие.

Оценка:
-12 +13

Бай Пърдечко
15 Отговор
По конституция България е правова държава, поне формално...А един от принципите на правовата държава е този, че държавният орган може да върши само това, което му е предписано по закон. И нищо повече! В случая президентът е упражнил правото си на вето и втория път е подписал, т.е. сторил е това, което му предписва законът.

Оценка:
-1 +18

16
Този коментар е премахнат от модератор
Чичо Ви
17 Отговор
Г-н Екимджиев и другари могат да съветват Радев да сезира и арменския поп, само че нашата конституция е пределно ясно че е длъжен да подпише указа.

Оценка:
-4 +16

Ясновидец.
18 Отговор
ЕКИМДЖИЕВ,ГЛЕДАИ СИ ПИНОКИО И МАЛКИЯ МУК.МИСЛЕХ ДА ТЕ УПЪЛНОМОЩА ЗА МОИ АДВОКАТ,НО РАЗБРАХ,ЧЕ НЕ СИ ЗА ТАЯ РАБОТА И СЕ ОТКАЗВАМ ОТ ТЕБ

Оценка:
-3 +8

19
Този коментар е премахнат от модератор
Фрснц
20 Отговор
В тая наша държава всички станаха компетентни по въпроси които не разбират а коментират по политически пристрастия.

Оценка:
-2 +2

Славчо Хаджийски
21 Отговор
Не е прав този нашумял адвокат. На Президента изобщо не му беше работа да се бърка на независимата съдебна власт, а той даже откри много рано процедурата за избор на Главен прокурор. Процедурата по избора беше в съответствие с Конституцията, така че Екимджиев и тук греши. Нямаше нужда да се сезира ВАС. Говори за лобита, но май той защитава някое такова. Вярвам в неговата компетентност, но не вярвам в почтенността му.

Оценка:
-4 +4

22
Този коментар е премахнат от модератор
Свиленски
23 Отговор
ИМПИЙЧМЪНТ ЗА ЛЬОТЧИКА ДЕТО ВДИГА САМОЛЕТА С УРИНАЛ АКУТ!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.